Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

John Edward Campbell

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

27 May 1862

Lisburn, Co Antrim, Ireland

1 Oct 1924

Oxford, Oxfordshire, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

John Campbell 's ati u emërua gjithashtu John Campbell. Ai ishte një mjek i cili kishte një praktikë në Lisburn. I vogël i Gjonit, subjekt i kësaj biografi, u arsimua në shtëpi kur ai ishte i ri. Ai pastaj hyri në Kolegjin e Metodist në Belfast, ku ai përfundoi arsimin e tij të shkollës para se të hyjnë në Kolegjin e mbretëreshës së, Belfast.

Universiteti Queen në Belfast ishte themeluar në 1845 dhe Campbell mendonin besnikëri të madhe për këtë institucion. Si Elliott shkruan në:

Ai gjithmonë mbeti një Ulsterman shumë besnike, në çdo kuptim, dhe shprehu mirënjohje të ngrohtë atyre që janë nën të cilin ai ka studiuar në universitetin e tij të parë.

Campbell u diplomua nga Universiteti Queen në 1884 dhe fitoi një bursë për të studiuar në Universitetin e Oksfordit në Angli. Ai hyri në Kolegjin Hertford, në atë kohë një Kolegji të ri që kishte qenë themeluar në Oksford në vitin 1874. Ai u diplomua në 1885 duke fituar një matematike Junior Universiteti i Bursave në atë vit. Ai u bë një shoku të Hertford College në 1887, duke u dhënë një Bursave të lartë në 1888, dhe më pas u emërua si mësues në Kolegjin. Më pas ai u emërua si pedagog në University College.

Sa për suksesin e tij si një lektor në Oksford Elliott, në, jep detajet e mëposhtme:

Përkushtimin e tij në detyrë në Oksford, është e pamundur për të folur shumë të lartë, dhe dashuri e përgjithshme mendonin për të vështirë se mund të jenë të zmadhuara. Suksesin e tij me nxënës kishte shënuar, të gjithë më të shënuar, sepse të gjithë e panë se ai ishte në shtëpi, matematikisht, në rajonet e mbi ta, dhe wondered se ai mund të zbresë në nivelin e tyre modeste. Ai posedonin kapacitet për administrimin gjithashtu, duke shërbyer edhe Kolegji i tij si nëndrejtor shkolle, me autoritet kryesor, dhe si administrator, në kohë e nevojë të veçantë.

Ai ishte gjithashtu një mbështetëse e fortë e edukimit të grave:

Në lëvizje për edukim e grave në Oksford ai mori një interes të mprehtë, dhe për disa vite ishte kohët e fundit i thesarit i Lady Margaret Hall.

Teoria Lie librit Campbell e fundme Grupet vazhdues (1903) futi Lie 's ide për Matematikanë britanikë. Megjithatë, ai është më shpesh kujtohej për Campbell-Baker - Teorema Hausdorff cila jep një formulë për shumimin e exponentials në algebras gënjej. Hulumtimi i tij më vonë u kthye drejt Gjeometria diferenciale. Burnside dha vlerësimin e mëposhtme të punës së tij:

Interes zoti Campbell në teorinë e grupeve të vazhdueshëm është treguar e parë në dy gazeta në "Ligji i Kombinimi i operatorëve" në 28 vëllime dhe 29 të Proceedings of Mathematical Society në Londër. Në këto dokumente ai trajton, nga një pikëpamje e cila është në thelb të vetin, si me rezultatet zyrtare të cilat janë në bazë të gënjej 's teori. Në një letër të botuar dy vjet më vonë "Për Teoria e njëkohshëm Ekuacione diferenciale pjesore", ai zhvillon një sistem i formula me të cilën ai mund të përcaktohet nëse një sistem i tillë është ose nuk është integrable. Kontributi i tij pranë subjekt ishte një "Prova e teorema themelore të tretë në Teoria Gënjeshtra është". Prova e dhënë është në thelb të thjeshta se Gënjeshtra 's vet dhe, ndonëse ajo më pas u kritikua nga Engel, ajo është e njohur si thelb të plotë. Në 1903, jo shumë kohë pas datës së letra e fundit, "zoti Campbell's hyrëse traktat të gënjej Teoria e grupeve fundme transformimi i vazhdueshëm" është botuar. Duke shkruar këtë libër ai vuri Matematikanë angleze nën një borxh të qëndrueshme e mirënjohje. Ai jep nje llogari mrekullisht të qartë dhe të plotë të një teori moderne në të cilën, edhe pse ajo tashmë kishte një literaturë e vet mbi kontinent, ishte, në kohën kur libri u botua, tërhoqi vëmendjen e pak ose aspak në këtë vend. Për më tepër nuk është libër, në çdo kuptim çfarëdo, një dokument të hartuar vetëm nga burime jashtë. Ajo është e mbushur me pikat e parë dhe ilustrime të cilat janë të zoti Campbell e vet. Kapitujt mbi transformimet e kontaktit dhe më invariants diferencial mund t'i referohet posaçërisht për të. Teori në të cilën zoti Campbell ishte aq i interesuar posaçërisht nënvizon shumicën e punës së tij më të fundit mbi gjeometrinë diferenciale në përgjithësi, dhe në atë degë të veçantë të saj lidhur me Einstein 's teori gravitacionale.

Campbell u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore në vitin 1905. Ai ishte martuar hardman Sara, vajza e një spekulim pambuku, në 1889. Pas një prej bijtë e tyre u vra në 1914 Ypres pranë gjatë luftimeve të Luftës së Parë Botërore, Campbell u duk të heqin dorë nga hulumtimet matematikore.

Ai ishte Presidenti i Shoqërisë matematike Londër 1918-1920. Ai mori një haraç të pazakontë nga Universiteti i Kembrixh, kur, pak para vdekjes së tij, ai u ftua për të shqyrtuar Tripos matematike në Kembrixh, duke qenë i parë matematikan Oxford t'i kërkohet të ndërmarrë këtë detyrë.

Sa i përket karakterit personal Campbell's:

Ai ishte një njeri i bukuri njëjës personale, gazmor, i thjeshtë, besim-frymëzues. Nuk kishte asnjë egoizëm në të. Dallimet e mendimit, ku parim nuk ishte në rrezik, nuk merak atë. Ai e dinte se si të keq, pa u ankuar se fatkeqësi apo zhgënjim erdhi rrugën e tij.

, Ai është përshkruar si më poshtë:

Natyrisht modeste dhe tepër i trembur në mënyrë, ai nuk ishte një figurë shumë të njohur në Universitetin e biznesit ose të shoqërisë, por ai u ka pëlqyer shumë nga nxënësit e tij dhe të dashur nga ata që e njihnin atë nga afër. ... Karakterin e tij të lartë dhe unselfishness e bëri atë shumë të respektuar si në kolegj dhe në Universitetin.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland