Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Harald August Bohr

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

22 April 1887

Copenhagen, Denmark

22 Jan 1951

Copenhagen, Denmark

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Harald Bohr ishte vëllai i vogël i Niels Bohr. Babai i tyre, Kristian Bohr, ishte profesor i fiziologjisë në Universitetin e Kopenhagës. Kristian Bohr ishte i njohur për punën e tij në aspektet fizike dhe kimike të frymëmarrje. Harald dhe Niels Bohr 's amtare, Ellen Adler Bohr, erdhi nga një familje çifute e pasur me anëtarët e familjes të cilët ishin të rëndësishme në sektorin bankar dhe në politikë në Danimarkë.

Harald studioi matematikë në Universitetin e Kopenhagës. Ai hyri në Universitetin në vitin 1904 dhe shpejt u bë një personalitet i njohur edhe danez jo, për matematikë e tij, por më tepër për aftësitë e tij të futbollit. Ai ishte në ekipin e futbollit danez i cili u rendit i dyti në lojrat Olimpike 1908 në Londër. Kur disertacionin e doktoraturës është ekzaminuar në Universitetin e Kopenhagenit, ka qenë më shumë tifozë të futbollit dëshirojnë të marrin pjesë në këtë provim publik se sa ka qenë Matematikanë!

Matematikës së shpejti u bë më e rëndësishme për të Bohr se futbollit dhe ai u bë profesor i matematikës në Institutin Politeknik në Kopenhagë në vitin 1915. Pastaj, në vitin 1930, ai u emërua profesor i matematikës në Universitetin e Kopenhagës. Edhe pse ai kurrë nuk arritur mjaft famë e Niels vëllai i tij (përveç si një lojtar futbolli!), Ai i ka prodhuar disa matematikë të rëndësisë shumë më të lartë. Është ndoshta e çuditshme që Harald dhe Niels nuk bashkëpunojnë më shpesh. Ata vetëm botuar një letër të përbashkët.

Harald Bohr punuar në seri Dirichlet, dhe analiza për të aplikuar teorinë e numrave. Ai bashkëpunoi me Edmund Landau, i cili ishte në këtë kohë në Göttingen, në studimin funksion Zeta Riemann. Në 1914 ata provuar Bohr-teorema Landau në shpërndarjen e zero të funksionit Zetës.

Disa nga kjo punë e rëndësishme në funksion Zeta ishte për shkak të Bohr vetëm, disa erdhi nga bashkëpunimi me Landau. Disa nga më të rëndësishëm nga rezultatet shumë i mrekullueshëm që ata ishin provuar hapa të mëdha drejt një dëshmi e hipotezes Riemann (e cila, megjithatë, është ende i pavërtetuar). Bohr dhe Landau provuar se të gjithë por një pjesë e vogël e funksionit zero Zetës qëndrojnë në një lagje të vogël të linjës s = 1 / 2.

Interes Bohr në të cilat funksione mund të përfaqësohet nga një seri Dirichlet udhëhequr atë në sajimin e teorisë së funksioneve thuajse periodike. Ai e themeloi këtë teori midis viteve 1923 dhe 1926 dhe kjo është me këtë punë që tani emri i tij është i lidhur më ngushtë. Rreth folur një funksion pothuajse periodik është një nga të cilat, pas një periudhe, merr vlerat brenda e të vlerave të saj në periudhën e mëparshme. Bohr botuar tri vepra të mëdha mbi këtë temë në Acta Mathematica midis 1924 dhe 1926.

Teorema themelore për pothuajse funksione periodik është një generalisation e identitetit Parseval për seri Furierit. Ky rezultat Bohr të çojë në një rezultat të përafrimit pothuajse uniforme të funksioneve periodike nga funksionet eksponenciale.

Titchmarsh, shkrim në, përmbledh punën e tij mbi funksionet thuajse periodike:

Teoria e përgjithshme u zhvilluar për rast të një variable reale, dhe pastaj, në dritën e saj, u zhvillua teoria më e bukur e funksioneve pothuajse periodik të një variable komplekse. ... Krijimin e teorisë së funksioneve pothuajse periodik të një variable të vërtetë ishte një shfaqje e pushtet të jashtëzakonshëm, por nuk ishte i bazuar në më up-to-date metodat, rezultatet kryesore dhe së shpejti u thjeshtuar dhe përmirësuar. Megjithatë, teoria e funksioneve pothuajse periodik të një variable komplekse mbetet deri më tani në të njëjtën formë të përsosur në të cilën është dhënë nga Bohr.

Pas ngritjen teoria e pothuajse funksioneve periodike, puna matematikore Bohr u bë kushtuar ekskluzivisht për të mëtejshëm temë. Ai vazhdoi punën e tij deri pak para vdekjes së tij, në fakt ai mori pjesë në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në Cambridge, Massachusetts katër muaj para vdekjes së tij.

Besicovitch shkruan në:

Për shumicën e Bohr jetes se tij ishte një njeri i sëmurë. Ai përdoret për të vuajtur nga dhimbje koke të keqe dhe kishte për të shmangur të gjitha përpjekjet mendore. Bohr njeriu është jo më pak se shquar Bohr matematikan. Ai ishte një njeri i intelektit rafinuar, zhvilluar harmonike në shumë drejtime. Ai ishte gjithashtu një njeri më human. Ndihmën e Tij të nxënësve të tij, për kolegët e tij dhe miqtë, dhe të refugjatëve që i përkasin botës akademike ishte bujare me të vërtetë. Pasi ai kishte vendosur për të ndihmuar ai u ndal në asgjë dhe ai rrallë dështuar. Ai ishte shumë i ndjeshëm në letërsinë. Autori tij e preferuar ishte Dikens, ai kishte një admirim të thellë të dashurisë Dickens 'e qenies njerëzore dhe vlerësimin e thellë të humorit të tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland