Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Satyendranath Bose

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1 Jan 1894

Calcutta, India

4 Feb 1974

Calcutta, India

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Satyendranath Bose 's nënë, Amodini Devi, kishte marrë arsimim pak formal por ajo mjeshtëri solli deri familjen e saj e madhe e shtatë fëmijë. Babai Bose u Surendranath Bose i cili ka punuar për një kohë si një kontabilist përpara se të bashkohet indian Lindjen e Hekurudhave. Ai më vonë ngritur e tij kimike dhe kompani farmaceutike. Satyendranath ishte më i madh i Amodini dhe fëmijët e shtatë Surendranath, ka gjashtë motrat e rinj.

Satyendranath filloi edukimin e tij në një shkollë fillore në Kalkuta para se të hyjnë Shkolla Hindu në 1907. Ishte këtu që interesin e tij në matematikë dhe shkenca filloi, dhe siç është kaq shpesh rasti, ai ishte për shkak të një mësues i shquar matematikës së bashku me inkurajim nga drejtor shkolle.

Ai filloi studimet e tij në Presidencën College, Kalkuta, në 1909 ku ai kishte një rekord të shkëlqyer akademike. Ai u dha një B.Sc. në 1913 dhe një M.Sc. në 1915 për të provuar veten nga shumë nxënës të mirë të matematikës. Në vitin ai ishte dhënë master të gradës së tij, martuar Bose Ushabala Ghosh. Ata kishin pesë fëmijë, tre vajza dhe dy djem.

Sikur SHBA janë lejuar të marrin postimet administrative në shërbim të qeverisë, Bose pothuajse me siguri do të kemi ndjekur atë rrugë. Siç ishte, ai vazhdoi të studiuar fizikë dhe matematikë si dhe u emërua në Universitetin e porsahapur Kolegji i Shkencave në Kalkuta në vitin 1917. Ky universitet ishte një institucion kërkimor për studime pasuniversitare dhe këtu Bose ishte në gjendje për të studiuar tekstet e fundit Evropian në teorinë kuantike dhe relativitetit të cilat, para hapjes së institucionit të ri, nuk kishte qenë dispozicion në Indi. Libër Gibbs të mekanikës statistikore stimuluar interesin Bose në këtë temë. Ai gjithashtu studioi Einstein 's dokumente mbi relativitetin e Einstein dhe mori' s leje për të përkthyer ato për botim në Indi.

Bose u emërua si një Reader në fizikë në Universitetin e Dacca në 1921 dhe ka mësuar deri 1945, duke qenë një profesor dhe kreu i departamentit të fizikës nga 1927. Në 1945 ai u kthye rishtas në Kalkutë Universitetin kur ai u emërua si Guprasad Sing Profesor i fizikës, një post që e mbajti deri në ka dalë në pension në vitin 1956 kur ai u bë Profesor Emeritus.

Ai e bëri punën e rëndësishme në teorinë kuantike, në veçanti në Planck 's zezë rrezatimi ligjit trupit. Bose Ligji Planck tij dërgoi letër dhe Hipoteza e lehta kuantet (1924) për të Ajnshtajnit. Ai shkroi një letër që mbulon duke thënë:

Të nderuar zotëri, unë kam për të dërguar t'ju ventured artikull shoqërues për lexim dhe mendim. Ju do të shihni se unë kam tentuar të nxjerr një përfundim .. koeficienti Planck 's ligj i pavarur nga Elektrodinamika klasike.

Kjo letër ishte vetëm katër faqet e gjatë, por kjo ishte mjaft e rëndësishme. Derivim i Planck 's formulë nuk ka qenë që të Planck' s kënaqësi, dhe Ajnshtajni gjithashtu ishte e pakënaqur me të. Tani Bose ishte në gjendje të nxjerrin formulë për rrezatimin nga Boltzmann 's statistikat. Letër, dhe metodën e tij të rrjedhin Planck 's formula e rrezatimit, është miratuar me entuziazëm nga Ajnshtajni që e panë menjëherë se Bose kishte hequr një kundërshtim të madh kundër kuantet dritë. Dokument është përkthyer në gjermanisht nga Einstein dhe dorëzuar me një rekomandim të fortë për të Physik für Zeitschrift. Einstein zgjeruar Bose trajtim për të grimcave materiale numri i të cilëve është i ruajtur dhe të botuar në disa gazeta this extension.

Një pasojë e rëndësishme e Ajnshtajnit 's përgjigje nenit Bose ishte se kërkesa e tij për Universitetin e Dacca për dy vjet kërkime të lënë në fillim të vitit 1924 u miratua. Ai tani ka mundësinë e takimit të shkencëtarëve evropiane dhe udhëtuan të parë në Paris, ku ai u takua Langevin dhe de Broglie. Në tetor 1925 Bose udhëtoi nga Parisi në Berlin, ku u takua me Einstein. Shumë përparim është bërë nga Ajnshtajni pas marrjes së tij prej letre Bose për ai ishte në gjendje për të parë se si idetë mund të merret përpara. Ndërsa ai ishte në Berlin Bose mori pjesë në një kurs në teorinë kuantike dhënë nga Born.

Bose botuar më mekanika statistikore të çojnë në statistika Bose-Einstein. Dirakut shpikur boson afat për grimcat e bindur këto statistika. Me këto kushte emri i tij është i njohur me të drejtë dhe të kujtohet, për kontributin e tij të vërtetë janë të shquar, sidomos duke pasur parasysh faktin që ai ka bërë zbulimet e tij të rëndësishme pune në izolim nga zhvillimet e përgjithshme në Evropë.

Kjo nuk ishte vetëm për kontributin e tij kërkimore që Bose është e rëndësishme, megjithatë, për përpjekjet e tij për të përmirësuar edukimin në Indi çuar në një përdorim shumë më të madh të teknologjisë. Ai i dha udhëheqja në shumë mënyra: si president i seksionit fizike e Kongresit Shkencës indian në 1939, si kryetar i përgjithshëm i Kongresit Shkencës indian në Delhi në vitin 1944, dhe si president i Institutit Kombëtar të Shkencës së Indisë në 1949. Nder i tij më i madh ishte zgjedhje të Shoqërisë Mbretërore të Londrës në vitin 1958.

Pas Bose pension nga Kalkuta në Universitetin 1956 ai u emërua si zëvendës-kancelari i Viswa-Bharati University, Santiniketan. Dy vjet më vonë ai u nderua me postin e profesorit kombëtare.

PT Landsberg shkruan:

Lidhje të lartë me të cilën [Bose] u mbajt në Indi vështirë se mund të vlerësoi në Perëndim, ku respekti për moshën e vjetër është shumë më pak të zhvilluara se ajo është në Indi. Bose shoku i flokëve të bardhë dhe personalitet miqësore ishte ndoshta i fundit në Ant dëshmi e një funksion publik në janar të këtij viti, kur një simpozium ndërkombëtar më fizikës statistike është mbajtur në Kalkutë. Referenca të veçanta u bënë për të letër e tij të famshme, dhe gjithashtu iu drejtua vetë Bose takim, duke i kërkuar kolegët e tij për të ruajtur afresh "se shkëndijë të mrekullueshme", e cila i dha përmbushje të punës shkencore.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland