Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jean Charles de Borda

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

4 May 1733

Dax, France

19 Feb 1799

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jean-Charles de Borda ka lindur në qytetin e Dax në Francë në perëndim jug. Qytetit, i cili ishte një banjë njohur me burimet termike, ishte në lumin Adour, rreth 80 km në veri të Pyrenees dhe kufi me Spanjën. Prindërit e tij ishin Jean-Antoine de Borda, Zot i Labattut, dhe Marie-Tereza de la Croix. Ata ishin dy nga fisnikëria dhe kishte familje me lidhje të forta ushtarake kthim prapa për shumë gjenerata. Jean-Antoine dhe Marie-Tereza ka fëmijët gjashtëmbëdhjetë, tetë djem dhe tetë vajza. Charles kishte pesë vëllezër dhe motra më të vjetër katër më të vjetër. Shumica e vëllezërve të Charles së vazhdoi të ketë karrierën ushtarake, por të paktën një ishte një germë e në Kishë. Nuk ishte një tjetër anëtar i familjes, kushëriri i tij, Zhak-François de Borda, i cili do të ketë një ndikim të madh në Charles si ai u rrit. Jacques-François ka lindur gjithashtu në Dax dhe ishte pesëmbëdhjetë vjet më e vjetër, kur Çarls ishte lindur. Jacques-François kishte një dashuri të pasionuar të matematikës dhe shkencës, dhe ishte në kontakt me Matematikanë kryesor i ditës së tij. Ai mësoi Çarls rinj që nga mosha e hershme ka treguar entuziazëm të madh për të mësuar shkencën.

Në moshën shtatë, Charles hyrë des Kolegji Barnabites në Dax. Barnabites një institut fetar u themelua në shekullin e 16-të, duke marrë emrin e tyre nga kisha e lashtë e Shën Barnaba në Milano, dhe ata ishin të përkushtuar në studimin e letrat e Shën Palit. Në Kolegji ai studioi greke, latine, derisa arriti moshën e njëmbëdhjetë, por ai mësuar pak të matematikës ose shkencave nga Barnabites. Në këtë fazë ishte Zhak-François i cili inkurajoi babait Charles për të dërguar djalin e tij vitin e njëmbëdhjetë të vjetër në një kolegj, ku ai mund të mësojnë matematikë dhe shkenca. Një zgjedhje e natyrshme ishte kolegj jezuit në La Flèche që djemtë të trajnuar për karierë në inxhinieri ushtarake, ligjit, dhe të shërbimit civil. Borda ishte dërguar atje dhe studiuar klasiket, shkencën, matematikën, dhe metafizikën, pas një kurs i cili do të çojë në një karrierë në ushtri.

Në 1748, kur ai ishte pesëmbëdhjetë vjet më e vjetër, Borda përfundimit të studimeve të tij në La Flèche. Jezuitëve ka inkurajuar atë për t'u bashkuar fort rendit e tyre, por kjo nuk ka ankesa për atë, sepse ai kishte pak interes në fe, dhe ai u kthye në shtëpinë e prindërve të tij në përpjekje për t'i bindur babait të tij për të le të ndjekë një karrierë në trupit inxhinieri ushtarake . Pavarësisht lidhjeve të forta ushtarake të familjes, i ati Borda kishte kërkuar atij që të bëhet një gjyqtar, por ai lejoi djalin e tij të ndjekin dëshirat e tij dhe, në këtë fazë, Borda filloi një karrierë si një matematikan në ushtri.

Në 1753, në moshën njëzet, Borda prodhuar autobiografi e tij të parë në gjeometri dhe e dërgoi atë d'Alembert. Dy vjet më vonë ai e mori komisioni e tij të parë si një matematikan në Trupat kalorësi lehta. Ndërsa ishte në këtë post Borda ndërmori kërkime për balistikë dhe, më 29 maj 1756, ai paraqiti një autobiografi studiuar teorinë e predha të Académie des Sciences në Paris. Në fuqinë e kësaj pune ai u zgjodh një associé e Académie në atë vit. Ai më vonë do të zgjidhet një anëtar i plotë i Académie.

Lufta e Shtatë vjet 'filloi në 1756 dhe frëngjisht mundi Duka e Cumberland në Betejën e Hastenbeck në Hanover në korrik 1757. Borda ishte ndihmës-de-kampin e Marshall Maillebois gjatë kësaj beteje. Ishte në këtë kohë që interesat e tij u kthye në drejtim të detit dhe, më 4 shtator 1758, ai hyri në Ecole du xhind në Mézière. Sigurisht ai hyri duhet të kenë zgjatur dy vjet, por Borda përfundoi në një vit, pastaj ka vazhduar karrierën e tij si një inxhinier ushtarak në marinë. Puna e tij matematikore përparuar mirë dhe në 1762 ai tregoi se një projektil sferike përvojat vetëm gjysma e ajrit një rezistencë e një objekti cilindrike me diametër të njëjtë. Ai gjithashtu tregoi se rezistenca është përafërsisht proporcionale me katrorin e shpejtësisë:

... ai demonstroi se Njutonit 's teorinë e rezistencës fluide ishte i pambrojtur dhe se rezistenca është proporcional me katrorin e shpejtësisë fluide dhe sinusit të kendin e incidencës. Ai [gjithashtu] ... llogaritur koeficienti i tkurrjes lëngu nga një grykë. Përdorimit Borda e parimit të ruajtjes së [energji] ishte e rëndësishme si një pararendës i Lazare Carnot 's punojnë në mekanikë.

Duke e përshkruar kontributin e tij në mekanikën fluide ne duhet të kini parasysh kontributet e tij të bëra në studimin e waterwheels dhe pompave.

Midis 1765 dhe 1775 Borda bëri disa kalime të Atlantikut. Puna e tij ishte si një ushtarak dhe të natyrës shkencore, shpesh duke kombinuar këto dy aspekte në punën e tij në Hidrografia dhe kartografi, duke tërhequr deri Listat e Azores dhe ishujt Kanarie. Në 1771 ai u dërgua në një udhëtim në det shkencor mbi fregatë "La Flore" për të ndërmarrë studime për të përmirësuar metodat e llogaritjes gjatësi dhe provë chronometers disa detare. Luftës Amerikane e Pavarësisë filloi në 1776 dhe dy vjet më vonë u bashkua me Francën konfliktit kundër Britanisë. Franca dhe Britania ishin fuqitë e mëdha koloniale dhe ai ishte mbi çështje të tilla që ata kishin luftuar kundër njëri-tjetrit gjatë Luftës së Shtatë vjet më parë. Kjo ishte për kontrollin e deteve që Franca dhe Britania luftuan gjatë Luftës Amerikane e Pavarësisë, dhe Borda ishte përfshirë thellë në veprimet frëngjisht detare. Flota frëngjisht ishte urdhëruar nga Charles-Hector, Pika d'Esten, me Borda si kapiten i anijes "La Seine" dhe në komandën e disa anije. Flota lundruar në Karaibe dhe jashtë bregdetit amerikan, fitoi disa fitoreve të dukshëm, por Count d'Esten ishte plagosur rëndë, ndërsa pa sukses sulmuar Savannah në tetor 1779, dhe ai u kthye në Francë me skuadron e tij. Count de Grasse mori komandën e flotës frëngjisht dhe përsëri fitoi fitore të rëndësishme, por ai e humbi betejën e Shën off Dominica në 1782. Borda captained "la Solitaire" dhe urdhëroi gjashtë anije në këtë betejë. Ai, dhe kreu i flotës de Grasse, ishin dy robër nga britanik. Pas një periudhe të shkurtër Borda u lejua të kthehej në Francë, por pas kësaj ngjarje shëndeti i tij nuk pranoi.

Borda bërë mirë përdorimi i njehsim diferencial dhe të metodave eksperimentale për të unifikuar fushat e fizikës. Ai gjithashtu ka zhvilluar një seri të tabelave trigonometrike në lidhje me teknikat e tij e anketimit. Ai ka punuar mbi mekanikën fluide, duke studiuar rrjedhën fluide në shumë situata të ndryshme të tilla si anijet, artileri, pompa dhe instrumentet shkencore. Një nga instrumentet e tij, rrethi Borda përsëritjen, ishte përdorur gjatë kohës së Revolucionit frëngjisht për të matur një hark të një kulm, si pjesë e një projekti për të futur sistemin decimal. Ky instrument u propozua nga Borda rreth 1785 dhe kishte zhvilluar nga instrumentet e projektuar për përdorim në anije.

Rrethi Borda përsëritjen përbëhej nga dy teleskopët vogla çdo fikse për unazat që mund të qarkulloj independenly kundër një shkallë. Për të matur kënd midis dy pikave A dhe B, instrument u ngrit në mënyrë që aeroplani të unazat e rradhës ishte në planin e A, B dhe vëzhguesit. Një qëllim ishte ndërruar deri sa të kthjellët A, rrethin e saj fikse në lidhje me shkalla dhe fushëveprimi i dytë ishte pas ndërruar në pamje B. Këndi mund thjesht të shfaq në këtë fazë, por tani, megjithatë, erdhi pjesë zgjuar. Vida u shtrënguan për të rregulluar qarqet e rradhës së bashku, atëherë ata ishin ndërruar në mënyrë që qëllimin e dytë pamenduar A. Sigurisht qëllimin e parë ishte tani një kënd të 2 nga këndi i vendosur nga B kështu, decoupling unazat në të cilën SCOPES u kthye dhe duke atë në sytë B e matur kënd 2. Përsëritjen e procesit të vazhdueshëm të dyfishtë, kështu që në teori gabim mund të bëhen si të vogla sa një e dëshiruar që zgjidhja përfundimtare u nda nga numri i doublings për të gjetur. Ai e përshkroi këtë instrument në Përshkrimi dhe përdorimi i rrethit përsëritjen (1787) duke i dhënë aplikacionet detar.

Këtu është një foto e rrethit Borda përsëritur.

Saktësinë e rrethit Borda e lejuar përsëritjen e distancave të gjendet duke përdorur triangulation anketimit. Kur Borda u bë Kryetar i Komisionit të Peshat dhe Masat, e cila kishte si anëtarë të saj Condorcet, Lavoisier, Laplace dhe Lazhandrian, ai së shpejti vendos instrumentin e tij të sakta e anketimit për të përdorur mirë. Komisioni u krijua në 1790 për të sjellë në një sistem uniform e matjes. Ajo konsiderohet si një propozim i cili ishte bërë tashmë të qeverisë frëngjisht në bazë metër në gjatësinë e një lavjerrës që mundi në normën e një të dytë. Ky propozim ka gjetur favor me Britania dhe Shtetet e Bashkuara, i cili konsiderohet si një masë të vërtetë ndërkombëtar. Borda, megjithatë, raportoi më 19 mars 1791 se Komisioni ka vendosur një standart të ndryshëm, të thotë se një metër duhet të jetë një nga dhjetë millionth të distancës nga Poli i Veriut në ekuator. Argumenti i tij kundër standardit lavjerrës është se ai bazohet një njësie në një tjetër, e cila mund të ndryshojë në vetvete, por edhe ajo vetë i dytë ishte një njësi e arbitrare të bazuar në ndarjen e një ditë nga 12 60 60. Borda argumentuar se ditë duhet të ndahet në 10 orë me një orë e ndarë në 100 minuta secila prej 100 sekonda. Nën udhëheqjen e Borda e projektit të masë me saktësi distancën nga Poli i Veriut në ekuator duke përdorur rreth Borda përsëritjes është kryer.

Në fillim të vitit 1793 ai dukej sikur ngjarjet politike nuk do të lejojë të projektit të përfunduar dhe Borda, Lagranzhit dhe Laplace bërë një vlerësim të përkohshëm të metër bazuar në një sondazh të kryer më parë tonë nga Cassini de Thury. Vlera ata erdhën me të vërtetë ishte më i saktë se një e arritur nga Delambre - sondazh Méchain e harkut të meridian nga Dunkerque të Barcelonës. Borda në pension të pasurive të familjes së tij gjatë terroriste, e cila zgjati nga shtator 1793 në korrik 1794, por pastaj rifilloi punën e tij me sistemin metrikë.

Si Kryetar i Komisionit të Peshat dhe Masat, Borda bërë propozime të tjera të rëndësishme. Njëri ishte zëvendësimi peshon në të cilat kontributi Borda është vlerësuar nga Jenemann in. Ai shkruan:

Nga zbatimi i zëvendësimit peshon disa gabime sistematike të bilancit trare janë lënë jashtë. Zëvendësimi peshim ardhjen e tij dhe kishte gjetur zbatim më të gjerë gjatë Revolucionit frëngjisht, kur, nën drejtimin e Jean-Charles de Borda, standardet e reja për masa dhe pesha, shkallë metër dhe kilogram, u futen.

Nuk është një tjetër temë të cilën Borda bërë kontribute të rëndësishme. Condorcet propozuar në 1785 një metodë e mbajtjes së zgjedhjeve të drejta, ku kishte më shumë se dy kandidatë. Metoda e tij siguron se në qoftë se një person duhet të zgjidhet nga një koleksion të n njerëzve atëherë personi i zgjedhur do të duhet të ketë fituar në një kryetar-te-garë kokë me secilin prej n -1 kandidatë të tjerë. Borda mendonin se Condorcet 's propozim ishte i drejtë, por ai sugjeroi se ai nuk ishte i realizueshëm në praktikë si nuk mund të rezultojë fitues. Borda propozuar sistemin e kandidatëve të lartë duke i dhënë çdo pikë përkatëse të rangut të tyre. Sikur të kishte kandidatë n atëherë votuesit duhet të japin kandidatit ata favorizuar të paktën një pikë, kandidati tjetër dy pikë, dhe kështu me radhë derisa arritën kandidati i tyre më i preferuar për të cilin ata do të japin votat n. Ky propozim, i përdorur shpesh në zgjedhjet e sotme, ka mangësi që kandidati i zgjedhur nuk mund të ketë zgjedhja e parë është e askujt. Nuk ishte një argument i fuqishëm midis Borda dhe Condorcet si në të cilat të dy sistemet e votimit ishte e mirë, por sigurisht që të dy sistemet kanë anët e forta dhe dobësitë e tyre, një argument i tillë ishte i detyruar të jetë përfundimtar.

Një nga propozimet e Borda e cila nuk ka gjetur favor ishte se një kënd të drejtë duhet të jetë i ndarë në 100 shkallë, secila diplomë në 100 minuta dhe çdo minutë në 100 sekonda. Një sistem i tillë kërkohet tavolina ri trigonometrical që do të ndërtohet dhe Borda organizuar këtë. Pas vdekjes së tij në 1804 Delambre botuar tabelat Decimal trigonometrical që shtrihet Borda e punës.

Ne duhet t'i përmendim më tej arritjet në karrierën Borda, të cilin ne nuk e kemi përmendur më lart. Ai u zgjodh në Bordo de Académie në 1767 dhe dy vjet më vonë, për të Detare de Académie. Në 1795 ai u bë anëtar i Byrosë longitudes des.

Borda vdiq pak para se të projektit për të përcaktuar gjatësinë e metra ishte përfunduar. Një Komisioni Ndërkombëtar u ngrit në përpjekje për të bërë metër një masë ndërkombëtare, por Borda argumentuar kundër këtij mbi bazën e asaj që matjet janë bazuar në Tokë dhe për këtë arsye duhet të jetë po aq e pranueshme për çdo vend në Tokë. Funerali i tij është përshkruar në:

... komandant i vjetër, pas një sëmundje të gjatë, vdiq. Në pounding shi, një kortezh i savants ndërkombëtare mbante trupin e tij një rrugë me baltë për varrim më poshtë Montmartre.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland