Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ladislaus Josephowitsch Bortkiewicz

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

7 Aug 1868

St Petersburg, Russia

15 July 1931

Berlin, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ladislaus (ose Vladislav) Bortkiewicz 's babai ishte Jusufi Ivanowitsch Bortkiewicz dhe nëna e tij ishte von Rokicka Helene. Familjes ishin me origjinë polake. Joseph Bortkiewicz erdhi nga fisnikëria ruse. Ai ishte një njeri ushtarak me gradën e kolonelit, por ai ishte një instruktor mësim artileri dhe matematikë. Në fakt ai ka shkruar një numër të teksteve mësimore elementare në matematikë, ekonomisë dhe financave. Ladislaus me siguri u ndikuar nga interesat akademike e të atit.

Bortkiewicz studioi ligjin në Shën Petersburg, mbaroi në 1890 dhe pastaj vazhdoi për të studiuar ekonomi politike dhe statistikat për një vit të punës pasuniversitare. Ai studjoi në Strasburg 1891-1892, pastaj në Göttingen nën Lexis në 1892, duke shkuar për në studim edhe në Vjenë dhe Lajpcig. Pas dërgimit të një disertacion, ai u dha një doktoraturë në 1893 nga Göttingen.

Pas pedagog në statistikat dhe shkencë actuarial 1895-1897 si një Privatdozent në Strasburg, ai shkoi në Shën Petersburg, ku ai ishte një nëpunës në Zyrën hekurudhave nga 1897 deri 1901. Megjithatë, gjatë kësaj kohe ai u kthye në jetën akademike, mësimore statistikave nga 1899 deri në dhjetor 1900 në Liceut Alexandrowskii. Pastaj në 1901 ai u emërua si profesor i jashtëzakonshëm i statistikave në Universitetin e Berlinit. Bortkiewicz u bë një profesor i zakonshëm e statistikave dhe ekonomi politike në Universitetin e Berlinit në vitin 1920 dhe ai kaloi pjesën tjetër të jetës së tij atje. Një argument fatkeq me një statisticien italiane Gini, i cili akuzoi Bortkiewicz për plagjiaturë, çuan në një episod të pakënaqur pranë fund të jetës së Bortkiewicz.

Bortkiewicz punuar në statistikat matematikore dhe kërkesat e shkencës actuarial dhe ekonomi politike. Puna e tij në shkencën actuarial kishte të bënte kryesisht me tabelat e mortalitetit. Ai shqyrtoi jetëgjatësia në rritjen e popullsisë dhe tregoi në 1893, në kundërshtim me atë që kishte qenë më parë besonin, se jetëgjatësia e jetës në një popullsi të tillë vetëm mund të llogaritet nga tabelat e vdekshmërisë dhe nuk ishte një funksion i lindshmëria e vërejtura dhe norma e vdekjeve. Ai botoi në normat e vdekshmërisë përsëri në botimin e 1904 dhe 1911, ku ai shqyrtohet metoda për të krahasuar normat e vdekshmërisë.

Mirë, në, argumenton se Poisson distribution duhet të kenë qenë quajtur shpërndarjen Bortkiewicz von. Bortkiewicz ishte i interesuar në ligjin e numrave të vogël dhe ai përdori divergjencen Q koeficienti, deducing pritje dhe devijim standard. Ky aspekt e kërkimit Bortkiewicz është e studiuar në detaje në. Ai botoi një punë Numrat Ligji i të vogla në 1898. Në këtë ai ishte i parë që vini re se ngjarjet me frekuencë të ulët në një popullsi të madhe pasoi një Poisson distribution edhe kur probabilities e ngjarjeve të ndryshme. Gumbel shkruan në:

Një shembull goditës ishte numri i ushtarëve të vrarë nga nis kalë në vit për trupat e ushtrisë Prusiane. Katërmbëdhjetë corps u shqyrtuar, secili për njëzet vjet. Për më shumë se gjysmën e trupit-kombinime vit nuk ka pasur të vdekur nga nis kali, sepse kombinimet e tjera numri i vdekjeve të shkonin deri në katër. Me sa duket rrezikun e kalit vdekjeprurese fillon të ndryshme gjatë viteve dhe trupin, por mbi të gjitha shpërndarjen-mrekullueshëm ishte pajisur edhe me një Poisson distribution.

Ne përmendur gjithashtu se Bortkiewicz punuar në ekonomi politike. Këtu ai shqyrtohet teoria e Marksit e fitimit dhe çmimet. Ai tregoi se kishte një mospërputhje në argumentin e Marksit Marksi dhe ndryshuar për herë te skemë për ta bërë atë në përputhje. Schumpteter shkruan në:

Nga tani [arritje] Bortkiewicz më të rëndësishme është analiza e tij e kuadrit teorik të sistemit Marxian, shumë gjë e mirë të shkruar ndonjëherë mbi të dhe, aksidentalisht, nga kritikët e saj të tjera. Një kryevepër e ngjashme është letër e tij mbi teoritë e dhënien me qira të Rodbertus dhe Marksi.

Fusha të tjera të cilat Bortkiewicz aplikuar metodat e tij statistikore përfshijnë radioaktivitet (1913), statistikat e rendit, si dhe aplikimet për studimet e ligjore.

Bortkiewicz ishte kritik për afrimin e Karl Pearson statistikave. Ai pohoi se Pearson prodhuar formulës që të shkojë me rezultatet e vëzhguar, por pa arsyetime teorike. Kjo, deklaroi Bortkiewicz, ishte i pavlefshëm. Keynes megjithatë vë anën tjetër të argumentit, kur ai shkroi në traktat të tij mbi probabilitetin (1921):

... Bortkiewicz nuk merr më pak i turbullt si ai i shkon më. Argumenti matematikore është e drejtë të mjaftueshme dhe shpesh shkëlqyer. Por ajo që është me të vërtetë për të gjithë, dhe çka përbën me të vërtetë, dhe cilat janë lokalet, ai bëhet gjithnjë e hutues për të vendosur.

Sheynin shkruan në:

Bortkiewicz ishte një nga përfaqësuesit kryesorë të drejtimit "Kontinental" në statistika matematike dhe zbatimi i saj në statistika, por ai nuk u largua monografi, dhe shkencëtar gjerman ishin vetëm pak të interesuar në veprat e tij. Ai nuk i krijoi një shkollë ...

Pavarësisht shkrim nuk monografi, Bortkiewicz ka shkruar libra dhe ka shkruar mbi 100 letra (disa shumë të gjatë) të cilat janë të rreshtuara në. Ai ka shkruajtur pothuajse ekskluzivisht në gjuhën gjermane dhe veprat e tij:

... dallohen nga mendimet e pavarur ..., zbritjes rigoroz, dhe referencat e voluminoze të fushës ndërkombëtare. Në të njëjtën kohë, duke qenë gjithëpërfshirës dhe nuk shoqërohet nga një përmbledhje, ata bëjnë leximin të vështirë.

Bortkiewicz marrë nderon shumë përfshirë anëtarësimin e Akademisë Suedeze të Shkencave, Shoqërisë Mbretërore Statistikore, Statistikore e Shoqatës Amerikane dhe Statistikave Instituti Ndërkombëtar.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland