Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Tommaso Boggio

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

22 Dec 1877

Valperga Canavese, Italy

25 May 1963

Turin, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Tommaso Boggio ka lindur në Valperga Canavese e cila është rreth 40 km në veri të Torinos. Ai fitoi një konkurs për një pozicion në Provincie delle Collegio në vitin 1895. Ai u diplomua në vitin 1899 nga Torino me "nderimet të larta në matematikë të pastër dhe u emërua asistent në Universitetin e Torinos në gjeometrise projektive dhe përshkrues.

Ndërsa ai tutored në universitet në pozicionin e tij asistent, Boggio gjithashtu ka punuar për doktoraturë e tij dhe kjo u dha në 1903 për të fizikës matematikore. Boggio mbetur në Universitetin e Torinos, mësimi i një shumëllojshmëri të kurseve, deri më 1905 kur ai u emërua profesor i matematikës i financave në Universitetin e Genoa.

Në vitin 1908 Boggio lëvizi përsëri, këtë herë në pozitën e Profesor i Mekanikë racional në Messina në Sicili verilindore. Mirëpo fatkeqësia goditi Messina më 28 dhjetor 1908, kur një tërmet i shkatërruar pothuajse plotësisht qytetit. Boggio ishte jashtëzakonisht me fat për të shpëtuar jetën e tij si 78.000 vetë u vranë nga tërmeti.

Messina nuk ishte më një vend të përzgjedhura për Boggio për të punuar dhe ai u emërua në Firence. Kjo zgjati vetëm për një kohë të shkurtër, në nëntor 1909, ai u emërua profesor i Mekanikë lartë në Torino.

Në 1918 D'Ovidio në pension dhe Boggio mori mësim analizë algjebrike dhe gjeometrisë analitike. Një tekst i cili shkruante Boggio njehsim diferencial me zbatimet gjeometrike, të botuar në 1921, është shqyrtuar nga Peano koleg i tij i cili thotë se librat e përdorimit të metodave vektor:

... përbën atë rrugë mbretërore kërkuar më kot që nga koha e Euklidit.

Matematika ishte riorganizuar në Torino në 1922. Boggio ishte drejtor i Shkollës së Algjebra dhe Gjeometria Analitike në 1921-22. Në 1923, siç kërkohet nga Ministria e Udhëzimit, Kryetari i plotësuese Matematikë u krijua. Temat në këtë ishin mësuar nga Boggio në seancën 1.924-25 para një profesor të ri, Tricomi, u emërua në vitin 1925.

Në 1942 Boggio lëvizur nga Mekanikë të Lartë të Plotësuese Matematikë para se të dalë në pension në vitin 1948.

Kennedy shkruan në:

Përveç rang profesori i tij, ai ka dhënë mësim në kurse shumë në Akademinë Ushtarake dhe ai i dha mësime private, edhe për studentët e tij të universitetit, një fakt e cila ka ulur atë në vlerësim i shumë. Boggio pësuar vështirësi shumë familje. Gruaja e tij është thënë se kanë qenë pak të mbështetjes së tij, një vajzë vdiq gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe djali i tij e dytë vdiq në moshën 46 (djalit të parë emigruar në Argjentinë), duke i lënë atij të kujdeset për vajzën e tij në ligjin dhe dy nipër e mbesa.

Boggio ishte i interesuar kryesisht ne fizike matematikore dhe teoria e mundshme pasi puna e tij me Peano kur ai mbajti qëndrimin e asistent në Torino.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland