Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ludwig Boltzmann

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

20 Feb 1844

Vienna, Austria

5 Oct 1906

Duino (near Trieste), Austria (now Italy)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ludwig Boltzmann 's babai ishte një zyrtar tatimor. Boltzmann u dha një doktoraturë nga Universiteti i Vjenës në 1866 për një tezë mbi teorinë kinetike e gazeve të mbikqyrur nga Josef Stefan. Pas marrjes së doktoraturës së tij, ai u bë një asistent për mësuesin Josef tij Stefan.

Boltzmann mësuar në Graz, lëvizi në Heidelberg dhe pastaj në Berlin. Në këto vende ai studioi nën Bunsen, Kirchhoff dhe Helmholcit.

Në 1869 Boltzmann u emërua në një karrige të fizikës teorike në Graz. Ai e mbajti këtë post për katër vjet më pas, në 1873, ai pranoi kryetari i matematikës në Vjenë. Ai nuk qëndrojnë shumë gjatë në çdo vend dhe pas tre vitesh ai ishte kthyer në Grac, këtë herë në karrige të fizikës eksperimentale.

Boltzmann, të paktën gjysma jokingly, përdoret për të thënë se arsye ai kaloi rreth aq shumë ishte se ai ka lindur gjatë orëve që po vdiste nga një top Mardi Gras. Ishte shaka vetëm gjysmë që ai ka ndier se natyra e tij e bëri atë subjekt për të swings shpejtë midis lumturi dhe trishtim. Personalitetin e tij me siguri kishte një ndikim të madh në drejtimin që karrierën e tij e mori dhe marrëdhënieve personale, ku ai ishte gjithmonë shumë i butë i sinqertë, ka luajtur një rol të madh. Ai vuajti nga një depresion ndërrimin e disponimi me disponimi i dehur, i shtrirë apo nervoz. Në të vërtetë pamjen e tij fizike, duke i shkurtër dhe i shëndoshë me flokë kaçurrel, duket se përshtatet personalitetit të tij. E fejuara e tij e quajti atë dashur "e ëmbël yndyra".

Pas tre vjetësh, në 1894, Boltzmann u kthye në Vjenë, këtë herë për karrige e fizikës teorike e cila u bë vakant në vdekjen e mësuesit të tij Josef Stefan. Megjithatë, pas vitit Ernst Mach u emërua në karrige të historisë dhe filozofinë e shkencave në Vjenë. Boltzmann kishte kundërshtarë shumë shkencore, por, për të Boltzmann, mars ishte më shumë se një kundërshtar shkencor si dy ishin në kushte të këqija personale.

Në vitin 1900, për shkak të mospëlqimit të tij për të punuar me mars, Boltzmann lëvizur në Lajpcig, por këtu ai u bë një koleg të fortë të tij shkencore Ostwald kundërshtar Wilhelm. Pavarësisht nga dallimet e tyre shkencore dhe Boltzmann Ostwald qenë në marrëdhënie të mira personale. Pavarësisht nga kjo, në depresion nga argumente shkencore me Ostwald të cilat janë përshkruar më poshtë Boltzmann përpoq pa sukses vetëvrasje gjatë kohës së tij në Leipzig.

Në mars 1901 në pension nga Vjena për shkak të shëndetit të sëmurë, dhe për shkak të arsyes së këtij Boltzmann për të lëvizur nga Viena kishte shkuar. Në 1902 ai u kthye në Vjenë për të kryesuar e tij të fizikës teorike e cila nuk kishte qenë i mbushur në periudhën ndërhyrë. Përveç mësimit të tij në fizikës matematikore, Boltzmann është dhënë për filozofinë kurs mars për të mësuar. Filozofia e tij leksione shpejt u bë i famshëm me audiencën më shpejt që është shumë e madhe për sallë leksionesh më të madh në dispozicion. Në fakt për shkak të famë e këtyre ligjëratave Boltzmann ishte ftuar në Pallatin e Franc Josef.

Famë Boltzmann është bazuar në shpikjen e tij të mekanikës statistikore. Këtë ai e bëri në mënyrë të pavarur të Willard Gibbs. Teoritë e tyre lidhur me pronat dhe sjelljen e atomeve dhe molekulave me pronat në shkallë të mëdha dhe sjelljen e substancave të cilat ata ishin blloqeve të ndërtimit.

Boltzmann marrë Maxwell-shpërndarjes Boltzmann në 1871, dmth energjia mesatare e levizjes e një molekule është i njëjtë për çdo drejtim. Ai ishte një nga të parë që të njohin rëndësinë e Maksuellit 's teoria elektromagnetike.

Në vitin 1884 puna e Jozef Stefan u zhvilluar nga Boltzmann të cilët treguan se si Jozef Stefan 's T empirike 4 ligj për rrezatimin trupit të zi, të formuluara në 1879, mund të rrjedhin nga parimet e termodinamikës.

Boltzmann punuar në përdorimin e mekanikës statistikore të probabilitetit për të përshkruar se si pronat e atomeve të përcaktojë vetitë e materies. Në mënyrë të veçantë punën e tij ka të bëjë me Ligjin e Dytë të Termodinamika që ai rrjedh nga parimet e mekanikës në Vitet 1890.

Ekuacionet e mekanikës Njutonit janë të kthyeshëm në kohë dhe Poincare provuar se nëse sistemi mekanik është në një gjendje të caktuar ajo do të kthehet shpesh pafundësisht në një shtet në mënyrë arbitrare të afërta me një të dhënë. Zermelo konkludohet se ligji i dytë i Termodinamika është e pamundur në një sistem mekanik. Boltzmann deklaroi se entropia rritet pothuajse gjithmonë, në vend se gjithmonë. Megjithatë ai besonte se Poincare 's rezultat, edhe pse e saktë në teori, në praktikë është e pamundur për të respektuar që nga koha para një sistem që të kthehet pranë gjendjen e vet origjinale ishte shumë e gjatë.

Ide Boltzmann nuk u pranuar nga shumë shkencëtarë. Në 1895, në një takim shkencor në Lübeck, Wilhelm Ostwald paraqiti një letër në të cilën ai deklaroi:

Pakthyeshme aktuale e fenomeneve natyrore kështu provon ekzistencën e proceset që nuk mund të përshkruhen nga ekuacionet mekanike, dhe me këtë vendim të materializmit shkencor është zgjidhur.

Sommerfeld, i cili ishte në takim, i përshkroi beteja rezultoi mes Ostwald dhe Boltzmann. Sommerfeld ka shkruajtur:

... Boltzmann ishte perdorues nga Felix Klein. Beteja midis Boltzmann dhe Ostwald resembled beteja e demit të vogël me luftëtar i përkulshëm. Megjithatë, kjo kohë demit të vogël ishte fitues ... . Argumentet e Boltzmann zhvillohet ditën. Ne, Matematikanë rinj të asaj kohe, ishin të gjithë në anën e Boltzmann ... .

Ostwald opozitës të udhëhequr nga idetë Boltzmann e cila u kundërshtua nga shumë shkencëtarë Evropian, ata keqkuptuar ata, jo plotësisht koprrac natyra statistikore e arsyetimit të tij. Megjithatë disa, duke përfshirë mars, mendohet argumentat ishin shumë të dhunshme, dhe kjo sigurisht që do të dukej rastin kur Boltzmann tentim vetëvrasje ndërsa një koleg i Ostwald.

Në vitin 1904 vizitoi Panairin Boltzmann Botërore në St Louis, USA. Ai leksione në matematikë e aplikuar dhe pastaj vazhdoi të vizitës Berkeley dhe Stanford. Për fat të keq ai nuk arriti të kuptojnë se zbulimet e reja në lidhje me rrezatim se ai mësuar në lidhje me këtë vizitë qenë gati për të dëshmuar teoritë e tij të saktë.

Boltzmann vazhdueshme për të mbrojtur besimin e tij në strukturën atomike dhe në një 1905 publikim Populare Schriften ai u përpoq për të shpjeguar se si bota fizike mund të përshkruhet nga ekuacionet diferenciale që përfaqësohet pamje makroskopike pa përfaqësojnë strukturën themelor atomike. :

Mund të jetë arsye për të thënë me banalitet që fsheh pyll pemëve për ata që mendojnë se ata liroj veten nga atomistics nga shqyrtimi i ekuacioneve diferenciale.

Sulmet mbi veprën e tij të vazhdueshme dhe filloi të mendojnë se jeta e tij e punës ishte gati për rrëzimin pavarësisht mbrojtjen e tij të teorive të tij. Depresion dhe në shëndetin e keqe, vetëvrasja Boltzmann angazhuar vetëm para eksperiment verifikohet punën e tij.

Në festë me gruan e tij dhe vajzën në Gjirin e Triestes Duino pranë, ai vari veten ndërsa gruaja e tij dhe vajzën u not. Megjithatë shkaku i vetëvrasjes së tij mund të ketë qenë atribuar gabimisht për mungesën e pranimit të ideve të tij. Ne kurrë nuk do të dinë të shkaktojë vërtetë që mund të kenë qenë rezultat i sëmundjeve mendore që shkaktojnë depresionin e tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland