Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Filippo Brunelleschi

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1377

Florence, Italy

15 April 1446

Florence, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Filippo Brunelleschi 's babai ishte Brunellesco di Lippo i cili ishte një noter, që është një zyrtar publik, në Firence, ndërsa nëna e Filippo ishte Giuliana Spini i cili ishte i lidhur me dy Spini dhe familjet e Aldobrandini. Brunellesco dhe Giuliana kishte tre djem, Filippo ka një të moshuar dhe një vëlla i ri. Sigurisht Brunellesco Filippo do të pëlqente që të ketë studiuar ligjin me qëllim për t'u bërë një noteri si veten e tij por ai ishte tërhequr për një karrierë artistike dhe të vendosur të ndjekim atë rrugë.

Brunelleschi trajnuar si një argjendar dhe skulptor në një seminar në Firence, duke filluar mësimin e tij në 1392. Një ndikim të rëndësishëm në atë në këtë kohë ishte Paolo dal Pozzo Toscanelli i cili ishte tregtar dhe mjek. Interes Toscanelli në shkencë dhe matematikë ishte veçanërisht i rëndësishëm, sepse ai mësonte nxënësit e tij të ri parimet e gjeometrise. Ai gjithashtu, solli nga interesi Brunelleschi në teknologji të cilat ai do të vënë në përdorim të mirë më vonë në karrierën e tij.

Ndërsa mësim në della Seta Arte 1401 Brunelleschi hyrë në një konkurs të propozuar nga Zoti i Firences për të hartuar dyert bronzi e Pagezimore Firence. Panel e tij:

... e Abrahamit Isakut sakrifikuar tregoi një shërbëtor i cili, si ai pret për Ibrahimin dhe ndërsa gomar është kullotja, është tërhequr një gjemb nga këmba e tij.

Brunelleschi ishte një nga shtatë artistëve që kanë hyrë në garë, por pavarësisht nga cilësia e lartë e punës së tij ai nuk ka fituar. Paneli i tij u vlerësua të barabartë me atë të Lorenzo Ghiberti, por Ghiberti është dhënë nga komisioni i ngarkuar me Brunelleschi propozuar si ndihmës i tij. Kjo megjithatë nuk i përshtaten Brunelleschi dhe ai u tërhoq (sipas Vasari):

... dëshiron të jetë parë në disa të tjera të artit, sesa thjesht një të barabartë, të mesëm dhe ndoshta në atë ndërmarrje.

Panelet mrekullueshëm prodhuar nga të dyja Ghiberti dhe Brunelleschi ende mund të shihen në Muzeun Bargello vendosur në Bargello Palazzo del në Firence.

Fotografia e panelit Brunelleschi së.

Kjo ishte një pikë kthese për Brunelleschi i cili, pas këtij dështimi, u kthye drejt arkitekturës. Një ndikim të rëndësishëm në atë në këtë kohë ishte Donatello shoku i tij (1386-1466) i cili ishte një artisti të shkëlqyer. Një episod interesant është shpalosur nga Vasari:

Donatello bërë një kryqëzatë prej druri e cila ishte vendosur në Santa Croce [dhe] ai ishte në ankth për të dëgjuar mendimin Filippo e ajo, por Filippo i tha atij se ai kishte treguar një fshatar i varur në kryq. Kjo provokuar Donatello të ia kthej: "Merr një dru dhe të bëjë atë vetë" ... Filippo mbajtur të qetë për disa muaj, ndërsa ai punoi në një kryqëzatë e drunjta të njëjtën madhësi ...

Fotografia e kryqëzatë Brunelleschi së.

Së bashku ata kaloi disa vjet në Romë, Brunelleschi:

... immersing veten në një studim të antikitetit, dhe duke i kushtuar vëmendje të veçantë për fiton e inxhinierisë romake. Ai bëri vizatime të ndërtesave të mëdha shumë e lashtë, duke përfshirë banja, basilicas, amphitheatres, dhe tempuj, sidomos studimin e ndërtimit të elementeve arkitektonike, të tilla si vaults dhe cupolas. Objekt i hulumtimeve të tij arkitektonike, megjithatë, nuk ishte për të mësuar për të riprodhuar arkitekturës romake, por për të pasuruar arkitekturën e kohës së tij dhe të përkryer aftësitë e tij inxhinjerike.

Arritja më e rëndësishme në matematikë Brunelleschi erdhi rreth 1415 kur ai rizbuluar parimet e perspektivës linear duke përdorur pasqyrat. Ai e kuptoi se nuk duhet të jetë vetëm një pikë konvergjence e vijave paralele në të cilat të gjitha linjat paralele në një avion, përveç planin e kanavacë, konvergojnë. Gjithashtu e rëndësishme është të kuptuarit e tij në shkallë, dhe ai llogaritet saktë lidhje midis gjatësinë aktuale të një objekti dhe kohëzgjatja e saj në foto varësisht nga distanca e saj pas planin e kanavacë. Përdorimi i këtyre parimeve matematikore, ai tërhoqi skena të ndryshme të Firences me perspektivë të saktë. Këto vizatime perspektivë nga Brunelleschi kanë qenë që humbur, por një "Trini" afresk nga Masaccio ende ekziston që përdor parimet matematikore Brunelleschi së.

Fotografia e Trinitetit të Shenjtë Masaccio.

Autorët e matjeve bërë afresk, pikturuar nga Masaccio në 1425, e cila varet në Santa Maria Novella, Firenze. Ata zbuluan parimet e saj themelor:

Matjet janë bërë direkt nga afresk, duke përdorur skelë. Ne kemi gjetur pika qendër të skemës perspektivë, dhe ... llogaritur distanca ideale shikimin e foto të jetë rreth gjerësia e rresht e kishës. ... Natyra e teknikave matematikore që kemi gjetur se janë të punësuar ka tendencë për të konfirmuar pamje konvencionale që Brunelleschi kontribut për të bërë disa foto, dhe, më tej, na çon për të sugjeruar se zbulimi Brunelleschi në lidhje me perspektivë mund të ketë qenë ekzistenca dhe vetitë e pika centric.

Rreth vitit 1409 e këtej u bë i interesuar në Brunelleschi përfunduar pjesërisht Duomo Santa Maria del fiore, katedralen në Firence. Puna në katedralen e kishte filluar nën Arnolfio di Cambio në 1296 dhe ka vazhduar shumë ngadalë. Një nga arkitektët për të punuar në Katedralen ishte piktor i njohur Giotto, i cili ka punuar në kambanore nga 1334 deri në vdekjen e tij në 1337. Kërcim i naves u përfundua në 1378 dhe se mbi aisles dy vjet më vonë. Kur u bë Brunelleschi interesuar në projekt problemi kryesor që ndesh arkitektëve ishte ndërtimi i kube. Problemet e mëdha inxhinierike ballafaqohet vendosjen e një kube mbi Baptistry tetëkëndësh, dhe argument më kishte ndodhur se si për të zgjidhur këtë dhe Brunelleschi vendosur për të punuar në gjetjen e një zgjidhje inovative.

Nga rinia e tij Brunelleschi kishte qenë i interesuar në pajisje mekanike, në orë të caktuar, rrota, ingranazhet dhe peshat. Ai tani i kombinuar aftësitë e tij artistike, aftësitë e tij matematikore, dhe të kuptuarit e tij të pajisjet mekanike, kur ai bëri një propozim për të gardianë e punimeve të katedrales, kur ata të ngritur një konkurs në 1418 për të gjetur zgjidhjen më të mirë për problemin e projektimit dhe ndërtimit të kube. Brunelleschi propozoi një vetë-mbështetës të dyfishtë shell dhe një strukturë brinjë për të mbështetur peshë të madhe. Ai propozoi të tullave si material ndërtimi, vuri në kurriz peshku e rradhës modele. Metoda e tij e ndërtimit përfshirë mënyra e heqjes së materialeve të ndërtimit në pozitë, shmanget përdorimi i skelë por përfshinte përdorimin e makinave të cilat ai kishte projektuar posaçërisht për qëllim.

Skica e platformë të ndërtimit.

Konkurrencës për të dhënë komisionit ishte e ashpër dhe Brunelleschi përsëri iu desh të luante kundër Ghiberti. Në 1420 u dha Brunelleschi komisionit dhe ndërtimi filloi. Duke përdorur teknikat e kujton Arkimedi (sipas Vasari):

... duke përdorur counterweights dhe rrota për heqjen e ai e ka bërë të mundur që një bari të vetëm për të ngritur një peshë aq të rëndë, që më parë ajo do të vështirë të ketë qenë e mundur për gjashtë çifte të qe për të lëvizur ai.

Skica Brunelleschi e makina e tij.

Ajo ishte ende një proces i gjatë ndërtimit, por nga koha Brunelleschi vdiq në 1446 kube ishte pothuajse tërësisht mbaruar. Vetëm një pjesë të humbur ishte fanar i madh që ai kishte projektuar për të varet nga qendra e kube. Fener nuk ishte vetëm për qëllime dekorative, por ishte gjithashtu pjesë e strukturës mënyrë që mbështetën vetë. Ajo u ndërtua pas specifikimet Brunelleschi pas vdekjes së tij.

Fotot e katedrales. Piktura e kupolë. Brenda kube katedrales.

Megjithëse Duomo Santa Maria del fiore ishte më e njohur e arritjeve arkitektonike Brunelleschi së, ka shumë shembuj të tjerë të arkitekturës e tij mahnitëse në Firence. Një e parë e tyre ishte Kisha e San Lorenzo.

Fotot e San Lorenzo.

Planet për kishën tashmë ekzistonte në 1419 kur Brunelleschi ishte i punësuar nga Cosimo de Medici "për të ndërtuar sakristi por brenda një viti Brunelleschi ishte dhënë komisionit të redesign dhe ndërtimin e kishës në tërësi. Ky ai filloi dhe nga 1428, kur u ndërpre ndërtimi, sakristi dhe kapelës kor u përfunduar. Aeroplanët stil ishte matematikore në përdorimin e saj e shtyllave të linjave drejt, dhe banesë. Proporcione ishin përpunuar në detaje të madhe dhe ai përdoret të kuptuarit e tij të ri të perspektivës veçanërisht në proportioning e brendshme. Kisha u përfundua pas vdekjes Brunelleschi, një nga nxënësit e tij të marrë përsipër punën për anijatë dhe kube.

Një tjetër punë e famshme nga Brunelleschi ishte Chapel Pazzi. Ai ishte i autorizuar për të ndërmarrë këtë punë nga Pazzi Andrea de 'rreth 1428 të cilët dëshironin atë për të hartuar një ndërtesë për të vepruar edhe si një shtëpi kapitull të Kishës manastirit të Santa Croce dhe gjithashtu si një monument të Pazzi. Ndërtimi filloi vetëm dy vjet para vdekjes së Brunelleschi, por dizajni i tij është përsëri e shquar:

Brunelleschi përdorur modulet formulat matematikore dhe gjeometrike për planin dhe madhështi e Kisha Pazzi, pasi ai kishte në San Lorenzo, por ai rregulluar hapësirë në një mënyrë më të ndërlikuar dhe të sofistikuara në ndërtimin e më vonë. Një kube hemispherical mbulon një shesh qendror, i cili është shtrirë në të dyja anët në mënyrë që forma katrore qendër të një drejtkëndësh. Ndarje të vogla hapësinor, duke hapur jashtë një anë e tretë të sheshit kryesor, është një shesh apse përkatës i mbuluar nga një kupolë dhe përmban altarit. Sipërfaqe muri i butë Chapel Pazzi është shënuar në modelet gjeometrike nga guri gri të errët.

Fotot e kapelës Pazzi.

Ndërtesave të tjera, apo pjesët e ndërtesave, në Firence e dizenjuar nga Brunelleschi, për shembull lozhë të Innocenti degli Ospedale, qendror-kisha planin e Santa Maria degli Angeli, i cili nuk është përfunduar, dhe Kishën e Santo Spirito i cili u kompletua pas vdekjes së tij.

Fotografitë e Ospedale degli Innocenti. Fotografitë e Santa Maria degli Angeli. Piktura e Santo Spirito.

Brunelleschi ka ende pretendon më shumë famë. Në 1421 ai u bë personi i parë për të marrë një patentë industriale. Kjo i dha atij një tre-monopol vit për prodhimin e një ndesh me veshje hoisting e cila ishte përdorur për të kryer mermer nga Carrara guroret në dyert e Firences, e cila lundron në rrjedhën e sipërme të Arno. Së fundi duhet përmendur fakti, në traditën e arkitektëve të lashtë grek, që ai ka bërë përcakton bazat për shfaqje dhe festivale.

Ai u varros në katedralen e Santa Maria del fiore por ajo ishte vetëm në 1972 që varri i tij u zbulua që janë humbur për qindra vjet.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland