Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Tycho Brahe

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

14 Dec 1546

Knudstrup, Denmark

24 Oct 1601

Prague, Bohemia (now Czech Republic)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Tycho Brahe iu dha emri Tyge nga prindërit e tij Beate Bille dhe Otte Brahe. Ai është i njohur tani si "Tycho" pasi që është versioni Latinised e emrit të tij që ai të miratuara kur ai ishte rreth pesëmbëdhjetë vjet të vjetra. Për thjeshtësi ne do të përdorim emrin Tycho gjithë këtë biografi. Otte Brahe, Tycho i ati, ishte nga fisnikëria daneze dhe ishte një njeri i rëndësishëm në mesin e grupit të afërt mbretit danez të mbështetësve. Beate Bille, Tycho e nënës, edhe erdhi nga një familje e rëndësishme e cila kishte prodhuar churchmen udhëheqës dhe politikanë. Tycho ishte një nga bijtë e dyfishtë, por binjaku i tij vdiq menjëherë pas lindjes. Prindërit e tij kishin një vajzë të vjetër, por Tycho ishte djali i tyre i madh.

Këtu është një foto e vendlindjen e tij.

Një ngjarje e çuditshme ka ndodhur kur Tycho ishte dy vjeç. Xhaxhai i tij, Jorgen Brahe (në fjalë Tycho e vet, shikoni për shembull):

... pa njohuri të prindërve të mi mori më larg me atë ndërsa unë isha në rininë time të hershme.

Kjo ishte një ngjarje e çuditshme që ajo nuk duket të shkaktojë ndonjë mosmarrëveshje familjare as prindërit e tij përpiqen për të marrë atë përsëri. Jorgen Inger Brahe dhe gruaja e tij nuk kishte Oxe fëmijët e tyre, dhe ata vepruan si prindër të nxitur të Tycho deri në vdekjen e Jorgen së. Jorgen Brahe, si vëllai i tij Otte Brahe, ishte një fisnik kryesor danez, ndërsa Inger Oxe ishte motra e Peder Oxe i cili ishte anëtar i Rigsraads, këshilli drejtues i përbërë prej 20 këshilltarëve të mbretit. Në fakt Tycho përfituar më në anën e arsimit nga nëna e tij Oxe nxitur Inger që kishin interesa të studiuesve ashtu si edhe anëtarët e tjerë të familjes së saj, ndërsa Brahes dhe Billes kishte pak kohë për pursuits shkencore.

Jorgen Brahe urdhëruar Tostrup Kalaja, dhe atë që ishte në kështjellën që Tycho jetuar nga kohë ai ishte marrë nga Jorgen derisa ai ishte gjashtë vjeç. Ne nuk duhet të japë përshtypjen se ai nuk ka të udhëtojë gjatë kësaj kohe, për prindërit e tij kishte shumë detyra administrative, e cila u larguan ata dhe është e mundshme që Tycho nganjëherë shkoi me një prej tyre. Në 1552 Jorgen u dhënë komandën e Vordingborg Kalaja, e cila ishte një promovim në një rol më të rëndësishëm. Rreth një vit më pas u zhvendos tek Tycho Vordingborg me prindërit e tij të nxitur ai filloi të shkojnë në shkollë, pothuajse me siguri pjesë që bashkangjitur katedrale lokale. Edhe pse i ati Tycho Otte konsiderohet të mësuarit Latine mbeturinave një kohë, prindërit e tij ishin shumë të nxisë keener se ai duhet të marrë këtë lloj të arsimit. Tycho ndoqi këtë shkollë deri sa ai ishte dymbëdhjetë vjeç, pastaj filloi studimet e tij universitare.

Më 19 prill 1559 Tycho filloi studimet e tij në Universitetin e Kopenhagës. Atje, pas dëshirave të xhaxhait të tij, ai studioi ligj, por gjithashtu studioi një shumëllojshmëri të subjekteve të tjera dhe u bë i interesuar në astronomi. Kjo ishte, megjithatë, errësirë që ndodhi më 21 gusht 1560, veçanërisht fakti që ajo ishte parashikuar, që kaq i impresionuar atë që ai filloi të bërë studimet e vet të astronomisë të ndihmuar nga disa profesorë. Ai bleu një ephemeris dhe libra të tillë si Sacrobosco 's Tractatus de Sphaera, Cosmographia Apianus' seu descriptio Orbis totius dhe omnimodis De Regiomontanus 'triangulis.

Prindërit e tij, nxitjen e vendosur që ai duhet të fitojë përvojë jashtë vendit dhe në shkurt 1562 u nis me një shok që udhëtojnë për të shkuar në Universitetin e Leipzig. Astronomi nuk ishte zyrtarisht pjesë e studimeve të tij, këto ishin gjuhë klasike dhe të kulturës, por ai kishte blerë librat e tij astronomike me vete së bashku me Dürer 's harta yllësi. Ai filloi duke bërë vërejtjet dhe gusht 1563, ndërsa ende në Universitetin e Leipzig, ai filloi të mbajë një rekord të këtyre vëzhgimeve. Vëzhgimi i dytë ishte ai regjistroi një lidhje të Jupiterit dhe Saturnit i cili doli i rëndësishëm për karrierën e mëvonshme Tycho së. As tabela bazuar në Koperniku as në Ptolemeu i dha data e saktë për lidhje, Ptolemeu 's që nga gati një muaj dhe madje edhe Koperniku' që nga ditë. Tycho, me besimin e dikush ende nuk e shtatëmbëdhjetë, që mendohet se ai mund të bëjë më mirë - dhe ai më vonë doli vetë të drejtë!

Tycho tani studiuar astronomi me Bartolomeu Schultz në Leipzig i cili mësoi atij disa nga truket për të marrë vërejtjet e më të sakta. Ai e dinte se vëzhgime të sakta të kërkuara instrumente të mirë dhe ai filloi të fitojnë ata. Tycho u kthye në shtëpi maj 1565 dhe në muajin pas xhaxhait të tij Jorgen dha jetën e tij në shpëtimin e mbretit. Babai i tij, i cili komandoi tani Helsingborg Kalaja, dhe nëna e mori përgjegjësinë për të riu i cili ishte ende nën tetëmbëdhjetë. Në vitin 1566 ai ishte jashtë në udhëtimet e tij përsëri, vizita e parë e universitetit në Wittenberg dhe pastaj se në Rostock. Ndërsa në Rostock ai ishte përfshirë në një grindje me një student tjetër danez dhe që rezultojnë në duel Tycho ishte pjesë e prerë hundë e tij. Një pasojë e kësaj ishte se Tycho zhvilluar një interes në mjekësi dhe alkimise.

Pas kthimit në shtëpi të tij në prill 1567 ai kishte një hundë artificiale të bëra nga argjendi dhe ari. Ai ishte, megjithatë, i shëmtuar për jetën dhe portretet e tij tregojnë metë që ishte pothuajse me siguri më e keqe sesa ajo që artistëve portretizuar. Tycho babai ishte i mprehtë se ai duhet shpejt të marrë një karrierë politike, por disi Tycho bindi babait të tij për të le të bëjë një udhëtim jashtë vendit. Ai Revisited parë Rostock, pastaj shkoi në Bazel, Freiburg, dhe Augsburg. Tycho kishte qenë duke punuar në përmirësimin e instrumenteve për të vëzhguar për një kohë, por kur në Augsburg ai i projektuar disa prej tij dhe arriti të marrë një mbrojtës të pranoj koston e një instrumenti të reja. Në rreth një muaji, ai kishte një sektor i madh ndërtuar dhe ngritur në pasuri e mbrojtës të tij jashtë qytetit. Ajo ishte shumë e saktë, por ishte aq masive se ajo kërkohet shumë shërbëtorë të lidhur atë deri vetëm një vëzhgim mund të bëhet çdo natë. Peter Ramush ishte gjithashtu një vizitë në Gjermani dhe, ndërsa në Augsburg të mësuar ai sektor i madh Tycho kryesore të mbledhjeve në të cilën dy të angazhuar në diskutimet e thellë astronomike. Tycho filloi ndërtimin e një tjetër instrument, këtë herë një botë të madh qiellor e bëra nga druri.

Pranimi i fjalës se babai i tij ishte i sëmurë, Tycho u kthye në shtëpi gjatë ditëve të fundit të 1570. Babai i tij vdiq maj 1571 dhe së shpejti pas, me ndihmën e xhaxhait të tij Steen Bille, Tycho filloi ndërtimin e një observatori në Herrevad Abbey. Ata gjithashtu ndërtoi një laborator alkimi atje që nga alkimia ishte duke u bërë një interes të madh për Tycho. Në 1572 ai u takua Kirsten Jorgensdatter, një vajzë nga qyteti i tij i Knudstrup, por që ajo ishte një njeri i thjeshtë dhe ai ishte një fisnik, ata nuk mund të martohet legalisht. Kirsten ka jetuar me të, megjithatë, si gruaja e tij e zakonshme të ligjit. Vitin 1572 ishte i rëndësishëm për Tycho në një tjetër mënyrë si është përshkruar nga Field:

11 nëntor 1572, ai doli në terr e në mbrëmje në fillim, pas një masë të gjatë eksperimentimi alchemical, dhe shikimin e tij të parë në qiellin e tregoi atë një yll shtesë në konstelacion të Cassiopeia, gati direkt sipërm. Ai menjëherë thirri ndihmësi i tij kimike për të konfirmuar se ylli të vërtetë ishte aty. Ai nuk ishte i pari për të parë yllin e re (a supernova), por vëzhgimet e tij të saj (botuar në 1574) ka shumë për të vërtetuar jashtë çdo dyshimi të arsyeshëm se yll i vërtetë i përkiste qiell dhe nuk ishte thjesht një fenomen lokal në botë tokësor (si kometat ishin të besohet në përgjithësi për të). Ylli tani është zakonisht i njohur si 'Tycho e supernova ". Ajo u interes Tycho's back në astronomi.

Duke filluar në shtator 1574 Tycho leksione në astronomi në Universitetin e Kopenhagës, por i dha në pranverë të vitit në vijim, kur ai mori një të ardhura vjetore nga pasuria e të atit. Ai u nisën për një udhëtim jashtë vendit, së pari duke vizituar Kassel. Wilhelm IV të Landgraf-Hessen Kassel kishte themeluar një observator në Kassel rreth 15 vjet më parë dhe Tycho ishte impresionuar shumë nga metoda e përdorur atje. Hartimin e observator e tij do të ndikohet nga se në Kassel dhe Tycho përgjigjej shpesh me Landgraf, shih për më shumë detaje nga marrëdhëniet e tyre dhe korrespondencë.

Leaving Kassel, Tycho vizitoi Frankfurt, Bazel dhe në fund i Venecias para se të kthehej në Danimarkë nga fundi i 1575. Në këtë kohë ai kishte marrë një vendim për të lënë Danimarkë dhe për tu vendosur në Bazel, por mbreti Frederik i Danimarkës nuk do të humbasin shkencëtar e tij më të shquar të lehtë kështu ai i ofron për të bërë Tycho të ndjell atë për të ngritur një observator në Danimarkë. Pas disa oferta të cilat nuk kanë gjetur Tycho tërheqëse, Mbreti ofruar Tycho ishullin e Hven (sot quhet Ven):

Me ndihmën financiare nga Mbreti i Danimarkës, ai shkoi për të ngritur një qëllim-ndërtuar observatori, në ishullin e Hven në Kopenhagë Tone. Observatori, i quajtur Uraniborg, ishte e pajisur me instrumente jashtëzakonisht të mëdha dhe të saktë (dhe me një laborator alchemical në bodrumin e saj). Në Uraniborg Tycho bërë me vlerë njëzet vjet 'e vëzhgimeve astronomike.

Këtu është tërhequr Tycho e ndërtesës kryesore në Uraniborg, e marrë nga mechanica Astronomiae tij instauratae (1598). Këtu është e planit të tij për kopshte, nga njëjtën punë, me ndërtimin e kryesor në qendër dhe lagjet shërbëtorë ", një studio Printim, dhe ndërtesa të tjera vetëm brenda mureve të jashtme. Ne duhet të kini parasysh se dizajni Tycho u ndikuar nga ndërtesat ai kishte parë në Venecia, dhe u ndërtua gjithashtu në një formë shumë gjeometrike.

Një nga ngjarjet më emocionuese astronomike që Tycho vëzhguar nga Uraniborg ishte një kometë që ai të parë i ndotur në 13 nëntor 1577. Ai botoi në llogarinë e tij De mundi phaenomenis aetherei recentioribus (1588) ku ai tërheq konkluzione cosmological nga fakti se matjet e tij tregojnë se kometë nuk është më afër Tokës se Mun, në kontradiktë me Aristoteli 's model i kozmosit. Nga vëzhgimet e tij Tycho ishte në gjendje për të treguar se kometë ishte sigurisht më larg se Venus.

Në 1584, me observatorin e Uraniborg tani shumë i vogël në shtëpinë e të gjitha instrumentet e tij, Tycho ndërtuar një të dytë, të quajtur Stjerneborg ngjitur me Uraniborg. Kjo ishte koha kur Tycho ishte më aktive në prodhimin e instrumenteve të reja. Thoren shkruan:

Për shkak të numrit dhe shumëllojshmëri të instrumenteve të bëra dhe të përshkruara nga Tycho, komentatorë e mëparshme kanë supozuar se ai ka bërë instrumente për hir të lehtë e mbajtjes së instrumentit të tij-marrësit i zënë. Në fakt, megjithatë, ndërtimi i tyre mund të gjurmohen në shkrimet e tij dhe rationalized si disa seri e eksperimenteve që vetëm i prodhuar instrumentet e tij të mëdha në mes të 1580 s. ' Dhjetë procesit vit kishte pasoja të konsiderueshme për përparimin e punës teorike Tycho gjatë jetës së tij. Ajo ka gjithashtu pengohet të kuptuarit historik të saktësisë së instrumenteve të tij.


Vëren Maeyama në:

Marrëveshje shkëlqyer Tycho midis përshkrimin dhe praktikën e vërejtje.

Wesley, në dhe, e bën një studim të kujdesshëm për saktësinë e vëzhgimeve Tycho së. Swerdlow, shqyrtimit 38] shkruan:

Rezultatet e studimit janë interesante, dhe flasin mirë për saktësinë e instrumenteve Tycho së. Ata janë testuar kitara murale, rrotullues kitara druri, kitara rrotullues çeliku, sekstant astronomike, dhe ekuatorial armillary, declinations matjen e fundit direkt. Përveç periudhave të rastit kur një apo një tjetër instrument ishte dukshëm nga rregulluese - si, nga rruga, vetëm një studim i këtij lloji mund të tregojnë - vëzhgimet e kanë gabime në rënie më së shumti në mes rreth 0,5 dhe 1,0 ', që është, për saktësinë e standardit të përdorura për krahasim. Kështu, siç ishte edhe rasti në studimin e mëparshëm të yjeve fikse, Keplerit 's bindjen se vërejtjet Tycho mund të besohet më të mirë se dy minuta është konfirmuar me bollëk.

Ndër zbulimet e tij shumë Tycho gjetur se dredhim e ekliptik kishin rënë që nga koha e Ptolemeut, por, siç shpjegohet në, ai mori një vlerë të pasaktë për shkak të gabimeve nga Ptolemeu.

Tycho është ndoshta më i njohur sot për teorinë e tij të sistemit diellor i cili është i bazuar në një raund të Tokës stacionare që Moon dhe Sun rrotullohen. Planetet e tjera, sipas teorisë së Tycho, rrotullohem raundin e Diellit. Në fakt, në ditët e tij të rinj Tycho kishte qenë i bindur nga Dielli modeli qendër Koperniku ", por besimin e tij të fortë se teori duhet të mbështetet me dëshmi eksperimentale çuan. Problemi ishte, sigurisht, që në modelin Dielli në qendër të Copernicus një ndryshim paralaks duhet të respektohen, por përkundër përpjekjeve të tij për të matur një zhvendosje të tillë, Tycho mund të zbuluar askush. Kishte dy mundësi për të shpjeguar këtë: ose Tokë ishte caktuar, apo shkalla e universit ishte unbelievably madh. Ne e dimë sot se ajo është e dytë e këtyre që është e vërtetë, dhe se shkalla është e tillë që Tycho do të kishte pasur asnjë shpresë në matjen e paralaks me instrumentet e tij. Matjen e parë e paralaks një yll ishte në 1838 nga Bessel i cili gjetur 0,3 "për paralaks e 61 Cygni. Përkundër cilësinë e matjeve Tycho, kjo vlerë në rreth 100 herë më të vogël se gabimet vëzhgimor Tycho së. Tycho Në fakt nuk ishte parë të propozojë model të Tokës përqendruar me planetet e rradhës raundin Dielli për Erasmus Reinhold kishte bërë disa vite më parë. Rosen por në argumenton bindshëm se Tycho nuk e di e teorisë së Reinhold.

Mbretit Frederick vdiq në prill 1588 dhe, i biri i tij të krishterë (i cili u bë mbreti Christian IV) ende një fëmijë, një regjent ishte caktuar. Asistenca për Tycho vazhduar megjithatë, dhe ai paraqiti një skemë për të Rigsraads të lejojë fëmijët e tij për të trashëguar Uraniborg. Gjashtë nga tetë fëmijët e tij kishte jetuar. Ai kishte dy djem; Tycho, lindur në 1581, dhe Georg në 1583. Ai gjithashtu kishte katër bija; Kirsten lindur në 1573, Magdalena në 1574, Elizabeth në 1579, dhe Cecilie në 1582. Kirsten sepse ishte gruaja e zakonshme Tycho e ligjit, fëmijët e tyre nuk mund të trashëgojnë. Tycho, megjithatë, paraqiti një patentë e cila i dha statusin e Uraniborg diçka si universitet, dhe diçka si drejtor statusin e kreu i një universitet. Ai gjithashtu deklaroi se e vazhdimësisë për të kryesisë do t'u japë përparësi të "Tycho Brahe e vet". Ndoshta e habitshme, që shteti u përpjekur për të ndaluar pranimin e gratë e të drejtës zakonore, e privilegjit Tycho ishte pranuar, një shenjë të sigurt të nderim të lartë, në të cilën ai u mbajt (dhe ndoshta edhe për shkak të shumë familjes dhe miqtë që më Rigsraads).

Në ditët e tij të rinj Tycho kishte qenë një njeri i drejtë në marrëdhëniet e tij me të tjerët. Edhe pse ai kishte trajtuar banorët e Hven keq sipas standardeve moderne, dhe gjithashtu në sytë e tyre, kjo ishte e zakonshme për një zoti në këtë kohë për të trajtuar ashpër subjektet e tij. Megjithatë në natyrë 1590s Tycho duket të ndryshojë dhe trajtimin e tij si të banorëve të Hven dhe të ndihmësve të tij studentore u bë në Uraniborg paarsyeshme. Ai gjithmonë menduar shumë veten dhe ndoshta nga kjo fazë e parë e tij rëndësinë e vet (ai e pa veten si pasardhëse të natyrshme për të Hipparchus dhe Ptolemeu, një person shumë më e rëndësishme se sa një mbret) kishin kthyer kokën në vend të tij. Negociatat mbi martesën e vajzës së tij të Magdalena Gellius, i cili kishte qenë një asistent në Uraniborg për pesë vjet, u shpërbë dhe shkaktoi pikëllimin Tycho ekstrem dhe i mërzitur familjes. Ai ra me mbretin e krishterë të rinj nga jo riparimin Chapel e Magi në Roskilde, ku babai i krishterë i Frederick u varros, pavarësisht se është në një pasuri e cila ka dhënë Tycho me të ardhura të konsiderueshme. Krishterë e bëri të qartë se Tycho premtimi ishte dhënë që Uraniborg do të vazhdojë nën drejtimin e fëmijëve të tij nuk më mbajtur.

Tycho mbyllur observatori e tij në Hven në 1597 (vëzhgimi të fundit është regjistruar më 15 mars të atij viti), dhe u zhvendos në Kopenhagë. Megjithatë, gjërat nuk shkojnë mirë për atë atje dhe ai u largua nga Danimarka me familjen e tij dhe instrumentet e tij për të kërkuar mbështetje dhe për të gjetur diku për të vazhduar punën e tij:

1599 ai u emërua Imperial Matematikan te perandorit romak Shenjtë, Rudolph II, në Pragë (asokohe kryeqyteti i Perandorisë Romake të Shenjtë). Johannes Kepler u bashkua me atë si një asistent, për të ndihmuar me llogaritje matematikore. Tycho menduar se kjo punë duhet të provojë të vërtetën e modelit të tij cosmological, në të cilat Earth (me Mun në orbitë rreth të) ishte i palëvizshëm në qendër të universit dhe Dielli u raundin e Tokës (të gjithë planetet e tjerë, duke qenë në orbitë rreth Diellit dhe kështu zhvillohet raundi me atë).

Tycho filloi respektuar përsëri në Pragë. Ai mori mbështetje nga Rudolph për Keplerit dhe veten e tij për të hartuar një seri e re e tabelave astronomike të bazuar në vëzhgimet e regjistruar Tycho mbi 38 vjet. Këto do të quhet Tabelat Rudolphine si një haraç të sponsorizojë e tyre. Megjithatë, Tycho vdiq njëmbëdhjetë ditë pas ngrënie në pallatin e Peter Rozmberk Vok ursinus si rezultat i respektimi për rregulla të mirësjelljes të ditës dhe duke refuzuar që të largohet nga tryezë darkë para se mikpritësi i tij. Kepler e përshkruan vdekjen e tij (shih për shembull):

Holding urinë e tij më shumë se ishte zakon të tij, Brahe mbeti ulur. Edhe pse ai piu pak overgenerously dhe presionin me përvojë në fshikëz e tij, ai ndjehet më pak i shqetësuar për gjendjen e tij shëndetësore sesa për rregulla të mirësjelljes. Me kohë ai u kthye në shtëpi ai nuk mund të urinoj asnjë më shumë. Së fundi, me dhimbje më torturues, ai mezi kaloi disa urinë, por megjithatë ajo ishte e bllokuar. Pagjumësi pandërprerë ndjekur; ethe zorrëve dhe pak nga pak jerm. ... Gjatë natës e tij të fundit, nëpër jerm, në të cilën çdo gjë ishte shumë e këndshme, si një kompozitor krijimin e një këngë, Brahe këto fjalë pa pushim: "Le të mos duket se kanë jetuar në kot."

Fusha shkruan:

Tycho Kur vdiq, Keplerit pasoi atë si Imperial Matematikan. Tycho vëzhgimet e pozicioneve planetare, të cilat janë bërë duke përdorur instrumente me pamjet e hapur (një teleskop nuk është përdorur për astronomi deri rreth 1609), ishin shumë më të sakta se çdo të bërë nga paraardhësit e tij. Ata lejuan Kepler, i cili (ndryshe nga Tycho) ishte një ndjekës i bindur i, Koperniku, për të nxjerr një përfundim tre ligjet e tij te levizjes planetare (1609, 1619) dhe për ndërtimin e tabelave astronomike, tabelat Rudolphine (Ulm, 1627), saktësinë e të cilit e bëri shumë të qëndrueshme të bindur astronomët e korrektësisë së teorisë Kopernikan. Megjithatë, së paku deri në mesin e shekullit të shtatëmbëdhjetë, Tycho modeli i sistemit planetar ishte se favorizuar nga astronomët më të. Ajo kishte përparësi të evitimit të problemeve të paraqitura nga ascribing kërkesën për të Tokës.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland