Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Maxime Bôcher

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

28 Aug 1867

Boston, Massachusetts, USA

12 Sept 1918

Cambridge, Massachusetts, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Maxime Bôcher 's prindërit ishin Caroline pak dhe Ferdinand Bôcher. Babai Maxime's, Ferdinand Bôcher, ishte profesor i gjuhëve moderne në Massachusetts Institute of Technology kur Maxime ishte lindur dhe, në vitin 1872, ai u bë profesor i frëngjisht në Harvard. Sigurisht Bôcher u lind në një familje me një prapavijë të fortë akademik dhe ai kishte një arsim me cilësi të mirë nga prindërit e tij, si dhe nga një numër i shkollave publike dhe private në Boston dhe Kembrixh. Përgatitjen e tij përfundimtar për universitet ishte në Shkollën Latine Kembrixh nga ku ai u diplomua në 1883. Pas kësaj ai ka studiuar në Universitetin e Harvardit, duke marrë shkallën e tij të parë prej andej në 1888. Sigurisht e tij në Harvard ishte e gjerë për të, përveç matematikës, ai ka studiuar një numër të mrekullueshëm të gjerë të temave duke përfshirë Latine, kimi, filozofi, zoologji, gjeografi, gjeologji, meteorologjia, romake dhe artin mesjetar, dhe muzika.

Bôcher ishte dhënë një Fellowship Harvardit, një Fellowship Harris dhe një Fellowship Parker i cili lejoi atë të udhëtojë për në Evropë për të ndërmarrë kërkime. Universitetit numër një për matematikën ishte Göttingen dhe atje ai ndoqi leksione me Klein, Schönflies, Shvarc, Schur dhe Voigt. Ai ishte tërhequr veçanërisht nga Klein 's kurs më funksionet Lame e cila u dha në seancën 1889-90. Në Göttingen ai mori pjesë gjithashtu kurse leksion nga Klein në funksion të mundshme, mbi ekuacionet diferenciale pjesore të fizikës matematikore dhe jo-gjeometri Euklidiane. Ai u dha një doktoraturë në vitin 1891 për disertacionin e tij Über die Reihenentwicklungen der Potentialtheorie (Zhvillimi i Funksioni mundshme në Series) që janë të inkurajuar të studiojmë këtë temë nga Klein i cili veproi si mbikëqyrës. Ajo ishte një pjesë e rëndësishme e punës e cila mori një çmim të universitetit nga Göttingen.

Osgood, shkrim në, përshkruan tezën e doktoraturës Bôcher në këto kushte:

Edhe pse idetë drejtuese qenë të përcaktuara nga Klein në leksionet e tij, asgjë nuk mund të jetë më larg së vërtetës se sa të mendojnë se Bôcher thjesht elaboruar disa detaje. ai ishte një lëndë e jashtëzakonisht të gjerë. Është e nevojshme për trajtimin e tij jo aq shumë një njohuri specifike për teorinë e mundshme, edhe pse Bôcher ishte pajisur tërësisht në atë anë, edhe familjaritet me gjeometri të përmbysja, nga të cilat ai e ka bërë veten një master, por më tepër pushtet për të kryer nëpërmjet një pjesë e hetimit të hollësishëm analitik me saktësi dhe aftësi ...

Ndërsa Bôcher ishte në Göttingen ai u takua me Marie Niemann dhe ata u martuan në korrik 1891 pasi Bôcher kishte paraqitur tezën e doktoraturës. Bôchers kishte tre fëmijë, Helen, Ester, dhe Frederiku. Ai u kthye me gruan e tij të re për të Harvardit, ku ai u caktua si instruktor. Në 1892 ai botoi pesë dokumente: Në funksionet Bessel i llojit të dytë; Në një nëntë-konik pika; Për disa aplikimeve të funksioneve Bessel me indeksin e pastër imagjinare, Shënim mbi nëntë pikë konik dhe disa propozime në lidhje me përfaqësimin gjeometrik i imaginaries . jepet libri i tij mbresëlënëse nuk është për t'u habitur se në 1894 ai u gradua profesor asistent. Në atë vit ai botoi librin e tij të parë që ishte një version i zgjeruar i tezës së tij me të njëjtin titull. Version Ndoshta 'zgjeruar' nuk bën atë të drejtësisë që ky libër ishte tani katër herë gjatësinë e tezën e doktoraturës. Ai u bë profesor i plotë i matematikës në vitin 1904.

Bôcher botuar rreth 100 dokumente mbi ekuacionet diferenciale, seri, dhe algjebër. Teksti i tij në algjebër Hyrje në algjebër të lartë, botuar nga Macmillan, New York në 1907, ishte veçanërisht e rëndësishme. Në një artikull në faqe të shtatëdhjetë në vitin 1906, Hyrje në teorinë e seri Furierit botuaranalet e matematikës, ai dha trajtimit të parë i kënaqshëm për dukuri Gibbs (ai i shkroi një letër Në fenomen Gibbs në 1914). Në letrat e tij i tha:

... shquhen në thjeshtësi dhe elegance dhe gati të gjitha prej tyre trajtojnë subjekte të një rëndësie të madhe në favor të shënuar. Ai kurrë nuk i zënë veten me një problem të parëndësishme.

Le të përmendim, në veçanti, teori e varësisë lineare që ai publikoi në analet e matematikës në 1900. Ky dokument trajton dy nocionet algjebrike dhe funksionale në një mënyrë të unifikuar.

Libra Bôcher janë veçuar në të përmend të veçantë:

Hyrje Bôcher të lartë Algjebra, të përkthyera në gjermanisht dhe rusisht, ishte një punë shquar pionier në anglisht, e cila ishte e gjatë shërbimi të madh të studentëve. ... Megjithatë, një tjetër shërbim të jashtëzakonshme ishte dhënë nga e tij "Hyrje në Studimin e Ekuacionet integrale" ..., theksi vihet mbi zhvillimin historik të subjektit që një tipar interesant i traktit. Vëmendje e veçantë duhet të nxirren edhe pak broshurë e vet të njohur në pika të rregullta të ekuacioneve lineare diferenciale të rendit të dytë përdoret për një numër vitesh në lidhje me një nga kurset e tij të leksioneve. Për shkak të qartësisë dhe të kujdesit me të cilat tekstet e tij elementare në gjeometri analitike dhe trigonometri ishin shkruar ato janë ende në kërkesë.

Kur Një hyrje në studimin e ekuacioneve integrale u ribotuan në 1971 një recensues ka shkruajtur:

Origjinale ishte llogarinë e parë të lidhur e subjektit. Ishte shkruar kur puna pioniere e Volterra dhe Fredholm ishte ende i freskët në kujtesën dhe ndërsa Hilbert, Erhard Schmidt dhe Weyl ishin në përmbytje të plotë. Është shquar se ky trakt, i cili ende mund të lexohet si një tekst-libër, kështu që përcjell edhe eksitim të kohës.

Ai gjithashtu ka shkruajtur tekstet elementare si Trigonometria (me shkrim së bashku me Gaylord) dhe Gjeometria Analitike. Libri i tij i fundit ishte Leçons sur les méthodes de Sturm dans la théorie des ekuacionet différentielles linéaires et leurs développements modernes (1917), e cila ishte një rekord të ai dha leksione në Paris, në 1913-14, kur ai ishte profesor në Harvard për shkëmbim Universitetin e Parisit. Edhe pse ai ishte vetëm 46 vjeç kur ai kaloi viti në Paris ishte tashmë ka shenja se shëndeti i tij, e cila nuk ka qenë veçanërisht i fortë, ka qenë dështim. Ai vdiq në shtëpinë e tij në Kembrixh, Masaçusets, pasi vuajtjet e një sëmundje të zgjatur.

Sa për karakterin e tij shkruan Osgood (shih gjithashtu që riprodhon):

Mbi të gjitha, Bôcher ishte i sinqertë. Ai pëlqente të argumentojë dhe të mbrojë një pozicion, por kur loja kishte mbaruar, ai ishte vërtetë e cila kishte sjellë në dukje se është i kënaqur më atë. Ai distrusted konkluzionet popullor, madje edhe kur publik ishte një mësuar. Ishte fakte jo, pikëpamje, që ai kërkoi, dhe intelektin e tij ishte arbitër përfundimtar ...

Më vonë në artikullin Osgood shkruan:

Natyra e tij ishte e rezervuara. Ai nuk do të flasim për çështje personale që lidhen me veten e tij dhe kjo mosdashje zgjeruar edhe në punën e tij shkencore. Ai ishte, megjithatë, i kënaqur për të diskutuar punën e të tjerëve me ta. Ai ishte e shpejtë të kuptojnë idenë qendrore dhe shpesh mund të shprehin atë më qartë se autorit të saj.

Bôcher u nderua nga American Mathematical Society, kur ai u zgjodh për të dhënë seri Colloquium e parë të ligjëratave në 1896. Ai dha gjashtë leksione mbi ekuacionet lineare diferenciale dhe aplikimet e tyre. Ai ishte themelues dhe kryeredaktor i parë i përgjithshëm i transaksioneve të Shoqërisë American Mathematical mbajnë këtë post për pesë vjet në total gjatë dy spell, fillim e parë në vitin 1908 dhe dytë në 1911. Ai u nderua me zgjedhje për të Akademisë Kombëtare të Shkencave (Shtetet e Bashkuara) në 1909 dhe ai shërbeu si kryetar i Shoqërisë American Mathematical 1909-1910 dhënë gjatë fjalës së tij presidenciale, në Çikago të botohen dhe vepra e pabotuar Charles Sturm më algjebrike dhe diferencial ekuacioneve. Në vitin 1912 Bôcher ishte një kryetar i ftuar në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve të mbajtur në Cambridge, Angli. Ai ka ligjëruar mbi problemet e kufirit në një dimension.

Zund, në, jep këtë vlerësim:

... është e vështirë që të vlerësojmë ndikimin Bôcher në mënyrë adekuate në kohë të tij, sepse aq shumë nga puna e tij ishte e përkushtuar për përsosje dhe lustrim materiale në vend se të jep rezultate mbresëlënëse të ri që do të mbajë emrin e tij. Njohuri Megjithatë, instinkt e tij dhe kuptim të asaj që ishte e rëndësishme ishte impresionuese dhe shumë nga puna e tij u bë e zakonshme edhe pse autorësinë e tij u harrua shumë. ... Në stilin dhe temperamentin Bôcher ishte një artist i përkryer ...


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland