Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Alberto P Calderón

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

14 Sept 1920

Mendoza, Argentina

16 April 1998

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Alberto Calderón ishte pjesë e edukimit të tij në Zvicër në fillim, pastaj ndoqi shkollën e mesme në Mendoza, Argjentinë. Ai studioi inxhinieri civile në Universitetin e Buenos Aires dhe u diplomua në vitin 1947.

Pas diplomimit ai u bë një asistent shef i Elektrike Qarku Teoria në Shkollën e Inxhinierisë në Universitetin e Buenos Aires dhe filloi hulumtimet në matematikë nën mbikëqyrjen e Alberto González Dominguez. Në vitin 1948 Antoni Zygmund vizitoi Universitetin e Buenos Aires dhe filluan të diskutuar probleme të ndryshme me Calderón. Carbery shkruan në:

... Zygmund paraqitur Calderón një pyetje dhe Calderón mëdyshje iu përgjigj se u përmbahet në përgjigje Zygmund 's vet libër Seria trigonometrike. Zygmund nuk u pajtua: çfarë transpired ishte se Calderón vetëm ndonjëherë lexuar deklaratat e rezultateve, duke preferuar të japë arsyetim të tij dhe prova ... . Një nga këto argumente i dha një përgjigje shumë origjinale për të Zygmund 's pyetje. Ky origjinalitet do të ishte vulë e punës Calderón në vitet që pasojnë.

Calderón ishte dhënë një bursa Rockefeller për të mundësuar atij që të ndërmarrë kërkime në Universitetin e Çikagos dhe këtë ai e bëri, që të mbikëqyrë Zygmund doktoraturë tij, i cili është dhënë në vitin 1950. Nga 1950-1953 ai ishte një profesor i asociuar në Ohio State University, atëherë ai kaloi 1954-55 në Institutin për Advanced Study at Princeton. Pasi kaloi vitet 1955-59 në Massachusetts Institute of Technology, ai u kthye në Çikago në vitin 1959 kur ai u emërua profesor i matematikës atje.

Pasi shërbeu si kryetar i Departamentit të matematikës në Çikago 1970-1972 ai u nis për një pozitë të profesor i matematikës në Massachusetts Institute of Technology. Megjithatë, ai kaloi vetëm tre vjet në MIT para se të kthehej në Universitetin e Çikagos në vitin 1975, ku ai ka mbetur si Profesor i matematikës në Universitetin derisa ka dalë në pension në vitin 1985.

Calderón-teori Zygmund ndryshuar për herë te drejtim te analizes matematike, secili duke sjellë një aromë të veçantë për teorinë:

Zygmund, një analist klasike, u bë i interesuar në analoge e operatorit të funksionit bashkoj (që merr pjesë reale e një funksion analitik për rolin e saj imagjinare) në dimensione më të larta, thjesht për arsye të interesit intelektual. Calderón, nga ana tjetër, me prapavijë e tij si një inxhinier, pashë se operatorët e tillë mbajti një element i rëndësishëm për të kuptuar teorinë e ekuacioneve diferenciale pjesore.

Nga këto pika të ndryshme të parë ka lindur një nga lëvizjet intelektuale mbizotërues në matematikë të shekullit 20-të: Calderón-teoria Zygmund e operatorëve njëjës integrale dhe Calderón-shkolla Zygmund kushtuar studimin e tyre. Në Calderón veçantë të kërkuar për të përshkruar një gur për operatorët diferenciale eliptik dhe, nga kjo në fillim të vitit 1950, teoria e operatorëve pseudodifferential u rrit në 1960.

Në 1958 Calderón botuar një nga rezultatet e tij më të rëndësishme nga unike në problemin Cauchy për ekuacionet diferenciale të pjesshme. Në vitin 1989 ai u nderua me Çmimin Steele nga American Mathematical Society (themelore të punës kërkimore kategori) për këtë kontribut të shquar. Në vitin 1991 ai u nderua me Medaljen Kombëtare të Shkencës dhe përsëri ai punën për unike në problemin Cauchy u përmend. Ai u dha Medaljen Kombëtare të Shkencës:

... për qëndrimin e tij nga burgu punën për operatorët e njëjës integrale të çojnë në aplikimin e tyre të problemeve të rëndësishme në ekuacione diferenciale të pjesshme, duke përfshirë edhe dëshmi e tij unike në problemin e Cauchy, Atiyah-teorema Singer indeksi, dhe përhapjen e singularities në ekuacioneve jolineare ...

Këto ishin nderon por dy nga një listë të gjatë. American Mathematical Society dhënë edhe Calderón Bôcher Çmimin e tyre në vitin 1979 dhe ai kishte qenë më parë American Mathematical Society Colloquium Ligjërues në vitin 1965 kur ai foli në njëjës Ithaca më Integrals.

Argjentinë dha nderon shumë Calderón. Këto përfshinin Provincia de Santé Fe Çmimi (1969), Çmimin Konex (1983), Bashkimi karabit çmimit (1984) dhe "Nacional Consagración çmimit (1989).

Calderón u zgjodh në Akademinë Amerikane të Arteve dhe Shkencave (1957), Akademia Kombëtare e saktë, Fizike dhe Natyrore Shkencat e Argjentinës (1959), Akademia Kombëtare e Shkencave të Shteteve të Bashkuara të Amerikës (1968), Akademia Mbretërore e Shkencave të Spanjë (1970), Latin American Akademia e Shkencave të Venezuela (1983), frëngjisht Akademia e Shkencave (1984) dhe Botës së Tretë Akademia e Shkencave (1984).

Në ndikimin e punës së tij është përshkruar:

Ndikim Calderón mbi analizat dhe fushat e lidhura është shkak në pjesë të madhe të shumë metoda që ai shpiku dhe përsosur. analizat moderne Furierit, Teorema janë zakonisht më pak e rëndësishme se teknikat e zhvilluara për të provuar ata. Teknikat Calderón janë zhytur si mjete standarde të analizës harmonik dhe tani janë duke propaganduar në analizë jolineare, ekuacione pjesore diferenciale analiza, komplekse, dhe madje edhe sinjal përpunimin dhe analizën numerike.

Edhe pse ky ndikim do të vazhdojë të jetë ndjerë, pavarësisht shkrim rreth 80 gazeta matematikore, nuk Calderón ka shkruar një monografi për idetë e tij tejet origjinale. Kjo mungesë e një burimi përfundimtar ka nënkuptuar se traktatet të cilat mbulojnë punën e tij themelore, janë shkruar nga të tjerët. Udhëzimet e fundit që lindin nga teorite Calderón janë përshkruar në.

Carbery përshkruan karakterin Calderón's:

Alberto Calderón ishte një njeri i trembur, i sjellshëm dhe modest i cili, dikur të rehatshme, do të hapur dhe argëtojë shokët e tij me lehtësi. ... Unë nuk do ta harroj lloji, i vëmendshëm dhe elegante zotëri, cigare në dorë, shihet shpesh që ecin qetë poshtë korridoret e Eckhard Hall, në Universitetin e Çikagos.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland