Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Selig Brodetsky

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

10 Feb 1888

Olviopol (near Odessa), Ukraine

18 May 1954

London, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Selig Brodetsky 's babai ishte Akiva Brodetsky, një zyrtar sinagogë, dhe nëna e tij ishte Adel Prober. Selig ishte djali i dytë nga një familje e madhe e trembëdhjetë fëmijët. Prindërit e tij ishin hebrenjtë e Rusisë si dhe babai i tij, të lodhur e ngacmimit që e familjes vuanin në Rusi, vendosi të shkojë në Londër në 1893. Ai shkoi në fund lindje të Londrës, duke lënë gruan e tij Adel, Selig, dhe tre fëmijët e tjerë të rinj në Rusi. Ai arriti të fituar të mjaftueshme për të mbështetur familjen e tij dhe ai i shkroi duke u kërkuar atyre që të bashkohet me atë në Londër.

Udhëtimi i tyre në të gjithë Europën ishte e vështirë të përshkruara në:

Little Selig, atëherë një fëmijë të katërt, të mbajtur në fund të jetës së tij, një kujtim i gjallë për fshehjen e tyre në një femër-kafaz deri në muzg, kur një mirësi oficer në krye të Forcave Kufi sinjalizuar ata nga errësira që tani ishte koha të kalonin kufirin. Motra e tij filloi të qajë fëmija në këtë kohë kritike, por nëna e saj shtyrë shall saj në gojë fëmijës dhe heshtin kaq e saj.

Në Londër Akiva dhe Adel nuk mund të gjejnë punë të përhershme dhe kështu ata e bënë një gjallë nga mbjelle, me fëmijët e fituar pak për të ndihmuar me paketimin e ndeshjeve në kuti. Në 1894, kur Selig ishte mjaft i vjetër për të filluar shkollën, ai ndoqi shkollën Free çifut në Whitechapel, Londër. Nga atje, duke fituar një bursë, ai shkoi në Shkollën Qëndrore në Fondacionit Cowper Street, Londër qendrore, në vitin 1900. Në 1902 ai erdhi krye të listës së atyre fituar bursa e ndërmjetme në Londër. Sukses të mëtejshme erdhi kur ai u dha një bursë për të studiuar matematikë në Trinity College, Cambridge, matriculating në vitin 1905.

Brodetsky arritur një rekord shumë mirë në Kembrixh. Ai u diplomua në vitin 1908 duke u vendosur si kujdestar kuajsh bracketed lartë (parë të barabartë). Kjo në fakt e bëri për shtyp në një mënyrë tepër shqetësuese që nga:

Editorialet e gazetave vuri në dukje se në qoftë se Akti huajt kufizimit të emigracionit kishin kaluar më parë familja Brodetsky do të kishte qenë ndaluar.

Në 1910 u dha Brodetsky Isak Njutoni i Bursave i cili ia ka mundësuar të studiojnë në Lajpcig për doktoratë e tij.

Universitetit të Leipzig dhënë Brodetsky një doktoraturë në 1913 për një tezë të gravitacionit dhe ai u kthye në Angli në 1914, ku ai pranoi një lectureship në Matematikë e Aplikuar në Universitetin e Bristol. Në kurs Luftës së Dytë Botërore shpërtheu menjëherë pas këtë dhe, përveç detyrave të tij të mësimdhënies, Brodetsky u caktua si një këshilltar për të bërë një firmë pajisjet optike, të tilla si periscopes për nëndetëse, për luftë. Ai gjithashtu bashkëpunoi me GH Bryan të Universitetit College, Bangor, në aeronautika matematikore, dhe disa nga botimet e tij më vonë mbi këtë temë janë të përmendura më poshtë.

Më 13 janar 1919 Brodetsky Mania Berenblum martuar. Ata kishin dy fëmijë, një bir Pali lindur në vitin 1924 dhe një Adele vajzë. Në 1919 Brodetsky pranuar një pozicion si lektor në Universitetin e Leeds dhe ai ishte bërë një Reader në vitin 1920. Ai u caktua si mbajtësi i parë i Kryetari të Aplikuara Matematikë në Leeds në vitin 1924.

Punës Brodetsky ishte kryesisht në Aerodinamika dhe mekanika e fluideve. Dokumentat e tij përfshijnë punën në stabilitetin e një parashutë dhe rrjedhjes fluide e kaluara cilindra rrethore dhe eliptik. Ai botoi parimet e mekanik aeroplan në 1921. Ai gjithashtu shkroi librin Një kurs të parë në nomography në vitin 1920. Një nomogramë është përdorur gjerësisht në inxhinieri dhe në industri. Ajo është një paraqitje grafike, të cilat përbëhet nga disa linjave me peshojë të rregulluar në mënyrë që, duke përdorur një avantazh të drejtë në mes të vlerave të njohura në dy linjat e një vlerë të panjohur mund të lexohet në kryqëzimin me një linjë të tretë.

5 Kongresi ndërkombëtar për Mekanikë Aplikuara u mbajt në Kembrixh, Masaçusets, më 1938 dhe Brodetsky dha një letër në ekuacionet e levizjes të një aeroplan. Ai u zgjerua më tej teorinë e tij, duke botuar një artikull i madh lëvizje të përgjithshme e aeroplantransaksionet Filozofik të Shoqërisë Mbretërore në vitin 1940. Ne listën kapitull dhe titujt pjesë e këtij dokumenti për të dhënë një tregues i Brodetsky qasje mori.

Kapitulli I. gjatësisë të lëvizjes vidë pa fut.
Sections: Ekuacionet e levizjes, koeficientët e k stabilitetit statical dhe dinamike, t; përafrimin e parë. Tre kushte standarde e aeroplan simetrik. Stabilitetit gjatësisë; vlerën e zakonshme t në gjendje standarde normale. Standard gjendje normale: k e rendit zero, phugoids Lanchester-së; vogla k, phugoids zgjeruar; k papërfillshme, phugoids neutral, përafrimin e dytë, phugoids Lanchester e, lak. Kusht standard zhytjeje, phugoids të zhytjes. Ashensor në rrotullim lëvizje gjatë, rrafshim jashtë nga një pikiatë. Phugoids Lanchester të korrigjohet për drag.

Kapitulli II. Gjatësisë Motion me motorë në Veprim.
Sections: Ekuacionet e levizjes, afrimit të parë. Standard gjendje normale: fuqia e moderuar, Lanchester të, zgjeruar dhe phugoids neutrale, fuqi të mëdha, phugoids pushtet, zooming.

Kapitulli III. Motion tre-dimensionale.
Sections: aeroplan simetrik: ekuacionet e levizjes, afrimit të parë. Kusht standard normal; k e rendit zero, phugoids tre-dimensional, nga ana e Immelmann; k të vogël, erweitert phugoids tre-dimensional, k papërfillshme. Kushtet Standard ngecur, tjerr ngadalshëm. Aeroplan me kontrollet e zhvendosur, momente shtesë. Standard gjendje normale: k e rendit zero; asimetri të vogla, tre-dimensionale phugoids; zhvendosje të mëdha aileron, roll ngadalshëm.

Pedagog duket të ketë qenë një prej fuqive të vërtetë Brodetsky së. Aftësitë e tij në këtë fushë janë të përshkruara si vijon:

Si mësues universitet për studentët e vështirë se ai mund të jetë kapërcyer. Dita në, ditën jashtë, ai e mbajti ata spell-lidhur. Çështje e tij subjekt, qartësia e ekspozitës, stil e dorëzimit, zgjedhja e frazeologji bërë një përshtypje të pashlyeshme në gjithë dëgjuesit e tij se rrjedh nga Fakultetet e Arteve, Shkencës dhe Teknologjisë. Përveç matematikës thjesht rutinë e standardeve, ai e ka bërë personalitete matematikore dhe historinë e matematikës jetojnë poshtë shekuj me prezantimin e tij të gjalla. ... Në një rast, ai dha një leksion të Sir Isaac Newton në një dhomë në universitet të ndërtuara në vend një audiencë prej 250, 400 u gjendën dhe u vendosen të gjithë, ulur ose në këmbë.

Megjithatë, nuk është vetëm për kontributin e tij në matematikë që Brodetsky është i njohur mirë. Kontributet e tjera të tij janë përshkruar në:

Tashmë në Kembrixh Brodetsky kishte krijuar modelin e ndan kohën e tij midis punës akademike dhe shërbimeve publike, në veçanti por në asnjë mënyrë vetëm për bashkësinë hebreje dhe të lëvizjes zionist. Ndërsa në Leeds ai ishte aktiv në punët e Lidhjes së Kombeve Bashkimin Evropian (më vonë Shoqata Kombet e Bashkuara), si dhe Shoqata e mësuesve të Universitetit. 1928 ai u bë një anëtar i Ekzekutivit zionist Botërore dhe kreu i departamentit të saj politik në Londër. 1940 ai u bë president i Bordit të deputetëve të hebrenjve britanik, kreu i laik britanik hebrenjve. Zgjedhjet e tij simbolizonte një revolucion demokratik, me udhëheqjen komunale duke marrë përsipër nga familjet e vjetra-themeluar nga pasardhësit e nëntëmbëdhjetë fund-shekullit të imigracionit. Ajo gjithashtu tregoi se zionizëm, drejt që shumë e themelimit ka qenë indiferente ose armiqësore, ka tani mbështetjen e shumicës së komunitetit, pa dyshim për shkak të ngjarjeve traumatike të epokës nazist dhe Luftës së Dytë Botërore.

Wp Milne ishte Shef i matematikës në Leeds, derisa ka dalë në pension në vitin 1946 kur mori Brodetsky rol. Në vitin 1948 ka dalë në pension nga Universiteti Leeds dhe shkoi në Jeruzalem për t'u bërë Presidenti i Universitetit Hebrew atje. Kjo, megjithatë, e kanë dëshmuar shumë më e vështirë se Brodetsky pritet. Ai mendonte se ishte duke shkuar për të marrë një qëndrim të ngjashëm me atë të zëvendës-kancelarin e universitetit anglisht, por shumë në Jeruzalem pa pozitë si në thelb një një nderi, si Kancelari i një universitet angleze. Brodetsky ishte efektive në reformimin e Universitetit hebre, por me kosto të konsiderueshme në lidhje me argumentet dhe mosmarrëveshjeve. Ky shpejt kishte një efekt të dëmshëm në shëndetin e tij dhe pas pësimit të një sulmi në zemër ai u kthye në Angli në 1951. Ai dha dorëheqjen si President i Universitetit hebre në vitin 1952 dhe e udhëhequr nga një jetë të qetë për të dy vitet e fundit e tij në dallim për të jetesës plot tension ai kishte çuar për shumicën e jetës së tij.

Ai vdiq në shtëpinë e tij në Cromwell Road. Londër, dhe u varros në varrezat e Willesden hebre, Londër, më 20 maj 1954.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland