Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Salomon Bochner

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

20 Aug 1899

Podgorze, near Kracow, Austria-Hungary (now Poland)

2 May 1982

Houston, Texas, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Salomon Bochner 's nënë Haber ishte i vrazhdë dhe i ati i tij ishte Joseph Bochner. Kjo ishte një familje ortodokse hebraike me Jozefin drejtimin e një biznesi të vogël dhe të dy prindërit janë entuziastë për arsimin, edhe pse ata vetë kanë qenë të arsimuar vetë pas largimit nga shkolla. Dy vrazhdë dhe Joseph lexuar gjerësisht, me të vrazhdë që ka një njohuri të thellë të luan e Shekspirit dhe Ibsen ndërsa Jozefi ishte një dijetar hebre. Salomon ishte të vjetra të dy fëmijët e prindërve të tij ka një motër më të rinj Fanny. Në shkollë Salomon gëzuar artet subjektet, shkëlqeu ende në matematikë, por kur ai ishte në mes të luftës e arsimit të mesëm të tij shpërtheu.

Një nga ngjarjet që çuan deri te Lufta e Parë Botërore ishte Austro-Hungaria bërë një ultimatum për Serbinë, në besimin se Rusia do të penguar që të marrin pjesë me kërcënim të mbështetjes gjermane për Austri. Pavarësisht nga Serbia në thelb pranimi i ultimatumit, Austro-Hungaria shpalli luftë Serbisë më 28 korrik 1914. Rusia menjëherë urdhëroi mobilizimin e pjesshëm kundër Austro-Hungaria dhe dy ditë më vonë urdhëroi mobilizim të plotë. Familjes Bochner, duke iu trembur një invazioni rus, iku nga shtëpia e tyre dhe u vendosën në Berlin. Ky veprim kishte avantazhet dhe disavantazhet. Në anën poshtë familjes ishte më pak edhe jashtë në Berlin, por pas vetëm disa muaj Salomon ka kaluar provimin pranues për një gjimnaz me cilësi të lartë e cila i dha atij një arsim të pazgjidhura.

Pas diplomimit nga Gjimnazi, Bochner hyri në Universitetin e Berlinit në vitin 1918. PhD e tij, i cili ishte mbikqyrur nga Schmidt (me ndihmë nga Schur), ishte në sistemet Puna e funksioneve komplekse analitik. Ai mori doktoratën e tij nga Universiteti i Berlinit më 13 qershor 1921. Megjithatë në fillim të 1920 Gjermani ndeshur me një normë shkallëzuar e inflacionit që ishte në fund për të shkatërruar markën gjermane. Bochner familjes së vuajtur, ashtu si edhe shumica e gjermanëve, dhe edhe pse ai fervently dëshirojnë të ndjekin një karrierë akademike në matematikë, ai ndjeu që ai kishte për të mbështetur familjen e tij nëpër kohë të vështira. Ai bëri një sukses import-eksportit të biznesit për disa vite, por suksesi në biznes nuk sjell atij lumturi si ai longed për të studiuar matematikë. Familja e tij, më shumë i interesuar për të parë atë të lumtur se sa për përfitime financiare të biznesit të tij u sjelljen e tyre, i kërkoi atij të kthehen në matematikë pavarësisht hiperinflacioni në Gjermani në vitin 1923. Që nga Bergman ishte ndërmarrja e hulumtimeve mbi sistemet Puna e funksioneve analitike gjatë kohës që Bochner matematika e tij kishte vënë mënjanë, Bochner vendosi se kishte nevojë për të lëvizur në një zonë të re.

Ajo ishte në vitin 1923 që Harald Bohr botoi idetë e tij mbi funksionet thuajse periodike dhe Bochner lexoni këto. Ai shprehu ide të tij, që vjen me disa teknika origjinale që i impresionuar Harald Bohr i cili e ftoi atë në Kopenhagë. Në 1924, pas dhënies së një shoqëri Arsimit Bordit Ndërkombëtar, Bochner udhëtoi për në Kopenhagë të punojnë me Harald Bohr mbi funksionet thuajse periodike. Ai ishte gjithashtu në gjendje të udhëtojë në Angli për të Bursës, ku ai ka punuar me çartur në Oksford dhe Kembrixh në Littlewood. Në Angli ai filloi studimin funksion Zeta dhe kjo, si funksionet thuajse periodike, do të ishte një interes të vazhdueshëm gjatë gjithë jetës së tij.

Bochner leksione në Universitetin e Mynihut 1924-1933, duke paraqitur një tezë shquar habilitation mbi funksionet thuajse periodike në vitin 1927. Ai zhvilluar rezultate të mëdha në analizat harmonike:

... se ndoshta ai ishte arritja më e madhe. Kulmi i kësaj pune në Mynih ishte botimi në vitin 1932 e Vorlesungen Integrale über Fouriersche, një libër me ndikim që ka bërë një klasike matematikore. Në mesin e shumë tjetër libër përmban teorema më e famshme e Bochner, karakterizojnë Furierit - Stieltjes transformon e masave pozitive si-funksioneve pozitiv caktuar ...

Kjo punë zhvilluar në teorinë e shpërndarjeve, shih për shembull për detaje. Megjithatë periudha gjatë së cilës Bochner prodhonte kjo punë të papaguar ishte gjithashtu një nga vështirësi të mëdha personale.

Departamenti i matematikës në Universitetin e Mynihut, e kuptuar se çfarë Bochner një matematikan i shquar ishte, dëshiroi që të emërojë atë si një profesor asistent, por të dyja Senatit të Universitetit dhe qeveria lokale e ngritur kundërshtime. Ai ishte, sigurisht, një i huaj, në fillim një austriak, i cili kishte fituar shtetësinë polake si pasojë e traktateve të paqes në fund të Luftës së Parë Botërore Senatit kërkoi që ai të bëhet një anëtar i perandori, por edhe atëherë ata kanë qenë vetëm përgatitur për të emëruar atë si një lektor, dhe jo si një profesor asistent. Perron mbajtur një karrige matematikës në Mynih dhe ai argumentoi se reputacioni i Universitetit të ishte duke u dëmtuar nga ajo që ishte një vendim politik dhe jo shkencor. Me ndihmën e Carathéodory, edhe një profesor në Munih, Perron u përpoq për të marrë një ftesë për Bochner për të shkuar në Harvard:

... kështu që ne mund të kemi një mjet të ri në duart tona për ta bërë edhe më të qartë të Ministrisë që Bochner është mjaft karakter dhe se jemi bërë budallenj e veten para botës shkencore në qoftë se ne kemi vënë atë jashtë jetës këtu.

Përpjekje për të marrë një ftesë për Bochner të Harvardit në vend backfired, megjithatë, që nga vendimi përfundimisht ra në GD Birkhoff, i cili ishte për vizitë në Evropë. Ai ka shkruajtur më 7 korrik 1928 se ai do të ishte më mirë:

... për të marrë disa amerikanë premtuese rinj, prej rreth këmbë të barabarta dhe arritje, për të ardhur tek ne për një vit e gjysmë në një rrogë të ngjashme, ... Bisedë Bochner e jep përshtypjen e përkushtimit të vërtetë ndaj shkencës e tij. Ai thotë se është i interesuar në fushën e analizës së tërë. Personalisht kam dëgjuar asgjë shumë të Bochner në Vjenë, Budapest, Szeged, Göttingen, apo Berlin, e cila duket të tregojë se ai nuk është njeri i premtimit të pazgjidhura. Është e lehtë për të kuptuar se Carathéodory 's rekomandimet janë tinged pak nga marrëdhëniet e tij personale për të Bochner, dhe ndoshta me një ndjenjë (jo rrallë here) se çdo rast i dytë djalë Evropian është mjaft i mirë për ne.

Poor Bochner ishte e qartë që vuajnë nga Birkhoff 's anti-semitizmit që tashmë është dokumentuar mirë, shih. Sigurisht në këtë kohë Birkhoff sistematikisht mbajtur hebrenjve nga departamenti i tij, dhe kjo duhet të jetë shpjegim për vlerësim mjaft qesharake të Bochner si një djalë "Shkalla e dytë evropian".

Ne kemi përmendur më lart atë që konsiderohet të jetë punë më të rëndësishme Bochner në Mynih, por në fakt ai ka punuar në një shumëllojshmëri të habitshme e temave, ndërsa ai ishte atje. Është sigurisht vlen të përmendet se në një letër të Riemann siperfaqe 1928 ai përdori Zorn 's parathënie e shkurtër, shtatë vjet para Zorn zbuluar rezultat të pavarur. Ai botoi një generalisation e Lebesgue integrale në 1932, i cili njihet tani si Bochner integrale. Gjerësia e punës së tij, megjithatë, është ilustruar më së miri nga fakti se ai ishte edhe ndërmarrje të kërkimit në fizikë në këtë kohë dhe botuar në disa gazeta kristalografi X-ray.

Më 30 janar 1933 Hitleri erdhi në pushtet dhe më 1 prill nuk ishte ashtu-quajtur "Dita e bojkotit", kur dyqanet ishin çifut e bojkotuan dhe e lektorëve hebre nuk u lejuan të hyjnë në universitet e tyre. Më 7 prill 1933 Shërbimi Civil Ligj, do të thotë e heqjes mësuesit hebrenj nga universitetet, dhe sigurisht edhe për të hequr ato me origjinë hebreje nga rolet e tjera. Gjithë nëpunësve civil të cilët nuk ishin me prejardhje Ariane (duke pasur një gjysh e fesë çifute bërë jo dikush-arian) janë të pensionuar. Si një hebre ortodoks, pozita Bochner tani ishte e pamundur dhe ai pranoi një pozicion në Princeton në 1933.

Emërohet si një shok në Princeton në 1933, u gradua në Bochner profesor asistent në vitin e ardhshëm. Çdo verë ai bëri një udhëtim në Evropë për të vizituar familjen e tij që ishin duke u bërë në mënyrë të qëndrueshme në rrezik më të madh nga politika anti-nazist hebre. Bochner bindi ata që të largohen nga Gjermania dhe të shkojnë në Angli. Në këtë kohë Fanny motra e tij ishte i martuar dhe kur familja u bë i bindur se jeta në Gjermani ishte e pamundur dhe u shpërngul në Angli, Bochner paguar për fëmijët Fanny për të marrë pjesë në shkolla të mira atje. Në një nga udhëtimet e tij verore në Evropë Bochner u takua Naomi Weinberg që ishte bija e një botues i gazetës New York hebre. Më 1 nëntor 1938 ai u martua me Naomi Johnny von Neumann si njeriun e tij më të mirë. Ata kishin një vajzë, Deborah. Ai kishte bërë një qytetar naturalizimit e Shteteve të Bashkuara në 1938 dhe në vitin e ardhshëm, ai u graduar profesor i asociuar, duke u bërë profesor i plotë në vitin 1946. Ai ishte emëruar si Profesor Henry Burchard të Bukura në 1959 dhe të mbajtur këtë karrige prestigjioze derisa ka dalë në pension në vitin 1968.

Zund përmbledh kontributet kryesore të tij kërkimore në Princeton:

Vite Bochner së në Princeton vazhdoi të bëj në një mënyrë të re në drejtime befasuese të reja, duke përfshirë analiza funksionale dhe Teoria e grupit. Ai bashkëpunoi me një numër të matematikanë të shquar, ndoshta më e sidomos J von Neumann në një teori të funksioneve thuajse periodike për një grup (1935). Bochner gjetur se Localisation teorema Riemann nuk ishte e vlefshme për seri Furierit e disa variablave (1935 - 1936), që çoi atë në mënyrë të tërthortë të marrin në konsideratë funksioneve të disa variablave komplekse (1937). Ai bëri kontribute themelore në këtë teori që përfshinte Bochner-Martinelli Formula (1943), dhe shtrirjen e Cauchy 's formula integrale (1944). Hulumtimi i tij është përmbledhur në variablat Disa komplekse (1948), shkruar me WT Martin, i cili ishte libri i parë amerikan në këtë temë.

Përsëri duke treguar interes të gjerë, Bochner punuar në teorinë e probabilitetit. Libri i tij i madh për këtë temë është harmonik Analiza dhe Teoria e probabilitetit (1955). Ai botoi edhe gazeta në funksion gama, funksionin e Zetës dhe ekuacione pjesore diferenciale. Në 1960, ai punoi në historinë dhe filozofinë e matematikës. Një nga veprat e tij më interesante në këtë temë është Roli i matematikës në Ngritja e Shkencave (1966). Interesat e tij në filozofinë e matematikës çoi të tij duke u bërë një nga redaktorët e pesë Fjalor vëllimin e punës Historia e Ideve (1973-74). Ai ishte anëtar i vetëm i ekipit editorial me një sfond shkencore.

Edhe pse ai ishte shtatëdhjetë vjet të vjetra, kur ka dalë në pension nga Princeton, Bochner u emërua si profesor Edgar Odell Lovett e matematikës në Universitetin Rajs dhe vazhdoi të mbajë këtë karrige deri në vdekjen e tij në vitin 1982. Ai u bë Drejtor i Departamentit në Rajs në 1969 dhe ka mbajtur këtë pozicion deri në 1976. Qitje shkruan:

Ai ishte si me ndikim në Rajs si ai kishte qenë në Princeton, nëse jo më shumë ... Përveç mësimit të matematikës ai mori pjesë në historinë e programit shkencor, ishte përgjegjës për themelet e një institut ndërdisiplinore për historinë e ideve, dhe i dha universitet publik të gjerë leksione mbi historinë e shkencës.

Bochner pranuar nderon shumë për kontributin e tij të pazgjidhura. Ai u zgjodh për të Akademisë Kombëtare të Shkencave në vitin 1950. Ai ishte ligjërues American Mathematical Society Colloquium në 1956, ishte nën-President i Shoqërisë American Mathematical në 1957-58 dhe u dha P Leroy Shoqërisë së Steele Çmimin në vitin 1979.

Zund shkruan:

Bochner ishte një individ i hijshëm i cili kishte një kuriozitet dhe energji intensive në dukje të pafund.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland