Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Gilbert Ames Bliss

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

9 May 1876

Chicago, Illinois, USA

8 May 1951

Harvey, Illinois, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Gilbert begatshme 's prindërit ishin George Harrison begatshme dhe Maria Maria Gilbert. Xhorxh begatshme ishte president i kompanisë Edison Chicago e cila, me 1907, furnizuar të gjitha të energjisë elektrike në Chicago. Bliss ka lindur në rrethinat e Çikagos në një familje të pasur. Megjithatë, kur ai ishte shtatëmbëdhjetë vjet të vjetra dhe për të marrë pjesë në College, Shtetet e Bashkuara, e cila kishte qenë në depresion ekonomik për gjashtë vjet, i zhytur në krizë. Niveli i rezervës së arit në Thesarin federale u besohet me rëndësi jetike për të siguruar shpengimin e detyrimeve të qeverisë. Më 21 prill 1893 rezervë ra më poshtë se çfarë ishte që besohet në përgjithësi për të nivelit të nevojshme dhe rezultati ishte paniku, ndërsa investitorët u përpoqën për të ndryshuar pasuritë e tyre në ari. Shumë biznese dhe institucionet financiare dështuar si çmimet e rënë, dhe Edison Çikago Kompania goditi kohë të vështira. Një periudhë e depresionit të rëndë ekonomike e ndjekur që vazhdoi për më shumë se tre vjet. Familjes begatshme nuk ishin më në gjendje për të mbështetur atë përmes Kolegjit kështu që ai kishte për të gjetur një rrugë për të mbështetur veten e tij. Ai e bëri këtë në dy mënyra, së pari duke fituar një bursë dhe së dyti duke i bërë paratë duke qenë një anëtar i një grupi mandolinë profesional.

Lumturi ishte një nga matematikanët e parë amerikane për të përfunduar studimet e tij në Shtetet e Bashkuara para se të udhëtojnë në Evropë. Ai hyri në Universitetin e Çikagos në 1893 dhe mori BS e tij është 1897. Ai pastaj filloi studimet e tija në Çikago në astronomi matematikore dhe publikimi i tij i parë ishte në atë fushë. Megjithatë matematikë ishte dashuria e tij të vërtetë dhe, në 1898, ai filloi studimet e tij e doktoraturës duke punuar në gur e variacioneve. Interesin e tij në gur e variacioneve erdhi nëpërmjet dy burimeve, së pari nga shënimet leksion të Weierstrass 's gjatë 1879, nga të cilat ai kishte një kopje, dhe së dyti nga frymëzuese Bolza leksionet nga e cila mori pjesë begatshme. Begatshme marrë doktoraturë e tij në 1900 për një disertacion mbi Linjat Geodesic Unaza Anchor cili ishte mbikqyrur nga Bolza. Pastaj ai u caktua si instruktor në Universitetin e Minesotës në 1900. Ai u largua nga Minesota në vitin 1902 të kalojë një vit në Göttingen ku ai interacted me Klein, Hilbert, Minkowski, Zermelo, Schmidt, Max Ibrahimit dhe Carathéodory. Shokët e tij amerikanë Max Mason ishte një studente e doktoraturës në Göttingen gjatë vitit të kaluar ka begatshme. Begatshme publikuar dy gazetat në vitin 1902: një në analet e matematikës u bazuar në disertacionin e doktoraturës dhe kishte titullin njëjtën linja geodesic në rrjet të ankorohen ndërsa i dytë në transaksionet e Shoqërisë American Mathematical ishte titulluar variant i dytë i caktuar integrale kur një fund-pikë është e ndryshueshme.

U kthyer në Shtetet e Bashkuara, begatshme u emërua në Universitetin e Çikagos në 1903, pastaj në vitin 1904 ai u emërua si asistent profesor në Universitetin e Missouri. Dy gazetat më tej nga ai në gur e variacioneve u shfaq në vitin 1904, si në transaksionet e Shoqërisë American Mathematical. Ata ishin Një teoremë për ekzistencën e një ekuacion diferencial të rendit të dytë, me një kërkesë për gur e variacioneve dhe kusht i mjaftueshëm për një minimale në lidhje me një njëanshëm variacioneve. Në Misuri Shef i Departamentit të tij u Hedrick por pas një viti ai u ofrua një post në Princeton, ku ai i pranuar, duke mbetur atje deri në 1908. Në Princeton begatshme u bashkua me një grup të fortë të Matematikanë rinj duke përfshirë Eisenhart, Veblen, dhe Robert Moore. Ndërsa në Princeton ai ishte gjithashtu një ndihmës redaktor i analet e matematikës. Begatshëm u emërua si profesor i asociuar në Universitetin e Çikagos mbi vdekjen e Maschke dhe ai ka mbetur në Çikago, derisa ka dalë në pension. Në këtë kohë ai u bë një redaktor i transaksioneve të Shoqërisë American Mathematical dhe vazhdoi në këtë rol deri 1916. Ai ishte kryetar i Departamentit të matematikës në Çikago nga 1927 deri në 1941 ka dalë në pension. Ne duhet vërejtje megjithatë, se në Duren ishte një student i diplomuar në Çikago në fund të 1920 dhe përshkruan këtë periudhë si:

... poshtë cikël për matematikën në Çikago.

Begatshme martuar Helen Hurd në 1912 dhe kishin dy fëmijë para Helen vdiq tragjikisht në epideminë e gripit të 1918. Kjo epidemi, shpesh i quajtur spanjisht influenza epideminë, ishte shpërthimi më të rënda të gripit gjatë shekullit të 20-të. Duket të ketë origjinën në Funston, Kansas, në fillim të marsit 1918 dhe e udhëhoqi në rreth 550.000 persona vdesin në Shtetet e Bashkuara, ndërsa bota e gjerë rreth 30 milion vdiqën. Begatshme dhe dy fëmijët e tij mbijetuan.

Ai ka punuar për balistikë gjatë Luftës së Parë Botërore dhe dizajnuar tabela të reja shkarkimi për artileri, botuese punën e tij në dy gazeta në Journal of SHBA artileri në 1919. Matematika e tij e jashtme libër për balistikë (1944) u bazuar në këtë punë dhe të botuar për të hartuar metodat ai gjatë Luftës së Parë Botërore në dispozicion gjatë Luftës së Dytë Botërore. NE Milne shkruan në një përmbledhje:

Ky libër trajton balistikë e jashtme në mënyrë rigoroze si një problem në dinamikën thermije, që është, efekte rrotulluese janë injoruar dhe rezistencës është supozuar të vepruar së bashku tangjent me trajektore. Fushën e balistikë, i kufizuar në këtë mënyrë, është paraqitur me kthjelltësi të jashtëzakonshme dhe ndërgjegje dhe një sasi të habitshme e informacionit është e mbushur në një libër të vogël prej vetëm 128 faqe.

Ai leksione mbi lundrimin në rreth 100 studentë në Universitetin e Çikagos, si pjesë e Luftës së Parë Botërore përpjekje. Gjithashtu në 1918 ai u bashkua me Veblen në nenin shtëna Range në Tokësore Proving Aberdeen, një armë ushtarake testimin site themeluar në vitin 1917 në qarkun verilindor Harford Maryland. Atje ai shumë i aplikuar në mënyrë efektive metodat nga gur e variacioneve për të zgjidhur problemet në lidhje me korrigjimin e trajektoret raketat për efektet e erës, ndryshimet në dendësia e ajrit, rrotullimi i Tokës dhe perturbations tjera. Begatshme martuar përsëri në vitin 1920, gruaja e tij të dytë duke u ulliri Hunter, nuk pati fëmijë nga kjo martesë.

Puna kryesore e begatshme të ishte në gur e variacioneve dhe ai i prodhuar një libër i madh, Ligjeratat mbi gur e Variacione mbi temë në vitin 1946. Si pasojë e rezultateve të begatshëm një thjeshtim të konsiderueshme të teoritë transformimin e Clebsch dhe Weierstrass ishte arritur. O Frink shkruan në një përmbledhje:

Ky është një zë, të plotë dhe deri-me-tekst data në problemet e vetme integrale e gur e variacioneve, të bazuar mbi kurset e dhënë nga autori në Universitetin e Çikagos. ... Libri fillon me një problem tipik të thjeshtë, jo-problem parametric në 3-hapësirë me fund pika fikse. Kapitulli I merr kushtet e nevojshme, kapitulli II kushte të mjaftueshme për këtë rast. Tabelat tregojnë mënyra të ndryshme kushtet e nevojshme të Euler, Weierstrass, Lazhandrian dhe Jacobi mund të forcohet për të japin kushtet e mjaftueshme. ... Pjesa II paraqet trajtimin e parë të plotë të problemit të Bolza, një mënyrë shumë të përgjithshme të problemit me kushtet anë dhe në fund ndryshore-pikë. Formën në të cilën janë paraqitur rezultatet e këtu është se preferuar nga Bliss vetë. Problem tani ka arritur një gjendje të tërësisë dhe thjeshtësi që e lejon atë që do të prezantohet në një mënyrë si ajo e përdorur për problemet më të vjetra të pjesë I. ... Teoria e paraqitura këtu shënon kulmi i fazës moderne të zhvillimit të gur e variacioneve, të cilat filluan nga Weierstrass dhe vazhdoi nga Hilbert, Bolza dhe të begatshme. Në këtë trajtim subjekt është studiuar rigorozisht, pa theks mbi manipulimin formale e simboleve. Nga ana tjetër subjekt është marrë si një qëllim në vetvete, dhe jo si një zëvendësues e thjeshtë të mekanikës.

Begatshme gjithashtu studioi singularities e transformimeve reale në aeroplan. Gjatë 50 viteve të fundit jeta e begatshme e tij ka luajtur një rol të madh në matematikë në Shtetet e Bashkuara dhe ai u zgjodh për të Akademisë Kombëtare të Shkencave (Shtetet e Bashkuara të Amerikës) në vitin 1916. Ai ishte i përfshirë thellë në American Mathematical Society po Ligjërues Colloquium në 1909, Nënkryetarin në 1911, dhe Presidenti i saj 1921-1922. Ai mori shumë çmime për punën e tij duke përfshirë Çmimin e parë Chauvenet në 1925 nga Shoqata matematike të Amerikës për artikullin e tij mbi funksionet algjebrike dhe divisors e tyre. Në këtë temë ai botoi librin e funksioneve algjebrike në vitin 1933 e cila u ribotuan nga Dover Publications 1963.

Interesat e begatshme jashtë matematikës janë përshkruar në:

Në mënyrë që të fitojnë para të nevojshme për shpenzimet e tij kolegj ai u bë një anëtar i një kuartet studenti profesional mandolinë. Ai ka qenë gjithmonë i interesuar në sport dhe fillimin me biçikleta garash në ditët e student ai ka marrë deri tenisi rradhazi, racquets, dhe e golfit.

Gjithashtu jashtë matematikës ishte puna e tij drejtuar:

... një komision qeveritar për të ndërtuar rregullat për caktimin e saktë të shteteve të vendeve në Dhomën e Përfaqësuesve, sipas dispozitave të paqarta për përfaqësim proporcional kushtetues.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland