Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Georges Louis Leclerc Comte de Buffon

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

7 Sept 1707

Montbard, Côte d'Or, France

16 April 1788

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Georges Buffon 's nënë ishte Anne-Cristine Marlin dhe babai i tij ishte Benjamin-François Leclerc. Georges-Louis Leclerc, si ishte emri i tij deri në 1725, ishte më i madh i prindërve të tij pesë fëmijë. Ai u lind në një familje të pasur dhe nënën e tij, i cili ishte një njeri i ditur dhe nga i cili ai tha se të trashëguara të inteligjencës së tij, ishte lidhur me një bankier të pasur. Georges Kur ishte dhjetë vjeç, nëna e tij të trashëguar një shumë të madhe parash që lejohet Beniaminit Leclerc të bëhet zoti i Buffon dhe Montbard. Bufon emrin ishte ajo e një pasurie që nëna e tij Anne trashëguar në këtë kohë.

Pas nënës së tij të trashëguar pasuri në 1717 familja u vendos në një shtëpi gjobë në Dijon dhe Benjamin Leclerc u bë një këshilltar në parlament Burgundian. Zhak Roger shkruan se në Dijon familjes Leclerc:

... zënë një vend të rëndësishëm në shoqëri. Jetës intelektuale të kryeqytetit të krahinës që ishte aktive, por nuk e orientuar drejt shkencës në atë kohë të veçantë.

Në këtë kohë ka hyrë Georges Kolegjin jezuit e Godrans në Dijon dhe ai ishte edukuar atje deri në 1723. Tre nga vëllezërit e tij më të vogël vazhdoi të bashkohet me Kishën, por babai i Georges 'të kërkuar djalin e tij të madh për të studjuar ligjin. Kjo nuk duket se Georges do të bëhej një yll në qarqet ligjore për kryerjen e tij shkollë nuk ishte mbi mesataren. Një subjekt që ai ka treguar një talent të matematikës, por ai ishte i ndjekur dëshirat e babait të tij dhe filloi të studiojë ligjin në 1723. Megjithatë, ai ishte më i interesuar në matematikë se ai ishte në ligjin dhe në moshën 20 Bufon (ai ishte tani duke e quajtur veten e tij Georges-Louis De Leclerc Buffon) zbuloi teoremën binom. Ai i përgjigjej me Gabriel Cramer mbi mekanikën, gjeometri, probabiliteti, teoria e numrave dhe njehsim diferencial dhe integral.

Në 1728 shkoi në Buffon Angers për të studiuar matematikë, por ai ka studiuar edhe tema të tjera të tilla si mjekësia dhe botanikë. Në vitin 1730, ndërsa një student në Angers, ai u bë i përfshirë në një duel dhe si rezultat ju desh të largohen nga qyteti. Ai shkoi të Nantes, ku ai jetoi me një fisniku të ri anglisht, Duka i Kingston. Bufon, Duka i Kingston dhe mësues Nathaniel tij Hickman, vizitoi Francën jugore dhe Itali, duke arritur në Romë në fillim të 1732. Kur arriti lajme Buffon se nëna e tij kishte vdekur, ai u kthye në Francë. Nëna e tij kishte lënë pasuri Buffon e saj të cilin ai trashëgoi pavarësisht nga babai i tij duke kundërshtuar me forcë. Bufon vendosur për të vendosur mbi atë që tani ishte pasuria e tij në Montbard.

Njeri i pasur i ri është tani në gjendje të bëjë një përshtypje të në rradhët e larta të qarqeve politike dhe shkencore në Paris. Jean-Frédéric Phélypeaux Comte de Maurepas, ministër të marinës, ishte ndërmarrje detyrë e madhe e riorganizimit marina rëndë demoralized frëngjisht. Ai donte të përmirësuar ndërtimin e anijeve të luftës, dhe ai kërkoi Buffon për të studiuar forca elastik e drurit për të ndihmuar në këtë detyrë. Ai ardhshëm botuar Memoire sur le jeu de carreau frang-gur që futet diferenciale dhe integrale në Teoria e probabilitetit. Si rezultat i kësaj biografi gjobë Buffon u zgjodh në Akademinë Mbretërore të Shkencave në Paris, më 9 janar 1734.

Dikush që është i aftë në çështjet financiare dhe që fillon me një sasi të madhe parash është zakonisht në gjendje të bëjë një pasuri të konsiderueshme më vonë për veten e tyre, dhe kjo është pikërisht ajo që Buffon bëri gjatë viteve 1734-1740. Megjithatë, përveç koha e kaluar në çështjet e tij financiare ai ishte gjithashtu në gjendje të punojnë në matematikë, në botanikë (në veçanti fiziologji e bimëve) dhe në pyjet ku ai shqyrtoi përmirësimin e pronave të drurit në pyje e tij në Burgundy. Kontributi kryesor i tij matematikore të kësaj periudhe ishte botimi i përkthimit të tij e Newton 's Metoda e Fluxions dhe seri të pafund në 1740.

Një fazë e re në jetën e Bufon filloi në korrik 1739, kur ai u emërua si rojtar i kopshtit botanik mbretërore, Jardin du Roi. Ishte Comte de Maurepas, të cilin kemi përmendur më lart, i cili ishte ndikimi kryesor që qëndron pas këtij emërimi prestigjioz. Roger në përshkruan jetën e Bufon e ndjekur këtë takim:

Çdo pranverë, nga 1740 e tutje, Buffon majtë në Paris për Montbard, të administrojë pasuritë e tij, të vazhdojë kërkimin e tij, dhe redaktoni shkrimet e tij. Kushtetuta e tij të fuqishme të lejuar atë që të përmbahen në një orar organizuar mirë: ai u ngrit në mëngjes dhe kaloi në mëngjes në punë, dhe pasdite në punët e biznesit. Për pesëdhjetë vite, Buffon shpenzuar veror në pasuri e tij, duke u kthyer në Paris në vjeshtë. Në fund të kësaj kohe, ai kishte dyfishuar fushën e Roi du Jardin, pasuruar koleksioneve të saj, si dhe ndërtesat e saj të zgjeruar në mënyrë të konsiderueshme, për më tepër, ai vetë e kishte bërë të pasur, kanë qenë showered me pensionet dhe ka rritur Lokacioni i tij.

Bufon martuar Françoise de Saint-Belin-Malain në 1752. Nga kjo kohë Buffon ishte dyzet e pesë vjeç, ndërsa gruaja e tij ishte njëzet. Ata kishin një djalë në 1764, por Bufon i vdiq gruaja pesë vjet më vonë. Ajo dukej sikur biri Buffon kishte një të ardhme të shkëlqyer dhe ai pritet të arrijë famë të paktën të barabartë me atë të babait të tij. Kur djali Bufon ishte shtatëmbëdhjetë vjet i vjetër i ati i tij organizohet për natyralist JB Lamarku për të marrë atë me vete në studimet e tij botanik nëpër Europë. Megjithatë madhështi nuk gjithmonë të çojë në një dëshirë për të studiuar dhe ai u shndërrua në një xhymert paqëndrueshëm. Gjatë Terrori i Revolucionit frëngjisht ai është dërguar në gijotinë në 1794.

Gamë të gjerë temash të cilat Buffon ka shkruajtur përfshijnë matematikën, teoria e probabilitetit, astronomisë dhe fizikës, veçanërisht optikë. Ai është i njohur mirë, megjithatë, për punën e tij në historinë natyrore veçanërisht Discours sur la manière d'étudier et de traiter l'HISTOIRE naturelle, Théorie de la terre dhe Histoire des animaux të tre prej të cilave janë botuar në 1749. Synimi i tij ishte që të publikojë 50 vëllime të Histoire naturelle, generale et particulière por vetëm 36 ishte shfaqur nga koha e vdekjes së tij. Kjo është një arritje e madhe që ambitiously përpiqet të paraqesë të gjitha njohuritë e historisë natyrore, gjeologji, dhe antropologji dhe ndërlidhjen e tyre në një mënyrë sistematike në një punë të vetme.

Ndryshe nga Njutoni, Bufon beson se çdo gjë zhvillohet përmes fenomeneve natyrore. Ai atë një mbështetës i fortë i Njutonit 's Principia, por hodhi poshtë idenë se planetet dhe mocionet e tyre ishin një pasojë e drejtpërdrejtë e intervenimit të Zotit. Bufon propozoi një metodë e krijimit të planeteve që përfshinte përplasja e një kometë me diell. Edhe pse ne tani e dimë se një model i tillë nuk do të punojnë, kjo ishte e rëndësishme në propozimin e një model i cili pasoi ligjet e mekanikës. Pikëpamjet e tij të gjeologjisë dhe strukturën e tokës ishte e bazuar në mënyrë të ngjashme me ngjarje natyrore. Ai ka shkruajtur:

Në mënyrë që të gjykojë se çfarë ka ndodhur, apo edhe se çfarë do të ndodhë, vetëm një nevojë për të shqyrtuar se çfarë po ndodh. ... Ngjarje që ndodhin çdo ditë, që të pasojë lëvizjet e njëri-tjetrit dhe të përsëritur veten pa ndërprerje, konstante dhe të vazhdueshme operacionet e përsëriti, këto janë shkaqet tona dhe arsyet tona.

Në mënyrë të ngjashme Buffon argumentuar se jeta erdhi në tokë përmes pamjen e lëndës organike e cila ishte rezultat i ngrohjes në, substanca ujore vaji. Ai ka punuar shumë duke u përpjekur të kuptoni riprodhim, një temë e madhe të ditës, dhe pse teorite e tij janë në një humbje ata përsëri janë të bazuar në parimet shkencore. Ai argumentoi se specieve ekzistonte, por që familjet nuk, duke qenë thjesht një shpikje e atyre që përpiqeshin klasifikimit të botës shtazore. Më vonë në shkrimet e tij, megjithatë, ai nuk e pranojnë idenë e një familje, edhe pse ai preferon të përdorë emrin gjini një trajtoj duket pak ndryshe nga të tjerët mënyrë të shikuara klasifikimit të kafshëve në këtë kohë. Bufon përfshirë llojet e njeriut si një nga speciet e kafshëve që ai ka studiuar dhe aplikuar njejtën mënyrë dhe metoda

Roger shkruan në:

Bufon punës është me rëndësi të jashtëzakonshme për shkak të diversitetit të tij, pasuri, origjinalitet dhe ndikim. Bufon ishte midis të parë për të krijuar një shkencë autonome, pa ndonjë ndikim teologjike. Ai theksoi rëndësinë e historisë natyrore dhe gjatësinë e madhe e kohës gjeologjike. Ai parashikoi natyrën e shkencës dhe të kuptuar rolin e paleontologji, gjeografisë zoologjike, dhe psikologjinë e kafshëve.

Pavarësisht nga këto arritje Buffon nuk u admiruar shumë gjatë jetës së tij siç është vënë në dukje në:

Pozitën Buffon midis bashkëkohësit e tij ishte aspak e sigurt. Ndonëse publiku ishte gati unanim në admirimin e tij, ai u takua me detractors shumta midis mësuar. Teologëve janë ngjallur nga konceptet e tij të historisë gjeologjike të tjerat kritikuar pikëpamjet e tij mbi klasifikimin biologjik, filozof Etienne de Condillac kundërshtuar pikëpamjet e tij në fakultetet mendore të kafshëve, dhe mori shumë nga punët e tij vetëm disa ide të përgjithshme filozofike rreth natyrës që nuk qenë besnik për atë që ai e kishte shkruar. Voltaire nuk e vlerësoj stilin e tij, dhe d'Alembert e quajti atë "frazave të mëdha." Sipas shkrimtarit JF Marmontel, Buffon kishte për të vënë me snubs nga matematikanë, kimistë, dhe astronomët, ndërsa naturalists vetë i dha atij pak mbështetje dhe disa kritikua edhe atë për të shkruar ostentatiously në një subjekt që kërkonin një stil të thjeshtë dhe natyror.

Bufon veten reaguar ndaj sulmeve për atë me dinjitet të madh dhe nuk e merrni në mosmarrëveshjet e keqe shkon si shumë shkencëtarëve të kësaj periudhe ka. Ai shkroi a friend:

Unë do të mbajë heshtje absolute ... dhe le të sulmeve të tyre bie mbi vete.

Kontributi i tij më i dukshëm për matematikën ishte një eksperiment probabiliteti që ai kishte kryer llogaritjen e duke hedhur shkopinj mbi shpatullën e tij mbi një dysheme tiled dhe duke numëruar numrin e herë shkopinj ra nëpër vijat ndërmjet pllakave. Ai deklaroi (shih) se rastet e favorshme korrespondojnë:

... në fushën e pjesë e gjeneruar rrethit cycloid cilit ka diametër të barabartë me kohëzgjatjen e gjilpërës.

Ky eksperiment shkaktoi shumë diskutime në mes Matematikanë e cila ndihmoi drejt një mirëkuptimi e probabilitetit. 1980 dokument jep një analizë e re e eksperimentit Buffon e gjilpërës, dhe autori zhvillon një eksperiment me 2000 i cili u jep hedh π = 3,1430 ....

Eksperiment gjilpërë, i përshkruar në 1777, nuk ishte problem vetëm në probabiliteti që Buffon ekzaminuar. Gjithashtu në 1777 ai u përpoq të llogaritur probabilitetin se dielli do të vazhdojë të rritet pasi që është vërejtur në rritje n ditë me radhë, të parë për detaje.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland