Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Robert Boyle

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

25 Jan 1627

Lismore, County Waterford, Ireland

30 Dec 1691

London, England

Prezantimi Wikipedia
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Robert Boyle lindi në një familje protestante. Babai i tij ishte Richard Boyle, Earl e KS, i cili kishte lënë Anglinë në 1588 në moshën 22 dhe shkuar në Irlandë. Emërohet nëpunës i këshillit të Munster nga Elizabeth I në 1600, ai bleu Sir Walter Raleigh në pasuri në qarqet e KS, KS, dhe Tipperary dy vjet më vonë. Robert nënës së, Catherine Fenton, ishte gruaja e dytë, Richard Boyle, i, e tij të parë që vdiq brenda nje viti nga lindja e fëmijës së tyre të parë. Robert ishte bir i shtatë (dhe fëmijët katërmbëdhjetë) e fëmijëve të prindërve të tij pesëmbëdhjetë (dymbëdhjetë e pesëmbëdhjetë shpëtoi fëmijërinë). Richard Boyle ishte në vitet '60 e tij dhe Catherine Boyle në saj 40s kur Robert ishte lindur. Nga babai i tij, Robert më vonë do të shkruani:

Ai, me bekimin e Perëndisë mbi industrinë e tij të begatë, që nga fillimet e shumë e papërfillshme, e ndërtuar në mënyrë plentiful dhe kështu i shquar një pasuri, se prosperiteti i tij ka gjetur shumë admirues, por pak paralele.

Në të vërtetë, Robert ishte me fat që njeriu më i pasur në Britaninë e Madhe për një baba edhe pse, e do të thoshte, Earl e KS kishte fituar pasuri e tij me anë disi i dyshimtë. Ai u burgos në Angli me akuza për shpërdorim në një fazë dhe më vonë u gjobitur rëndë për posedojnë tituj të dëmtuar në disa prej pasurive të tij.

Earl e KS dhe gruaja e tij besonte se edukim të mirë për fëmijët e vegjël, deri në kohën që ata filluan të shkollimit të tyre, mund të jepen larg nga prindërit e tyre. Robert ishte dërguar larg për të sillen në vend, ndërsa babai i tij vazhdoi të synojnë për sukses të lartë dhe më të lartë politike. Earl e KS jetuar për katër vjet në shtëpinë e tij qytet në Dublin. Ai u emërua një drejtësi zotëria të lartë në vitin 1629 dhe thesarit zotëria të lartë në vitin 1631. Megjithatë, gjatë kësaj kohe në Dublin Robert nëna e vdekur dhe disa kohë pas kësaj, Robert kthye prej qëndrimit të tij me infermiere, vendi i tij për t'u ribashkuar me familjen e tij.

Robert ishte dërguar, së bashku me një nga vëllezërit e tij, për të studiuar në kolegj Etoni College në Angli në vitin 1635. Në këtë kohë shkolla ishte bërë modë, si një vend ku njerëzit i rëndësishëm i dërgoi bijtë e tyre. Drejtor shkolle ishte John Harrison dhe dy vëllezërit e rinj Boyle jetuar në shtëpinë e drejtor shkolle në:

Përveç gjatë rreptësisht klasike të studimit pastaj në modë, djemtë ishin tutorët e privat në frëngjisht, vallëzimi dhe muzikë, për të cilët ata paguar ekstra tarifat.

Boyle paguar haraç të Harrison në ku ai shkruan se Harrison i dha atij një:

... pasion të fortë për të fituar njohuri ...

Në këtë fazë të kohës së tij në kolegj Etoni, arsim Boyle ishte e qartë duke shkuar mirë. Ai ishte i njohur me dy drejtor shkolle dhe nxënësve të tij. Megjithatë, ndoshta ai ka qenë dhënë shumë vëmendje të veçantë nga Harrison për të, kur Harrison në pension, Boyle nuk duket të përshtaten me disiplinë arsimor drejtor shkolle e re solli në shkollë. Kuptuar se asnjë nga bijtë e tij ishin duke përparuar mirë në shkollë nën drejtor shkolle e re, Earl e KS morën bijtë e tij larg nga kolegj Etoni në nëntor 1638. Pas kësaj Boyle u tutored privatisht nga një prej chaplains babait të tij.

Në moshën 12 Boyle është dërguar nga babai i tij, me një nga vëllezërit e tij, në një turne evropian. Nga Dieppe ata udhëtuan në Paris, pastaj për në Lyon para se të mbërrinte Gjenevë. Në Gjenevë Boyle studiuar me një mësues privat në frëngjisht, latinisht, retorikë dhe fe. Ai gjithashtu kaloi kohë në pasdite duke luajtur tenisit dhe gardh. Ndoshta më e rëndësishmja e të gjitha ai filloi të studiojë matematikën dhe së shpejti:

... ai u rrit shumë i njohur mirë me pjesën më të dobishme të aritmetikë, gjeometri, me vartësit e saj, doktrina e sferën, që të globit, dhe fortifikimit.

Në 1641 mësuar Boyle italiane në përgatitje për vizitë atje. Në shtator të atij viti Boyle dhe mësues të tij ishin në Venedik, pastaj nga fillimi i 1642 ata ishin në Firence. Galileo vdiq në vilën e tij në Arcetri, pranë Firences, ndërsa Boyle jetonte në qytet. Ai u ndikua shumë nga kjo ngjarje dhe ai studioi me kujdes Galileo 's punon. Nëse ndonjë formë të jetë një ngjarje Boyle dhe drejtuar atë drejt shkencës, atëherë ai do të ishte kjo. Sigurisht sfond e tij protestant, me një frikë të rrënjosur Jezuitëve, ka kontribuar për simpatinë e tij për Galileo dhe trajtimin e tij nga Kisha Katolike Romake. Boyle u bë një mbështetës i fortë i Galileo 's filozofi dhe besoi fuqimisht nga kjo kohë në përqasje të reja për të studiuar botën nëpërmjet matematikës dhe mekanikës.

Nga maj 1642 Boyle dhe mësues të tij ishin në Marsejë duke pritur për para nga babai i Boyle me qëllim që ai mund të përfundojë në shtëpi udhëtim. Kjo nuk ka arritur, vetëm një letër nga babai i tij duke shpjeguar se një rebelim në Munster ishte plotësisht zënë kohën e tij dhe para. Ai ka dërguar 250 të paguajnë për kthim Boyle, por paratë nuk i afrohej atij. Boyle kthye në Gjenevë ku ai duket të ketë jetuar kryesisht në të ardhurat mësues të tij, ndërsa babai i tij vazhdoi të luftuar irlandez në Lismore Kalaja. Mbreti Charles I negociuar një armëpushim me rebelët katolik luftuar Earl e KS në mënyrë që ai mund të sjellë trupat e tij kthehet në Angli për të ndihmuar atë në luftë civile që kishte shpërthyer. Earl i KS nuk mori mbi Charles trajtimin irlandeze si të barabartë dhe ai vdiq pak kohë pasi në shtator 1643. Robert Boyle ishte ende duke jetuar në Gjenevë, kur babai i tij vdiq. Në verën e vitit 1644 ai i shiti disa bizhuteri dhe përdoren paratë që ai ishte paguar për të financuar udhëtimin e tij të kthehet në Angli.

Kthehu në Angli, Boyle jetoi për një kohë me Katherine motra e tij. Ajo ishte trembëdhjetë vjet më i vjetër se ai dhe ishte një zonjë e disa rëndësi, i martuar me Ranelagh vikont. Anglia ishte në një gjendje kaotike, lufta civile e cila kishte filluar në vitin 1642 ishte duke luftuar midis mbretit Charles dhe parlamentit. Charles kishte lëvizur në Oksford, ndërsa parlamenti nuk kishte formuar një traktat me Sicilianu. Në kthim për mbështetje ushtarake Sicilianu u premtuar ngritjen e një kishe prezbiterian. Disa betejat në vitin 1644 u largua si mbreti dhe parlamenti disi në çrregullim. Boyle prona në Angli, feudali e Stalbridge, e majta në të tij nga i ati i tij, por situata në vend bërë gjërat të vështira. Ai shkroi në një letër (shih për shembull):

[I] kam i sigurt në Angli drejt mesi i vitit 1644, ku kemi gjetur gjërat në një konfuzion të tillë, që edhe pse feudali e Stalbridge ishin vdekje e zbriti babai im për mua, megjithatë ajo ishte afër katër muaj para se atje mund të marrë .

Në fakt megjithëse Boyle inspektuar shtëpinë e tij të ri pas katër muajsh, ai ishte shumë më përpara se ai ishte në gjendje për të lëvizur in Kjo ka ndodhur mars 1646, pasi ai ka kaluar më shumë kohë me motrën e tij dhe bëri një udhëtim të kthehet në Francë për të shlyer borxhet e tij të Tutori të tij, që vazhduan të jetojnë atje. Edhe pse Boyle nuk ka ndërmend të shpenzojë kohë të gjatë në Stalbridge, ai qëndroi atje për rreth gjashtë vjet. Ai studioi ndoshta vështirë se ai e pranon se në një letër dërguar mësues e tij të vjetër në Francë në tetor 1646 (shih për shembull):

Sa për studimet e mia, kam pasur mundësi për të ndjekur penalisht ata, por në mënyrë të snatches, si dhe raste të kohës së lirë e mia mi do të më jepni leje. Divers ese pak, si në vargun dhe prozë, unë kam marrë dhimbjet të shkarravitje mbi disa subjekte. ... Studime të tjera humane të aplikoj veten, janë të filozofisë natyrore, dhe mekanika bujqësore, sipas parimeve të kolegjit tonë të ri filozofik ...

Kjo "kolegj e re filozofike" është quajtur gjithashtu nga Boyle "Invisible College" më vonë në letër. Kjo është shoqëri e cila u bë së shpejti do të "Shoqërisë Mbretërore të Londrës" dhe atë vetëm me kusht Boyle e kontaktit me botën e shkencës, ndërsa ai jetoi një jetë disi të vetmuar në Stalbridge. Se ai do të shikojmë përpara për të vizitave të tij në Londër, ku anëtarët e Kolegjit:

.. bëjmë tani dhe pastaj nder mua me kompaninë e tyre.

Ishte diskutimeve në Kolegjin e padukshme që çoi në Boyle leximin Oughtred 's Clavis Mathematica, si dhe veprat e Mersenne dhe Gassendi. Boyle e kishte nga koha e vizitës së tij në Itali favorizuar idetë e Koperniku dhe se ai tani po mbahet këto pikëpamje thellësisht, së bashku me një besim të thellë në teorinë atomike të materies. Në Kolegji padukshme këto pikëpamje janë konsideruar të jenë ato filozofi të reja natyrore.

Kjo periudhë ishte e vështirë për Boyle, sepse ai nuk u përpoq shumë që të jetë e detyruar të marrin palët në luftë civile. Besnikë e tij ishin të ndarë disi, i ati i tij ka qënë një monarkist i patundur, motra e tij Katherine një Parlamentar i patundur. Në thelb ai kishte simpati ose pak me krah, por rezultati përfundimtar i luftës civile doli në avantazhin e tij. Charles I u mund dhe ekzekutuar, por në vitin 1650, Charles II zbarkoi në Skoci dhe u përpoqën për të rimarrë pushtetin. Cromwell, udhëheqës forcat parlamentare, mundi Sicilianu në vitin 1650, përsëri në vitin 1651, dhe irlandeze u mundën edhe nga Cromwell në vitin 1652. Boyle shkoi në Irlandë në vitin 1652 për t'u kujdesur për pasuritë e tij atje. Ai përfundoi me një njeri shumë i pasur kur Cromwell apportioned tokat e irlandezëve në kolonistët anglisht. Nga ajo kohë ai ishte në gjendje t'i përkushtohej tërësisht shkencën, pa nevojë për të fituar para. Duhet të theksohet, megjithatë, se Boyle ishte një njeri shumë bujar me paratë e tij, dhe shumë rreth tij përfituar nga ky bujari.

Boyle u takua me John Wilkins, kreu i Kolegjit Padukshëm, në Londër, kur ai ka vizituar në vitin 1653. Në këtë kohë Wilkins ishte vetëm emëruar si kujdestar i Wadham College në Oksford dhe ai kishte në plan për të drejtuar Invisible College nga atje. Ai inkurajoi fuqimisht Boyle të bashkohen me ta në Oksford dhe e ftoi atë për të jetuar në Kolegjin. Boyle vendosi të shkonte në Oksford, por preferoi të mos e pranojnë ofertën Wilkins 'i akomodimit, zgjedhin vend për të rregulluar dhoma e tij ku ai mund të kryejnë eksperimentet e tij shkencore. Në Oksford ai u bashkua me një grup përpara shkencëtarëve në kërkim, duke përfshirë John Wilkins, John Wallis i cili ishte profesor i Savilian Gjeometria, Seth Ward i cili ishte profesor i Savilian Astronomi, dhe Christopher Wren i cili do të pasojë Ward si Savilian Profesor i Astronomisë në 1661. Nga 1654 Boyle jetuar në Oksford, edhe pse ai nuk mbajti ndonjë post universitare.

Ai dha një kontribut të rëndësishëm për të fizikës dhe kimisë dhe është i njohur mirë për ligjin Boyle (ndonjëherë i quajtur Ligji Mariotte's) duke e përshkruar një gazi ideal. Ligji Boyle duket në një shtojcë të shkruar në vitin 1662 për të punuar e re e tij Eksperimentet fizio-Mechanicall, duke prekur e pranverës e ajrit dhe efektet e saj (1660). 1660 Teksti ishte rezultat i tre viteve të eksperimente me një pompë ajri me ndihmën e Hooke që ai i punësuar si asistent i tij. Aparat ishte projektuar nga Hooke dhe duke e përdorur atë Boyle kishte zbuluar një seri e tërë e fakteve të rëndësishme. Ai kishte treguar, ndër të tjera, që zë nuk ka udhëtuar në një vakum, ai ka dëshmuar se flaka e nevojshme ashtu si edhe jeta e ajrit, dhe ai hetohen vetitë elastike e ajrit.

1662 shtojcën nuk të përmbajë vetëm ligji Boyle, i cili lidhet me volumin dhe presion në gaz, por ajo gjithashtu përmban një mbrojtje të punës Boyle mbi boshllëk i cili u shfaq në tekstin kryesor. Shumë shkencëtarë, veçanërisht Hobbes, kishte argumentuar se një vakum nuk mund të ekzistojnë dhe deklaroi se rezultatet e Boyle, i fituar me pompë vakumi duhet të jetë rezultat i disa fuqi të pazbuluara ende. Një libër nga Boyle në 1666 u quajt paradokse Hydrostatic. Ajo është:

... si një kritikë penetruese e Paskalit 's work on hydrostatics, plot vëzhgime të mprehta mbi metodën eksperimentale s Paskali ", dhe një prezantim i një seri eksperimentesh të rëndësishme dhe zgjuar në trysninë e fluideve.

Chemist skeptike (1661) Boyle argumentuar kundër Aristotelit 's pamje të katër elementeve të tokës, ajri, zjarri dhe uji. Ai arsyetoi se subjekti nuk është i përbërë nga corpuscles të cilat vetë u ndërtuar ndryshe deri të konfigurimin e ndryshme të grimcave primar. Edhe pse shumë ide në këtë punë janë marrë përsipër nga Dekarti, në një lidhje krejtësisht ai nuk u pajtua me të. Ide Boyle e që grimcat primar lëvizin lirisht në lëngje, më pak të lirë në solids, ndjekur Descartes. Megjithatë, Dekarti nuk besojnë në një vakum, por ai besonte në eter të gjithë pervading. Boyle kishte kryer eksperimente të shumta që e çuan atë për të besuar në një vakum dhe, duke gjetur asnjë dëshmi eksperimentale të eter, për të hedhur poshtë këtë ide. Ai i kanë ndjekur Dekarti në besimin e tij të përgjithshëm që bota ishte në thelb një sistem kompleks i qeverisur nga një numër i vogël i ligjeve të thjeshta matematikore.

Me rastin e shqyrtimit optikë, në ngjyrë të veçantë, Boyle nuk ishte aq i suksesshëm. Ai botoi Eksperimentet dhe konsideratat prekëse ngjyrave në vitin 1664, por ishte mjaft i përgatitur të pranojmë se Hooke 's punën e 1665 ishte superiore dhe tërësisht pranoi se ai i Njutonit' s ide, të botuar në 1672, duhet të zëvendësojnë tij.

Boyle ishte një shoku themelues i Shoqërisë Mbretërore. Ai botoi rezultatet e tij në pronat fizike e ajrit përmes kësaj shoqërie. Puna e tij në kimi kishte për qëllim krijimin atë si një shkencë matematik të bazuar mbi një teori mekanik e lëndës. Është për këtë arsye, ne kemi vendosur të përfshijë Boyle në këtë arkiv të Matematikanë për të, edhe pse ai nuk ka zhvilluar asnjë ide matematikore veten, ai ishte një nga të parë që të argumentojnë që të gjitha shkenca duhet të zhvillohet si një aplikim i matematikës. Edhe pse të tjerët para tij kishin aplikuar për matematikë fizikë, Boyle ishte një nga të parë që të zgjerojë aplikimin e matematikës në kimi të cilat ai u përpoq që të zhvillohet si një shkencë pamje komplekse e të cilit ishte vetëm rezultat të zbatohen ligjet e thjeshtë matematike të thjeshtë grimcave themelore.

Në 1668 u largua Boyle Oksfordit dhe shkoi për të jetuar me motrën e tij Zonja Ranelagh në Londër. Atje ai u bë një fqinj i Barrow, por duket se më shumë kanë interesa të përbashkëta shkencore me një tjetër fqinj Sydenham Tomas, një mjek. Në vitin 1669 burri i motrës së tij e vdiq. Disa megjithatë, ishin të etur për të gjetur gruan e një Boyle. Wallis gjetur dikush që ai konsiderohet veçanërisht i përshtatshëm për jetë gruaja Boyle dhe i shkroi atë duke thënë:

Në qoftë se unë mund të jetë instrument i lumtur në bërjen e dy personave në mënyrë të shkëlqyer të lumtur në njëri-tjetrin ... Unë nuk e di në çfarë tjetër unë mund të miratojë më tepër veten time.

Boyle duket se i janë shmangur me sukses përpjekjet e tillë që të martohej me të jashtë. Në qershor 1670 ai kishte një goditje e cila u largua atij i paralizuar, por ngadalë ai gjetur shëndetin e tij. Ai vazhdoi të punojë dhe të argëtojë në shtëpinë e tij në Londër. Vizitorët ishin aq të shpeshta që ai kishte për të kufizojnë vizitat në mënyrë që ai kishte kohë për të vazhduar me hulumtimet e tij shkencore, të cilën ai e bëri me ndihmën e asistentëve shumë të shkëlqyer.

Në 1680 ai nuk pranoi ofertën që ai të shërbejë si President i Shoqërisë Mbretërore. Ai shpjegoi arsyet e tij ishin fetare në se ai nuk mund të betohem për betimet e nevojshme. Anën fetare të Boyle është një e tillë që ne nuk e kemi përmendur në këtë biografi, por ajo ishte një forcë e rëndësishme në jetën e tij. Ndoshta arsye se nuk ka qenë e nevojshme të përmendim besimin e tij të fortë të krishterë më parë është se për të Boyle nuk kishte asnjë konflikt me fenë dhe një botë mekanicistik:

... për atë një Perëndi që mund të krijojë një univers mekanik - i cili mund të krijojë çështje në lëvizje, bindjen ndaj ligjeve të caktuara nga të cilat universin si ne e dimë se mund të vijë në ekzistencë në një mënyrë të rregullt - ishte shumë më tepër për t'u admiruar dhe adhuruan se një Zot që krijoi një univers pa ligj shkencor.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland