Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jacob Bronowski

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

18 Jan 1908

Lodz, Poland

22 Aug 1974

East Hampton, New York, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jakobi Bronowski 's babai, Abrami Bronowski, ishte pronar i një firme kinkaleri që tregtohen në mes të Polonisë dhe Londër, dhe nëna e tij ishte Celia Flatto. Kur Rusia pushtuan Poloninë gjatë Luftës së Parë Botërore familja Bronowski të emigruar në Gjermani ku kanë jetuar deri përfundimit të luftës. Pastaj, në vitin 1920, familja u vendos në Londër, Angli.

Gjërat nuk janë të lehtë për Bruno, si Bronowski ishte i njohur, kur ai mbërriti në Angli, pasi ai nuk fliste anglisht. Kjo do të thotë një fillim i vështirë për atë në Shkollën Fondacioni qendrore në Londër. Në shkollë ai së shpejti gjetur një interes të barabartë për të dyja shkencë dhe literaturë. Ai më vonë ka shkruajtur:

Jam rritur që të jetë indiferent për dallim midis letërsisë dhe shkencës, të cilat në adoleshencë e mia ishin thjesht dy gjuhë për përvojën që kam mësuar së bashku.

Bronowski fitoi një bursë matematikë Jezusit College, Cambridge, dhe atje ai filloi studimet e tij matematikore. Ai ishte një (kujdestar kuajsh të klasit të parë) në Pjesën I të tripos matematikore në vitin 1928 dhe i Lartë grindavec (renditur krye të listës së nxënësve Klasa e parë) në Pjesën II të tripos matematikore në vitin 1930. Megjithatë në interesat Kembrixh Bronowski ishin shumë më të gjerë se sa matematikë dhe ai vazhdoi me dashurinë e tij të redaktimit letërsisë një Experiment revistë letrare me një student tjetër matematike. Ai së pari u paraqit në vitin 1928 dhe tregoi, pasi ai më vonë shkroi, se poezi ishte për atë që në një dashuri që ishte matematika. Ai theksoi se interesat e tij të gjerë, kur ai më vonë e përshkroi vitet e tij në Kembrixh:

Gjithë jetën intelektuale ishte exhilarating dhe lëvizin në gjashtë vitet që kam kaluar aty. Fizika kuantike u transformuar nga Dirakut dhe të tjerët. Cockcroft ndarë atomin, dhe Chadwick zbuloi neutron. Në të njëjtën kohë, letërsisë dhe piktura ishin bërë gjatë nga shoku i surealizëm dhe filma (dhe më vonë radioja) u rrit në një art.

Ai vazhdoi me hulumtimet matematikore në Kembrixh pas dhënies së shkallës së tij të parë të punës për problemet në gjeometri. Pas përfundimit kërkimore për doktoratë e tij, ai jetoi për një kohë në Mallorca gjatë 1933. Ai shkoi atje me Eirlys Roberts, i cili botoi më vonë Cili revista, me qëllim për të qenë pranë Robert Graves dhe Laura Riding. Bronowski punuar në një projekt poezi me Laura Riding por dy ra jashtë. Bronowski pastaj u kthye në Kembrixh ku mori doktoratën e tij në matematikë për një teme që shikuar në probleme në gjeometri dhe topologji. Në 1933 ai botoi një zgjidhje e problemit klasik funksional Waring, për të përcaktuar n minimale e tillë që një diplomë të përgjithshme d polinom f mund të shprehet si shumë e kompetencave d th n e formave lineare, por argumenti i tij ishte i plotë. Në të njëjtin vit që ai ka marrë doktoratën e tij, përkatësisht 1933, ai u bë një qytetar britanik.

Në vitin 1934 ai u emërua pedagog i matematikës në Universitetin College, Hull, i cili në atë kohë dha Universitetin e Londrës gradë të jashtëm. Më vonë ai u gradua me ligjërues të lartë. Ai vazhdoi kërkimin e tij në gjeometri botuar një seri të dokumenteve mbi aeroplanët e trefishtë dhe një letër figura e gjashtë pikë në hapësirën e katër dimensione. Libri i tij i parë u botua në vitin 1939 dhe kjo nuk ishte një libër matematike, por në vend të mbrojtjes poet i cili:

... luftoi me lidhje në mes të vërtetën e shkencës dhe atë të poezisë ...

Në 1941 ai u martua me Rita Coblentz, i cili ishte një skulptor, pastaj në vitin 1942 ai u largua nga Hull për të marrë punën e luftës. Gruaja e tij më vonë ka shkruajtur:

Bruno dhe unë u martuan të ndritshme dhe në fillim të një të hënën në mëngjes në vitin 1941 gjatë një bastisjeje të ajrit në fund në Londër. Kemi jetuar në Hull për një kohë të shkurtër deri sa ne ishim vendosur në vendet më të fshehtë për shkak të punës së tij të luftës.

Ai ka punuar në njësi kërkimore Ushtarak të Punëve të Brendshme, ku ai ishte një pionier në kërkime operacionale, duke perdorur teori matematikore ai zhvilloi për të rritur efektivitetin e kontrolleve të bombardimeve. Jo të gjithë e vlerësoi këtë punë, megjithatë, këshilltar për shkencë njoftoi qeveria në lidhje me dyshimet e tij kompetencën e tij për këtë punë.

Bronowski shkoi në Japoni në vitin 1945 me Shefat e shtabit të misionit britanik për të studiuar efektet e bombë atomike në Nagasaki. Kjo ishte për të ndryshuar jetën e tij dhe, pas kësaj përvoje, ai hoqi dorë kërkimore ushtarake të përqëndrohemi në etikën e shkencës dhe më vonë në shkencat e jetës. Në librin e tij Shkenca dhe Vlera e Njeriut (1956) ai e përshkroi këtë vizitë në Nagasaki:

Në një ditë të mirë në nëntor 1945, në fund të pasdites, unë u ulën në një airstrip në jug të Japonisë. Nga ka një xhip ishte për të marrë mua për malet për t'u bashkuar me një anije e cila vë në portin e Nagasaki. ... papritmas kam qenë i vetëdijshëm se kemi qenë tashmë në qendër të dëmtimit në Nagasaki. Hijet prapa meje ishin skelete të ndërtesave fabrikës Mitsubishi, shtyu prapa dhe anash sikur një dorë gjigante. Çfarë i kishte menduar për të thyer shkëmbinj ishte një shtëpi me çati konkrete fuqi saj punched in unë mund të bëjë tani nga kornizat e dy gasometers crumpled, nuk ishte një i ftohtë festooned furrës me tubacione të shërbimit, përndryshe asgjë, por polet budalla telegrafi dhe sythe rrethoj me rrjetë teli në një humbje zhveshur e hi. Kisha blundered në këtë peizazh i vetmuar si në çast mund të pasojë si një ndër kratereve të hënës.

Pas kësaj vizite ka shkruajtur Bronowski raportin e tij të famshme Efektet e Bomba Atomike në Hiroshima dhe Nagasaki. Punën e tij Pas përfundimit të luftës Bronowski nuk kthehen për të qenë një lektor matematike. Ai kishte në këtë kohë botoi një libër të dytë William Blake, një njeri pa një maskë në vitin 1944, një vepër e shkruar në kohën e tij të lirë. Ai vazhdoi me interesat matematikore që ai kishte marrë dorë gjatë luftës, megjithatë, duke vazhduar për të punuar në operacionet e kërkimit. Ai botoi një letër statistikave me Neyman grindje e masës së vendosur dy-dimensionale të rastit në vitin 1945. Ai pastaj ka punuar për aplikimin e UNESKO-s statistikave të ekonomisë së industrisë 1947-1950. Pastaj në vitin 1950 ai u emërua si drejtor i Kërkimeve Vendosja e qymyrit të Bordit Qymyrit Kombëtare. Ai kryesoi kërkimore në karburante smokeless dhe një formë të hershme të karburantit të tilla u quajt "Tulla Bronowski është".

1950 pa një ndryshim në interes Bronowski së. Ai shprehu këtë veten si vijon:

[Unë jam një] matematikan trajnuar në fizikë, i cili u mor në shkencat e jetës në moshë mes nga një seri e shanset me fat.

Kjo ishte për shkak të aftësive Bronowski si një matematikan që ai u afrua për të parë në një problem në paleontologji. Ai u pyet për të përdorur metoda statistikore që të përpiqen të përcaktojnë nëse fossilised kafkë të një fëmije, i cili kishte qenë gjetur në Afrikën Lindore Taung në shumë vite më parë, ishte një paraardhës të mundshëm të qenieve njerëzore. Bronowski ka shkruajtur:

Në vitin 1950, kur [fëmijës së Taung] njerëzimit ishte në asnjë mënyrë nuk pranoi, unë u kërkua të bëjnë një pjesë e matematikës. Mund të kombinoj një masë e madhësisë së dhëmbëve të fëmijës Taung me formën e tyre, në mënyrë që të diskriminojë ata nga dhëmbët e apes?

Ky u kthye në drejtim të interesave të tij biologjia unik të qenieve njerëzore dhe, diçka që ka interesuar gjithmonë atë, vetëm produktet e tyre intelektuale. Rreth të njëjtën kohë Bronowski filloi karrierën e tij si një transmetues, ndoshta pjesë e jetës së tij, për të cilat ai është më gjerësisht kujtua. Ai shpesh u shfaq në programin e Mirëbesimit mend shpejt duke fituar një reputacion si një shkencëtar me thellësi të mëdha dhe gjerësi të njohurive ende me një dhuratë e madhe për të shpjeguar konceptet e vështira shkencore në një mënyrë të kuptueshme. Në vitin 1953 ai ishte vizituar profesor i historisë në Massachusetts Institute of Technology. Ishte gjatë kësaj periudhe që ai ka punuar për ide që do të paraqitet në librin e tij Shkenca dhe Vlerat e njeriut:

... nga i cili debat i madh në "dy kultura" doli - e në të cilin nuk Bronowski pranuar idenë e një ndarje midis shkencore dhe aspiratat njerëzore të njeriut.

Bronowski ka shkruajtur:

Për mua shkenca është një shprehje e mendjes njerëzore, i cili kërkon për unitet nën kaosin e natyrës si shkrimtari kërkon atë në shumëllojshmërinë e natyrës njerëzore.

Ndër librat e tij janë Common Sense of Science (1951), Shkencës dhe Vlerat Njerëzore (1956, botim i rishikuar 1965), i cili ne cituar nga lart, dhe Identiteti i Man (1965).

Nëpërmjet interesat e tij të re në biologji, Bronowski u përfshinë në ngritjen e Institutit Salk për Studime Biologjike në La Jolla, pranë San Diego, Kaliforni. Instituti kishte për qëllim të shqyrtojë integrimin e biologjike dhe shkencat njerëzore. Ai ishte një shoku jo-rezident në Institutin Salk nga 1960, duke u bërë banor i ka në vitin 1964 kur ai u emërua anëtar i lartë, duke u bërë drejtor i Këshillit për Biologji në La Jolla në vitin 1970.

Already i njohur për aftësitë e tij të jashtëzakonshme për të komunikuar shkenca dhe filozofia si në libra dhe në transmetim, ai ka marrë shumë ftesa për leksion. Ai e kishte paraqitur një seri për televizionin BBC në fillim të viteve 1960 i quajtur Insajt në të cilën ai kishte parë në idetë matematikore si probabilitet, ide të tilla shkencore si entropi dhe shkallën e inteligjencës njerëzore. Projekti i tij i fundit i madh ishte që të shkruaj dhe tregoj seri televizive BBC ardhja e Njeriut që ishte filmuar midis korrikut 1971 dhe dhjetor 1972. Seri trembëdhjetë pjesë u transmetua në 1973 dhe botuar edhe në formë të librit në atë vit. Ai shkroi në hyrje të librit:

Kjo kërkon një forcë padobësuar intelektuale dhe fizike, një ulje totale, e cila unë duhej të jetë e sigurtë se unë mund të mbështetur me kënaqësi, për shembull, unë kam për të shtyrë hulumtime kisha filluar tashmë.

I [EFR] mos harroni shikoni këtë seri televizive e shquar e cila, në një stil shumë që kopjohet, të përshkruara në drejtim humanist punën e Pitagora, Njutoni, Ajnshtajni, Galenit, Versalius, Darvini, Mendel, Szilard, John von Neumann dhe shumë të tjerë tregojnë tyre kontributet e thekson si të rëndësishëm në zhvillimin e njeriut.

Ai ishte një burrë i shkurtër, më pak se pesë këmbë i gjatë, por në ditët e tij të rinj, ai ishte i fortë fizikisht dhe atletike. Megjithatë, ai u bë i sëmurë, ndërsa bën ardhja e njeriut dhe gjendjen e tij shëndetësore u përkeqësua. Ai vdiq nga një atak në zemër në Long Island, New York, por ai është i varrosur në Varrezat Highgate në veri të Londrës.

Eric dhe Freda Roll shkruani:

Ai ishte ... një qenie të ngrohtë dhe të gjallë njerëzore. Çdo të ballafaqohen me të ishte një tonik i fuqishëm i cili la një ndjenjë intelektualisht dhe emocionalisht dhe stimuluar rritjen. Ai nuk e bëri, megjithatë, vuajnë budallenj kënaqësi dhe mund të jetë i hidhur për bitingly marrëzi njerëzore, ose në lidhje me mospërputhjet shndritshëm aq shpesh për të gjetur mes brohorit publike dhe vlerë e vërtetë. Por për miqtë e tij ai ishte i sjellshëm dhe i dashur, një shok dhe hare të cilit domethënë counterbalanced qasje e tij serioze për jetën.

Ndoshta filozofia Bronowski e jetës është e mirë përmblodhi në fjalët e tij:

Shoh tani se problemi i statusit të njeriut në mes botës dhe vetë ka frik mua që ditë të vështira të djalëri. Të gjitha që kam shkruar, edhe pse ajo është dukur mua kaq të ndryshme nga viti në vit, të kthehet në qendrën e njëjtë: unike e njeriut që rritet nga lufta e tij (dhe dhuratën e tij) për të kuptuar natyrën dhe dy vetë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland