Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Félix Edouard Justin Émile Borel

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

7 Jan 1871

Saint Affrique, Aveyron, Midi-Pyrénées, France

3 Feb 1956

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Emile Borel u arsimua në Supérieure Ecole Normale në Paris. Në 1893, kur ende vetëm 22 vjeç, Borel u emërua në karrige e matematikës në Universitetin Lille. Ai u emërua në Supérieure Ecole Normale në Paris në 1896.

Në 1909 ai u emërua në një karrige të Teoria e Funksionet e krijuar enkas për atë në Sorbonne dhe ai vazhdoi të mbajë këtë rang profesori deri 1941. Vitit 1910 pa arritur atë pozitë prestigjioze e Drejtorit të Supérieure Ecole Normale cilin e ka mbajtur për dhjetë vjet. Në 1918 ai mori Croix de Guerre për përpjekjet e tij gjatë Luftës së Parë Botërore në 1921 ai u zgjodh në Académie des Sciences, duke u bërë presidenti i saj në 1934.

Borel krijuar teorinë e parë në fuqi të masës së përcakton pika. Kjo punë, së bashku me atë të dy matematicienë të tjera frëngjisht, Rene Baire dhe Henri Lebesgue, shënoi fillimin e teorisë moderne të funksioneve të një variable reale. Borel, edhe pse nuk i parë për të përcaktuar shumën e një seri të ndryshme, ishte e para për të zhvilluar një teori sistematike për një seri të ndryshme që ai bënte në vitin 1899.

Përveç kësaj, ai publikoi "(1921-27) një seri të letrave në teorinë e lojës dhe u bë e parë për të përcaktuar lojërat e strategjisë. Gjatë kësaj periudhe, megjithatë, ai kishte hyrë tashmë në një karrierë politike. Ai shkroi një punë të rëndësishme politike në vitin 1924 républicaine La politique:

... dhe filloi luftën për një Evropë të bashkuar, dhe me optimizëm i papërkulshëm vazhdoi ajo për pjesën tjetër të jetës së tij.
...
Në ndërkohë ai u bashkua me Republikane-Partia Socialiste, grupi për të cilin Briand dhe Painlevé i takonte, dhe u zgjodh deputet për Aveyron në 1924, për Shën Affrique në vitin 1928.

Pas 1924, Borel u aktivizua në frëngjisht qeverisë duke shërbyer në Dhomën e Deputetëve frëngjisht (1924-36) dhe si Ministri i marinës (1925-40). Pas arrestimit të tij në vitin 1941 dhe me burgim të shkurtër nën regjimin Vichy ka punuar për Rezistenca. Ai u dha Medaljen e rezistencës (1945), dhe Croix d'Grand Legjioni Honneur (1950). Për punën e tij shkencore ai ka marrë medaljen e parë të artë të Qendrës Kombëtare Scientifique de la Recherche në vitin 1955.

Punimet më të rëndësishme Borel's matematikore janë Hasard Le (1913), L'Espace et le temps (1921), dhe calcul du Traité de probabilité et ses applications (1924-34). Në vitin 1946, kur ai ishte 75 vjeç, Borel botuar librin terheqese Les paradokse de l'infini. Ai gjithashtu ka bërë:

... një numër i kontributeve me vlerë për njohuritë e Ajnshtajnit 's teorinë e relativitetit.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland