Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Anicius Manlius Severinus Boethius

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

about 480

or near Rome, Italy

524

Pavia, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Anicius Manlius Severinus Boethius erdhi nga familja e Anicii të cilët kishin të krishterët është për rreth 100 vjet. Ai u bë një jetim kur ai ishte shtatë vjeç kur babai i tij, i cili u bë konsull në 487, vdiq shpejt pas kësaj. Boethius u sollën në shtëpinë e familjes aristokratike të Quintus Symmachus Aurelius Memmius. Në fakt vetë Symmachus kishte qenë konsull në 485 vetëm para babait Boethius së.

Boethius ishte jashtëzakonisht të arsimuar mirë, që flet rrjedhshëm gjuhën greke dhe shumë e njohur me veprat e filozofëve grekë. Edhe pse nuk ka prova të forta për të provuar që ndonjëherë Boethius studiuar në Athinë apo Aleksandri, shumë historianë besojnë se kjo duhet të ketë qenë rasti që ai të ketë arritur një nivel unik të bursave ndër bashkatdhetarët e tij.

Ai u martua me vajzën Symmachus e Rusticiana dhe kishin dy djem, i cili do të ndjekë nga babai i tyre në të emërohen në poste të larta publike. Boethius shërbyer një term si konsull në 510 në 522, ndërsa dy djemtë e tij të mbajtur zyra e konsullit të njëjtën kohë.

Arsim dhe njohuri ishin të rëndësishme për Boethius dhe ai përdori talentin e tij me shkrim dhe përkthimin. Të kuptuarit e tij të matematikës ishte shumë i kufizuar, megjithatë, teksti dhe ai shkroi në aritmetikë është e cilësisë së dobët dhe edhe pse teksti i tij gjeometri nuk ka mbijetuar ka pak arsye për të besuar se ka qenë ndonjë të mirë. Pavarësisht nga kjo matematikë tekstet e tij janë më të mirë në dispozicion dhe janë përdorur për shumë shekuj gjatë një kohë kur arritjeve matematikore në Evropë ishte në një pikë të mrekullueshëm të ulët. Aritmetikë Boethius ishte bazuar në punën e Nicomachus dhe, edhe pse kjo dha një karakter të çuditshme nga standardet e matematike sot, është mësuar dijetarët mesjetar rreth teori numrin Pythagorean.

Boethius ishte një nga burimet kryesore të materialeve për quadrivium, një kurs edukativ futur në manastiret e përbërë nga katër tema: aritmetikë, gjeometri, astronomi, dhe teori e muzikës. Në Boethius këtë temë fundit shkruante lidhje të muzikës për të shkencës, duke sugjeruar se katran e dëgjon një lajm është i lidhur me frekuencën e zërit.

Ai e filloi me një projekt ambicioz për të përkthyer dhe shkruani komente mbi të gjitha veprat e Platonit si dhe Aristotelin. Synimi i tij ishte për të treguar mënyrat në të cilat këto dy filozofëve më të rëndësishme greke ranë dakord me njëri-tjetrin. Kjo ishte një projekt që Boethius nuk ishte për të përfunduar, në veçanti ai vdiq para se ai të mund të përkthehet Platoni 's punës dhe të përmbushë qëllimin e tij për harmonizimin e dy filozofive.

Ai e bëri, megjithatë, e bëjnë përkthime latinisht e Aristotelit 's Temat dhe interpretatione De dhe porfir' s Isagoge me dy komente, të cilat janë përdorur gjerësisht gjatë gjithë mesjetës. Deri në shekullin e 12-të shkrimeve të tij dhe përkthime të ishin punimet kryesore në logjikën e në Europë duke u bërë i njohur së bashku si vetus Logica (dmth logjika e vjetër).

Russell thotë se Boethius qëndron si një njeri të mësuar të madh dhe zell të madh, pa paragjykim dhe fanatizmi. Ai shkruan në:

Ai do të kishte qenë i shquar në çdo moshë, në moshën në të cilën ai jetoi, ai është krejtësisht amazing.

Boethius u bë kreu i qeverisë të gjitha dhe të shërbimeve në gjykata nën Theodoric, mbret i Italisë dhe të gotëve. Russell shkruan në:

Theodoric punësuar Boethius për të reformuar monedhë, dhe të habis pak mbretërve të sofistikuara barbare me mjete të tilla si dielli-dials dhe ujit-orë.

Theodoric vendosi Itali, kryesisht si monark i pavarur, edhe pse ai ishte përfaqësues nominale e perandorit bizantin. Ai kishte shpallur veten mbret në Ravenna në 494 pas marrjes prapa Itali nga Odoacer. Boethius u bë officiorum Magister nën Theodoric në rreth 520. Ishte në lidhje me këtë kohë që Boethius punuar për të ndreqë marrëdhëniet mes Kishës në Romë dhe Kisha e Kostandinopojës e cila mund të në fund kanë qenë arsyet që ai ra nga favor.

Justin unë në Konstandinopojë ishte një krishterë ortodoks, kurse Theodoric ishte një Arian. Kur Albinus senatori u akuzua për tradhti "për pasjen e shkruar për të perandorit Justin kundër sundimit të Theodoric" ai ishte i mbrojtur nga Boethius. Kjo çoi në Boethius veten duke u akuzuar për tradhëti, dhe akuza tjera të rënda u sollën edhe si praktikë e magji dhe sakrilegj.

Boethius u fut në burg dhe atje ai shkroi më të famshme të tij punojnë philosophiae De consolatione. Russell thotë:

Theodoric ... besuan, të drejtë apo gabimisht, se nuk ishte një komplot që përfshin burra në qeverinë e tij. Kjo solli atë që të burgosin dhe të ekzekutojë ministrin e tij, senatorin Boethius.

Symmachus, babai Boethius-së në ligj, e mbrojti atë kundër akuza, por kjo vetëm për të çuar Symmachus veten e tij duke u akuzuar. Boethius u dënua me vdekje, dënim u ratifikua nga Senati ndoshta kundër dëshirës së saj, dhe kjo është kryer. Symmachus u dënua edhe me vdekje dhe, kur Theodoric vetë vdiq në 526 ajo u besohet gjerësisht se ai kishte qenë paguhet për krimet e tij.

Philosophiae consolatione De shikuar:

... çështje të natyrës së mirës dhe të keqes, e pasuri, shans, ose lirisë, dhe hyjnor njohuri paraprake. ... në librin e pestë, për shembull, ai u përpoq të zgjidhur vështirësitë e dukshme e pajtimit të njeriut me lirinë hyjnore njohuri paraprake, një problem që ndër mendimtarët Stoike - edhe pse në asnjë mënyrë unike në mesin e tyre - ishin në monedhë të përgjithshme për një kohë të gjatë.

I fuqishëm, por thjeshtë, teizëm idealist dhe morali që shkëlqen nga philosophiae consolatione De bërë jashtëzakonisht popullore gjatë Mesjetës dhe Rilindjes. Ndoshta vetëdijshëm se qëllimi i tij në përkthimin e Platonit nuk do të ishte përmbushur, Boethius vënë në punën e tij një pamje idealist e dijes dhe realitetit. Puna ishte shkruar fillimisht në gjuhën latine, por kjo më vonë është përkthyer në shumë gjuhë të ndryshme.

Ne u japim një shembull i një tablo të Boethius në studimin e tij e cila është marrë nga një përkthim i philosophiae De consolatione në frëngjisht. Përkthimi ishte bërë nga Jean de Meun dhe i përkushtuar për të Philip IV të Franca. Kjo do të thotë që origjinal është prodhuar para vdekjes së Filipit në 1314. Vizatim është marrë nga një kopje të bëra nga André Rousseau, një libërshitësit bashkangjitur Universitetin e Bourges, përfundoi më 1 shkurt 1476. Ka shtatë ilustrimet nga artisti i njohur Colombe Zhan, i cili "Boethius në studimin e tij" paraqitet në përkthimin e futjes origjinal Boethius së.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland