Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Francesco Brioschi

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

22 Dec 1824

Milan, Lombardo-Veneto (now Italy)

14 Dec 1897

Milan, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Francesco Brioschi diplomuar nga Pavia në 1845. Nga 1852-1861 Brioschi ishte profesor i matematikës aplikuar në Universitetin e Pavia. Atje ai mësoi mekanikën, arkitekturën dhe astronomi.

Nga 1861-1862 Brioschi ishte sekretar i Ministrisë italiane të Arsimit dhe 1870-1882 ai ishte në Këshillin Ekzekutiv i Ministrisë së Arsimit.

Në 1863 Brioschi organizuar Istituto Tecnico Superiore në Milano. Ai pastaj u bë drejtor dhe profesor i matematikës dhe hidraulikë atje deri në vdekjen e tij.

Brioschi studiuar teorinë dhe aplikimin e përcaktues dhe publikuar një vepër madhore Teoria dei determinanti në vitin 1854. Ai ka marrë gjithashtu rezultate të reja në teorinë e transformimit të funksioneve eliptik dhe abelian.

Një nga rezultatet e tij më të rëndësishme ishte aplikimin e tij e funksioneve eliptike modulare për zgjidhjen e ekuacioneve të shkallës pestë. Metoda e tij e përdor idetë për shkak të Hermite dhe Betti që kishin punuar të dy në problem. Ky problem ishte zgjidhur edhe nga Kronecker në pothuajse saktësisht të njëjtën kohë. Brioschi megjithatë më vonë vazhdoi të zgjidhur ekuacionet e gjashtë shkallë duke përdorur teknika të ngjashme.

Brioschi shumë të çmuar rëndësinë e matematikës të pastër në të gjitha kërkesat dhe i ndikuar në masë të madhe drejtimin e matematikës në Itali.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland