Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Viktor Yakovlevich Bunyakovsky

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

16 Dec 1804

Bar, Podolskaya gubernia (now Vinnitsa oblast), Ukraine

12 Dec 1889

St Petersburg, Russia

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Viktor Yakovlevich Bunyakovskii 's babai, Yakov Vasilievich Bunyakovskii, ishte kolonel. Bunyakovskii ishte arsimuar e parë në shtëpi dhe më pas shkoi jashtë vendit, marrja e një doktoraturë nga Parisi në 1825, pasi që punojnë nën Cauchy. Bunyakovskii paraqitur tri teza e doktoraturës në pranverën e vitit 1825. Dy të parët janë dorëzuar së bashku: Mocioni Rotari ne nje mjedis i qëndrueshëm ndaj një sërë pllaka me trashësi të vazhdueshme dhe të përcaktuar kontur rreth një boshti të prirur në lidhje me horizont dhe Përcaktimi i rreze-vektori në lëvizje eliptike të planeteve. Tretë Përhapja e nxehtësisë në solids u dërgua më pas dhe pranoi tre javë pas dy të parët. Më shumë detaje të këtyre punimeve janë dhënë në, shih gjithashtu.

Në 1826 Bunyakovskii majtë në Paris dhe u kthye në Shën Petersburg. Në këtë ai luajti një rol të rëndësishëm në zhvillimin e matematikës në perandorinë ruse, sepse ai solli përsëri me vete një ekspertizë në aplikimin e Cauchy-s teorinë e mbetjeve të cilat ishin në atë kohë e panjohur në Perandorinë Rusi. Shih për detaje. Ai gjithashtu solli ide frëngjisht probabilistic që formuan një bazë për zhvillimin e probabilitetit në Perandorinë para të punës së Chebyshev; detajet janë dhënë në.

Bunyakovskii studiuar dhe mësuar në Shën Petersburg për shumë vite. Ai dha mësim në një numër institucionesh të ndryshme në Shën Petersburg, duke përfshirë Trupat Kadet parë, Akademia e Komunikacionit dhe më vonë Akademinë Detare. Kurse ai e ofruara ishin në matematikë dhe mekanikë. Ai ishte një profesor në Universitetin në Shën Petersburg, nga 1846 deri 1880. Punë kërkimore shkencore e tij, megjithatë, nuk është bërë në këto institucione, por është kryer në Akademinë e Shkencave e Shën Petersburg.

Dy vite pas kthimit të tij në Shën Petersburg, nga Parisi, Bunyakovskii u bë një zëvendësues në matematikë në Akademinë, pastaj ai u emërua një akademik i jashtëzakonshëm në 1830 (këtu e jashtëzakonshme do të thotë njësoj si në sistemin gjerman, ekuivalente e një profesor i asociuar në sistemit të tanishëm amerikan). Pastaj në 1841 ai u gradua në një akademiku të zakonshëm në Akademisë. Në 1864 ai u bë zëvendës-kryetar i Akademisë së Shkencave Shën Petersburg, një post që ai e mbajti deri në vdekjen e tij.

Bunyakovskii botuar mbi 150 vepra në matematikë dhe mekanikë. Ai është i njohur mirë për zbulimin e tij të Cauchy - pabarazia Shvarc, botoi në një monografi në vitin 1859 në pabarazitë midis integrals. Kjo është njëzet e pesë vjet para se Shvarc 's work. Në monografi Bunyakovskii dha disa rezultate në formën funksionale të pabarazisë. Ka shumë arsye përse disa teorema nuk janë të emëruar sipas zbuluesit e tyre, por pas një rediscoverer më vonë. Megjithatë, në rastin e Bunyakovskii nuk duket asnjë arsye të mirë në të gjitha pse ai nuk duhet të ketë kredi për zbulimin e tij. Një do të duhet të theksohet, megjithatë, se terminologjia e matematikës nuk është universale dhe në disa vende quhet teorema e tij të saktë, ose emrin e Cauchy, Bunyakovskii dhe Shvarc. Një histori e Cauchy-Schwarz Bunyakovskii-pabarazia është dhënë në.

Bunyakovskii ka punuar në teorinë e numrave, gjeometri dhe matematike e aplikuar. Puna e tij në teori numër ishte i rëndësishëm dhe ai dha një provë të re të Gauss 's ligjin e reciprocitetit katror. Dikson, në librin e tij mbi historinë e teorisë së numrit, jep 40 referenca për letrat e Bunyakovskii. Në 1846 Bunyakovskii shkroi një teori numër punës:

... në të cilën ai dha një ekspozitë origjinale të kësaj shkence dhe zbatimi i saj për të sigurimit dhe demografisë.

Bunyakovskii gjithashtu ka punuar në gjeometri. Në 1853 ai shqyrtohet Euklidi 's pestë postulat, duke i dhënë një llogari kritike e përpjekjeve të mëparshme për të provuar atë. Ai pastaj u përpoq prova e tij, dijeni se Lobachevsky kishte shpikur jo-gjeometri Euklidiane 25 vjet më parë dhe, edhe pse ajo u botua, se nuk ishte pranuar nga Ostrogradski kur ajo ishte dërguar për botim në Shën Petersburg, Akademinë e Shkencave.

Puna e tij në mekanikën e aplikuar dhe hydrostatistics janë ndoshta nuk e tij më të rëndësishme, por janë ende një kontribut të mirë në temë. Libri i tij më 1846 probabilitet Parimet matematikore të teorisë së probabilitetit njihet zakonisht si siguruar zhvillimin e terminologjisë ruse probabilistic. Libri Bunyakovskii gjithashtu përpjekjet për të bërë Laplace 's Théorie analytique des probabilites (1812) më të arritshëm.

Bunyakovskii përmendet në shumë mënyra të tjera se për formulë e cila nuk arrin të mbajë emrin e tij. Një medalje dhe çmimi ishte krijuar nga Akademia e Shkencave e Shën Petersburg, në vitin 1875 për punën e papaguar matematikore. Për shembull Voronoy është një nga marrësit e çmim.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland