Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Pierre Bouguer

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

16 Feb 1698

Le Croisic, France

15 Aug 1758

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pierre Bouguer 's i ati, Jean Bouguer, ishte Royal Profesor i Hidrografia. Jean Pierre Bouguer mësuar djalin e tij si matematikë dhe Hidrografia, dhe Pierre doli të jetë një nxënës të pazgjidhura. Një mrekulli e vërtetë të fëmijës, ai kishte një kuptim të thellë të matematikës dhe shkencës nga mosha pesëmbëdhjetë vjet.

Tani një gjë e shquar ndodhur. Jean Pierre Boutroux vdiq kur ishte pesëmbëdhjetë vjet më e vjetër dhe kështu rang profesori i tij i Hidrografia u bë e lirë. Pierre aplikuar për rang profesori babait të tij dhe ai ishte i tillë një njeri i shquar i ri, si shkëlqyer dhe knowledgeabl, se ai ishte emëruar.

Një mund të mendoj se shkelqimin e hershme dhe arritje të tilla do të çonte në atë çon një jetë unexciting. Megjithatë, kjo është larg së vërtetës për arritjet e tij u bë akoma më shumë mbresëlënëse. Në 1727 ai fitoi Çmimin e Madh të Shkencave Académie Royale des për paraqitjen e tij në masts e anijeve. Dy vjet më vonë ai sërish fitoi çmimin e madh, këtë herë me një ese mbi respektuar lartësi të yjeve në det pastaj, në 1731, ai fitoi e tij të tretë Grand Prix nga Académie për punën e tij në vëzhgimin e lakim magnetik në det.

Royale Académie des Sciences nderoi Bouguer më tej, kur ai u zgjodh si një shok në seksionin e matematikës në 1731 dhe më pas, në 1735, ai u zgjodh në anëtarësimin e plotë. Në 1732 Bouguer studiuar ndjekje kthesa shkruar një letër për ata që:

... ishte një nga ato që shfaqin aftësinë e tij matematikore të konsiderueshme.

Në prill 1735 Bouguer të paraqitura nga një ekspeditë, të organizuar nga Shkenca Académie Royale des, në Peru për të matur gjatësinë e një shkallë meridian në ekuator. La Condamine ishte një anëtar i ekspeditës njëjtë dhe anëtari i tretë i tij shkencor ishte udhëheqës i ekspeditës Godin Louis. Tre përfunduar udhëtimin e tyre në destinacionin e tyre nga rrugë të ndryshme, dhe me vela Bouguer Godin të Quito, ndërsa La Condamine shkoi me rrugë tokësore nga Manta. Tre shkencëtarët u takuan në Quito.

Tre ishin të përfshirë më parë në mosmarrëveshje. Godin filloi të punojë e vetme e tij ndërsa Bouguer punuar me La Condamine. Bouguer ishte parë në përpjekje për të matur densitetin e tokës duke përdorur devijim i një linje pingul për shkak të tërheqjen e një mali. Së bashku me La Condamine, ai e ka bërë matje në Peru në 1740 botuese rezultatet e tij në La figura de la terre (1749). Një përdorim më të suksesshme të njëjtën metodë është bërë nga Maskelyne astronom në 1774, duke e vendosur në mes dendësisë 4,5 dhe 5.

Në 1741 Bouguer zbuluar një gabim të vogël në matje të përbashkët të bërë me La Condamine për të përcaktuar gjatësinë e një shkallë meridian. Këto dy tani ranë nga mbi nëse ata duhet të recheck rezultatet e tyre. Të tre bërë matje të pavarur, punë të përfunduar në 1743. Tre kthyer nga rrugët e ndryshme.

Bouguer shkroi mbi manovrat detare dhe të lundrimit si dhe, në hartimin anije, rrjedh një formulë për llogaritjen rreze metacentric (një masë të stabilitetit anije). Megjithatë, ai bëri një kontribut të shquar në një fushë e shkencës të cilën ai trajtohet si një hobi për shumë vite. Kjo ishte puna e tij në photometry që ka fituar për atë titullin e "babai i photometry".

Duke filluar nga viti 1721 ai bëri disa matje më të hershme në photometry astronomike. Ai e krahasoi ndriçimin e dukshme e hënë me atë të një flakë standard qiri më 23 nëntor 1725. Ideja e tij ishte se edhe pse syri i njeriut ishte e varfër si një metër dritë ajo ishte shumë e mirë me thënë nëse dy objekte janë të njëjtën shkëlqim. Duke lëvizur qiri dhe duke përdorur ligjin inversi i Keplerit s 'shesh ai ishte në gjendje të masë ndriçimin. Ka publikuar këtë metodë në optique d'Essai sur la klasifikim de la Lumiere në 1729. Kjo punë e dytë përmban zbulimin e madhe Bouguer e lidhur me dritë, gjegjësisht ligji Bouguer së. Ky ligj shpreh marrëdhëniet midis thithjen e energjisë ndriçues dhe të mesme thithjen:

Në një mjedis të transparencës uniforme dritën e mbetur në një rreze collimated është një funksion tregues i gjatësinë e në rrugë të mesme.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland