Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Pierre Léon Boutroux

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

6 Dec 1880

Paris, France

15 Aug 1922

France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pierre Boutroux 's babai, Emile Boutroux, ishte një filozof i famshëm i shkencës. Nëna e tij ishte Aline Catherine Eugénie Boutroux i cili ishte motra e Poincare dhe kështu ai ishte i lidhur edhe me burra të tjerë të dallim të madh në atë familje.

Boutroux ishte shkolluar në Paris, në Ecole Normale Supérieure dhe ai mori liçenciatë e tij me një tezë, e cila u botua nga Universiteti i Parisit, imagjinata L'et selon les mathématiques Descartes. Pas kësaj ai u emërua si pedagog i matematikës në Universitetin e Montpellier përpara se të bëhej profesor i gur integrale në Poitiers në vitin 1908.

Edhe pse Boutroux mbajtur këtë karrige në Poitiers për dymbëdhjetë vjet ai kaloi shumë kohë në institucionet e tjera. Ai kaloi 1909 si një profesor vizitor në Universitetin e Nancy. Atje ai leksione në College de France në funksione të cilat janë zgjidhjet e ekuacioneve diferenciale rendit të parë. Pas kësaj ai shkoi në Shtetet e Bashkuara, ku ai i zënë karrige matematike ne Princeton dhe nga 1913 deri 1914. Ai u bë kryetar i departamentit të matematikës ka diplomuar në vitin 1914. Kur Lufta e Parë Botërore shpërtheu, megjithatë, ai u kthye në Francë për t'u bashkuar me ushtrinë.

Gjatë luftës shërbeu Boutroux guxim në ushtri frëngjisht. Në fund të luftës ai nuk u kthye në Shtetet e Bashkuara, por vendosi të qëndrojë në Francë. Në 1920 ai dha dorëheqjen kryetari në Poitiers të cilën ai e kishte mbajtur qysh prej vitit 1908 dhe pranuar një karrige në historinë e shkencës në College de France. Mjerisht ai vdiq në 1922 dhe karrige në historinë e shkencës u nderpre. Të gjithë historianët e shkencës ndjeni hidhërim të madh të ditur se kishte Boutroux okupuar karrige për shumë vite pas shkelqimin e tij do të kishte krijuar një karrige e cila pothuajse me siguri do të kishte vazhduar.

Punën e matematike Boutroux kryesisht konsiston në shtrirjen dhe sqarimin punën e të tjerëve, në veçanti atë të Painlevé, Poincare dhe Emile Picard. Ai ka punuar mbi funksionet shumëformësh dhe vazhdoi Painlevé 's punojnë në singularities e ekuacioneve diferenciale. Edhe pse puna e tij në këto zona është një kontribut i dobishëm, kjo nuk është fushë në të cilën Boutroux shkëlqyeshëm. Kjo zonë ishte historinë dhe filozofinë e matematikës.

Në historinë dhe filozofinë e matematikës Boutroux botoi një punë jashtëzakonisht të rëndësishëm mathématique les principes de l'analizuar në dy vëllime, Vëllimi 1 në 1914 dhe Volume 2 në 1919.
Calinger shkruan në:

Këto vëllime përmbajnë një pamje të plotë të gjithë fushën e matematikës në dekadën e dytë të shekullit njëzet, ashtu si një trup të dijes dhe si një mënyrë e mendimit. Boutroux tema të shkojnë nga numrat racional për një analizë e nocionit të një funksion. Në dritën e metodës historike e përdorur nga autori, ai mund të mirë të ketë këtë libër me titull "Një Analizë e përparimin e matematike e Mendimit".

Një tjetër, puna e ndoshta edhe më e rëndësishme, është scientifique L'Boutroux për ideal des mathématiciens dans l'antiquité et dans le temps modernes. Tezën e tij kryesore në këtë punë është e drejtë t'i bëjnë vërejtje për unitetin e historinë e shkencës të cilën ai argumenton, mund vetëm të kuptohet kur konsiderohet si një e tërë dhe jo nga ekzaminim specialist i pjesëve. Boutroux gjithashtu argumenton se nuk ka asnjë mënyrë e vetme për t'iu qasur një problem, por natyra e vetë problemit dikton mënyrën më të mirë për të sulmuar atë.

Boutroux prodhuar një botim e Paskalit 's punë që u botua nga 1908 e tutje me një botim të dytë shfaqen pas vdekjes Boutroux në 1929. Ai gjithashtu ka kontribuar për prodhimin e një volum të punimeve shkencore dhe filozofike të Poincare. Punë të tjera përfshirë edhe një studim i dinamikës para se Njutonit ku ai përmirësuar më Duhem 's punës, dhe një analizë të punës së Palit fabrikë lëkurësh e cila nuk u publikua deri në vitin 1938, gjashtëmbëdhjetë vjet pas vdekjes së Boutroux.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland