Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Marjorie Lee Browne

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

9 Sept 1914

Memphis, Tennessee, USA

19 Oct 1979

Durham, North Carolina, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Marjorie Lee Browne u rrit dhe u edukua në një shoqëri që është i dëmshëm kundër çdo afrikano-amerikanët, veçanërisht femrat. Megjithatë, Browne kishte një dashuri të matematikës dhe ishte e vendosur për të studiuar subjekt të standardeve më të larta të mundshme. Ajo arritur këto synime dhe u bë një nga gratë e para të Zi në Shtetet e Bashkuara për të marrë një Ph.D.

Browne ka lindur më 9 shtator 1914 në Memphis të shtetit Tennessee. Ajo ishte e bija e Maria Taylor Lee dhe Lawrence Johnson Lee, por për fat të keq vdiq nëna Browne kur ajo ishte vetëm dy vjeç. Në vend të kësaj i ati i saj, një shkrues hekurudhor postare, dhe njerkë, Lottie Lee, një mësues, ngriti e saj. Babai i saj kishte përfunduar edhe dy vjet kolegj, e cila për një njeri të zi kohë ishte shumë e rrallë. Lorenc Lee ishte i njohur në zonën lokale të jetë shumë i mirë në aritmetikë mendore dhe kjo ishte kjo dashuri e matematikës që ai kaloi për të bijën e tij. Braun ishte inkurajuar edhe për të studiuar matematikë nga njerka e saj.

Lorenc Lee ishte më i privilegjuar se Blacks më shumë në kohë, duke i uruar për të ndarë pasurinë e tij të mirë me të tjerët, sidomos fëmijët e tij kështu që ai bëri një pikë e dërgimit të tyre në shkollat më të mirë në dispozicion. Braun ishte një nxënës në LeMoyne High School. Kjo ishte një shkollë private filluar pas Luftës Civile Amerikane nga Metodist Kishat dhe me xhemat me qëllim të veçantë në edukimin e njerëzve të Zi. Nga koha Browne majtë të shkollave të mesme ajo ishte jo vetëm i njohur si një student i talentuar matematika, por gjithashtu vuri në dukje një lojtar tenisi.

Vjet oficeresh e në universitet përkoi me Depresioni. Megjithatë, ajo mund të përballojë për të marrë pjesë Howard University në Washington DC, për shkak të një kombinimi të kredive, vende pune dhe bursa. Në 1935 mori Browne BS shkallë e saj nga Howard, ku ajo u diplomua cum laude. Pas diplomimit ajo mësoi matematikës dhe fizikës në Gilbert Akademia në New Orleans, Louisiana, një shkollë private e mesme për nxënësit e Zi. Megjithatë, vetëm Browne mbajtur këtë post për një vit si ajo pastaj të regjistruar në Universitetin e Miçiganit, në Ann Arbor, nga ku Browne fituar shkallë magjistrature e saj në matematikë në vitin 1939. Ajo u bë një nga gratë e parë për të marrë kjo shkallë e avancuar. Me këtë ajo u bë një anëtar i stafit mësimor në Wiley College, në Marshall, Texas, midis 1942 dhe 1945. Gjatë pushimeve verore Browne nisur punën e saj të doktoraturës në Universitetin e Miçiganit.

Gjatë viteve ka qenë kontradiktore në lidhje me opinionet vitin në të cilin Marjorie Lee Browne fituar Doktoraturë saj nga Universiteti i Michigan. Braun ishte bërë një shoku të jepte mësim në Universitetin e Miçiganit në vitin 1947. Të gjitha kërkesat për një Ph.D. janë përfunduar në vitin 1949, por ceremoninë e diplomimit të hershme nuk ishte deri në shkurt 1950. Në konventën e jetës Browne tha se ajo kishte marrë Ph.D. saj , në vitin 1949, megjithatë, në vitin 1999 disa referenca ndryshuar datë për 1950. Në këtë kohë ajo ishte përmendur si vetëm gratë të dytë afrikano-amerikan për të fituar një Ph.D., Evelyn Boyd Granville duke u parë. Pa marrë parasysh se cili qëndrim është marrë Browne ishte ende një nga dy gratë afrikano-amerikan për të marrë një Ph.D. në matematikë. Teza e saj ishte e titulluar Për Një Parametri në disa nëngrupe Topological dhe grupet e Matrix, e cila ishte shkruar nën mbikqyrjen e Rainich gy.

Në 1949, u bashkua Browne fakultetin e matematikës në Universitetin e Karolinës së Veriut Qendrore, u bëri thirrje North Carolina College, ku ajo qëndroi deri në pension e saj në vitin 1979. Për 25 vjet ajo ishte personi i vetëm në departamentin që të ketë një Ph.D. Ajo u bë Kryetar i Departamentit të Matematikës në 1951, një post që ajo mbajti deri në 1970. Browne mësoi për 15 orë në javë, të mësimdhënies universitare dhe dy kurse pasuniversitare. Gjithashtu, gjatë kohës së saj në NCCU oficeresh e mbikëqyrur zotërinjve 10 gradë.

Midis 1952 dhe 1953 Browne fitoi një bursë nga Fondacioni Ford. Kjo është një organizatë që ofron grante të popullit dhe institucioneve të reja në mbarë botën. Shembuj të zonave për të cilat granteve mund të merren janë ndërtimin e aseteve dhe zhvillimin e komunitetit, edukimit, medias, artit, kulturës, të paqes dhe drejtësisë sociale, si edhe të tjerët. Granti oficeresh e lejuar e saj për të studiuar topologji combinational në Cambridge University. Ky kusht gjithashtu e saj me rastin e udhëtimit në të gjithë Evropën Perëndimore. Braun ishte edhe një tjetër, Fondacioni Kombëtar i Shkencës duke studiuar informatikë Fakulteti dhe analiza numerike në Universitetin e Kalifornisë në Los Anxhelos. Ajo fitoi një bursë studimi të ngjashme, ndërsa topologji diferencial në Universitetin Kolumbia, Nju Jork, në gjatë 1965-66.

Në vitin 1960 Browne ishte autor kryesor i një propozimi të suksesshme që fitoi një grant nga IBM, e cila lejoi NCCU për të marrë kompjuterin e tij të parë për përdorim në computations akademik. Ajo ishte gjithashtu mjeshtër i instalimit të saj. Ajo ka marrë gjithashtu, në vitin 1969, për departamentin e saj të parë Shell Granti për çmime për studentët e matematikës të pazgjidhura. Ndërsa në NCCU Browne mbajtur poste të tjera se ajo e karrige departamenti. Këto ishin kryesore Hetues, Koordinator i seksionit matematikës dhe Lektor i Institutit veror për shkencën shkollën e mesme dhe mësuesit e matematikës.

Gjatë verës Browne u pushtua me udhëzuar mësuesit e shkollës së mesme. Për shkak të lidershipit të saj në këtë skemë NCCU u bë institucioni i parë kryesisht për njerëz të Zi në Shtetet e Bashkuara për t'u dhënë fonde për një Instituti Kombëtar i Shkencës Fondacioni për mësuesit e mesme e matematikës. Për 13 vjet Browne shërbeu si drejtor i seksionit matematikës të këtyre instituteve. Katër grupe të vini re leksion janë shkruar nga Browne për t'u përdorur nga këto mësuesit. Këto shënime janë Sets, Logic dhe matematike Thought (1957), Hyrje në algjebër lineare (1959), Elementary Matrix Algjebra (1969), dhe Strukturat algjebrike (1974). Për shkak të kësaj pune për vazhdimin e arsimit për mësuesit e mesme, u bë Browne marrësit e parë, në vitin 1975, e Award Rankin WW përkujtimore për Përsosmëri në Matematikë Arsimit, dhënë nga Karolina e Veriut të mësuesve.

Punë të tjera oficeresh e publikuar ishte letra e saj Një Shënim mbi Grupet klasike. Kjo ishte botuar në Mujor Matematikë amerikan në vitin 1955. Qëllimi i gazetës ishte që të parashtruara disa prona topological dhe marrëdhëniet në mes grupeve të caktuara klasike.

Gjatë pjesë e fundit e jetës së saj Browne përdorur shumë e parave e saj për të ndihmuar studentët e talentuar matematike për të vazhduar arsimimin e tyre. Marjorie Lee Browne vdiq në shtëpinë e saj në Durham, North Carolina, e një sulmi në zemër, më 19 tetor 1979. Ajo ishte 65 vjeç. Ajo do të mbahet mend për të ndihmuar ndonjë student që erdhi në përgatitjen e saj dhe të plotë për Doktoraturë tyre s, duke i inkurajuar ata të bëjnë atë që ajo kishte arritur.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland