Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Nathaniel Bowditch

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

26 March 1773

Salem, Massachusetts, USA

16 March 1838

Boston, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Nathaniel Bowditch 's babai ishte Habakkuk Bowditch i cili ishte një bakri, që është një përpunues dhe repairer e casks druri. Nëna e tij ishte Maria Ingersoll. Edhe pse Nathaniel ka lindur në Salem, Massachusetts, familja e tij u shpërngul në Danvers, edhe në Masaçusets, ndërsa ai ishte ende një fëmijë. Pas pak vitesh, kur Nathaniel ishte shtatë vjet e vjetër, u kthyen në Salem. Si Albree shkruan në:

Parë 50 vjet të jetës Bowditch të sillej rreth Salem, Massachusetts, një qytet kompakt detar përgjatë bregut në veri piktoresk, 16 milje në veri të Bostonit.

Kjo ishte një kohë e vështirë për familjen Bowditch. Biznesit Habakkuk Bowditch u rrëzua dhe familjes goditur herë të vërtetë e vështirë financiare. Edhe pse Nathaniel shkoi në shkollë derisa ai ishte dhjetë vjeç, arsimin e tij formal për t'i dhënë fund kishte në atë pikë dhe ai filloi të punojë në dyqan cooperage babait të tij. Pas dy viteve të ndihmuar babai i tij, Nathaniel u bë një nëpunës nxënës në shitoren anijes Chandler e Hodges dhe litarë në Salem në 1785. Ky dyqan trajtohen në dispozitat dhe furnizimet për anijet. Në 1790 Bowditch, shtatëmbëdhjetë vite nga kjo kohë, u ndryshua punëdhënësit e tij dhe filloi të punojë për dyqani i Samuelit C Ward.

Edhe pse Bowditch ishte duke punuar si nëpunës, ai ishte edukuar vetë gjatë kësaj periudhe. Reingold shkruan në:

... ai fituar aftësi në gjuhë dhe dije të konsiderueshëm të matematikës dhe shkencave të tjera nëpërmjet leximit dhe studimit. Karriera shkencore Bowditch ishte kryesisht një të vetë-arsimor, Shtetet e Bashkuara të ditës së tij dhënë shumë pak mundësi për kërkime në astronomi dhe fizikë matematikore.

Nuk ishte një rrugë në të cilën Bowditch ishte me fat. Richard Kirwan (1733-1812) ishte një kimisti irlandez, i cili dha kontribut në disa fusha të shkencës. Kirwan u zgjodh për të Shoqërisë Mbretërore të Londrës në 1780 dhe ndihmoi gjetur irlandez Royal Society disa vite më vonë. Një pirat nga Salem, që është një marinar i licencuar për të sulmuar anijet armike, kishte kapur një anije që transportonte bibliotekës Kirwan midis Irlandës dhe Anglia dhe duke kapur ajo solli bibliotekës Kirwan's back në Salem ku ajo ishte në dispozicion dhe të përdoren nga Bowditch nga qershor 1791. Bowditch kishte filluar të mësojnë algjebër në 1787 dhe dy vjet më vonë ai filloi të studiojë njehsim diferencial dhe integral. Ai gur mësuar kështu që ai mund të studimit i Njutonit 's Principia dhe në 1790 ai mësuar latinisht i cili ishte gjithashtu e nevojshme për të mundësuar atij të lexuar Njutonit' s punë të famshëm. Vonë Bowditch mësuar gjuhë të tjera me qëllim për të studiuar matematikë në këto gjuhë, në veçanti ai mësuar frëngjisht në 1792.

Midis 1795 dhe 1799 Bowditch bërë katër Voyages detit mbi anijet tregtare, dhe në 1802 ai ishte në komandën e një anije tregtare e të cilave ai ishte edhe pronar të përbashkët. Katër nga këto Voyages do të Indies Lindja ndërsa ai bëri edhe një udhëtim në det në Evropë. Udhëtimin e katërt ishte Filipinet ndërsa udhetimin e tij e fundit ishte në Sumatra. Kjo nuk ishte një periudhë kur Bowditch vënë studimet e tij në një anë, në kundërt kishte shumë kohë në det për atë për të vazhduar studimet e tij dhe ai e përsosur në frëngjisht e tij në këtë kohë. Në udhetimin e tij 1.802-03 lexoi vëllimin e parë të Laplace 's Traité de Celeste mécanique të cilat ishin botuar në 1798. Me qershor 1806 Bowditch lexoi katër të parë të Laplace 's pesë vëllime (vëllimi i pestë nuk është botuar nga Laplace deri 1825).

Në mars 1798, ndërsa Bowditch ishte kthyer në Salem mes Voyages, ai u martua me Elizabeth Boardman por trishtim ajo vdiq shtatë muaj pas martesës. Në 1800, përpara se ai bëri udhetimin e tij të fundit, Bowditch martuar për herë të dytë. Martesa e tij e dytë ishte të Maria Ingersoll i cili ishte një kushëri dhe së bashku kishin tetë fëmijë.

Bowditch tani u vjen në botë dhe ai hoqi dorë karrierën e tij si një marinar në 1804 për të hyni në botën e biznesit. Në këtë vit ai u bë president i zjarrit Essex dhe Detare Insurance Company në Salem dhe nën udhëheqjen e tij perpara kompanisë pavarësisht nga kushtet e vështira për shkak të luftës së 1812 dhe probleme të tjera politike. Gjatë viteve të presidencës së tij të këtij Bowditch kompanisë ndërmori hetimet matematikore dhe astronomike të cilat i dhanë atij një reputacion të lartë në botën akademike.

Praktika e tij e re Amerikane Navigator (1802) nisi si një projekt për të korrigjuar dhe zgjeruar punën e Xhon Hamilton Moore. Në fakt ai botoi edicionin e parë amerikan i Navigator praktike Mur në 1799, duke bashkëpunuar me vëllain e tij për të bërë korrigjimet e punës së Moore. Në fakt Bowditch dashur për të kryer computations komplekse matematikore dhe detyrën e kontrollit dhe korrigjimin e punës Moore ishte një shumë ai gëzonte. Ai botoi një botim të dytë në 1800, por me kohën ai erdhi për të botuar një edicion të tretë që ai kishte ndryshuar librin e Moore në një mënyrë të tillë të madh se ai ishte tani ndjeshme për të publikuar punuar nën emrin e tij e cila është përgjegjëse për publikimin e tij 1802.

Bowditch kishte marrë tashmë njohjen e lartë për kontributin e tij akademik, duke përfshirë edhe zgjedhjet të Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencave në 1799. Ai u ofroi kryetar i matematikës dhe fizikës në Harvard në 1806, por ai u kthye atë. Në vitin 1804 ai kishte botuar një artikull në vrojtimet e hënë, dhe në 1806 ai botoi Listat e port detar në Salem dhe porteve detare të tjera. Më shumë publikime shkencore e ndjekur si një meteor në një shpërthim në 1807, tri letrat në orbitat e kometa (1815, 1818, 1820), dhe në 1815 ai ka studiuar shifrat Lissajous ndërsa studion levizjen e një lavjerrës të pezulluar nga dy pika.

Universiteti i Harvardit nuk ishte i vetmi për të ofruar Bowditch një karrige. Ai gjithashtu i është ofruar një nga West Point dhe, në 1818, ai u ofrua karrige në Universitetin e Virxhinias. Megjithatë, Bowditch kishte një rrogë prej zjarrit Essex dhe Detare Insurance Company e cila ishte 50% më e lartë se 2,000 $ cila ofroi Virxhinia. Bowditch refuzoi të gjithë krerët e matematikës ai ishte ofruar.

Përkthimi Bowditch e katër vëllime e parë të Laplace 's Traité de Celeste mécanique ka përfunduar nga 1818, por ai nuk do të publikojë atë për shumë vite. Pothuajse me siguri shpenzimet e botimit të shkaktuar vonesa, por nuk Bowditch vetëm vënë punën në njërën anë pas 1818, por vazhdoi të përmirësojmë atë gjatë viteve të pasuar. Bowditch u ndihmuar nga Benjamin Peirce në këtë projekt dhe komentet e tij dyfishuar gjatësinë e librit. Qëllimi i tij ishte më shumë se vetëm një përkthim në anglisht. Ai donte:

... të furnizimit me hapa të lënë pas dore në tekstin origjinal, për të përfshirë rezultatet më vonë në përkthim, dhe për të dhënë kredi hequr nga Laplace.

Në këtë kohë Bowditch kishte një reputacion të lartë ndërkombëtar, sepse ai ka botuar artikuj në revista britanike dhe kontinentale, si dhe në ato amerikane. Ne kemi vërejtur tashmë zgjedhja e tij në Akademinë Amerikane të Arteve dhe Shkencave në 1799. Ai u zgjodh për të Shoqërisë filozofike Amerikan në 1809, Shoqëria Mbretërore e Edinburgut dhe Shoqëria Mbretërore e Londrës të dyja në 1818, dhe irlandeze Akademinë Mbretërore në 1819.

Në 1823 u largua Bowditch zjarrit Essex dhe Detare Insurance Company në Salem dhe u bë një ekspert në Spitalin Massachusetts Life Insurance Company. Albree shkruan në:

Kur Bowditch lëvizur nga Salem në Boston në 1823, ai u zhvendos 2.500 libra, më shumë se 100 harta dhe skema, dhe 29 vëllimet e dorëshkrimeve të tij. Si president i Spitalit Massachusetts Life Insurance Company, ai pati nje sukses mjaft materiale në mënyrë që ai të mund të përballojë $ 12,000 kushton të ketë përkthim e tij të botuar Laplace (1829-1839).

Puna është një ribotim në vitin 1966 nga kompania botuese Chelsea e përkthimit Bowditch së. Botues jep këtë përshkrim i punës:

Punës aktuale është një ribotim, në katër vëllime, e anglisht translation Bowditch e Vëllimi I-IV të Traité de mécanique Celeste Celeste de mécanique [Duprat, Paris, 1798-1805]. Vëllime të ndryshme të përkthimit u botuan fillimisht në 1829, 1832, 1834 dhe 1839, respektivisht [Hilliard, Gray, pak dhe Wilkins, Boston], nën titullin Celeste Mécanique, e cila është e përkthyer këtu. Shënime biografike mbi jetën e Bowditch, i cili fillimisht u shfaq në Vëllimi IV, është transferuar në Vëllimi I.

Ne duhet të kini parasysh se kujtime mbi jetën e Bowditch fillimisht u shfaq në Vëllimi IV që ky vëllim nuk u publikua deri në 1839, vit pas Bowditch vdiq.

Në 1969 nga kompania botuese Chelsea botuar i cili është një ribotim i origjinal frëngjisht të Laplace 's vëllimin e pestë. Botuesit e përshkruan këtë është në vijim:

Punës aktuale është një ribotim i pandryshuar tekstualisht Vëllimi V Traité de mécanique Celeste, i publikuar të parë në 1825 [Duprat, Paris] .... Kjo përbën vëllimin e pestë të një bashkësie, katër të parë e të cilit janë të përkthimit anglisht Nathaniel Bowditch e Traité de mécanique Celeste. Edhe pse nuk Bowditch të bëjë një përkthim të këtij vëllimi të pestë, ai bëri të shfrytëzojnë pjesë të rëndësishme të këtij vëllimi në komentimin e tij që konkurrojnë në secilin prej katër vëllime të përkthyera.

Rothenberg në shkruan e vlerës së përkthimit anglisht Bowditch's:

Ajo do të jetë e vështirë të mbivlerësim vlerën e përkthimit Bowditch dhe koment në astronomi amerikan fizike gjatë gjysmës së parë të shekullit nëntëmbëdhjetë. Punës shënoi fillimin e pjesëmarrjes amerikane në fushën e mekanikës qiellore. Jo vetëm që ajo të lejojë profesorët e trajnuar dobët e matematikës në kolegjet amerikane për të shqyrtuar mrekullite e mekanikës qiellore në frëngjisht, por ajo u bë gjithashtu një pjesë thelbësore të edukimit të disa prej pasardhësve Bowditch në këtë fushë.

Reingold, megjithatë, në vëren se:

Shtypur në një edicion të vogël, puna ishte ndoshta më gjerësisht admiruar se sa lexojnë, shërbejnë thjesht për të konfirmuar tashmë reputacion të lartë përkthyesit.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland