Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Oskar Bolza

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

12 May 1857

Bergzabern, Rhenish Palatinate (now Germany)

5 July 1942

Freiburg im Breisgau, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Oskar Bolza 's prindërit ishin Luise Koenig dhe Moritz Bolza. Familja lëvizi në Gjermani rreth e jugut deri në 1873, kur ata u vendosën në Freiburg im Breisgau. Babai Oskar i prodhuar shtypshkronja dhe ajo ishte synimi familjes që duhet të ndjekin Oskar në tregtinë e babait të tij. Oskar filloi shkollimin e tij të mesme në Neuchâtel, por kur familja u vendos në Freiburg ai vazhdoi shkollimin e mesëm e tij atje. Ai mori hyrjen e tij provimeve universitare në verën e 1875 hyjnë në Universitetin e Berlinit në tetor të atij viti. Fillimisht ai ishte i interesuar në gjuhë dhe fizikës kështu që ai mori dy kurse, një kurs liberale të arsimit në universitet dhe në të njëjtën kohë një kurs teknik në Gewerbeakademie Berlinit. Ky doli të jetë shumë i kërkuar për Bolza kështu që ai vendosi që të përqëndrohemi në fizikës në Universitetin. Ai studioi në dy fizikan kryesor, përkatësisht Helmholcit dhe Kirchhoff, 1876-1878. Kjo shkoi mirë, por kur ai kaloi verën e vitit 1878 punon në laboratorin e fizikës Kundt gusht në Strassburg ai gjeti punë eksperimentale që nuk ishte në pëlqim të tij. Ai u ndryshua për të studiuar matematikë të pastër nga vjeshta e 1878 dhe ka punuar me mbi këtë temë për dy vjet. Nga 1878 deri 1881 Bolza studiuar matematikë në Christoffel dhe Reye në Strasburg, nën Shvarc në Göttingen dhe nën Weierstrass në Berlin. Ai mori pjesë në Weierstrass 's 1879 kurs leksion mbi gur e variacioneve e cila do të ketë një efekt të zgjatur në drejtim që interesat e matematike Bolza do të marrë.

Pavarësisht që punojnë nën një koleksion të tillë të shquar të Matematikanë, Bolza nuk ka gjetur një temë kërkimore. Vendimi se ai nuk kishte talent për të bërë matematikë origjinale, ai mori provimet për t'u kualifikuar për t'u bërë një mësues të shkollave të mesme në 1882. Pas të jepte mësim në një gjimnaz në Freiburg për një vit për t'u kualifikuar si një mësues, ai zbuloi se ai nuk mund të heqin dorë nga ideja e kërkimit aq lehtë dhe ai filloi të punojë në funksionet hyperelliptic. Ai ishte edhe në rrugën e tij për një doktoraturë, kur ai kishte mësuar se Goursat zbuluar rezultatet e ai kishte marrë para tij, dhe madje edhe më keq ishte fakti se Goursat 's metoda ishin më elegante se Bolza së. Duke pasur parasysh dyshimet e tij më herët dikush mund të mendoj se kjo do të jetë kashtë final i cili do të bënte Bolza të heqë dorë tërësisht nocionin e hulumtimit. Megjithatë, ajo kishte efekt të kundërt sepse ai tani e kuptuan se ai kishte talent të nevojshme në mënyrë ai ishte në gjendje të shkojnë përpara. Ai u kthye në Universitetin e Berlinit, ku ai ka punuar me Kronecker dhe Fuchs, por, pas korrespondon me Klain për rezultatet e ai ishte marrë, ai vendosi të bëjë një ndryshim përfundimtar në rrugën e tij të gjatë për një doktoraturë dhe shkoi në Göttingen të jetë e mbikqyrur nga Klein . Ai përfundoi studimet e tij e doktoraturës pas tetë viteve të studimit dhe shumë ndryshimeve të drejtimit, dhe ka marrë doktoraturë e tij në 1886 nga Georg-August-Universität Göttingen për tezën e tij Über die Reduktimi hyperelliptischer erster Integrale Ordnung erster und Gattung elliptische auf, über die insbesondere Reduktimit të Notat durch eine vierten Transformimin.

Bolza ishte bërë një mik i ngushtë i Maschke 's ndërsa dy studiuar së bashku në Berlin. Ata tani janë së bashku përsëri në Göttingen ku ata të dy punonin me Klein si asistentë kërkimit Akademik. Maschke gjetur duke punuar me Klein në shtëpinë e tij në mbrëmje shumë e dobishme, por edhe njëherë dyshimet e vetë Bolza vuajtur, ndjenja që ai nuk ishte i mirë të mjaftueshme për të marrë një post akademik në Gjermani. Bolza shkruan se ai ka menduar:

... një distancë të madhe mes gjeniale s shkëlqyer Klein ', i mbështetur nga një kapacitet të mrekullueshme për vizualizimit gjeometrike ... [dhe im] ... thjesht dhurata analitik, i mangët e të gjitha fantazi dhe të shtrirë në një drejtim krejtësisht të ndryshme.

Kur një nga shokët e tij u shpërngul në Shtetet e Bashkuara, Bolza u tundua për të ndjekin shembullin e tij. Ai kaloi dimrin e 1887-88 në Angli përmirësimin e tij në anglisht, pastaj emigroi në Shteteve të Bashkuara në 1888. Ai udhëtoi në Baltimore shpreson të marrë një takim në Universitetin Johns Hopkins, që mbante me vete një rekomandim të fortë nga Klein. Atje ai u takua Njukomb Bolza i cili i tha se po ta kishte ditur se ai ishte duke synuar që të emigrojnë në Shtetet e Bashkuara nuk do të kishte këshilluar me forcë kundër saj. Njukomb pastaj shkroi Klein më 23 prill 1888 në një përpjekje për të ndalur më tej Matematikanë gjermanë që vijnë në Shtetet e Bashkuara:

Unë kurrë nuk këshilloj një hetues të huaj shkencor për të ardhur në këtë vend, por them gjithmonë atë që vështirësitë në rrugën e suksesit të menjëhershëm janë të njëjta, të cilat një i huaj do të hasni në ndonjë vend. ... Ne kemi me të vërtetë disa qindra të ashtu-quajtur kolegje, por unë dyshoj se në qoftë se gjysma e profesorëve të matematikës në to mund të them se çfarë është një përcaktues. Të gjitha ata duan me profesorët e tyre është një njohuri elementare të degëve ata mësojnë dhe aftësi praktike për të menaxhuar një klasë të djemve, në mesin e të cilëve do të jetë shumë i padisiplinuar. Konsideratat e fesë, ndikim personale, dhe lidhja me ish-kolegji vijnë gjithashtu në lojë.

Gjatë vitit 1889 Bolza punuar në Johns Hopkins University ku Njukomb i dha atij një emërim i përkohshëm me afat të shkurtër, atëherë ai mori një pozitë në Clark University. Clark University, e cila u hap në Worcester, Massachusetts, me 1887, u themelua nga Jonas Gilman Klark, lindur ne Worcester dhe tregtar i suksesshëm, dhe G Stanley Hall, një psikolog dhe presidenti i parë i universitetit. Universiteti Clark filloi si një institucion i diplomuar, studentë e parë të hyjnë vetëm në vitin 1902. Universiteti punësuar disa matematikanë të shkëlqyer, dhe ka Bolza u bë një koleg i Bardhë dhe Story. Ndërsa në Clark, Bolza botuar gazeta e rëndësishme Në teorinë e grupeve të zëvendësimit dhe zbatimi i saj në ekuacionet algjebrikeJournal amerikan i matematikës. Mirëpo një situatë e rëndë politike u ngrit në Clark University dhe një votë mosbesimi u miratua në president G Stanley Hall. Nëntë nga njëmbëdhjetë anëtarë të fakultetit majtë Klark duke përfshirë të dy Bardhë dhe Bolza, i cili vendosi të kthehet në Gjermani.

Në 1892 u hap Universiteti i Çikagos dhe kreu i departamentit të matematikës, Eliakimi Moore, filloi ndërtimin e një njësie të fortë. Ai nuk bindi Bolza për t'u kthyer në Gjermani, por në vend që të vijnë për të punuar në Çikago. Bolza u bashkua Universitetit të Çikagos në 1892 dhe pastaj ai i bindi Eliakimi Moore për të sjellë Maschke shoku i tij në Çikago. Tre ishin shume me ndikim në ndërtimin e një hulumtimi të fortë shkollë matematikës në Çikago. RC Archibald shkruan:

Këta tre burra të plotësuar njëri-tjetrin mrekullueshëm. Moore ishte një entuziast i zjarrtë, e shkëlqyer, dhe fort i interesuar në lëvizjet popullore kërkimit matematik të ditës; Bolza, një produkt i shkollës përpiktë gjermane e analizave të udhëhequr nga Weierstrass, ishte një gjendje, dhe gjerësisht lexoni studiues dhe hulumtues; Maschke ishte më e paramenduar se dy të tjera, i zgjuar, e shkëlqyer në kërkime, dhe një ligjërues më i lezetshëm në gjeometri. Gjatë periudhës 1892-1908 në Universitetin e Çikagos ishte i patejkalueshëm në Amerikë si një institucion për studimin e matematikës të lartë.

Midis 1892 dhe 1910 departamentit të matematikës ishte outstandingly suksesshëm me Tridhjetë e nëntë studentë diplomohen me doctorates (nëntë prej tyre studentëve të Bolza). Këto përfshinin Leonard Dikson, i cili ishte i pari që do të ipet një Ph.D. në matematikë nga Universiteti i Çikagos, Gilbert begatshme, Oswald Veblen, Robert Moore, George D Birkhoff dhe TH Hildebrandt.

Bolza botuar eliptik s-funksioneve konsiderohet si një rast të veçantë të hyperelliptic s-funksioneve në 1900 që lidhen me punën që ai kishte studiuar për doktoraturë e tij nën Klein. Megjithatë, ai ka punuar në gur e variacioneve nga 1901. Gazetat e cila u shfaq në transaksionet e Shoqërisë American Mathematical gjatë disa viteve të ardhshme ishin: dëshmi e re e një teoremë të Osgood në gur e variacioneve (1901); Dëshmi për mjaftueshmërinë e Jacobi kusht për një shenjë të përhershme të variacionit të dytë në ashtu-quajtur problemet isoperimetric (1902); Teorema Weierstrass dhe teorema Kneser mbi transversals për rastin më të përgjithshme të një extremum e thjeshtë caktuar integral (1906) dhe provë për ekzistencën e një fushë të extremals tangjent në një lakore të caktuar (1907 ). Ligjeratat e tij tekst në gur e Dallimet botuar nga Universiteti i Çikagos e shtypit në 1904, u bë një klasike në fushën e tij dhe ishte ribotuar në vitin 1961. Pas vdekjes së Maschke shoku i tij në vitin 1908, u bë Bolza pakënaqur në Shtetet e Bashkuara dhe, në vitin 1910, ai dhe gruaja e tij u kthye në Freiburg në Gjermani, ku ai u emërua si profesor nderi. Çikago i dha atij titullin e 'jo-rezident profesor i matematikës ", që ai mbajti për pjesën tjetër të jetës së tij.

Menjëherë pas kthimit të tij në Gjermani Bolza vazhdoi të japë mësim dhe kërkime, në veçanti në teorinë funksion, ekuacionet integrale dhe e gur e variacioneve. Dy letra të vitit 1913 dhe 1914 janë veçanërisht të rëndësishme. Problemi i parë mit gemischten variablen Bedingungen und formuluar Endpunkten një tip të ri të problemit variational tani quhet 'problemin e Bolza dhe variacionet e dytë studiuar për një problem integral që përfshin pabarazive. Kjo punë i fundit ishte për t'u bërë i rëndësishëm në teorinë e kontrollit. Bolza u kthye në Çikago për pjesë të lektorëve 1913 duke i dhënë gjatë verës në teorinë e funksionit dhe ekuacionet integrale.

Lufta e Parë Botërore prekur shumë Bolza dhe, pas 1914, ai nuk ndërmori kërkime të mëtejshme në matematikë. Ai u bë i interesuar në psikologji fetare, gjuhë (sidomos sanskritisht), dhe feve indiane. Ai botoi Glaubenlose Fe (Feja pa besim) në 1930, edhe pse kjo nuk duket nën emrin e tij, në vend që nën pseudonimin Marneck FH. Ai u kthye në matematikë, megjithatë, pedagog në Freiburg 1929-1933, kur ai në pension.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland