Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

François Georges René Bruhat

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

8 April 1929

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

François Bruhat 's prindërit ishin Georges Bruhat, i cili ishte ndihmësi i Supérieure Ecole Normale në Paris, dhe Berthe Hubert. François ndoqi Lycée Henri IV në Paris, duke shkuar për në përgatitjen për hyrje në universitet Lycée Saint-Louis, edhe në Paris. Nga atje ai hyri Ecole Normale Supérieure ku ai studioi për mathematique Agrégé tij de. Ai u emërua në Qendrën Kombëtare për kërkimin shkencor në vitin 1952 dhe punoi aty deri më 1955.

Bruhat ishte në mesin e parë për të kuptuar rëndësinë e shpërndarjeve, siç paraqitet nga Laurent Schwartz, në teorinë e grupeve të gënjej dhe përfaqësitë e tyre dhe tezën e doktoratës iu kushtua me këto tema. Ai botoi Sur les përfaqësime induites des groupes de Gënjeshtra në vitin 1953 në këtë temë dhe ka vazhduar hetimet e tij në përfaqësitë induites Irréductibilité des des Lie groupes de i cili u botua në vitin e ardhshëm. Ky dokument konsiderohet përfaqësime që kanë detyruar që Bruhat pastaj aplikuar ne shkrimin e tij të ardhshëm përfaqësime induites des groupes de gjysmë gënjej-simples komplekset (1954) për një gjysmë-grup kompleks i thjeshtë gënjej asnjë nga grupet e të cilit faktor i thjeshtë është një nga grupet e veçanta Gënjeshtra e thjeshtë. Në të njëjtin vit gazeta e tij përfaqësime induites des groupes de gjysmë gënjej-simples reels u shfaq që merret me rastin e një gjysmë të vërtetë grup thjeshtë gënjej. Në një letër të mëdha 108 faqe përfaqësime induites Sur les de des groupes Lie (1956) Bruhat dha një teori të re në të cilën ai merret me grupe më të kufizuara, por ishte në gjendje të trajtojë përfaqësime që kanë më shumë të përgjithshme prej tyre.

Pasi kaloi tre vite në Qendrën Kombëtare të Kërkimit Shkencor, Bruhat u emërua si Maître de Konferenca në Fakultetin e Shkencave në Nancy në vitin 1955. Ai u promovua më vonë për të profesor i matematikës në Nancy. Bruhat publikuar dy gazetat që ka rezultuar nga një bashkëpunim me Henri Cartan në vitin 1957. Këto dokumente Sur strukturë la des sous-ansamble analytiques lëkundet dhe Sur les composantes irréductibles d'un sous-analytique ansambli-marrëveshje mbështjell me manifolds vërtetë analitike me singularities. Bruhat vazhdoi studimet e tij të vërtetë manifolds analitik në një bashkëpunim me Whitney. Një kurs i leksion dhënë nga Bruhat në Indi në vitin 1958 u botuan si Leksione mbi grupet e gënjej dhe përfaqësitë e grupeve në vend kompakt dhe lëshoni sërish në vitin 1968. Leksione janë në tri pjesë. I parë mbulon vetitë elementare të grupeve të gënjej, të dytë mbulon teoria e përgjithshme e masave në një grup kompakt në nivel lokal dhe përfaqësimin në përgjithësi, ndërsa pjesa e fundit përmban një të ndërtimit të vazhdueshëm të shumë hapësirave Hilbert, dekompozim i një përfaqësim unitare në një të vazhdueshëm shuma e përfaqësimit të pakalueshëm dhe formula Plansherelit.

Në 1959 Bruhat leksione mbi grupet e gënjej dhe algebras Gënjeshtra në Recife në Brazil dhe shënimet e tij janë botuar si leksion Algébres Lie groupes de et de Gënjeshtra: Résumé des eleçons në të njëjtin vit. Një kurs leksion, këtë kohë të dhënë në Indi, u botua si Leksione mbi disa aspekte të p-analizë adic në vitin 1963. Në këtë kohë Bruhat kishte një takim në Paris, pasi që është emëruar në Fakultetin e Shkencave ka në vitin 1961. Ai u emërua në VII Université de Paris në vitin 1970 dhe ai e mbajti këtë post deri në vitin 1989. Nga 1976-1981 ai ishte nën-president i universitetit.

Së bashku me Zhak Tits, Bruhat zhvilluar teorinë e grupeve të thjeshtë algjebrike mbi fushat lokale. Ata ka publikuar një numër të vë në dukje që përmban rezultatet e tyre në këtë fushë, por një përshkrim të hollësishëm të teori e grupeve algjebrike zvogëlues mbi fushat e tyre vendase u paraqit në 250 faqe letër të përbashkët Groupes réductifs sur un trupit lokal, botuar në vitin 1972.

Së fundi duhet përmendur se Bruhat ishte një anëtar i Bourbaki qenë një anëtar i brezit të tretë së bashku me Armand Borel, Alexandre Grothendieck, Pierre Cartier, Serge Lang, dhe John Tate.

Ndër nderimet që i Bruhat pranuar qenë se ai ishte bërë oficer i Legjionit d'Honneur dhe qëllim kombëtar të meritës. Ai u bë gjithashtu Commandeur des Palmes Académiques.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland