Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Wilhelm Johann Eugen Blaschke

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

13 Sept 1885

Graz, Austria-Hungary (now Austria)

17 March 1962

Hamburg, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Wilhelm Blaschke 's babai ishte Josef Blaschke i cili ishte një methmatician. Josef ishte profesor të gjeometrisë deskriptive në Oberrealschule Landes në Grac. Ai favorizuar Shtajner 's qasje në matematikë i cili ishte shumë i bazuar në gjeometri dhe besimin se gjeometria vetëm stimulon të menduarit. Josef problemin favorizoi gjithashtu konkrete gjeometrike mbi ato më abstrakte dhe djalin e tij ai ndikoi Wilhelm për të marrë një qëndrim të ngjashëm me matematikën. Nuk është një tjetër mënyrë që Josef Blaschke ndikuar biri i tij, i cili ishte i rëndësishëm dhënë problemet me të cilat ai më vonë do të përballet me, dhe kjo ishte për t'i dhënë atij një botëkuptim ndërkombëtar duke e bërë atë shumë të hapur me mendje në qasjen e tij ndaj atyre nga vende të ndryshme.

Wilhelm u sollën në Graz dhe ai ishte atje që ai ndoqi shkollën e mesme, diplomimin në moshën tetëmbëdhjetë vjeç. Ai studioi inxhinieri archirectural në Technische Hochschule në Grac për dy vite para se të shkojnë në Vjenë për të studiuar nën Wirtinger për doktoraturë tij, i cili u nderua nga Universiteti i Vjenës në vitin 1908. Ai donte të mësojnë nga të gjitha geometers kryesor i ditës dhe për shumë vite ai vizitoi universitete të ndryshme mësimi nga ekspertët në subjekt. Ai kaloi disa kohë në Piza me Bianchi, pastaj një semestër në Göttingen me Klein, Hilbertiane dhe Runge. Pas kësaj ai shkoi në Bon, ku ai ka punuar me studimin, paraqiti tezën e tij habilitation dhe u bë një Privatdozent atje në vitin 1910. Në vitin e ardhshëm ai ishte në udhëtimet e tij përsëri, do të punojnë në Greifswald me Engel.

Blaschke u bë profesor i jashtëzakonshëm i matematikës në Technische Hochschule Deutsche në Pragë më 1913, duke qëndruar atje për dy vite para se të vendosej në Leipzig në vitin 1915. Në Leipzig ai u bë një mik i ngushtë i Gustav Herglotz i cili ishte i interesuar në ekuacione diferenciale të pjesshme, teoria e funksionit dhe gjeometrinë diferenciale, dhe arriti Runge në Göttingen 10 vjet më vonë. Ndërsa në Leipzig, Blaschke botuar Kugel und Kreis (1916) në të cilin ai isoperimetric hetohen vetitë e figurave konveks. Kjo punë në veçanti tregon se si ai ishte në zhvillim për shkak të ideve Shtajner i cili kishte punuar në këtë temë, por më pas u kritikua nga Dirichlet për mos dhënien e provave ekzistencës. Edhe pse kishte furnizuar Weierstrass provat mungojnë duke përdorur gur e variacioneve, kjo nuk kënaq Blaschke i cili i dha prova në stilin e Shtajner në Kreis Kugel und.

Si me pozitën e tij të mëparshme, Blaschke mbajtur postin në Leipzig për dy vjet përpara se të vendosej në. Këtë herë ai shkoi në Universitetin e Königsberg në vitin 1917, ku për herë të parë ai pranoi postin e profesorit të plotë. Përsëri Blaschke mbetur për rreth dy vjet para se të vendosej në Tübingen. Kjo ishte për një kohë të shkurtër, megjithatë, pasi Në 1919 ai u emërua në një karrige në Universitetin e Hamburgut, një post që ai mbajti për pjesën tjetër të karrierës së tij. Ne nuk do të thotë për të sugjeruar se Blaschke ndaluar udhëtimet e tij kur ai mori postin në Hamburg. Në Përkundrazi ai vazhdon të gëzojë "ndërkombëtar anën" e karakterit të tij i cili erdhi nga babai i tij, duke vizituar universitete dhe kolegët e rreth botës, duke mbajtur pozicionin e vizituar profesor në Universitetin Johns Hopkins dhe Universitetin e Chicago në Shtetet e Bashkuara, Universiteti i Stambollit, në Turqi, si edhe më afër shtëpisë në Universitetin Humboldt në Berlin. Ai u martua me Augusta Meta Röttger dhe kishin dy fëmijë.

Në Hamburg ai e ndërtuar një shkollë mbresëlënëse, drejtues të emërojë Matematikanë e cilësisë së Hecke, Artin dhe Hasse brenda një periudhe të shkurtër kohe. Studentët u grumbulluan për të studiuar në mjedis të mrekullueshme që ka krijuar atje. Ai filloi të marrë një rol kryesor në matematikë në Gjermani, duke shërbyer në komisione të ndryshme dhe të bëjmë një sy në punën e tij në disa nga këto fusha, në veçanti rolin e tij në shoqëri gjermane matematike.

Matematike Bashkimi Ndërkombëtar ka qenë në krizë për pjesëmarrjen e Gjermanisë, Austrisë, Hungarisë dhe Bullgarisë, për shkak të rolit të tyre në Luftën e Parë Botërore Një argument në Asamblenë e Përgjithshme të Bashkimit Ndërkombëtar gjatë matematik Kongresi ndërkombëtar i matematikanëve në Cyrih në vitin 1932 votoi për të pezulluar Bashkimi dhe ngriti një komision për të diskutuar ri-vendosjen e tij. Blaschke ishte emëruar për të Komisionit si një anëtar i Komitetit Ekzekutiv të Shoqërisë gjermane matematike. Emërimi i tij erdhi pas Weyl, i cili kishte qenë në Komisionin si Kryetar i Shoqërisë gjermane matematike, kishte marrë një post në Shtetet e Bashkuara. Megjithatë pasi Hitleri erdhi në pushtet më 30 janar 1933 politikave naziste filloi të ketë një ndikim të madh në shoqëri gjermane matematike dhe anëtarëve të saj.

Reidemeister, i cili ishte profesor i matematikës në Könisberg, u shkarkua nga posti i tij që janë deklaruar "politikisht jo të besueshme" nga nazistët. Në qershor 1933 Blaschke organizuar një peticion duke u përpjekur të bindë qeverinë se duke e detyruar Reidemeister të dalin në pension në moshën 40 vjeçare ishte e dëmshme për të dyja mësimin e matematikës dhe kërkimit matematik në Gjermani. Blaschke peticion ishte i suksesshëm dhe Reidemeister u emërua në Hensel 's karrige në Marburg në atë që u konsiderua si një universitet të vogël dhe më pak prestigjioze. Shumë mosmarrëveshje serioze pasuan, megjithatë, gjatë gjithë 1934. Dy shikime kundërshtuar ashpër ishin vendosur në shoqëri gjermane matematike, një championed nga Bieberbach qenë se ata duhet të zbatojë politika naziste gjermane në matematikë dhe garë, të tjera të udhëhequr nga Blaschke duke argumentuar se Shoqëria duhet të mbetet ndërkombëtare, të hapur dhe të zhvillojnë politikat e saj për të mirë matematikore dhe jo arsye politike. Ata të cilët dëshirojnë për të zbatuar politikat e naziste, veçanërisht duke hedhur poshtë profesorë hebrenj, i kërkuar për të bërë Bieberbach Kryetarit për jetën. Argumentet ishin hidhur dhe Blaschke fitoi ditën duke qenë i zgjedhur Kryetar i Shoqërisë gjermane matematike në shtator 1934. Megjithatë Bieberbach arritën për të penguar ndryshimet në statutin e Shoqërisë që Blaschke përpjekur për të futur dhe Ministria e Arsimit ndërhyri perandori duke detyruar dy Bieberbach dhe Blaschke të japë dorëheqjen. Blaschke dha dorëheqjen Kryesisë së Shoqërisë gjermane matematike në janar të vitit 1935 dhe në të njëjtën kohë edhe dha dorëheqjen nga Komisioni i ngritur nga Bashkimi Ndërkombëtar matematike.

Edhe pse deri në këtë kohë Blaschke kishin kundërshtuar me forcë disa politikave naziste, ai duket të ketë pasur një ndryshim të zemrës në 1936. Ai bëri qasjet në parti naziste në vitin 1936 të cilat u panë atë të bëhet një anëtar i partisë dhe për të marrë një rol kryesor në matematikë gjermane deri në fund të Luftës së Dytë Botërore. Kjo nuk duket se qasjet e tij për të nazistët nuk u bazuar thjesht në dhënien e mbështetjen në mënyrë që ai do të jetë në gjendje të marrë një rol kryesor në matematikë gjermane. Ai e përshkroi veten si "një nazist në Zemër" dhe u mbiquajtur Mussolinetto nga kolegët e tij në Hamburg për simpatitë e tij fashist, kështu që duket se ka pak dyshim se ai nuk bashkohet partisë naziste, sepse ai besonte në atë që ata ishin për.

Anschluss, bashkimit politik të Austrisë me Gjermaninë, shumë kohë ka qenë i mbështetur nga austriak Social Demokratëve. Kjo ishte një proces i cili Blaschke sigurisht mbështetur, kështu që kur Gjermania pushtoi Austri më 12 mars 1938 dhe Hitleri aneksuar Austri në ditë më pas, Blaschke miratuar. Ai shkruante në parathënie e një nga librat e tij:

Kurse vëllimet e parë të minave në gjeometrinë diferenciale u shfaq në kohë të errët, ky libër ka përfunduar si një ëndërr e rinisë sime ishte përmbushur, bashkimin e atdheut tim më parë ngushtë, Austri, me atdheun tim të madh, Gjermani.

Në fakt kur pushtimit Gjermani e Austri ndodhur Blaschke ishte për një vizitë në qytetin Messina në Itali dhe ngjarjet politike duhet të kanë paraqitur atë me një situatë të pakëndshme. Ai shkoi në Itali, ku ai dha një seri leksionesh, para se të shkojnë për në Greqi, ku dhanë përsëri disa ligjërata para se të kthehej në Gjermani më 16 prill. Blaschke ishte në këtë kohë në pozitë mjaft të vështirë e ende shikohet me dyshim në Gjermani dhënë luftën e tij për internacionalizëm. Megjithatë, duke pasur parasysh pushtimit gjerman të Austrisë dhe ngjarje të tjera, si gjerman i cili e kishte mbështetur hapur nazistët ai do të ishte trajtuar me dyshim kur jashtë vendit.

Në 1939 Blaschke mori pjesë në një kongres në Romë 22-28 tetor. Në këtë kohë Luftës së Dytë Botërore kishte filluar pas pushtimit gjerman të Polonisë më 1 shtator. Blaschke kishin bërë një përpjekje për të parandaluar Bieberbach të emëruar nga ministri perandori si kreu i delegacionit gjerman, nga frika se një takim i tillë do të krijojë probleme me dy gjermane dhe italiane Matematikanë. Megjithatë, Blaschke nuk ka objekt të Bieberbach marrin pjesë në Kongres. Blaschke, i cili kishte bërë një tur leksion e Italisë në verë të vitit 1942 dhe u dha një diplomë nderi nga Universiteti i Padovës në atë kohë, u kthye në Itali më vonë gjatë vitit për të marrë pjesë në një tjetër Kongres në Romë nga 9-12 nëntor 1942, kjo ishte në koha kur luftimet e Luftës së Dytë Botërore ishte më e fortë e saj. Edhe pse e përshkroi si një kongres ndërkombëtar, vetëm disa të huaj të ftuar posaçërisht ndjekur dhe Blaschke ishte një nga një numër i vogël e gjermanëve të cilët ishin ftuar.

Më 28 korrik 1943 shkoi për pushime Blaschke të Tirol me gruan e tij. Në ditë më pas shtëpinë e tij në Hamburg u shkatërrua plotësisht në një sulm bombë. Ai ishte në këtë kohë Dean në Hamburg, por u përpoq shumë për të mos u kthyer për shkak të rrezikut. Pasi u kthye në tetor ka qenë lëvizje për të shkarkuar atë si Dekani për shkak të përpjekjeve të tij të jetë në një vend më të sigurt e cila përfundimisht ka ndodhur. Lufta e Dytë Botërore zyrtarisht përfundoi më 8 maj 1945, pas dorëzimit të forcave gjermane dhe më 3 shtator 1945 aleatet shkarkuar Blaschke nga kryetari i tij në Hamburg të rekomandimit të Matematikanë disa të tjerë që kritikoi mënyrën se si Blaschke kishte ndikuar në emërimet. Një raport i senatit të universitetit Hamburg thotë:

Edhe pse ai nuk mund të përshkruhet si një socialist tipik kombëtar, ai përdori presionin politik mbi çështjet e emërimeve. Rektori tregon simpatitë e vjetër Blaschke me fashizmit.

Ai u akuzua gjithashtu për nxitjen e botuesit Springer në mbështetje të politikave naziste në një mënyrë që Matematikanë kishte qenë në pozitë të pafavorshme. Megjithatë, të tjerët si Carathéodory argumentuar se Blaschke duhet të rivendoset në mënyrë që marrëdhëniet midis Matematikanë gjermanë mund të përmirësohet. Megjithatë akuzat kundër Blaschke janë bërë më shumë se kolegët e tij e dinin se ai kishte simpatitë naziste dhe jo sepse ai kishte bërë asgjë të cilat shkaktuan dëm të tjerëve. Pas Blaschke ankesë kundër tij dismissial ai u rivendos më 23 tetor 1946 dhe vazhduan të mbajnë karrige të tij në Hamburg deri sa ka dalë në pension më 30 shtator 1953.

Hulumtim Blaschke ishte për aspekte të ndryshme të gjeometrisë. Scriba shkruan:

Një geometers kryesorë të kohës së tij, Blaschke u përqendrua shumicën e studimin e tij mbi gjeometrinë diferenciale dhe integrale dhe kinematikë. Ai kombinuar një fuqi të pazakontë e imagjinatës gjeometrike me një përdorim të qëndrueshëm dhe në mendje e mjeteve analitike dhe kjo u dha botimeve të tij ngjeshje e madhe dhe qartësi dhe me personalitetin e tij simpatik, i dhanë atij shumë studentë dhe bashkëpunëtorë.

Ai shkroi një libër të rëndësishëm në Differentialgeometrie Gjeometria diferenciale Vorlesungen über (1921-1929) i cili ishte një vëllim i madh pune 3. Vëllimi i parë konsideruar gjeometrinë klasike, ndërsa vëllimi i dytë ishte në gjeometrinë diferenciale affine. Ky vëllim është në thelb një rekord të kontributeve që Blaschke dhe nxënësit e tij kishin bërë për këtë temë, sepse ishte një temë e cila eh e kishte hedhur dhe zhvilluar. Vëllimi i tretë i Vorlesungen über Differentialgeometrie konsideruar gjeometrinë që filloi nga veprimi i grupeve të transformimit të ndryshme, të tilla si ato të Möbius, Laguerre dhe gënjej. Ky vëllim, në veçanti ishte krejtësisht në frymën e Klein 's Erlangen Program.

Ai gjithashtu filluar studimin e gjeometrisë diferenciale topological, studimi i mappings invariant differentiable. Përsëri ai ka shkruar tekstet e mëdha të cilat vënë së bashku shumë rezultatet që ai kishte marrë, Geometrie der Gewebe u botua në vitin 1938, ndërsa pas ka dalë në pension ai shkroi një tekst për këtë temë të thotë Einführung in die Geometrie der Waben i cili u botua në vitin 1955.

Përveç një shkallë të nderit që kishte marrë nga Padova, i cili kemi përmendur më lart, Blaschke gjithashtu mori diploma nderi nga Universiteti i Sofjes, Greifswald Universitetit dhe Karlsruhe Technische Hochschule. Sikur ajo nuk ka qenë për të Luftës së Dytë Botërore është e mundshme që Blaschke do të kishin marrë nderimet më tej nga vendet që nuk e zgjodhi për të nderuar atë për arsye politike.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland