Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jean Bourgain

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

28 Feb 1954

Ostende, Belgium

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jean Bourgain u dha një Studim Belgjikë Bursa në vitin 1975 dhe ka studiuar për doktoraturë e tij në Universitetin e Lirë të Brukselit. Ai ishte dhënë Ph.D. e tij në vitin 1977 dhe vazhdoi të studiuar për Habilitation e tij në Universitetin e Lirë të Brukselit. Kjo ishte dhënë në vitin 1979 dhe mori çmimin Bourgain Alumni nga NSF Belgjikë.

Kur Research Fellowship e tij përfundoi në vitin 1981, Bourgain u emërua profesor në Universitetin e Lirë të Brukselit. Ai e mbajti këtë takim deri në 1985, duke marrë nderimet e madhe për punën e tij kërkimore. Ai u dha Çmimin Empain nga NSF Belgjikë në vitin 1983, dhe, në vitet e njëjtë, ai gjithashtu mori Çmimin Salem.

Në vitin 1985 u dha Bourgain nderi më i lartë shkencor nga Belgjika, Damry-Deleeuw-Bourlart Prize. Gjithashtu në 1985 Bourgain majtë Belgjikë dhe pranuar dy emërime, një si JL Doob Profesor i matematikës në Universitetin e Illinois në Shtetet e Bashkuara dhe të tjera si Profesor në Institut des Hautes Etudes Scientifique në Bures-sur-Yvette në Francë. Akademia e Shkencave frëngjisht dhënë Bourgain Çmimin Langevin saj në vitin 1985 dhe çmimin më të lartë, Cartan e çmimit në vitin 1990.

Bourgain ka bërë kontribute të rëndësishme në të gjithë një sërë temash në analizë. Në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në Cyrih në vitin 1994, Bourgain mori nder të tij më të mëdha për këtë punë, kur ai u dha një Medalje Fields. Caffarelli drejtuar Kongresit në punën Bourgain e cila kishte çuar në këtë nder të madh:

Prek Bourgain e punës në disa tema qendrore e analizës matematike: Gjeometria e hapësirat Banach, mysëti në dimensione të larta, analiza harmonike, teoria ergodic, dhe më në fund, ekuacione pjesore diferenciale jolineare nga fizika matematike.

Lindenstrauss shkruan në:

Ai ka një fuqi jashtëzakonisht të forta analitike të cilën ai e kombinuar shpesh me idetë dhe metodat e "buta" analiza për të zgjidhur një listë shumë të gjatë të problemeve të mirë-njohur vështirë nga shumë fusha të ndryshme. Në punën e tij gjen edhe shumë të habitshme dhe lidhjet magjepsje në mes zonave që ishin para të punës së tij, krejt pa lidhje.

Në punën e tij në hapësirat Banach, Bourgain ka studiuar problemet e shqyrton si një pjesë e madhe e një hapësire të fundme dimensionale Banach mund të duket si një subspace Hilbertit. Në vitin 1989 ai provoi disa rezultate të shquar, duke përdorur metodat analitike dhe probabilistic, i cili zgjidhet L (p) problem i cili kishte qenë një teori Banach të gjatë në hapësirë dhe analiza harmonike.

Ai provoi pabarazisë Santalo mbi volumin e topin njësi e një normë më n R i cili ka pasoja të rëndësishme në një sërë fushash të ndryshëm, përfshirë Teoria e numrave dhe shkenca kompjuterike teorike.

Punës Bourgain mbi teorinë ergodic ka qenë jashtëzakonisht inovative, duke vendosur një teori të re duke shqyrtuar nën mesataret familjet e iterations polinom.

Një tjetër kontribut i rëndësishëm ishte rezultati Bourgain për rrethit funksion maksimal. Duke pasur parasysh një funksion i vazhdueshëm 2 R f më një funksion të ri F (x) mund të definohet, ku F (x) është maksimale, në lidhje me rreze, e mesataret e vlerave të qarqeve f më në qendër në x. Bourgain fituar caqeve për F në rast 2-dimensionale në vitin 1986, duke përdorur:

... argumente delikate gjeometrike. Ky rezultat të zgjidhet një problem i gjatë në këmbë të hapura në lidhje me ekzistencën e përcakton disa fractal në aeroplan.

Një përshkrim më teknike të disa prej punës Bourgain mund të gjenden në dhe; artikull përmban një listë e zgjedhur të letrave Bourgain e deri në 1994. Dokument përmban një studim në lidhje me punën Bourgain mbi ekuacionet diferenciale jolineare të pjesshëm nga fizikës matematikore, duke përfshirë rezultatet më vonë se ishte e mbuluar në nenet e përshkruar punën e tij deri në dhënien e Medaljes Fields.

Në vitin 1988 u Bourgain Zonja Dejvis Profesor i matematikës në Universitetin Hebrew në Jeruzalem dhe, në vitin 1991, Fairchild nderuar Profesor në Kaltek në Shtetet e Bashkuara. Në vitin 1995 u largua Bourgain emërimin e tij në Scientifique Institut des Hautes Etudes, pasi që është emëruar në Institutin për Advance Study në Princeton në vitin 1994.

Bourgain tashmë është dhënë një numër të diplomave të nderit dhe çmime, në Përveç atyre që u përmendën më lart, dhe në mënyrë të qartë nderon shumë më tej do të jenë dhënë atij në vitet që vijnë. Në vitin 1991 ai mori një diplomë nderi nga Universiteti Hebraisht dhe, në të njëjtin vit, ai u dha Çmimin Ostrowski nga Fondacioni Ostrowski në Zvicër. Në vitin 1994 ai u dha një diplomë nderi nga Université Marne-la-Valle në Francë dhe në vitin e ardhshëm, nga Universiteti i Lirë i Brukselit.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland