Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

George Boole

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

2 Nov 1815

Lincoln, Lincolnshire, England

8 Dec 1864

Ballintemple, County Cork, Ireland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

George Boole-s prindërit ishin Mary Ann Joyce dhe John Boole. John bërë këpucë, por ai ishte i interesuar në shkencë dhe në veçanti aplikimin e matematikës me instrumente shkencore. Mary Ann ishte çupë një zonjë dhe ajo u martua me John më 14 shtator 1806. Ata u zhvendos tek Lincoln ku Gjoni u hap dyqani i një këpucar në 34 Silver Street. Familje nuk ishin edhe jashtë, pjesërisht sepse dashuria e Gjonit të shkencës dhe matematikës do të thotë se ai nuk kushtojnë energji për zhvillimin e biznesit të tij në mënyrë ai mund të kishte bërë. George, fëmija e tyre të parë, ishte lindur pas Mary Ann dhe Gjonin kishte qenë e martuar për nëntë vjet. Ata kishin dhënë pothuajse deri shpresa e fëmijëve që pas kësaj kohe kështu që ishte një rast për të gëzuar të madh. Xhorxh ishte christened ditë pasi ai ishte lindur, një tregues se ai ishte një fëmijë i dobët se prindërit e tij kishin frikë mund të mos jetojnë. Ai u zgjodh pas babait të Gjonit i cili kishte vdekur në prill 1815. Gjatë pesë viteve të ardhshme Mary Ann dhe Gjoni kishte tre fëmijë më tej, Mary Ann, William dhe Charles.

Nëse Xhorxh ishte një fëmijë i dobët pas lindjes së tij, ai me siguri së shpejti u bë i fortë dhe të shëndetshme. George parë mori pjesë në një shkollë në Linkoln për fëmijët e tradesmen drejtuar nga dy Misses Clarke kur ai ishte më pak se dy vjet të vjetra. Pas një viti ai shkoi në një shkollë tregtare të drejtuar nga zoti Gibson, një mik i Gjonit Boole, ku ai qëndroi deri sa ai ishte shtatë vjet e vjetër. Mësimin e tij të hershme në matematikë, megjithatë, ishte nga babai i tij i cili gjithashtu dha George një simpati për të ndërtuar instrumente optike. Kur ai ishte shtatë Xhorxh ndoqi një shkollë fillore ku ai ishte i mësuar nga Z. Reeves. Interesat e tij u kthye në gjuhë dhe babai i tij organizohet që ai të marrë mësime në latinisht nga një libërshitësit lokale.

Duke mësuar latinisht nga një mësues privat, Xhorxh vazhdoi të mësojë veten grek. Nga mosha 14 ai ishte bërë aq të kualifikuar në greqisht që ai provokoi një argument. Ai përkthyer një poemë nga poeti grek Meleager që ati i tij ishte aq krenar për atë që ai e kishte botuar. Megjithatë talent ishte i tillë që një mësues lokale të diskutueshëm që çdo 14 vjeçar mund të kishte shkruar me thellësi të tillë. Në këtë kohë George ishte duke marrë pjesë Akademisë Tregtare Bainbridge në Lincoln cilën ai kishte hyrë më 10 shtator 1828. Kjo shkollë nuk ofrojnë llojin e arsimit ai do të dëshironte, por kjo ishte gjithë prindërit e tij mund të përballojë. Megjithatë ai ishte në gjendje të mësojnë veten e tij në frëngjisht dhe gjermanisht studiuar për veten e tij lëndët akademike që një shkollë tregtare nuk mbulonin.

Boole nuk ka studim për një nivel akademik, por nga mosha 16 ai ishte një mësues ndihmës në shkollë Shkolla Heigham në Doncaster. Kjo ishte e detyruar dhe jo mbi atë që biznesi i ati i tij u rrëzua dhe ai e gjeti veten duke pasur për të mbështetur financiarisht prindërit e tij, vëllezërit dhe motra. Ai mbahet interesin e tij në gjuhë të, filluan të studiojnë matematikën seriozisht, dhe hoqi dorë idetë që ai kishte për të hyrë në Kishë. Libri i parë i avancuar matematikë lexoi ishte gur t diferencuar dhe integrale Lacroix. Ai ishte vonë për të kuptuar se ai kishte humbur gati pesë vite në përpjekjen për të mësuar veten subjekt në vend të ketë një mësues të kualifikuar. Në vitin 1833 ai shkoi në një pozicion të reja mësimore në Liverpool, por ai ka mbetur vetëm për gjashtë muaj para se të vendosej në Akademinë Hall në Waddington, katër milje nga Lincoln. Në 1834 ai hapi shkollën e vet në Lincoln, edhe pse ai ishte vetëm 19 vjeç.

Në vitin 1838 Robert Hall, i cili kishte drejtuar Salla e Akademisë së në Waddington, vdiq dhe Boole ishte ftuar për të marrë mbi shkollën që ai bënte. Prindërit e tij, vëllezërit dhe motra e zhvendosur në Waddington dhe së bashku ata u shkollë e cila kishte si konvikt dhe nxënësit ditë. Në këtë kohë Boole ishte studiuar veprat e Laplace e Lagranzhit, vë në dukje duke i cili më vonë do të jetë bazë për gazeta e parë e tij të matematikës. Megjithatë ai ka marrë inkurajim nga Duncan Gregori i cili në këtë kohë ishte në Kembrixh dhe redaktor i themeluar kohët e fundit Kembrixh matematike Journal. Boole nuk ishte në gjendje për të marrë Duncan Gregori 's këshilla dhe kurset e studimit në Kembrixh si ai kërkohet të ardhurat nga shkolla e tij për të kujdesen për prindërit e tij. Në verën e vitit 1840 ai kishte hapur një shkollë me konvikt në Linkoln dhe përsëri e gjithë familja kishte lëvizur me të. Ai filloi botimin rregullisht në Gazetën matematike Kembrixh dhe interesat e tij janë ndikuar nga Duncan Gregori si ai filloi të studiojnë algjebër.

Boole kishte filluar të korrespondojnë me De Morgan në 1842 dhe kur në vitin e ardhshëm ai i shkroi një letër Në një metodë të përgjithshme të analizës duke aplikuar metoda algjebrike për zgjidhjen e ekuacioneve diferenciale ai e dërgoi atë të De Morgan për komentet. Ajo u botua nga Boole në transaksionet e Shoqërisë Mbretërore në 1844 dhe për këtë punë ai mori Medaljen e Shoqërisë Mbretërore në nëntor 1844. Puna e tij matematikore ishte fillimi për të sjellë atë famë.

Boole u emërua në karrige e matematikës në Queens College, Cork në 1849. Në fakt ai ka bërë një kërkesë për një karrige në ndonjë prej Kolegjeve Mbretëreshës ri i Irlandës në 1846 dhe në shtator të atij viti De Morgan, Kelland, Cayley, dhe Thomson ishin midis atyre me shkrim deshmitare në ndihmë. De Morgan ka shkruajtur (shih për shembull):

Unë mund të flas me besim në faktin e të qënit e tij jo vetëm shumë i aftë në degët më të larta të matematikës, por zotëronte e pushtetit origjinale për zgjerimin e tyre, që i jep atij një gradë shumë të respektuar në mesin e tyre cultivators anglisht të kësaj dite.

Kelland ka shkruajtur:

Nga origjinalitetin e konceptet e tij dhe shtrirjen dhe saktësinë e njohurive të tij, unë me fjalë ai ka pak eprorët në Europë ...

Boole babai vdiq në dhjetor 1848 përpara se vendimi ishte marrë në lidhje me karrige irlandez, por një njoftim erdhi në gusht 1849 që Boole ishte për t'u bërë profesor i parë i matematikës në Queen's College, Cork, dhe ai mori pozicion në nëntor. Ai mësoi aty për pjesën tjetër të jetës së tij, duke fituar një reputacion si një mësues i shquar dhe i përkushtuar. Megjithatë pozita nuk ishte pa vështirësi si Kolegji u ngatërruar në konfliktet fetare. Boole shkruan De Morgan më 17 tetor 1850 (shih për shembull):

... në qoftë se ju duhet të dëgjohet të flitet për çdo situatë në Angli që do të jetë e mundur që të përputhet me mua ... let me know of it. Unë nuk jam i tmerruar nga stuhi e fanatizmi fetar i cili është në këtë moment ne raundin e ndezur këtu. Unë nuk jam i pakënaqur me detyrat e mia dhe unë mund të sipërmarrje të them se unë jam në marrëdhënie të mira me kolegët e mi dhe me nxënësit e mi. Por unë nuk mund të ndihmojë zbavitëse një ndjenjë ... se ngjarjet e fundit në këtë Kolegjin kanë hedhur themelet e një mungesë e besimit reciprok dhe besimit midis nesh ...

Boole Në maj 1851 u zgjodh si dekan i Shkencave, një rol ai kishte kryer me ndërgjegje. Në këtë kohë ai kishte takuar tashmë Mary Everest (mbesë një e Sir George Everest, pasi që malore quhet) xhaxhai i të cilit ishte profesor e greke në KS dhe një mik i Boole. Ata u takuan të parë në 1850, kur Maria e vizitoi xhaxhai i saj në KS dhe sërish në korrik 1852, kur Boole vizitoi familjen Everest në Wickwar, Gloucestershire, Angli. Boole filloi të japë mësime në matematikë Maria informale njehsim diferencial. Në këtë kohë ai ishte 37 vjeç ndërsa Maria ishte vetëm 20. Në vitin 1855 babai Marisë vdekur duke e lënë atë pa mjete të mbështetjes dhe martesës Boole propozuar. Ata u martua më 11 shtator 1855 në një ceremoni të vogël në Wickwar. Është dëshmuar një martesë shumë të lumtur me pesë vajza: Mary Ellen lindur në 1856, Margaret lindur në vitin 1858, Alicia (më vonë Alicia Stott) lindur në 1860, Lucy Everest lindur në 1862, dhe Ethel Lilian lindur në 1864. MacHale shkruan:

Boshllëk i madh në moshat e tyre duket të jetë e vlefshme për asgjë, sepse ata ishin të afërm shpirtërore me një unitet pothuajse e plotë e qëllimit.

Le të shohim tani në punë më të rëndësishme të Boole. Në 1854 ai botoi një hetim në ligjet e mendimit, mbi të cilat janë themeluar teoritë matematike të Logic dhe probabilities. Boole iu afrua logjikës së në një mënyrë të re reduktuar atë në një algjebër të thjeshtë, duke përfshirë logjikë në matematikë. Ai vuri në dukje analogji midis simbolet algjebrike dhe atyre që përfaqësojnë forma logjike. Ajo filloi algjebër e logjikës së quajtur algjebër Boolean e cila tani e gjen aplikim në ndërtimin kompjuter, switching qarqeve etj Boole veten kuptuar rëndësinë e punës. Ai shkroi në një letër të Thomson, datë 2 janar 1851 (shih për shembull):

Unë tani jam gati të vendosur seriozisht të punojnë mbi përgatitjen për shtyp një llogari të teorisë ime probabilities Logic dhe që në gjendjen e vet aktuale unë shoh si më të vlefshëm në qoftë se jo vetëm kontribut me vlerë që kam bërë ose jam me gjasë për të bërë të Shkencës dhe gjë me të cilën unë do të dëshirojnë në qoftë se në të gjitha të mbahet mend tutje ...

Boole gjithashtu ka punuar për ekuacionet diferenciale, traktat me ndikim në Ekuacione Diferenciale u shfaq në vitin 1859, gur e dallimeve fundme, traktat mbi gur e Dallimet fundme (1860), dhe metodat e përgjithshme në probabilitetit. Ai botoi rreth 50 gazeta dhe ishte një nga të parë për të hetuar pronat bazë të numrave, të tilla si pronë shpërndarës, që rri subjekt i algjebër.

Nderon Shumë ishin dhënë Boole si gjenial në punën e tij ishte e njohur. Ai mori diploma nderi nga universitete të Dublinit dhe në Oksford dhe u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore (1857). Megjithatë karrierën e tij, e cila ka filluar më vonë, erdhi me një fund për fat të keq në fillim, kur ai vdiq në moshën 49. Rrethanat janë të përshkruar nga MacFarlane në [si vijon:

Një ditë në 1864 ai u largua nga qëndrimi i tij në College, një distancë prej dy kilometra, në shi drenching, dhe leksione në rroba me lagështi. Rezultati ishte një i ftohtë me temperaturë e cila së shpejti ra mbi mushkëritë e tij dhe përfundoi karrierën e tij ....

Çfarë MacFarlane nuk të them është se gruaja e Boole të besohet se një ilaç duhet të ngjajnë shkaku. Ajo vendos Boole në shtrat dhe hodhën kova e ujit mbi shtratin që sëmundja e tij ishte shkaktuar duke u lagur.

Hirst Boole përshkroi si:

... qartë një gjendje sinqertë dhe në të njëjtën kohë një njeri i qeshur.

Puna e tij u vlerësuan nga De Morgan i cili tha:

Sistemit Boole e logjikës është vetëm një nga shumë prova e gjeniut dhe durim të kombinuara. ... Kjo proceset simbolike e algjebër, shpik si mjete e llogaritjes numerike, duhet të jetë kompetent për të shprehur çdo akt i mendimit, dhe të sigurojë gramatikë dhe një fjalor i tërë sistemi që përmbajnë të logjikës, nuk do të kishte qenë besuar deri sa u provua. Kur Hobbes ... botuar e tij "llogaritje ose Logique" kishte një paraqitje e shkurtër në distancë të disa prej pikave që janë vendosur në dritën e ditës nga Z. Boole.

Algjebër Boolean ka aplikacione të gjerë në switching telefonike dhe projektimit të kompjuterëve modern. Boole e punës duhet të shihet si një hap themelor në revolucionin e sotme kompjuterike.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland