Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

David Harold Blackwell

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

24 April 1919

Centralia, Illinois, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

David Blackwell 's prindërit ishin Grover Blackwell dhe Mabel Johnson dhe Davidi ishte më i vjetër i katër fëmijët e tyre. Grover Blackwell punuar për hekurudhore Qendrore Ilinois dhe punën e tij përbëhej nga të shikoj pas lokomotiva ndërsa Mabel përkujdesur për familjen duke e çuar deri Davidi, dy vëllezërit e tij dhe një motër.

Si një afrikan amerikan David mund të ketë ndjekur një nga dy shkollat fillore në baza racore ndara Centralia por, sipas fjalëve të tij, ai ishte me fat për të marrë pjesë në një shkollë të integruar. Ai tha në një intervistë:

Southern Illinois ndoshta ishte mjaft raciste edhe kur isha në rritje deri atje. Shkollë shkova për të ishte e integruar, por ka pasur edhe një shkollë të bardhë të ndarë në të njëjtin qytet. Ka qenë në fakt dy shkolla të ndara, e që mund të marrin pjesë vetëm zezakët dhe e bardhë që vetëm mund të marrin pjesë. Por unë nuk ishte edhe në dijeni të këtyre problemeve - unë nuk kishte asnjë kuptim për të qenë të diskriminuar kundër. Prindërit e mi na mbrojtur nga ai dhe unë dodn't hasin mjaft e tij në shkolla të vërejmë.

Ai kishte një reagim të përzier të matematikës në shkollë. Algjebra dhe trigonometri nuk ishin të gjithë që tërheqëse për Blackwell:

Unë mund të bëj dhe unë mund të shoh se ajo ishte e dobishme, por ajo nuk ishte me të vërtetë emocionuese.

Nga ana tjetër ai ka gëzuar mjaft gjeometri, duke pasur një mësues të mirë të suject në shkollën e mesme, dhe ai ka bërë kërkesë në rritje aftësitë e tij matematikore me lojëra të tilla si kryq dhe zero ku ai filloi të analizuar nëse ka pasur gjithmonë një strategji fituese per lojtar e parë .

Në 1935, në moshën 16, Blackwell hyri në Universitetin e Illinois. Interesin e tij në matematikë vazhduar të rritet:

Gjëja më interesante më kujtohet nga gur ishte Njutoni 's metodë për zgjidhjen e ekuacioneve. Kjo ishte gjëja e vetme në gur I really liked. Pjesa tjetër e ajo dukej si sende që ishte e dobishme për inxhinierë në gjetjen momentet e inercisë dhe vëllime dhe të tilla.

Ishte një kurs për analizën reale, në bazë të çartur 's Pure Matematika, në vend se gur që me të vërtetë u kthye atë në një karrierë në matematikë:

Kjo është hera e parë e dija se matematika serioze ishte për mua. U bë e qartë se kjo nuk ishte thjesht një disa gjëra që unë i pëlqente. Subjekt i tërë ishte vetëm e bukur.

Universitet nuk ishte për të një kohë të lehtë për Blackwell, megjithatë, sepse ai shpejt e kuptoi se babai i tij ishte që të huazoj para për të financuar studimet e tij. Ai pastaj mori punë të tilla si dishwashing për të ndihmuar të fitojnë të holla, por në të njëjtën kohë ai mori kurse mbi verë dhe ishte në gjendje të diplomuar me një diplomuar në vitin 1938, pas tre viteve të studimit. Pas diplomimit Blackwell vazhdueshme për të studiuar në Universitetin e Illinois për Master në shkallën e tij që ishte dhënë në vitin 1939 dhe pastaj për doktoraturë e tij të mbikqyrur nga Joseph Doob. Kjo ishte dhënë në vitin 1941, kur Blackwell ishte ende vetëm 22 vjeç, për një tezë mbi zinxhirët Markov.

Në këtë pikë Blackwell marrë një prestigjioze emërimin një vit si Rosenwald Akademik tjetër, në Institutin për Advanced Study in Princeton. Kjo, megjithatë, të udhëhequr në problemet rreth faktit se Blackwell ishte një i zi African American. Praktikë standarde ishte që Fellows e Institutit të bëhen anëtarë nderi Fakulteti i Universitetit Princeton, por, në rast Blackwell, kjo shkaktoi një problem. Në atë kohë në Universitetin Princeton kishte pasur kurrë një student i zi universitare shumë pak anëtar të Fakultetit të zezë dhe kjo opozitë të prodhuara brenda Universitetit. Presidenti i Universitetit i shkroi drejtorit të Institutit për Advanced Study Institute duke thënë se ishin duke keqpërdorur mikpritjen e Universitetit me një takim të tillë. Për fat të mirë në kohë Blackwell nuk ishte plotësisht në dijeni të problemeve të emërimit të tij ishte shkaktuar.

Ndërsa në Institutin, Blackwell filluan të shikoni për emërimet akademike. Ai e bëri kërkesat në secilin prej 105 Kolegjeve të zezë për të parë nëse ndonjë post ishin në dispozicion. Një fakt mund të shihni se ai u përqendrua në marrjen e një punë në Kolegjin e zezë si një shenjë se ai ishte në dijeni të diskriminimit të fuqishme kundër amerikanëve të Afrikës, por ai ka sqaruar më vonë se kjo nuk ishte fare se si ai e pa atë, por ai thjesht i pranuar se një mësues i zi do të jetë i kufizuar për të dhënë mësim në Kolegjin e zi. Ai e bëri të kërkojë një pozicion në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley, megjithatë, dhe u intervistua nga Neyman për postin. Neyman të mbështesë fuqishëm emërimin e tij, por të tjerët kishin paragjykime larg shumë i fortë për të lejuar Blackwell të emëruar. Ai është ofruar një post në Universitetin Jugor në Baton Rouge cilin e ka mbajtur në 1942-43, e ndjekur nga një vit si instruktor në Kolegjin e Klark në Atlanta.

Majën e arritje për një akademik African American në ato ditë ishte një takim në Howard University. Blackwell tha vetë se Howard:

... ishte ambicja e çdo dijetar i zi.

Emërohet si instruktor në vitin 1944, ai e mori vetëm tri vjet që të kalojnë në profesor të plotë dhe Shef i Departamentit të matematikës. Në vitin e tij emërimi Blackwell martuar Ann Madison. Ai ka shërbyer si Shef deri 1954 kur ai u largua nga Howard për të marrë një rang profesori në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley. Në këtë kohë interesat Blackwell kishte kthyer drejt e statistikave dhe në 1956 ai u bë Kryetar i Departamentit të Statistikave.

Ajo ishte një leksion në vitin 1945 nga Abe Girshick i Departamentit të Bujqësisë në analizën vijues që ka ngjallur interesin e Blackwell në statistika. Ai filloi që të bashkëpunojnë me Girshick dhe në vitin 1954 ata së bashku të botuar libër Teoria e Lojrave dhe vendimet statistikoreinteresit. Blackwell në teorinë e lojrave ishte rritur gjatë tre verë në mes 1948 dhe 1950 kur ka punuar në Korporatën RAND. Një nga "lojra" ai ka studiuar atje ishte ajo e dy duellists që qasja njëri-tjetrin me një pistoletë ngarkuar. Nëse një zjarre ai ka për të vazhduar me qasjen e tjera. Cili është momenti optimale për dyluftues për të xhiruar? Në një tjetër variant të lojës "armët janë të heshtur dhe kështu që një lojtar nuk e di nëse kundërshtari i tij ka shkarkuar nëse ai është hit. Lufta e Ftohtë ka shumë për të nxitur interes në këtë lloj të lojës, dhe Blackwell shpejt u bë një ekspert kryesor.

Në 1954 Blackwell ishte i ftuar për të adresuar Kongresit ndërkombëtar i matematikanëve në Amsterdam. Në vitin e ardhshëm ai u zgjodh President i Institutit të Statistikave matematike. Nderon shumë më shumë do të vijnë në rrugën e tij. Ai u zgjodh Vice President i Shoqatës Statistikore Amerikane, Vice President i Institutit të Statistikave Ndërkombëtare, dhe Vice President i Shoqërisë Amerikane matematike. Në vitin 1965 ai u zgjodh për të Akademisë Kombëtare të Shkencave. Ai mori nga John Neumann Theory Prize nga Shoqëria Kërkimit Operacioneve të Amerikës në vitin 1979 për punën e tij në programin dinamike dhe Fisher ra Çmimin nga Komiteti i kryetarëve të shoqërive të Statistikës në vitin 1986.

Në Blackwell tha se puna e cila i dha atij staisfaction më i madh u lojra Zot dhe vendos analitik që ai i botuar në Proceedings of Akademisë Kombëtare të Shkencave në 1967. Ai kishte gjetur një provë teori lojë të teorema e Reduktimit Kuratowski dhe i lidh zonat e teorisë së lojës dhe topologji:

... dha me gëzim të vërtetë, që lidh këto dy fusha që nuk kishte qenë i lidhur më parë.

Blackwell mbetur në Universitetin e Kalifornisë deri sa ka dalë në pension në vitin 1989.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland