Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Max Born

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 Dec 1882

Breslau, Germany (now Wroclaw, Poland)

5 Jan 1970

Göttingen, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Max Born ka lindur në një familje hebreje. Babai i tij, Gustav lindur, ishte një profesor i shquar i embrionologji mjekësore në Universitetin e Breslau. Max nënës së, Margarete Kaufmann, erdhi nga një familje Breslau që ishin në industrinë e tekstilit. Ai ishte nga nëna e tij që Max trashëguar dashurinë e tij të muzikës, por trishtim ajo vdiq kur ai ishte katër vjet. Gustav caktuar pastaj governesses të kujdesen për Max dhe motra e tij më të vogël gjatë katër viteve të ardhshme deri në 1890 kur ai u martua përsëri. Familjes dhënë një sfond kulturuar dhe akademike për Max si ai u rrit, por, edhe pse nënë e re i shikonte Max pas familjes dhe, as Max as motra e tij formoi një marrëdhënie të veçantë me të dashur të saj.

Max ndoqi Wilhelm Konig gjimnazit në Breslau, duke studiuar një gamë të gjerë të subjekteve të tilla si matematikë, fizikë, histori, gjuhë moderne, latine, greke dhe gjermane. Ai tregoi premtim pak në shkollë dhe në veçanti ai tregoi më tepër interes në shkencat humane se sa në shkencat. Hyrja Universitetit të Breslau në 1901 ai mori një gamë të gjerë të subjekteve shkencore, kryesisht për të shkuar së bashku me dëshirat e babait të tij (i ati i tij kishte vdekur pak përpara se të Max majtë të shkollës). Lista e kurseve ai mori në seancën 1901-02 ishte me siguri mbresëlënëse, duke përfshirë matematikë, astronomi, fizikë, kimi, logjikë, filozofi, dhe zoologji.

Subjektet preferuar Max nga ato ai u studiuar matematikë dhe astronomi dhe ai mendim i specializuar në astronomi. Studentët në Gjermani në këtë kohë u zhvendos nga universiteti në universitet dhe lindi nuk ishte përjashtim të shpenzimeve në Heidelberg 1902, pastaj 1903 në Zürich. Në Cyrih ai ndoqi kursin e tij të parë në matematikë të avancuar, nje kurs nga Hurwitz mbi funksionet eliptik.

Kthehu në Breslau ai bisedoi me studentët e tij dhe shokët e Toeplitz Hellinger i cili i tha atij të mësuesit të madh të matematikës, Klein, Hilbert dhe Minkowski, në Universitetin e Göttingen. Lindur u shndërrua shumë shpejt në Göttingen të ndjekur leksionet nga Hilbertiane dhe Minkowski. Ai u bë Hilbertit 's asistent në vitin 1905, duke vazhduar për të ndjekur leksionet nga Klein dhe Runge në elasticitet dhe një seminar nga Hilbert dhe Minkowski në Elektrodinamika. Ndoshta më të përfitojë ai që rrjedhin nga mësuesit e tij të famshme ishte gjatë ecën ai do të bënte në pyll me Hilbert dhe Minkowski ku të gjithë mënyrën e temave interesante u diskutuan përveç matematikës, të tilla si problemet e filozofisë, problemet e politikës, dhe problemet sociale. Megjithatë ai mërzitur Klein vetëm duke attendances parregullt në leksionet e tij, lindi kështu që vendosi të zëvendësojë astronomi për gjeometrinë si një nga subjektet e tij e doktoraturës. Ai mori pjesë në Schwarzschild 's astronomi ligjërata dhe me sukses të marrë doktoraturë e tij në 1907 për një tezë të stabilitetit elastik.

Përveç Matematikanë përmendur më lart, lindi ishte në kontakt me Courant, Schmidt dhe Carathéodory rreth kësaj periudhe. Pas dhënies së doktoraturës së tij, lindi ndërmori shërbimit të detyrueshëm ushtarak, por për shkak se ai vuajtur nga astma ai shërbeu për shumë më pak sesa periudha standartin e një viti. Kjo ishte e mjaftueshme për të bërë atë dëshirë të gjitha gjërat ushtarake, megjithatë. Pas kësaj ai vizitoi Caius College, Cambridge, për gjashtë muaj, por bëhet më pak i Larmor 's leksione se ai mund sepse kishte vështirësi me Larmor' s theks irlandez.

Leaving Cambridge, lindur kthye në Breslau. Rreth këtë kohë Ajnshtajni lindi lexoni 's 1905 dokumente të relativitetit dhe ishte mahnitur menjëherë. Puna e tij në kombinimin e ideve Einstein dhe Minkowski çuan në një ftesë në Göttingen në 1909 dhe ai filloi një bashkëpunim me Minkowski i cili vdiq vetëm javë pasi kishte filluar bashkëpunimin:

Lindur ka të bëjë si ai ishte hedhur poshtë nga çfarë ai ka menduar se ishte rrënojat e shpresat e tij, si ai përsëri ra brenda Klein, por arriti përmes zyrave të mirë për të bindur Runge Hilbert e qëndrueshmërinë e ideve të tij.

Në 1912 lindi iu ofrua një post në Göttingen dhe, një herë në stafin mësimor, ai filloi një projekt kërkimor me von Kármán. Kjo punë ishte në dinamikën grilë ku ata identifikuar shkallë e lirisë së një kristal me mënyrat normale të vibrimit të gjithë trupin. Puna e tyre përdor tre analiza dimensionale Furierit dhe kushtet e periodik kufitare. Lindur martuar Hedvigu Ehrenberg, vajza e një profesor i ligjit në Göttingen, në 1913. Ata kishin një djalë dhe dy vajza.

Lindur në vitin 1914 ishte ofruar një karrige në Berlin, ku ai u bë një koleg i Planck. Sigurisht kjo përkoi me fillimin e Luftës së Parë Botërore dhe, edhe pse lindur kishte zhvilluar tashmë një neveri për ushtarak, ai kishte zgjedhur pak, por për të kontribuar në përpjekjet e luftës. Kontributi i tij i parë ishte si një radio operator në forcën ajrore gjermane, por shpejt ai ishte i përfshirë në kërkimin e të shëndoshë që variojnë në artileri. Kjo u largua nga detyra e tij aktiv, dhe ai vazhdoi të kërkojë që ish-kolegët e tij dhe studentët të cilët ishin duke shërbyer në frontin bashkohen atij në mënyrë që ata gjithashtu mund të shmangur detyrë aktive. Vitet e luftës kanë qenë ato të vështirësi të jashtëzakonshme për të lindur, lehtësuar nga miqësia e tij me Einstein. Ata ndanë një dashuri e muzikës dhe ata do të luajnë së bashku sonatas violinë, Ajnshtajni në violinë dhe piano lindur më.

Në prill 1919 ai shkoi në një karrige në Frankfurt-am-Main gjithashtu duke u bërë drejtor i Institutit të teorike Fizikë atje. Dy vjet më vonë lindi ishte kthyer në Göttingen si Drejtor i Institutit fizike. Në vitin 1921, vit ai u bë profesor në Göttingen, ai riformulohet Ligji i parë i termodinamikës. Duke filluar në vitin 1926, lindur bashkëpunoi me pauli dhe Heisenberg, i cili ishte një student i lindur për, mbi mekanika kuantike (termi "Mekanika kuantike" është për shkak të lindur). Ai njihet Heisenberg 's qasje në mekanikën kuantike si algjebër të matricës.

Lindur prodhuar punë me rëndësi themelore në mekanikën kuantike fillim me këtë bashkëpunim. Trajtimin e tij zëvendësoi teoria origjinal kuantike, e cila konsiderohet si elektronet grimcave, me përshkrimin matematik që përfaqëson vërejtur sjelljet e tyre më të saktë.

Megjithatë, si një Jude, lindur u detyruan të largohen nga Gjermania në vitin 1933 dhe, pas një kohë të shkurtër në veri të Italisë, ai pranoi një ofertë për të u bë pedagog Stokes në Cambridge:

Ai më foli shumë ngrohtësisht për mënyrën në të cilën ai e kishte marrë dhe e bëri të mirëpritur në [Britani]. Për vitet e ardhshme ai dhe gruaja e tij kushtuar shumë përpjekje për të dhënë ndihmë dhe këshilla për të tjerët nga Gjermania dhe Austria të cilët kishin për të emigruar.

Pas një kohe të shkurtër në Indi, në 1936 ai u bë profesor i matematikës Tait aplikuar në Universitetin e Edinburgut në Skoci. Atje ai paraqiti një stil hulumtimit kontinental grup i përbërë më së shumti e refugjatëve nga Evropa. Një nga studentët e tij kërkimore e përshkroi ditë lindur në Edinburg:

Lindur Kur arriti në mëngjes ai përdorur më parë për të bërë raundin e studentët e tij hulumtuese, duke u kërkuar atyre nëse ata kanë ndonjë progres për të raportuar, dhe duke u dhënë atyre këshilla, ndonjëherë paraqitjen e tyre me fletët e kalkulimeve hollësira në lidhje me problemet e tyre të cilën ai vetë e kishte bërë ditë më parë. ... Pjesa tjetër e në mëngjes u shpenzuar nga Lindur në dorëzimin e tij për të nderon leksionet universitare studentët, duke marrë pjesë në biznesin e departamentit, dhe duke bërë punë kërkimore e tij. Shumica e fundit, megjithatë ai përdoret për të kryer në shtëpi pasdite dhe në mbrëmje.

Pasi ka dalë në pension në vitin 1953 u kthye në Gjermani Lindur bërë shtëpinë e tij në Bad Pyrmont, pranë Göttingen. Menjëherë pas kësaj ai mori nder të tij më të mëdha kur ai u dha Çmimin Nobel 1954 për studimet e tij statistikore të funksioneve të valë. Gjatë kësaj periudhe ai u bë i interesuar në filozofinë e shkencës, si dhe ndikimin e shkencës në punët e njeriut:

Ai ishte shumë i shqetësuar në lidhje me rrezik për të ardhmen e botës nga lufta dhe shkatërrimet në masë, mori iniciativën në vitin 1955 për të marrë një deklaratë në këtë subjekt i nënshkruar nga një mbledhje e Laureates Nobel.

Lindur marrë nderon shumë, shumë më tepër të shumta për emrin më shumë se pak: ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore në vitin 1939 dhe i dha Medaljen Hughes e saj në 1950:

... për kontributin e tij në fiziken teorike të përgjithshme dhe në zhvillimin e mekanikës kuantike në veçanti.

Ai mori Medaljen Stokes nga Universiteti i Kembrixh, dy shkolla gjermane ishte emëruar pas tij dhe ai u bë një anëtar nderi të akademive në Rusi, Indi, Rumani, Peru, Irlandë, Skoci, Danimarka, Suedia dhe SHBA.

Lindur shkroi shumë libra dhe monografi, kryesisht për studentët apo ekspertët në lëndët, por llogaritë e disa janë të shkëlqyera të popullarizuara të shkencës. Lista e tij publikim përfshin të paktën 360 artikuj.

Në vijim është paguar haraç për të Lindur:

Ai ishte i respektuar dhe i nderuar për kontributin e shumë e rëndësishme për të subjektit të tij dhe për diturinë e tij dhe suksesin si një mësues. Ai ishte i njohur gjerësisht për ekspozitë të tij të ideve të fizikës në laik, dhe ai u mbajt në mëshirë nga kolegët e tij shumë dhe nxënësit për ngrohtësinë dhe directness të thjeshtë të personalitetit të tij.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland