Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Giordano Bruno

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1548

Nola (near Naples), Italy

17 Feb 1600

Rome, Italy

Prezantimi Wikipedia
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Giordano Bruno-s babai, Giovanni Bruno, ishte një ushtar profesionist i cili u martua me Fraulissa Savolino. Ata pagëzua me djalin e tyre Filippo Bruno Filippo por më vonë u quajt "Il Nolano" pas qytetin e lindjes së tij, i cili qëndron në shpatin verilindor të Vesuvius. Vetëm në moshën 17 kur ai hyri në manastir Dominikane e San Domenico Maggiore në Napoli, ku kishte mësuar Thomas Aquinas, a Filippo Giordano marrë emrin.

Bruno la qytetin e tij në shtëpi e Nola për të udhëtuar për në Napoli aty pranë kur ai ishte 14 vjeç për të studiuar atje. Ai mori pjesë në leksione mbi shkencat humane, logjikë dhe dialektikë në Napoli dhe ai ishte në këtë kohë që ai ishte i ndikuar nga një nga mësuesit e tij drejt Averroism. Kjo ishte filozofia e krishterë bazuar në një interpretim të Aristotelit 's punon përmes Averroes filozof mysliman. Besimi i tij bazë ishte se arsyeja dhe filozofi janë superiore ndaj besimit dhe të njohurive bazuar mbi besimin. Ne do të shohim si kemi lidhen me historinë e jetës Bruno e si ai vazhdoi të jetë ndikuar nga idetë e Averroism.

Pas studimeve të tij në Napoli, Bruno hyrë manastir Dominikane e San Domenico Maggiore në 1565 duke marrë në këtë kohë Giordano emrin. Pikëpamjet e tij janë konsideruar si heretike nga shumica në kuvend, por megjithatë ai u shugurua prift katolik në 1572. Pas kthimit në San Domenico Maggiore ai mori kurse për teologji, duke përfunduar gamën e plotë të gjatë atje, por ai ishte i mërzitur nga pika të caktuara në mësimin e krishterë i cili u paraqit tek ai. Ai shkroi më vonë se mësimdhënies:

... u përpoq të tërheq mua nga profesione të worthier dhe të lartë, për të vënë shpirtin tim në zinxhirë, dhe nga një njeri i lirë në shërbim të virtytit të bëjnë me rob e një sistemi të mjerë dhe qesharake e mashtrim.

Asnjëherë e për të pranuar atë që ai u mësoi pa probing të thellë në pikëpamjet e kundërt, Bruno lexo tekste të ndryshme e ndaluar dhe në veçanti Arianizmi diskutohet. Ky ishte besimi se Krishti ishte inferiore ndaj Zotit, por më i madh se njeriu, duke e bërë atë hyjnor, por jo si Zot. Kisha filloi të përgatisë të provoni Bruno për herezi, por ai e shmangu gjyqin duke ikur në Romë në shkurt 1576. Gjërat shkuan keq e më keq, për në Romë ai ishte i akuzuar gabimisht për vrasje kështu në prill 1576 ai u largua përsëri për të shmangur një tjetër përpjekje për të dëbuar atë afërt.

Dhënë fund në Gjenevë, Bruno u bashkua Kisha kalvinist, por ai shpejt zbuloi se ky ishte jo më shumë tolerant e mendimtarët e lirë se sa ishte Kisha katolike romake. Arrestohet në Gjenevë, ai e gjeti veten excommunicated nga Kisha kalvinist por pas retracting ai u lejua përsëri në se Kisha dhe atëherë ishte i lirë të largohet Gjenevë. Ai shkoi në Francë ku ai u përpoq për t'u ribashkuar Kisha katolike ndërsa në Tuluzë, por kërkesa e tij ishte refuzuar. Që andej ai shkoi në Lions, ku ai ka shkruajtur Clavis Magna në artin e të kujtohet që ishte një temë ai specializuar in duke shkuar për në Paris në 1581 Bruno u bë një lektor në filozofi në Universitetin e Parisit, ku ai vazhdoi për të zhvilluar artin e tij e kujtesës trajnimi.

Paris duket të japë një përgjigje për problemet Bruno për pikëpamjet e tij nuk ishin parë që të jetë një problem atje. Në kundërshtim me gjeti favor me frëngjisht mbreti Henri III i cili e emëroi atë një Ligjërues Royal në 1582. Në vijim vitin Bruno shkoi në Londër me një letër rekomandimi furnizuara nga Henry III vetë. Oksford dukej një vend e të mësuarit që dukej tërheqës për Bruno i cili vizitoi atje në verë të vitit 1583 dhe i dha një seri e lektorëve të Copernicus 's teori se Toka rrotullohej raundin Sun fikse. Ishte ndoshta Bruno qëndrim në vend se bindjet e tij shkencore të cilat u gjetën të papranueshme nga studiuesit e Universitetit të Oksfordit dhe Bruno kishin mundësi pak, por për t'u kthyer në Londër. Ai duket të ketë patur një zakon të bie me njerëz, edhe ata me pamje të ngjashme me tij. Megjithatë, një student të studimeve të tij i cili mori pjesë në leksione në Oksford, ishte Francis Godwin, i cili, si pasojë, shkroi tregimin e parë të udhëtimit hapësirë në literaturë në anglisht Njeriu në Moone.

Kthehu në Londër, Bruno u shndërrua shumë shpejt në favor në gjykatë Elizabeth I dhe ai bërë një numër shumë miq me ndikim. Ai vazhdoi të diskutuar Koperniku 's teori por diskutimet e tij me disa burra mësuar degjeneruar në një sherr. Në këtë pikë Bruno vendosur që të shkruajnë idetë e tij dhe këtë ai e bëri në tre dialogje mbi kozmologji dhe tre dialogje të moralit. Idetë e tij mbi kozmologji janë mjaft të shquar për të mos thënë se ai vetëm për një Tokë lëvizur, por ai gjithashtu argumentoi për një univers të pafund që përmban yjeve të tjerë si Dielli dhe botëve të tjera si Tokë. Sigurisht Bruno ishte i vetëdijshëm se ky e kundërshtoi version biblik e universit, por ai vuri përpara argumentin njëjtë si Galileo do disa vite më vonë, domethënë se Bibla duhet të shihet si dhënë mësim moral, jo mësimin e fizikës. Në shkrimet e tij, Bruno gjithashtu argumenton se Krishtërimi është një fe e cila mbahet me anë të besimit, jo përmes arsyetim filozofik apo shkencore.

Bruno sulmuar edhe Aristoteli 's fizike dhe në këto vepra, pasi ai u kthye në Paris në tetor 1585, këto pikëpamje janë në tokë atë përsëri në telashe. Ne duhet koment nga rruga e shpjegim se për shkak të Thomas Aquinas në shekullin e 13-të, Aristoteli 's filozofisë dhe fizikës kishte bërë zhytur në krishterimin. Me kohë u kthye në Paris, Bruno atmosferë kishte ndryshuar. Përballen me tolerante që ai e kishte përjetuar më parë kishte shkuar dhe në vendin e vet ka qenë luftërat midis fraksioneve të ndryshme fetare. Bruno ishte kurrë e për të mbajtur kokën poshtë, dhe ai leksione publikisht kundërshtuar pikëpamjet e Aristotelit. Ai gjithashtu sulmoi një i ri katolik matematikan Fabrizio Mordente, botuar katër dialogje që bëri shaka me pikëpamjet Mordente së. Bruno u detyrua të largohet në Paris dhe ai shkoi në Gjermani, ku ai udhëtoi nëpër universitetet pedagog në bindjet e tij, dhe sulmuar Matematikanë dhe pikëpamjet e filozofëve.

Mësimet e tij që të ndryshme kristiane Kishat duhet të lejohen të bashkëjetoj dhe se ata duhet të respektojnë njëri-pikepamjet e te tjereve nuk shohin sytë tanë një krim i madh, por kjo nuk të hyjë edhe në klimën fetare të cilat pastaj mbizotëroi. Mësimet e tij të paqes midis kishave të tij u çuan në excommunicated nga Kisha luterane në janar 1589, ndërsa ai ishte në Helmstedt. Ai mbeti në Helmstedt ku ai shkroi një numër të teksteve dhe poezi më mirë se çfarë mund të përshkruhet si magji matematikore, por, si ajo pjesë e punës së tij, që ato përmbajnë disa ide të mprehta e shquar në mesin e magjik, duke përfshirë një teori për çështjen atomike. Bruno shkoi në Frankfurt në 1590 ku ai shpresonte që të publikojë këto vepra, por nuk ishte mirëpritur në qytet. Ai jetoi për një kohë në një manastir Karmeli dhe vazhdoi të leksion mbi pikëpamjet e tij.

Në vijim vitin Bruno u ftua për t'u kthyer në Itali dhe, duke menduar se Kisha Katolike ishte tani më tolerante pas vdekjes së Papa Sixtus V rreptë, ai pranoi. Shumë besojnë se ftesa ishte një dredhi për ta sjellë atë para inkuizicionit, dhe Bruno ra për të. Ai ishte i qartë i vetëdijshëm se Padova ishin në kërkim për të mbushur karrige e matematikës dhe Bruno menduar se kjo do t'i jepte atij vetëm platforma ai donte të bëjë pikëpamjet e tij të njohur më gjerësisht. Ai shkoi në Padova, ku ai ka shkruajtur Leksione mbi dhe Gjeometri Arti i deformim. Ai ka dhënë mësim në një kurs privat për studentët gjermanisht në Padova në këtë kohë. Megjithatë në fund të 1591 nga Universiteti i Padovës bërë të qartë se ata donin Bruno Galileos të mbushur matematikë vakant karrige dhe jo atë. Bruno pastaj shkoi në Venedik ku ai ishte një mysafir i Mocenigo, një prej familjeve më të njohur aristokrat i Republikës së Venedikut. Ishte Mocenigo që e dorëzuan në inkuizicionin me akuzat e shkruar, e cila është pse shumë mendojnë se ata mashtruar atë me ftesën.

Përfshirë në diskutime me ata që ndanë pikëpamjet e tij se hetimi i filozofisë natyrore duhet të jetë e mundur edhe në qoftë se kjo çoi në ide të cilat nuk janë pranuar nga Kisha, ai ishte një objektiv i dukshëm për inkuizicioni venecian i cili e kishte atë arrestuar më 22 maj 1592. Ai kishte mbrojtur gjithmonë "philosophica Libertas" - liria për të menduar dhe për të bërë filozofi. Një gjyq u ngrit në të cilën Bruno mbrojti të drejtën e tij për të zhvilluar pikëpamjet mbi natyren e universit që, ai pretendonte, nuk ishin teologjik. Kjo linjë u duk se ishte e tij e argumentit do të fitojë në ditë, por në këtë pikë inkuizicionit romak kërkoi që ai të dërgohet në Romë për t'u gjykuar prej tyre.

Në janar 1593, Bruno mbërriti në Romë dhe filloi gjyqi i tij e cila do të zvarritet për shtatë vjet. Në Bruno e parë e mbrojti veten me argumentet e njëjta si ai kishte përdorur kur gjykohet nga inkuizicioni venecian. Inkuizicioni romak, megjithatë, deklaroi se pikëpamjet e tij mbi fizikën dhe kozmologji u teologjike dhe kërkoi që ai tërheq. Bruno u përgjigj fare sinqerisht se ai nuk e di atë që ai ishte duke u kërkuar që të tërheq, duke u përpjekur të bindë inkuizicionit që pikëpamjet e tij ishin në përputhje me krishterimin. Pope Clement VIII Bruno kërkoi që të dënohet si heretik dhe inkuizicionit miratoi dënimin me vdekje për atë. Në seancë dënimit ai u përgjigj:

Ndoshta frika juaj në miratimin e gjykimit mbi mua është më i madh se sa të minave në marrjen e saj.

Ai ishte gagged kështu që nuk do të dëmtimit Joshur nga çdo e deklaratave të tij heretik dhe Fiori dogjën të gjallë në Campo de 'më 17 shkurt 1600. Tani është shënuar në përgjithësi se Bruno ishte djegur në rrezik për besimin e tij se universi është i pafund, por siç kemi parë gjithë çështja ishte dukshëm më e ndërlikuar se kaq. Në një mënyrë të çuditshme Bruno pothuajse duket se ka sfiduar inkuizicionit të provoni atë. Ndoshta ai mendonte se kjo do t'i japë atë platformë të mirë të mundshme nga ku mund të bëjë bindjet e tij të njohur.

Është e vështirë të jap një vlerësim të saktë të shikime Bruno's. Sigurisht ka prezantuar disa ide të cilat janë mjaft të shquar për njohuritë e tyre të frymëzuar. Në Në rrugën, Parimi, dhe ai i Unitetit ka shkruajtur:

Kjo botë të tërë, kjo yll, duke qenë subjekt me vdekje, dhe shpërbërjen dhe zhdukjen e pamundur që diku në natyrë, nga koha në kohë e ripërtërinë veten duke ndryshuar dhe ndryshuar të gjitha pjesët e saj. Nuk ka asnjë absolut lart ose poshtë, si Aristoteli mësuar, nuk ka pozicionin absolut në hapësirë, por pozita e trupit është i afërm me atë të organeve të tjera. Kudo ka ndryshim relativ i vazhdueshëm në pozitën në të gjithë universin, dhe vëzhguesit është gjithmonë në qendër të gjërave.

Njohuritë tjera amaze fizikantet i cili sot mund të shohim idetë e teorisë kuantike në shkrimet e Bruno. Megjithatë, të tjerët mendojnë se përfshirja e më shumë që është magji në veprat e tij minimizon rëndësinë e atyre njohuri shquar. Një tjetër arsye për Bruno që të reduktohen për arritjet e tij është se njohuritë e tij për matematikë dhe shkenca nuk ishte se madhe dhe kjo i bën disa historianë kanë tendencë për të besuar se njohuritë e tij ishin më shumë fat se sa të kuptuarit. Ai është parë nga disa të jetë një martir për shkencë, ndërsa të tjerët shohin veprimet e tij si i pamend dhe e përshkruan atë si:

... shkëlqyer, të diskutueshme, dhe në fund të fundit vetë-destruktiv.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland