Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Lenore Blum

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1943

New York, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ne duhet të bëjë të qartë nga fillimi i kësaj biografi të Lenore Blum se Blum emri i saj është i martuar vetëm që ajo mori pas martesës Manuali Blum, i cili ishte gjithashtu një matematikan. Megjithatë, për të shmangur konfuzionin ne do të referohemi saj si Blum gjatë këtij neni. Lenore prindërit u Irving dhe Rose dhe, përveç një Harriet motra i cili ishte dy vjet më i ri se Lenore, ajo ishte pjesë e një familjeje të zgjeruar hebraike me disa tezeve dhe xhaxhallarët. Rose nëna e saj ishte një shkollë të lartë shkencore mësues në Nju Jork. Lenore ndoqi një shkollë publike ne New York City derisa ajo ishte nëntë vjeç kur familja e saj shkoi në Amerikën e Jugut.

Irving babai i saj ishte në import / biznesit ekspert dhe ai dhe gruaja e tij ngriti në shtëpi misionare në Venezuelë për Lenore dhe Harriet. Për vitin e saj të parë në Caracas Lenore nuk shkojnë në shkollë, por u mësoi nga nëna e saj. Në thelb familja ishin shumë të varfër të jetë në gjendje të përballojë pagesat e shkollës. Pas një viti Rose mori një post mësimdhënie në American School Escuela Campo Alegre në Caracas dhe kjo paratë e siguruara të mjaftueshme për të lejuar Lenore të shkojnë në shkollë të vogël dhe pastaj shkollën e mesme në Caracas. Ndërsa në Caracas, ajo u takua Manuel Blum, i cili ishte gjithashtu nga një familje hebreje. Ai u largua Caracas Lenore ndërsa ishte ende në shkollë atje dhe shkoi në Shtetet e Bashkuara, ku ai studioi në Institutin Teknologjik Massachusetts.

U kthyer në Shtetet e Bashkuara, Lenore aplikuar në Massachusetts Institute of Technology edhe sepse ajo ishte një vend i shkëlqyer për të për të studiuar dhe gjithashtu që nga Manuel ishte atje, por ajo nuk u pranua. Në këtë fazë ajo nuk ishte vendosur në marrjen e një diplomë në matematikë, por nuk kishte interesa të tjera në mënyrë që ajo të regjistruar në Departamentin e Arkitekturës në Carnegie Institute of Technology në Pitsburg. Ishte gjatë vitit të saj të parë të studimit, të cilat ajo filloi në vitin 1959, që kurse matematika ajo ishte duke bërë të kuptojnë atë se ajo duhet të ndryshojë kursin e saj që të specializojnë në këtë temë. Për vitin e saj të dytë në Institutin Karnegi e Teknologjisë ajo mori kurse kryesisht studioi matematikën, por ende kurse për skulpturë dhe dizajn. Ajo ka marrë një kurs për informatikë eksperimentale që do të provojë të rëndësishme për interesat e saj në të ardhmen.

Pas dy vjet në Institutin Karnegi në Pitsburg, Blum transferuar në vitin 1961 për të Simmons College në Boston për të studiuar matematikë. Arsyeja kryesore për veprim ishte se ajo ishte martuar Manuel Barroso dhe natyrisht ata donin të jenë së bashku. Nuk ishte një veprim tërësisht të kënaqshme për të nga pika e parë akademik, megjithatë, që natyrisht e matematikës në Simmons nuk e zgjas e saj si ajo do të dëshironte. Ajo ka bërë një numër të aplikimeve të pasuksesshme në Massachusetts Institute of Technology, por më në fund ajo bëri një sukses dhe filluan të studiojnë atje duke përfunduar shkallën e saj të parë në Simmons College. Ajo u shpërblye me BS e saj nga Simmons në vitin 1963 dhe vazhdoi duke punuar drejt doktoraturës e saj në MIT. Ndërsa studioni në MIT Avrim djali i saj ishte lindur.

Në 1968 ajo u nderua me një Ph.D. për një tezë e përgjithshme Strukturat algjebrike: Një Qasje Modeli teorik. Ajo iu ofrua një takim si student Akademik, Ligjërues në Matematikë, dhe ndihmës hulumtuese në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley dhe ajo ka mbetur aty për dy vjet. Në 1973 ajo ka qenë i punësuar nga Mills Kolegji për të mësuar një kurs algjebër, por gjetja e pakënaqshme gjatë ajo filloi të zhvilluar ide të reja arsimore. Në 1974 ajo ka themeluar Matematikë dhe Departamenti i Shkencave Kompjuterike në Kolegjin Mills dhe shërbeu si Shef saj ose bashkë-Shef deri në vitin 1987. Gjatë kësaj kohe, në vitin 1979, ajo u bë mbajtës i parë i Letts-Villard Kryetari në Kolegjin Mills.

Gjatë viteve të shumë Blum ka championed rritur pjesëmarrjen e grave dhe vajzave në matematikë dhe ka qenë e angazhuar në mënyrë aktive në promovimin e këtij shkaku nëpërmjet organizatave të ndryshme. Në 1975 ajo u bë Kryetar i Shoqatës për Gratë në Matematikë, ajo një organizatë e cila kishte ndihmuar për të gjetur. Gjithashtu në vitin 1975 ajo u bë bashkë-drejtor i / Network Math Shkencë e cila të organizuar "Zgjerimi Horizonte juaj" e konferencave për vajzat të ndjekur shkollën e mesme.

Përveç këtyre organizatave, Blum është gjithashtu një anëtar i Shoqërisë American Mathematical, duke shërbyer në Këshillin e saj dhe ajo gjithashtu si Vice President i Shoqërisë në vitet 1990 - 1992. Ajo përfaqësohet Shoqërisë në Kongresin e matematikanëve Pan Afrikan në Nairobi në verën e vitit 1991 dhe pas kësaj vazhdoi të punojë në ndërtimin e lidhjeve midis Matematikanë afrikane dhe amerikane. Zgjidhet një anëtar i Shoqatës Amerikane për Avancimin e Shkencës në vitin 1979, ajo shërbeu si Kryetar i Seksionit Matematikë në 1998-1999.

Ne tani duhet të diskutuar mbi kontributet e mbresëlënëse Blum për hulumtim. Pas teza e saj, ndoshta e ardhshëm të saj pjesë e rëndësishme e punës ishte Drejt një Teoria e matematike te konkluzion induktiv, Informacion dhe kontrolli që ajo të botuar së bashku me burrin e saj Manuel Blum. Gazeta Studimet modeli matematik i konkluzion induktiv futur nga EM Artë në 1967. Një makinë konkluzion induktiv prodhon, nga ndonjë renditje e një funksioni të pjesshme, një rend të caktuar të numrave të prodhimit. Pas përcaktimit kur një makine është i besueshëm për një sërë funksionesh të pjesshme që karakterizojnë grupe të funksioneve që mund të identifikohen nga makinat të cilat janë të besueshme në të gjitha funksionet e të pjesshme.

Blum letër tjetër e rëndësishme ishte mbyllur Differentially fushat: një model teorik-turne i cili u shfaq në vitin 1977 dhe për herë të parë, bëri të qasshme disa rezultate ajo kishte gjetur dhjetë vjet më parë dhe të përfshirë në tezat e saj. 1980, megjithatë, pa Blum marrë një vendim të madhe për përkushtimin e veten ekskluzivisht për hulumtim. Një çmim Fondacioni Kombëtar i Shkencës në vitin 1983 lejohet të saj të fillojnë një bashkëpunim më të frytshëm me Mike Shub. Ajo ishte vizituar Profesor në Universitetin e qytetit të Nju Jork Qendra e diplomuar për një kohë dhe më vonë ajo ishte një shkencëtar Gjatë vizitës në Qendrën Watson TJ IBM Research. Pastaj, në vitin 1988, ajo u bë një anëtar i Grupit Teoria e Institutit Ndërkombëtar i Shkencave Kompjuterike në Berkeley. Pas kësaj Blum ka shërbyer si zëvendës drejtor i Institutit të Shkencave matematike Kërkimit në Berkeley 1992-1997.

Duke filluar në fund të viteve 1980 dhe vazhdon gjatë gjithë viteve 1990 Blum, me bashkëpunimin e disa autorëve, ka zhvilluar drejtime të reja në teorinë e llogaritje dhe kompleksitetit. Një kontribut i rëndësishëm i parë ishte Ligjeratat 1989 Blum prej letre në një teori të llogaritje dhe kompleksitetit mbi reals (ose një rrjet arbitrar), e cila zgjati teoritë e llogaritje dhe kompleksitetit kompjuterike nga situata standarde diskrete për të studiuar se si këto ide mund të jetë zhvilluar në fusha të vazhdueshëm të tilla si sistemi vërtetë numri. Duke punuar me Smale, ajo u përgjigj një pyetje në vitin 1990 e cila ishte paraqitur nga Roger Penrose. Ata vërtetuan se caktuar Mandelbrot është undecidable, një pyetje e cila teori Turing nuk lejon një deri edhe formulojnë. Në të njëjtin vit Blum ishte i ftuar për të adresuar Kongresit ndërkombëtar i matematikanëve në Kioto, Japoni, me këto teori të reja.

Libër mësimi i parë në këtë fushë të rëndësishme të ri u Kompleksiteti dhe Real llogaritje të botuar në vitin 1998 së bashku me Blum, Steve Smale, Mike Shub, dhe Felipe Cucker. Në këtë libër ata argumentojnë se teoria klasike kompleksitetin, bazuar në modelin e Turing, është e papërshtatshme për studimin e problemeve të shumta dhe algoritme në informatikë moderne shkencore; libër pastaj zhvillon një teori kompleksitetit të cilat mund të zbatohen në këto zona. Për të ilustruar këtë metodë të re le të japin kuotën e tyre nga Hyrje:

Teoria klasike e llogaritje e kishte origjinën e vet në punën e logicians - e Gödel, Turing, ... , Ndër të tjera - në 1.930 s. Modeli i llogaritje të zhvilluara në dekadat e ardhshme, makinë Turing, ka qenë jashtëzakonisht i suksesshëm në dhënien e fondacioneve dhe kuadrin për shkenca kompjuterike teorike.

Pikën e parë të këtij libri është se modeli Turing (që ne e quajmë atë "klasike") me varësinë e tij nga 0 's dhe 1-s, është krejtësisht e pamjaftueshme për të dhënë një bazë të tillë për llogaritje moderne shkencore, ku shumica e algoritme - me origjinë në Newton, Euler, Gausit, et al. - Janë algoritme vërtetë numër.

Klaus Meer, rishikimin e librit, shkruan:

Libri është i shkruar shumë mirë. Secila temë është e zhvilluar nga fillimi e saj shumë dhe për këtë arsye libri tashmë është i përsosur për të përdorur në një nivel të diplomuar. Megjithatë shumica e rezultateve të paraqitura define gjendjen aktuale të artit dhe, kështu, kjo monografi është një domosdoshmëri për të gjithë të interesuar në këtë fushë. Sidomos goditës është bashkëveprim i disiplinave të ndryshme të tilla si teori matematike numri algjebrike, gjeometrinë algjebrike, logjika, dhe analiza numerike, për të përmendur disa. Kjo tregon në një mënyrë shumë bindëse shumë aspekte të ndryshme të qasjes aktuale.

Blum kaloi vitet akademike 1996-98 si Visiting Profesor i matematikës dhe Shkencave Kompjuterike në Universitetin e qytetit të Hong Kong. Si dhe të vazhdueshëm për të zhvilluar idetë e saj të rëndësishëm në hulumtim, Blum ndihmoi për të ndërmarrë një ngritjen e kurseve të matematikës. Ndërsa në Hong Kong ajo dha një intervistë në të cilën ajo shpjegoi drejtimin aktual të kërkimeve të saj. Edhe pse në një farë mase atë e përsërit atë që kemi shkruar më lart, ajo është një përshkrim jo-teknike e cila është edhe vlerë i dhënies së kuotës:

Shkenca teorike kompjuter është shumë e zhvilluar, por edhe llojet e problemeve që ai trajton janë ato që ne e quajmë probleme diskrete - probleme që kanë të me grafikë ose duke numëruar. Ka një lloj tjetër të tërë llogaritje që ka të bëjë me më shumë probleme të vazhdueshme. ... Gur përdor numrat reale dhe jo duke numëruar numrin sepse është matur gjërat në botën e vërtetë. Teoria e merret me shkenca kompjuterike duke numëruar numra por nuk e numrave reale.

Ne kemi zhvilluar një teori paralele ... e llogaritje që merret me botën e vërtetë, fizike. Vazhdimësi është matematikë e gur dhe fizikës, por ka qenë kurrë në një teori të llogaritje që merret me këtë e vazhduar. Kjo është ajo që ne kemi zhvilluar.

Në vitin 1999 u emërua Blum nderuar Profesor Karriera e Shkencave Kompjuterike në Universitetin Carnegie Mellon.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland