Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Erland Samuel Bring

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

19 Aug 1736

Ausas, Kristianstad, Sweden

20 May 1798

Lund, Sweden

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Erland Sillni studiuar në Lundit 1750-1757. Më pas, ai mësoi historinë e Lundit, duke u bërë një lexues në 1762 dhe një profesor në 1779. Ka tetë vëllime e dorës së tij të shkruar punë matematikore në pyetje të ndryshme në algjebër, gjeometri, analizë dhe astronomi ruajtur në bibliotekën Lundit.

Punën e tij më të famshme mathematematica Meletemata quaedam rreth transformationem aequationum algebraicarum (1786) u botua në Lund. Kjo punë përshkruan kontributin sillni në zgjidhjen e ekuacioneve algjebrike.

Sillni zbuluar një transformim të rëndësishëm për të lehtësuar një ekuacion quintic. Është aktivizuar ekuacioni i përgjithshëm quintic të reduktohet në një formë

x px + 5 + Q = 0.

Transformimi u zbulua më vonë në mënyrë të pavarur dhe i përgjithësuar nga Jerrard në 1832-35. Nga koha Jerrard zbuluar transformimit, Ruffini 's punës dhe Abel' s punojnë në pamundësi të zgjidhjes quintic dhe ekuacionet të lartë me qëllim kishte botuar. Megjithatë, në kohën e zbulimit të sjellë së, nuk kishte lënë të kuptohet se quintic nuk mund të zgjidhet nga radikalët dhe, edhe pse nuk sillni pretendojnë se ai zbuluar transformimin e tij në një përpjekje për të zgjidhur quintic, ka gjasa që kjo është në fakt pse ai ishte shqyrtuar ekuacionet quintic.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland