Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Karol Borsuk

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

8 May 1905

Warsaw, Russian Empire (now Poland)

24 Jan 1982

Warsaw, Poland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Karol Borsuk 's baba, Marian Borsuk, ishte një kirurg në Varshavë, ndërsa nëna e tij ishte Zofia Maciejewska. Karol frekuentuar shkollën në Varshavë, por me fillimin Luftës së Parë Botërore para Karol kishte filluar shkollën e mesme, ndryshime të mëdha kanë ndodhur në Poloni.

Në gusht 1915 forcat ruse të cilat kishin mbajtur Poloni për shumë vite u tërhoqën nga Varshava. Gjermania dhe Austro-Hungaria mori kontroll më të madhe të vendit dhe të Universitetit të Varshavës ishte refounded dhe filluan të veprojnë si një universitet polak. Shpejt një shkollë të fortë të matematikës u rrit deri në Universitetin e Varshavës, me topologji qenë një nga temat kryesore. Kjo u nisur nga Janiszewski dhe Mazurkiewicz pastaj kryer më tej nga Kuratowski dhe Sierpinski. Kur Borsuk hyri në Universitetin e Varshavës për të studiuar matematikën ishte një qendër tërheqëse për kërkime në topologji; Saks dhe Mazurkiewicz ishin të dy të jepte mësim në Universitetin e bërë përparime të mëdha në temë.

Borsuk mori masterin e tij nga Universiteti i Varshavës në vitin 1927 dhe më pas, nga 1929, ai dha mësim në Universitet. Ai vazhdoi të studimeve për doktoratë e tij, nën mbikëqyrjen e Mazurkiewicz, dhe kjo u dha në vitin 1930, për disertacionin e tij rétractes Sur les (botuar në 1931) në të cilën ai shpiku teorinë e retracts. Më 26 prill 1936 Borsuk Zofia Paczkowska martuar. Ata do të ketë dy fëmijë, dy vajza.

Qendër e dytë për hulumtim matematikore në Poloni në këtë kohë ishte Lvov. Borsuk vizitoi atje dhe gjatë një vizitë të tillë ka filluar një bashkëpunim me Ulam. Në Ulam përshkruan projektet e përbashkëta e tyre matematikor:

Kemi filluar bashkëpunim nga e para. Nga ai kam mësuar për të vërtetë gjeometrike, më shumë vizuale, pothuajse "dukshëm" truket dhe metodat e topologji. Rezultatet tona janë botuar në një numër të dokumenteve që kemi dërguar në revista polonisht dhe në disa revista jashtë shtetit. Aktualisht publikim tim të parë në Shtetet e Bashkuara u shfaq kur isha në Lvov. Kjo ishte një letër të përbashkët me Borsuk, botuar në Buletinin e Shoqërisë American Mathematical. Ne përcaktuar idenë e "homeomorphism epsilon" - homeomorphisms përafërt - dhe sjelljen e disa invariants topological sipas transformimeve të tilla më të përgjithshme - ata të vazhdueshëm, por jo domosdoshmërisht një me një. Një letër të përbashkët për prodhimet e simetrike futur një ide që ndryshon përkufizimin e produktit Kartezian dhe çon në ndërtimin e disa manifolds kureshtar.

Në Lvov Borsuk u bashkua Matematikanë në Café skocez dhe kanë kontribuar në problemet e hapura që ata e shkroi në librin e famshëm. Në fakt, në 1938 ai e paraqitura pyetje rreth kubike Hilbertit dhe duke bërë kështu, si Keesling vërejtje në:

Borsuk tregoi pasqyrë të jashtëzakonshme në konceptues të këtij rezultati kaq herët në karrierën e tij.

Ju mund të shihni një foto të Café skocez.

Karriera Borsuk ishte natyrisht për të ndërprerë me fillimin e Luftës së Dytë Botërore. Pas pushtimit gjerman të Polonisë në 1939, jeta aty u bë shumë e vështirë. Nuk ishte një strategji nga gjermanët për t'i dhënë fund jetës intelektuale të Polonisë dhe në përpjekje për të arritur këtë qëllim ata i dërguan shumë akademikë në kampet e përqendrimit dhe të tjerët të vrarë. Polet kishte përvojë të mbijetuar sulme të tilla, megjithatë, dhe ata të punësuar taktikat e njëjtë si ata kishin gjatë periudhës së dominimit rus dhe ata organizuan një universitet nëntokësore në Varshavë. Kuratowski shkruan në:

Pothuajse të gjithë profesorët tanë të matematikës leksione në këto universitete klandestine, dhe mjaft disa prej studentëve pastaj tani janë profesorë apo docents veten. Për shkak se organizata e nëntokësore, dhe në dritën e kushte tejet të vështira, punën shkencore dhe mësimore të vazhdueshme, megjithëse në një shkallë të konsiderueshme më të vogël të kursit. Rëndësinë e edukimit klandestine përbëhej ndër të tjera në mbajtjen lart frymën e rezistencës, si edhe optimizëm dhe besim në të ardhmen, e cila ishte aq e nevojshme në kushtet e okupimit. Kushtet e jetës së një shkencëtari në atë kohë ishin me të vërtetë tragjike. Më të dhimbshme janë humbjet njerëzore.

Gjatë pushtimit nazist Borsuk u përpoqën për të mbajtur në Universitetin e Varshavës funksionojnë në mënyrë që Kuratowski përshkruan në kuotën e mësipërme. Megjithatë, ai nuk ishte në gjendje të bëjë këtë pa u gjetur nga nazistet dhe ai u burgos për këtë krim ". Borsuk, megjithatë, u arratis dhe ishte në gjendje të mbijetojë duke mbetur i fshehur në të gjithë pjesën tjetër të luftës.

Nga fundi i Luftës së Dytë Botërore gjithë sistemi arsimor kanë qenë të shkatërruara dhe të nevojshëm që do të rindërtuar plotësisht. Borsuk dhe Kuratowski luajtur dy role të rëndësishme në këtë rindërtim. Borsuk vazhduar në postin e tij në Universitetin e Varshavës, një post që ai mbajti gjatë karrierës së tij, duke u graduar profesor në vitin 1946. Ai kaloi disa kohë në Shtetet e Bashkuara me një numër prej një viti emërimeve. Ai ishte në Institutin për Advanced Study at Princeton gjatë seancës 1946-47, Universiteti i Kalifornisë në Berkley gjatë seancës 1959-60, dhe Universitetit të Wisconsin në Madison gjatë sesionit të 1963-64.

Në Varshavë, Borsuk udhëhequr një seminar në të cilin ai ka zhvilluar një atmosferë të veçantë të bashkëpunimit të suksesshëm ndërkombëtar. Ai ndikohet fuqimisht zhvillimin e gjithë zona e topologji infinit-dimensionale me teorinë e tij të retracts dhe teoria e tij për formën e cila u bë tema kryesore për diskutim në seminar e tij.

Borsuk futur konceptin e rëndësishme e lagjes absolut retracts në disertacionin e tij të doktoratës, të botuar në 1931, e cila do të çojë në ide të reja dhe të frytshme në gjeometrinë diferenciale metrikë, të parë për detaje. Në 1936 ai paraqiti idenë e grupeve cohomotopy, shih për detaje, të cilat mund të thuhet për të shënuar fillimin e teorisë së qëndrueshme homotopy. Gjithashtu në konceptin e Borsuk pjesëtues e një hartë, të cilën ai i paraqitur në vitin 1956, është diskutuar. Gazeta e përshkruan punën Borsuk në formë teori nga koha ai futi konceptin në vitin 1968. Nocioni kishte ndikim të menjëhershëm në topologists të tjera, dhe në veçanti për studentët e vet Borsuk. Teoria Shape u rrit deri në të njëjtën kohë si topologji pafund-dimensionale dhe bashkëveprimi midis dy fusha ishte me dobi të madhe reciproke. Autori e thekson rëndësinë e shumë pyetjeve të thellë që Borsuk paraqitur që stimuluar më të Matematikanë lartë që punojnë në zonë.

Nderon Shumë ishin dhënë të Borsuk për kontributin e tij të shquar. Ai u bë zëvendës drejtor i Institutit matematike e Akademisë së Shkencave polak në Varshavë në 1956. Ai u dha jetën në anëtarësimin e nderit të mësuar më matematike në vitin 1978 dhe adresën, në lidhje me rëndësinë e kontributet e tij matematikore, duke pasur parasysh në këtë rast është riprodhuar në. Vitin 1978 është edhe ajo ne te cilen Borsuk organizuar Konferenca Ndërkombëtare mbi gjeometrik Topologji, të mbajtur në Varshavë, të cilat:

... demonstruar ndikimin e tij të gjerë dhe të thellë në topologji dhe lidhje të lartë në të cilën ai u mbajt.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland