Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Robert Edward Bowen

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

23 Feb 1947

Vallejo, California, USA

30 July 1978

Santa Rosa, California, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Robert Edward Bowen ishte i njohur si Rufus Bowen për shkak të flokëve të tij të kuqe dhe mjekër. Ai ndoqi shkollën në Fairfield. Ai shkroi letër e tij matematikore të parë në moshën shtatëmbëdhjetë dhe, nga mosha njëzet e një, ai kishte botuar pesë letra. Ai ishte njëzet vjeç kur ai u martua me Karol Twito në vitin 1968. Ata nuk kishin fëmijë.

Le të shikojmë të parë në këto gazeta e hershme nga Bowen të cilat ishin në teorinë grafiku. Në 1966 ai botoi Nga shuma e valencies në grafikët planareBuletinin kanadez matematike. Kjo tri faqesh caqeve të thjeshtë (duke përdorur Ojler 's formulë shumëfaqësh) për numrin e edges në grupe të marra kur vertices e një grafiku planare janë të ndarë në dy grupe. Në vitin pas ai botoi dy dokumente: brezi i grafikët trekëndësh minimale dhe gjenerata e triangulations të sferës. Bowen parë definon një tip grafik, një grafik minimale trekëndësh (MTG), të marra së bashku duke vendosur një numër i trekëndëshat. Ai pastaj i jep të gjitha MTGs deri në isomorphism me më pak se 14 vertices. Këto ishin prodhuar duke përdorur një program kompjuterik. Letër të dytë, të shkruar së bashku me Stephen Fisk, përsëri përdor një program kompjuteri për të gjeneruar të gjitha triangulations e sferës me deri në 12 vertices.

Bowen ishte dhënë një diplomë nga Universiteti i Kalifornisë në Berkeley dhe ka marrë një doktoraturë në vitin 1970. Në të njëjtin vit ai u caktua në Berkeley bërë një profesor të plotë atje në vitin 1977. Edhe para se ai i dha një adresë të ftuar në Kongresin Ndërkombëtar 1974 matematike në Vancouver, të parë për tekstin e leksionit të tij.

Teoria e sistemeve dinamike kishte nisur nga Poincare në 1880-së. Teza e doktoraturës Bowen Topological Entropia dhe një aksiomë, e mbikqyrur nga Stephen Smale, ishte në këtë temë dhe ai vazhdoi të japin kontribute të mëdha për teorinë dinamike të sistemit, ndërtimin në punën e Poincare dhe Gibbs. Bowen zgjeruar punën Gibbs 'mbi masat invariant lidhur me sistemet dinamike. Ai zhvilluar metoda në dinamikën simbolike në fillim për shkak të Hadamard dhe Morse.

Bowen botuar në vitin 1975 shtetet e ekuilibrit dhe teoria ergodic e diffeomorphisms Anosov në Kur'an Shënime Springer në Matematikë Series. LA Bunimovic shkruan në një përmbledhje:

Ky libër është i përkushtuar për të studiuar vetitë e sistemeve të vazhdueshme dhe të qetë dinamike disa nga trajektoret e të cilëve janë asymptotically mënyrë eksponenciale e paqëndrueshme. Ka dy fushat e aplikimet e teorisë ergodic për eksplorimin e sistemeve të vazhdueshme dhe të qetë. Së pari, ajo është përdorur për studimin e vetive të pothuajse të gjitha ... trajektoret e sistemit. Fushë e dytë e aplikimeve të bëjë hetimin e pronave të vendosur e të gjitha masave invariant për një sistem të dhënë dinamike dhe gjetja e disa masave të shquar në këtë grup. Subjekt i këtij libri i përket drejtimin e dytë.

Bunimovic gjithashtu comments:

Libri është i shkruar qartë dhe saktësisht të gjithë dhe e bën për lexim të rehatshme. Ajo është një burim i mirë i informacionit rreth punës kohëve të fundit në këtë fushë.

Një tjetër punë e shkurtër 45 faqe nga Bowen u shfaq në vitin 1978, viti i vdekjes së tij. Në aksiomë diffeomorphisms Një paraqiti rezultatet e rreth aksiomë Një diffeomorphisms fituar qysh Smale 's themelore letër 1968 në këtë temë. Punës është rishikuar prapë nga Bunimovic i cili shton:

Shumë rezultate të shquar në këtë temë janë për shkak të [Bowen], dhe vdekja e parakohshme e tij është një humbje e madhe.

Jakobi Feldman, Marina Ratner, dhe Stephen Smale kanë shkruar një nekrologji e Bowen, në të cilën ata e përshkruajnë karakterin e tij:

Humori i tij i butë, inteligjencën e tij të jashtëzakonshëm, modestinë e tij, ndershmërinë e tij absolut tërhoqi njerëzit tek ai, dhe ai kishte shumë miq.

Ata gjithashtu përshkruajnë stilin e jetës së tij:

Rufus ishte një shquar dhe i mirë-vlerësoi mësues. Gjatë karrierës së tij të shkurtër ai kishte pesë Ph.D. studentët. Për shkak të reputacionin e tij në botën matematike, ai tërhoqi disa vizitorët e shquar në fushën e tij në Berkeley, dhe në këtë mënyrë ishte fillimi për të ndikuar në zhvillimin e departamenteve. Ai kishte të qartë, të pavarur, dhe menduar me kujdes-nga pikëpamjet mbi çështje shumë sociale dhe politike. Ai vetë i përfshirë në mënyrë aktive në fushatën kundër armëve bërthamore. ...

[Rufus dhe Karol i] jeta ishte e thjeshtë dhe modest, punctuated nga partitë e rralla të plotë të zhurmës dhe vallëzimi. Rufus ishte një shtyllë e lojrave matematike e diel në mëngjes volejbollit departamenti. Edhe pse ka pasur një sasi të caktuar të udhëtojë për në qendrat e tjera matematikore, Rufus preferuar të qëndrojnë pranë në shtëpi, dhe zakonisht pushimet e tij e mori atë dhe gruan e tij në ndonjë vend të qetë në veri të Kalifornisë, ai ishte i gjatë një pushimi të tillë se vdekja e tij papritur erdhi.

Rufus vdiq nga një hemorragji cerebrale në moshën 31.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland