Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ludwig Otto Blumenthal

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

20 July 1876

Frankfurt am Main, Germany

12 Nov 1944

Theresienstadt, Bohemia (now Czech Republic)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Oto Blumenthal 's babai ishte Ernst Blumenthal i cili ishte një mjek. Nëna Oto ishte Eugenie Posen nga një familje e shquar të përfshirë me lëkurë të prodhimit në Offenbach. Oto ndoqi gjimnazin Gëte në Frankfurt am Main, ku ai ishte i mirë në të gjitha subjektet e tij dhe mori hyrjen e tij provimeve universitare në vitin 1894. Në moshën tetëmbëdhjetë vjeç, e influencuar edhe nga një mik i cili më vonë u bë një ministër protestant, ai kthehet nga besimi hebraik në të cilën ai kishte sjellë nga prindërit e tij, për t'u bërë një protestante.

Në vitin 1894 ai hyri në Universitetin e Göttingen duke synuar për të ndjekur hapat e babait të tij dhe për të studiuar mjekësi. Megjithatë, pas një semestër studiuar mjekësi ai kaloi për të studiuar matematikë dhe shkenca. Ai kaloi semestrin veror në Mynih, ku ai ndoqi leksione me Lindemann dhe Pringsheim, dhe pastaj u kthye në Göttingen. Ai kishte disa mësues të papaguar në Göttingen, ku përfshihet Schönflies ligjëruesit e tij, Hilbert dhe Klain, dhe kjo ishte në këtë mjedis të rëndësishme matematikore që Blumenthal ndërmori kërkime. Ai u ndikua shumë nga Sommerfeld, në këtë kohë Klein 's asistent, dhe edhe pse zyrtarisht Blumenthal konsiderohet si Hilbertit' s studentore e parë kërkimore, megjithatë puna e tij ishte drejtuar edhe nga Sommerfeld. Reid, në, përshkruan Blumenthal në këtë kohë si:

... të butë,-fun dashur, njeri i shoqërueshëm ri, i cili foli dhe të lexoni një numër të gjuhëve dhe ishte i interesuar në letërsi, histori dhe teologji, si matematika dhe fizika.

Kjo butë, fun-i dashur, njeri i shoqërueshëm i ri nuk mund të ketë ëndërroi në këtë kohë të vështirësitë që jeta kishte në dyqan për të. Pas paraqitjes së tij disertacion doktorature, Blumenthal mori provimin me gojë të tij më 25 maj 1898 dhe ka kaluar me dallim. Teza e tij ishte në Stieltjes vazhduar zgjerimet pjesë, një temë që ai vazhdoi të zhvillohet në punën e tij më vonë. Mbetura në Göttingen, ai të kualifikuar për të dhënë mësim në shkollat e mesme pas marrjes së provimeve të nevojshme në vitin 1899. Pas kësaj ai shkoi në Paris, ku ai kaloi dimrin e 1899-1900 studion në Borel dhe Jordani. Ndërsa ai ishte në Paris, ai u bë i interesuar në teorinë e funksioneve të gjithë dhe se ai shkroi një numër të letrave në vitet e ardhshme që ka dhënë një kontribut të madh në këtë teori. Pas kthimit në Göttingen, ai paraqiti tezën e tij habilitation Über Veränderlichen Modulfunktionen von mehreren në 1901. Van der Geer shkruan në se në këtë punë:

... Blumenthal bëri punë pioniere e parë në një program të hartuar nga Hilbert me qëllim të krijimit të një teori e funksioneve modulare të disa variablave që duhet të jetë po aq i rëndësishëm në teorinë numrin dhe gjeometria si teori e funksioneve të një variable modulare ishte në fillim të [20] Shekulli.

Duke parashtruar tezën e tij habilitation Blumenthal tani mund leksion në Göttingen si një Privatdozent, të cilën ai e bëri nga vjeshta e 1901 deri në verën e vitit 1905. Ai gjithashtu zëvendëson për profesor në Marburg.

Sommerfeld është emëruar si profesor i mekanikës në Technische Hochschule në Aachen në 1900. Ai i dinte aftësitë e lartë Blumenthal dhe kur një pozicion në Aachen u bë në dispozicion ai rekomandoi Blumenthal. Në të vërtetë Blumenthal u emërua në një Kryetare e matematikës në Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen në tetor 1905. Ai vazhdoi të mbajnë poste të rëndësishme në Universitetin, u zgjodh në senat në 1914-15 dhe përsëri në 1921, duke qenë dekan në 1927-28, dhe përfaqësuesi i senatit për Fakultetin e Shkencave në 1927-28. Tre vjet pasi ai mori pozicion në Aachen, Blumenthal martuar Mali Ebstein, bija e patolog Wilhelm Ebstein dhe Elfriede gruan e tij. Otto dhe Mali kishte dy fëmijë, një vajzë Margrete lindur ne vitin 1911 dhe një Ernst bir i lindur në vitin 1914.

Gjatë Luftës së Parë Botërore, Blumenthal u ngarkuar e stacioneve motit ushtarak dhe punoi në një firmë avion në 1918. Pas përfundimit të luftës Blumenthal bërë përpjekje për të siguruar që Matematikanë gjermanë ishin integruar kthehet në skenën ndërkombëtare matematikore. Ai u bë gjithashtu një anëtar i Lidhjes Gjermane të dyja për të Drejtat e Njeriut dhe të Shoqërisë së Miqve të Rusisë së Re, dhe ai në mënyrë aktive ka luajtur një rol në promovimin e paqes. Kjo më vonë do të konsiderohet si një krim nga socialistët Kombëtare.

Një nga rolet kryesore që Blumenthal luajtur në matematikë, jashtë kontributin e tij kërkimore të cilat ne do të shohim në një kohë të shkurtër gjatë në këtë artikull, ishte roli i tij si botues ekzekutiv i revistës Annalen Mathematischen. Ai e mori këtë pozicion në vitin 1905 dhe të përkushtuar shumë përpjekje për të atë gjatë disa dekadave. Në 1926 Blumenthal ishte 50 vjeç dhe miqtë e tij matematikore të organizuar një ditëlindje të pranishëm për ta falënderoj atë për kontributin e tij për të Mathematischen Annalen. Blumenthal iu dha veprat e Gausit, lidhur bukur:

... për dhimbjet e medha që ai kishte marrë gjatë njëzet viteve të bordit dhe për cilësitë e ai solli në atë revistë.

Në fakt Blumenthal kishte marrë një rol edhe më të mëdha botuese të dytë dy vjet para kësaj, kur, në vitin 1924, ai u bë redaktor i Mathematiker der deutschen Jahresberichte-Vereinigung. Kjo do të thotë se ai u bë një nga tre anëtarë ekzekutiv i Shoqërisë gjermane matematike.

Jetës Blumenthal ndryshoi menjëherë pas socialistët Kombëtar erdhi në pushtet më 30 janar 1933. Më 1 prill nuk ishte ashtu-quajtur "Dita e bojkotit", kur dyqanet ishin çifut e bojkotuan dhe e lektorëve hebre nuk u lejuan të hyjnë në universitet e tyre. Më 7 prill Shërbimit Civil Ligj, do të thotë e heqjes mësuesit hebrenj nga universitetet, dhe sigurisht edhe për të hequr ato me origjinë hebreje nga rolet e tjera. Gjithë nëpunësve civil të cilët nuk ishin me prejardhje Ariane (duke pasur një gjysh e fesë çifute bërë jo dikush-arian) janë të pensionuar. Më 27 prill u arrestua dhe Blumenthal ndaluar. Ai kishte qenë e denoncoi si një komunist nga Shoqata e Studentëve Aachen, pa dyshim një akuzë e falsifikuar, dhe pas dy javësh ai u lirua, por ai u pezullua nga detyrat e tij të jepte mësim në universitet. Arsye zyrtare nuk ishin racor, por përmendi përfshirjen e tij me Lidhjen gjermane për të Drejtat e Njeriut dhe të Shoqërisë së Miqve të Rusisë Re.

Pas pezullimit të Blumenthal, Bieberbach apears të ketë vënë presion mbi atë të japë dorëheqjen si redaktor i Mathematiker der deutschen Jahresberichte-Vereinigung që ai bënte. Ai duhet të ketë qenë i ndikuar nga argumentet e brendshme në Shoqërinë gjermane matematike nga Doetsch, Hamel, Blaschke dhe Bieberbach. Më 22 shtator shkarkimin e tij nga posti i tij universitet u konfirmua. Blumenthal dhe gruaja e tij ka vazhduar të jetojnë në Aachen, por Ernst djali i tyre ishte dërguar në Angli për të studiuar në Mançester. Margrete, vajza e tyre, ishte në gjendje të plotë e saj të doktoraturës në Këln dhe në 1936 ajo gjithashtu shkoi në Angli. Blumenthal vazhduar me rolin e tij e botuesit ekzekutiv të Mathematischen Annalen deri në vitin 1938 kur ai më në fund u penguar nga ndonjë punë e vazhdueshme. Një ligj që u miratua gjithashtu që do të thoshte se shoqëritë shkencor mund të ketë vetëm anëtarë gjermane (përcaktuar nga ligji civil) dhe, pas shumë viteve të shërbimit të papaguar, anëtarësimi Blumenthal e Shoqërisë gjermane matematik i erdhi fundi.

Në korrik 1939 Blumenthal ishte dhënë leje për studentët privatisht mësues në Universitetin Teknik të Delft. Kjo ishte e vlefshme për të lejuar që ai të marrë dokumentet e nevojshme të emigracionit për Holandë, por ai ende kishte shumë vështirësi për të kapërcyer të cilat janë vendosur në mënyrë të hebrenjve duke i lënë në Gjermani. Blumenthals arriti në Holandë më 13 korrik dhe u dha strehim në një shtëpi pranë Utrecht. Nga Utrecht ata ishin në gjendje të bëjë një udhëtim në Angli për të vizituar fëmijët e tyre dhe ata u kthyen në ditë Hollandë vetëm para fillimit të Luftës së Dytë Botërore. Më 19 tetor 1939 u zhvendos në Delft kanë gjetur një banesë atje. Megjithatë, Blumenthal gjetur vetëm një student Delft për mësues dhe ai kishte për të jetuar në bamirësi, në kusht të parë nga Hulpcomite Protestante. Pas pushtimit gjerman të Holandës, ata u detyruan të largohen nga Delft në shtator 1940 kur spastrim etnik bërë atë një zonë jo-Ayran lirë. Ata shkuan në Utrecht, por ishin të urdhëruar për të lëvizur shtëpi në mënyrë të përsëritur. Më 23 nëntor 1940, të gjithë profesorët e Universitetit hebre Utrecht u hodhën poshtë, në mesin e tyre matematikan holandez Julius Wolff. Rreth dy javë më vonë Wolff dhe Blumenthal krijuar një Colloquium javore matematike e tyre. Kjo ishte një Colloquium thjeshtë matematikore, anëtarët e dha, nga ana e tij, të përgatitur me kujdes bisedimeve. Gjë të shquar ishte se kishte vetëm dy anëtarë, Wolff dhe Blumenthal, dhe Colloquium u zhvillua në dhomat e tyre private dhe vrapoi për gati dy vjet deri në tetor 1942.

Pas disa muajve të turpshëm në rritje dhe ngacmimeve të vendosura ndaj çifutëve, të tilla si që të veshin yllin e Davidit, nuk u lejohet të përdorin autobusë, dhe nuk u lejohet të vizitojnë miqtë e jo-hebre, ai ishte shpallur në prill 1943 se do të jetë etnikisht Utrecht pastruar prej hebrenjve. Blumenthals u dërguan në kampin e përqëndrimit në Westerbork ku Mali Blumenthal vdiq pas saj trajtim poshtërues. Blumenthal shkroi a friend:

Unë falënderoj Perëndinë, se ai dha mua një jetë bearable, por edhe se ai lirohet gruaja ime kaq e hershme. Për atë që është e patolerueshme që kam pranuar në heshtje. Duke mbrapa në vitin e kaluar, ishte e dhimbshme, por e qetë.

Më 20 janar 1944 Blumenthal u është dërguar me kërkesën e tij, në geto "njerëzit e vjetër e" Theresienstadt që ai kishte dëgjuar se motra e tij kishte qenë dërguar aty në korrik 1942. Kur ai mbërriti në Theresienstadt ai zbuloi se, edhe pse motra e tij kishte qenë atje, ajo kishte vdekur gjashtë muaj më parë. Blumenthal vetë vdiqën në Theresienstadt pasi vuante nga pneumonia, dizenteri dhe tuberkulozit.

Ne kemi dhënë një tregues i shkurtër mbi disa nga temat matematikore Blumenthal studiuar. Interesat e tij kryesore ishin në funksion teori komplekse, por ai bëri edhe shumë punë për të aplikuar teorinë e tij në një varietet të gjerë të problemeve të ndryshme matematike e aplikuar. Në veçanti ai e konsideron problemet e stresit në krahë aeroplan, dridhje e membranave, dhe tensioni në trarëve.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland