Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Valentina Mikhailovna Borok

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

9 July 1931

Kharkov, Ukraine

4 Feb 2004

Haifa, Israel

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Valentina Mikhailovna Borok u lind më 9 korrik 1931 në Kharkovit, Ukrainë. Babai i saj, Michail Borok, kishte një doktoraturë në kimi dhe ishte një ekspert në shkencat materiale. Gjenealogji e tij mund të ndiqet në Vilna Gaon (dijetar i urtë dhe udhëheqës i hebrenjve lituanisht në shekullin e tetëmbëdhjetë). Nëna e saj, Bella Sigal, ishte një ekonomist. Një student i lartë, Bella filloi shkollën diplomuar në fillim të 1920, por është autorizuar së shpejti për një punë të qeverisë. Në fillim të viteve 1930 ajo mbajti një nga funksionet më të lartë në ministrinë e ekonomisë të Ukrainës. Për shkak të pozitës e nënës së saj, Valentina kishte një (relativisht fëmijëri) privilegjuar e hershme. Megjithatë, një grua hebraike në të tillë pozitë të lartë në qeveri, Bella nuk mund ndoshta kanë qenë të kursyer repressions e 1930 fund. Megjithatë, ndryshe nga të tjerët më, ajo kishte një urtësi të shquar për të parashikuar atë që është gati të ndodhte dhe aftësinë për të vepruar në të. Në fillim të vitit 1937, ajo vullnetarisht dha dorëheqjen nga posti i saj (duke hequr dorë gjallërim shumë që erdhi me të) duke përmendur arsye familjare, dhe mori në vend të ulët punë-kyç. Kjo e shpëtuam atë dhe familjen e saj. Nga ajo kohë, Valentina ndarë plotësisht vështirësitë e shumicës së popullsisë së Ukrainës, duke përfshirë vite shumë të vështira të evakuimit gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Në 1949, në këshillat e saj mësuesve të shkollave të larta, Valentina vendosur për të studiuar matematikë dhe u pranua si student matematikë në Kiev State University. Atje ajo u takua, dhe u martua më vonë, një shoku student matematikë Yakov Zhitomirskii. Ata ishin të pandara për 54 vitet e ardhshme. Në vitin e saj të dytë të studimeve universitare, Valentina (së bashku me Yakov) filloi hulumtimet nën mbikëqyrjen e Georgii Shilov, dhe themeluar shpejt veten si një shkencëtar serioz. Teza e saj universitare në teorinë e shpërndarjes dhe aplikimet e saj në teorinë e sistemeve të ekuacioneve lineare diferenciale të pjesshme është vërejtur si shquar dhe të botuar në një revistë të lartë rus. Ishte më vonë (në 1957) zgjodhi për një nga vëllimet e parë të përkthimeve American Mathematical Society. Në 1954, Valentina u diplomua nga Universiteti i Kiev dhe e zhvendosi (pas Shilov GE) në shkollë diplomuar në Moskë State University, ku ajo mori një doktoraturë në 1957 për një tezë mbi Sistemet e Ekuacione lineare diferenciale pjesore me koeficientët Constant.

Dokumentat e saj të botuar në 1954-1959 të përmbajë një sërë "Teorema inversi që lejojnë ekuacionet diferenciale pjesore të karakterizohet si alegorik ose i ekzagjeruar, nga prona të caktuara të zgjidhjet e tyre. Në të njëjtën periudhë të marra ajo formula që e bëri të mundur që të llogaritur në terma të thjeshta algjebrike parametrat numerike që përcaktojnë kategori të individualitet dhe mirë-posedness e problemit Cauchy për sistemet e ekuacioneve lineare diferenciale pjesore me koeficientët konstante.

Nga 1960-1994 Valentina Borok punuar në Kharkovit State University. Ajo u bë profesor i plotë ka pas një çmim të habilitation saj në vitin 1970, dhe 1983-1994 ajo ishte Kryesuesi i departamentit të analizës.

Në fillim të viteve 1960 Valentina punuar mbi zgjidhjet fundamentale dhe stabilitet për ekuacionet diferenciale të pjesshëm edhe-e paraqitura në kuptimin e Petrovskii. Dy vijat e saj të tjera të punës në atë periudhë ishin në sistemet alegorik degenerating në pafundësi dhe në varësinë e klasave të unike në transformimet e argumentit hapësinor. Rezultatet e saj në të dyja këto drejtime janë ende mjaft ndikim rreth 40 vjet më vonë. Valentina punë gjatë asaj kohe ishte kryesisht të përbashkët me Yakov Zhitomirskii.

Duke filluar në fund të viteve 1960, Valentina filloi një seri e një dokumenti që vë themelet për teorinë e lokale dhe jo probleme lokale vlerë kufirit në shtresat e pafund për sistemet e ekuacioneve diferenciale pjesore. Rezultatet e saj qendrore përfshijnë ndërtimin e klasave maksimal i unike dhe i mirë-posedness, Phragmen-lloj Teorema Lindelöf, dhe studimi i pronave asymptotic dhe stabilitetin e zgjidhjeve të problemeve të kufirit-vlerë në shtresa të pafund. Në fillim të viteve 1970 Valentina Borok themeluar një shkollë në teorinë e ekuacioneve diferenciale pjesore në Kharkovit. Rezultatet e saj kanë qenë zhvilluar më tej dhe zgjatur nga studentët e saj. Puna e Valentina Borok dhe shkollën e saj për problemet vlerën e kufirit në shtresat e forma të një kapitull i rëndësishëm në teorinë e ekuacioneve diferenciale pjesore. Kontributet e tjera të saj të rëndësishëm në fushën e ndryshimi, diferenca-diferenciale, dhe funksional-ekuacione diferenciale. Ajo ishte, si shumë besojnë, matematikan më të shquar femra në Ukrainë gjatë pjesës më të viteve 1970-1980.

Gjatë jetës së saj, Valentina botuar rreth 80 letra në revista të lartë rusë dhe ukrainas. Ajo mbikëqyrur 16 studentë PhD dhe shumë teza më shumë master. Studentët e ka filluar punën me studentë të saj dhe vazhdoi pastaj nëpër shkolla pasuniversitare. Megjithatë, kjo nuk ishte aq për disa të studentëve të saj, duke përfshirë disa nga ato shumë të mira, që u është mohuar hyrje të shkollës diplomuar për shkak të nacionalitetit të tyre hebre. Në vend të kësaj ata kishin për të marrë postin e detyrueshme-universitare-punë kohë të plotë, duke lënë pak kohë për hulumtim. Valentina vazhdoi duke punuar me ata në mënyrë informale dhe duke i inkurajuar ata për të ndjekur studimin e tyre. Pas tezat e tyre ishin gati, ajo ka punuar shumë e vështirë për të organizuar mbrojtjen e tyre në universitete të shteteve të tjera të ish Bashkimit Sovjetik me këshilltarët e tjera zyrtare. Valentina ishte një figurë e vërtetë nënë për të gjithë nxënësit e saj, dhe ishte shumë i përfshirë në, dhe gjithmonë i gatshëm për të ndihmuar me aspekte të ndryshme të jetës së tyre.

Valentina Mikhailovna konsiderohej si mësues i analizave rigoroze në Kharkovit State University. Ky ishte kursi në të cilin të gjithë studentët e matematikës në Kharkovit ambicioz Shtetit mori shijen e tyre të parë të studimeve me komplete e saj e famshme e "problemet krijuese", e cila u kërkohet që të merrni një A. Ajo zhvilluar dhe publikuar edhe shënimet origjinale leksion në një numër të të tjera thelbësore, si edhe më shumë kurse të specializuara, në analizat dhe ekuacione pjesore diferenciale. Ajo themeluar programin dhe vendosur traditën që është duke u përdorur në mënyrë aktive mbi 30 vjet më vonë. Valentina Borok ishte një lektor shkëlqyer dhe një mësues i përkushtuar jashtëzakonisht të studentëve të saj.

Në 1994, një sëmundje e rëndë e detyruar Valentina urgjentisht në pension dhe të emigrojnë në Izrael, si mjekimin e nevojshëm mjekësor nuk gjendej në Ukrainë. Dhjetë vitet e fundit ajo ka jetuar në Haifa. Ajo ka gëzuar shumë e afërt e marrëdhënieve me dy fëmijët e saj, të cilët shpesh kërkojnë këshilla e saj dhe urtësi për aspekte të ndryshme të jetës së tyre. Michail Zhitomirskii djali i saj, i cili punon në teorinë e manifolds differentiable, dhe dy vajza Svetlana u bë Matematikanë kërkimore. Valentina Borok ishte përfshirë në mënyrë aktive në ngritjen dhe edukimin e pesë nipër e mbesa e saj në të gjitha fazat e rritjes së tyre. Nipat dhe mbesat e saj shkonin në moshë nga 5 muaj deri në 24 vjet në kohën e vdekjes së saj në 2004. Të paktën disa prej tyre janë duke vazhduar trashëgiminë e saj.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland