Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Marcel Louis Brillouin

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

19 Dec 1854

Melle, Deux-Sèvres, France

16 June 1948

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Marcel Brillouin 's babai ishte një piktor dhe familja u vendos nga Melle në Paris, ku ishte shkolluar Marsel. Ai mori pjesë Condorcet Lycée por kjo nuk ishte një kohë e mirë për të qenë në Paris. Francë shpalli luftë të Prusisë më 19 korrik 1870, por pësuan humbje dhe 1 shtator 1870 ushtria prusian filloi të rrethosh Paris. Brillouin kishte lënë familjen në Paris për të shmangur problemet më të keq të luftës dhe u kthye në Melle.

Ndërsa në Melle, Marsel Brillouin lexuar librat e gjyshit të tij filozofike. Kur Franca u dorëzua në Prusia në fillim të 1871 ishte mbi luftën dhe paqen u përfundua në Traktati i Frankfurtit në 10 maj 1871. Ishte Brillouin gjendje të kthehen në Paris në vitin 1872 dhe, duke kaluar kohë ndërhyrë mirë, shkëlqeu në studimet e tij. Ai hyri në Ecole Normale Supérieure në vitin 1874 u diplomua në vitin 1878.

Brillouin ishte një asistent fizikës në College de France, ndërsa ai punoi për doktoraturë e tij në matematikë dhe fizikë që u dha në 1881. Ai pastaj mbanin poste si profesor asistent i fizikës në Nancy, Dijon dhe Toulouse para se të kthehej në Paris për të Supérieure Ecole Normale në 1888.

Nga 1900-1931 Brillouin ishte profesor i fizikës matematike në College de France. Ai u zgjodh në Académie des Sciences në 1921.

Brillouin ka shkruajtur mbi 200 letra në teori dhe eksperiment. Temat Brillouin shkruante u teoria kinetike e gazeve, viskozitet, termodinamikës, shkrirja kushtet dhe të energjisë elektrike. Rreth 1900 ai ndërtoi një model të ri të bilancit Eötvös. Ai shkroi mbi rrjedhën e Helmholcit dhe stabilitetin e avionëve.

Një punëtor në fillim në strukturën atomike ai studioi Bohr (Niels Bohr) model i atomike. Rezultatet e tij këtu janë përdorur nga de Broglie dhe Shrodingerit. Një tjetër temë të cilën ai ishte punuar në teorinë e Tides, një temë të cilën ai filloi të punojë në rreth 1925.

Në Brillouin është përshkruar si më poshtë:

Interesave të këtij të gjerë, me mendje të hapur shkencëtar zgjatur nga historia e shkencës për fizikën e tokës dhe atom.

Brillouin ka miq me shumicën e shkencëtarëve të lartë e ditës së tij. Në veçanti ai u shokë me Zotin e Kelvin (William Thomson), Lorencit, Planck dhe Sommerfeld. Djali i tij ishte fizikanti Léon Brillouin (1889-1969), pasi që zonat e Brillouin e fizikes shtetit të ngurta janë emëruar.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland