Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ismael Boulliau

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

28 Sept 1605

Loudun, France

25 Nov 1694

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ismael Boulliau studiuar në Loudun, pastaj shkoi në Paris, ku ai studioi filozofi, më vonë duke studiuar ligjin në Poitiers.

Boulliau u shugurua në vitin 1630, duke u bërë një famullitar në famulli përfshirë Loudun. Ai e mbajti këtë pozitë për rreth tre vjet, kur ai shkoi në Paris. Atje ai u bë një bibliotekari të punës për roja e Bibliotekës Mbretërore.

Në kapacitetin e tij si bibliotekare ai udhëtoi gjerësisht në Itali, Holandë dhe duke blerë libra Gjermani. Në 1657, pas vdekjes së dy punëdhënësve të tij, ai punoi si sekretar i ambasadorit frëngjisht në Holandë. Ai ishte për të punuar përsëri si një bibliotekari, këtë herë për të njëjtën ambasadori frëngjisht, por pas një mosmarrëveshje me të në 1666 ai ka jetuar në College de Laon. Ai kaloi pesë vitet e fundit të jetës së tij në profesionin në të cilën ai e filloi karrierën e tij, duke u bërë një prift në Viktor Shën Abbey.

Boulliau ishte një mik i Paskali, Mersenne dhe Gassendi dhe mbështetur Galileo dhe Koperniku. Në vitin 1645 ai botoi philolaica Astronomia cili pranon për planete orbita eliptike. Ai pohoi se në qoftë se një forcë planetare lëviz ekzistonte atëherë ajo duhet të ndryshon anasjelltas me katrorin e distancës (Keplerit kishte marrë fuqinë e parë). Ajo përfaqëson traktat më të rëndësishme midis Keplerit dhe Njutonit dhe kjo u vlerësua nga Njutoni në Principia e tij, veçanërisht për hipoteza inversi katrore dhe tryeza e tij të saktë.

Boulliau ishte një bashkëpunëtor i ngushtë i Huygens dhe Huygens iu kthye atij parë me zbulimin e tij të unazat e Saturnit dhe e dërgoi atë orë lavjerrës.

Ai u zgjodh një bashkëpunëtor i jashtëm i Shoqërisë Mbretërore në 1667.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland