Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Vilhelm Frimann Koren Bjerknes

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

14 March 1862

Christiania (now Oslo), Norway

9 April 1951

Oslo, Norway

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Vilhelm Bjerknes ishte një bir i Carl Bjerknes dhe Aletta Koren, babai i të cilit ishte një ministër në Kishës në Perëndim Norvegji. Shih biografinë e Bjerknes Karl për më shumë detaje të origjinës së familjes së tij. Karl, i ati i Vilhelm, nuk ishte një experimentalist mirë dhe kështu ndërsa ai ishte një djalë i ri Vilhelm bëri shumë punë për të ndihmuar babai i tij në kryerjen e eksperimente për të vërtetuar parashikimet teorike e cila doli e kërkimit hydrodynamic babait të tij. Vilhelm filluar këtë punë me të atin e tij kur ai ishte ende mjaft një djalë i ri dhe ai vazhdoi bashkëpunimin pas ai filloi studimet e tij universitare në Universitetin e Kristiania në 1880. Vilhelm shkruante hetimet e tij të parë letra e re hydrodynamic në 1882 kur ai ishte vetëm 20 vjeç.

Ne duhet të kini parasysh se drejtshkrimit të ndryshme të Christiania ose Kristiania nuk është një gabim. Qyteti quhej Christiania kur Vilhelm ka lindur atje, u bë Kristiania në vitin 1877, pastaj u riemërua në Oslo 1925. Gjatë gjithë jetës së Vilhelm Bjerknes ai ishte lidhur me këtë qytet me tre emra të saj të ndryshme dhe të tre emra të paraqiten në këtë biografi.

Në 1888 u dha Vilhelm Master's Degree e tij nga Universiteti i Kristiania pas studiojnë matematikën dhe fizikën. Gjatë viteve të tij të fundit të studimit në universitet Bjerknes vendosur që ai do të duhet për t'i dhënë fund bashkëpunimit me babain e tij. Në këtë kohë Karl Bjerknes ishte bërë një i vetmuar dhe bashkëpunim të vazhdueshëm do të udhëhequr, Vilhelm besohet se, për vetë izolim e tij shkencore. Ajo duhet të ketë qenë një vendim i dhembshëm për Vilhelm i ri, i cili ishte kushtuar babait të tij, por kishte frikë të bjerë në modelin e punës se babai i tij kishte zhvilluar, duke e lënë atë jashtë përgjithshme të shkencës. Ishte një vendim të pjekur për të riu i cili në mënyrë të qartë e pa se ai kishte një rol të madh për të luajtur në të ardhmen e kërkimit shkencor.

Pas diplomimit nga Kristiania, Bjerknes ishte dhënë një bursë shtetërore që lejoi atë për të studiuar jashtë vendit. Ai më vonë shkroi (duke menduar për veten si dhe babai i tij) që:

... udhëton huaj shkencor [u] e domosdoshme për cilindo që në situatën tonë të kufizuar që dëshiron të zhvillohet në një njeri të shkencës.

Ai shkoi në Paris në 1889, ku ai ndoqi Poincare 's leksione mbi Elektrodinamika, pastaj ai shkoi në Bon si asistent Hertz's. Kjo nuk ishte një udhëtim të shkurtër, për Bjerknes kaloi dy vitet e 1890-1892 në Bon. Së bashku Hertz dhe Bjerknes studiuar rezonancë elektrike të cilat kanë provuar të rëndësishëm në zhvillimin e radios. Bjerknes mbeti një mik i ngushtë i Hertz dhe familjen e tij nga ajo kohë. Ai u kthye në Norvegji për të përfunduar tezën e doktoraturës në punën që ai kishte ndërmarrë në Bon. Doktoratës iu dha në 1892, kur ai ishte thrity vjet e vjetër.

Bjerknes u emërua si lektor në Högskola (Shkollën e Inxhinierisë) në Stokholm në 1893 pas, dy vjet më vonë, ai u bë profesor i mekanikës aplikuar dhe fizikës matematikore në Universitetin e Stokholmit. Ai ka vazhduar zhvillimin e ideve të babait të tij, por edhe duke bërë përparime të tjera të rëndësishme, generalising rezultatet e Thomson dhe Helmholcit. Drejtim i rëndësishëm për të ardhmen e kërkimit Bjerknes ishte fakti se ai tani aplikuar generalisation e teorisë së vortices e Thomson dhe Helmholcit, të cilën ai kishte studiuar, për mocionet në atmosferë dhe oqeanit. Bjerknes filloi të punojë një plan studimor se ai do të përdorë hidrodinamikë dhe termodinamikës në mënyrë që, duke marrë parasysh një shtet të veçantë të atmosferës, ai do të jetë në gjendje që të llogaris shtetin e saj të ardhshëm.

Në 1893 ai u martua me SH Bonnevie i cili erdhi nga një familje kalvinist francez që kishte ikur nga Franca në Norvegji në kohën e persekutimit. Ajo ishte një student i shkencave natyrore në Universitetin e Christiania. Gold shkruan:

Mikpritjen e ngrohtë e saj sinqertë dhe i dhembshur kontribuar në asnjë shkallë të vogël të lumtur atmosferë shoqërore e bashkësisë meteorologjike në Bergen ...

Ata kishin katër djem. Djali i tyre, Jakobit Bjerknes, u lind më 2 nëntor 1897. Jakobi më vonë do të bashkëpunojnë me të atin e tij dhe të bëhet një meteorolog i njohur në të drejtën e vet, zbulimin mekanizëm që kontrollon sjelljen e cyclones.

Në 1905 Vilhelm Bjerknes vizituan Shtetet e Bashkuara, e përshkroi disa nga hapat themelor ai ka marrë tashmë në teorinë e masa ajrore, dhe shpjegoi planet e tij për të aplikuar matematikën në parashikimin e motit. Fondacioni Carnegie ishin të habitur dhe i dha atij fonde për të ndjekur këtë hulumtim. Ai ishte që të vazhdojë të marrë këtë grant nga Fondacioni Carnegie për 36 vjet.

Bjerknes pranuar kryetari i mekanikës aplikuar dhe fizikës matematikore në Universitetin e Kristiania në 1907. Ai ishte një person shumë i ndryshëm nga babai i tij në atë që ai mblodhi një grup të madh të bashkëpunëtorëve të raundit të tij kudo që ai shkonte. Ai ndërtoi një shkollë të madhe në studimin Kristiania meteorologjia dinamik.

Në vitin 1912 u ofruar Bjerknes kryetar i gjeofizikës në Universitetin e Leipzig, si dhe udhëheqje të re Institutit Leipzig Gjeofizikës e cila ishte vetëm duke u themelua. Ai e pranoi pozitat duke marrë disa prej bashkëpunëtorëve të tij nga Kristiania me të. Shpejt ai u bashkua me anëtarët e tjerë të ekipit Kristiania, dhe nga djali i tij Jakob, Bjerknes i cili gjithashtu u bë një bashkëpunëtor, gjatë kohës së tij në Leipzig. Jakobi dhe Vilhelm Bjerknes bashkëpunuar në krijimin e një rrjet të stacioneve të motit në Norvegji dhe se të dhënat janë mbledhur nga këto stacione të motit që çoi në teorinë e tyre të fronte polare.

Në 1917 Bjerknes u ofruar një karrige në Universitetin e Bergen dhe ai u dhënë mundësi për të gjetur Gjeofizikës Bergen Institutit. Në fillim ai ishte më tepër qejf për të lënë Leipzig që kishte frikë për të ardhmen afatgjatë të Institutit Gjeofizikës atje, por, njëherë i bindur se puna e Institutit do të vazhdojë, ai pranoi ofertën Bergen. Pavarësisht se 55 vjeç kur ai u transferua në Bergen, më historianët pajtohen se Bjerknes bëri punën e tij më të mirë atje. Kjo punë në një mënyrë matematikore të motit parashikimi është përshkruar në:

Përpjekjet për përfshirjen e të dhënave numerike të motit në formula matematike që pastaj mund të përdoret për parashikimin e kishin filluar në fillim të shekullit në Institutin Gjeofizikës norvegjeze. Vilhelm Bjerknes dhe bashkëpunëtorët e tij në Bergen sukses në trillime në lidhje me ekuacionet e komponentëve të matshëm të motit, por kompleksiteti i tyre përjashtuar zgjidhje të shpejtë e nevojshme për parashikimit. Nga përpjekjet e tyre, megjithatë, erdhi teoria polare front për origjinën e cyclones dhe tani emra të njohur e para të ftohtë, të ngrohtë përpara, dhe para stacionare për skajet masa kryesore e ajrit ...

Hap tjetër përpara në mënyrë matematikore ishte për shkak të Richardson në 1922 kur ai reduktohet ekuacionet e komplikuara të prodhuar nga Shkolla Bergen Bjerknes në seri të gjatë të operacioneve aritmetike të thjeshtë. Megjithatë, deri në ardhjen e kompjuterëve, këto ishin ende të pamundur për të zgjidhur në kohë shkallë të nevojshme për parashikimin e motit.

Shumica e rezultateve kryesore Bjerknes në këtë fushë paraqiten në Në Dinamika e Vorbull Qarkorja me Aplikime në Atmosfera dhe Atmosferike Vorbull dhe Wave Motion (1921):

Një nga librat e tij të mira, ai përmban një shpjegim të qartë e ideve më të rëndësishme në studimin e tij themelor.

Ka qenë dy shkencëtarë nga i cili Bjerknes kishte admirim më të madhe. Një ishte Heaviside dhe të tjera u Hertz. Bjerknes kishte vizituar Heaviside në 1919 në Torquay, Angli. Deri në atë kohë Heaviside jetonte një jetë të vetmuar në rrethana të vështirë financiare dhe Bjerknes bëri më të mirë të tij për të ndihmuar atë. Në një letër të Heaviside në 1922 Bjerknes ka shkruajtur:

Nuk ka gjasa që unë do të shkruaj diçka për momentin e zotërisë tim të vjetër Hertz në laborator të cilit kam punuar në 1890-91. Unë jam një nga nxënësit e shumë pak e tij personale. kjo e bën atë një detyrë për mua që të sjellë disa memoare e tij. Kam konsideruar gjithmonë atë dhe ti si dy sundues të vërtetë të Maksuellit dhe unë jam shumë i lumtur që kam pasur fat i mirë për të ardhur në kontakt personal me këto dy të vetmet.

Në 1923 Bjerknes botoi një përmbledhje të letrave në rezonancë elektrike, dhe shkroi një hyrje për përkushtimin e tyre kujtimin e Hertz.

Bjerknes bërë veprimin e tij përfundimtar në vitin 1926 kur ai pranoi kryetari i mekanikës aplikuar dhe fizikës matematikore në Universitetin e Oslos (Kristiania ishte riemëruar në Oslo 1925). Puna e tij me siguri nuk ishte i mbyllur për matematikë e parashikimit të motit, sepse ai vazhdoi të studiuar punën hydrodynamical filluara nga babai i tij. Ai gjithashtu prodhuar teori, në vitin 1926, se njollat e diellit janë të shpërthyer në fund të vortices magnetik prishur nga rotacioni diferenciale diellit.

Gjatë viteve të tij në Universitetin e Oslos deri në pensionimin e tij në 1932 Bjerknes vënë një përpjekje të konsiderueshme në mësimdhënie. Ai botoi një libër me analiza vektoriale në vitin 1929 që ishte projektuar si i parë i një teksti të madh në fizikën teorike. Kjo ishte një projekt i cili nuk ka përfunduar por:

... mendjen e tij nuk ishte vigjilent shoi nga mosha, dhe ai vazhdoi të punës pas daljes në pension të gjatë të tij.

Në vitin 1928 gruaja Bjerknes 'vdiq dhe në atë kohë motra e saj, Profesor Kristine Bonnevie, u bë grua e tij.

Siç tregohet në kuotën më lart, Bjerknes mbetur aktive pas daljes në pension të tij. Në veçanti ai u bë President i Shoqatës së Meteorology i Unionit Ndërkombëtar të Gjeodezi dhe gjeofizikës në 1932. Ai organizoi Takimin Ndërkombëtar të Shoqatës në Edinburg, Skoci, në 1936. Ai iu drejtua festimet e jubileut Silver Instituti i Gjeofizikës Leipzig në vitin 1938, duke i inkurajuar ata që të punojnë më shumë për problemet e parashikimit të motit.

Në vitin e II pas Luftës së Parë Botërore shpërtheu:

Shpërthimin e luftës në vitin 1939 ishte një goditje e lënduar për Bjerknes, imbued si ai ishte me idealet e miqësisë dhe bashkëpunimit ndërkombëtar dhe me lidhjet e tij shumë me Gjermaninë dhe në jetën gjermane shkencore. Gjatë pushtimit te Norvegjise ai tregoi ndaj pushtuesit një serioziteti dinjitoze dhe kurajoz.

Edhe pse Bjerknes ishte 84 vjeç në vitin 1946, ai bëri udhëtimin për Festimet Tercentenery Newtonit në Angli.

Gold shkruan e karakterit të tij:

Bjerknes ishte dinjitoze në mënyrë, në pamje dhe në prezantimin e tij të punës së tij shkencore, por me dinjitetin e tij ai i kombinuar një modesti të caktuar dhe një entuziazëm që të dyja tërhequr dhe stimuluar burra të rinj.

T Bergeron, një nga studentët e tij, shtoi:

Kuptim gjobë të humorit që [Bjerknes] pushtuar, së bashku me gjeniale e tij, larg tij sightedness, rritur gjatë një karrierë të gjatë dhe të emigrojnë, e bëri atë një individ shumë i njeriut. Por ai ishte sigurisht pak i trembur apo të shtypura.

Më shumë se një herë kam dëgjuar atë shtet që nuk ka mësuar me lehtësi, se ai i mungonte aftësia e natyrshme për të komunikuar me lehtësi mendimet e tij me gojë apo me shkrim, se ai duhej të ishte punëtor e vështirë - dhe sigurisht ai ishte një.

Cila nderon Bjerknes u dhënë shumë më tepër janë të shumta tek lista këtu, por e kemi përmendur disa. Ai u zgjodh në akademi kombëtare të tilla si Akademia norvegjeze të Oslos (1893), Akademia e Shkencave Uashington (1906), holandisht Akademia e Shkencave (1923), Akademia Prusiane (1928), Shoqëria Mbretërore e Edinburg (1930 ), Shoqëria Mbretërore e Londrës (1933), Kombëtare të SHBA Akademia e Shkencave (1934), si dhe Akademia Papnor e Romës (1936).

Ai gjithashtu ka marrë diploma nderi nga shumë universitete të tilla si University of St Andrews (1926) dhe Universitetin e Kopenhagës (1929). Midis Medaljen e ai mori ishin Medaljen Agassiz për Oqeanografi (1926), Medaljen Symons për Meteorology (1932), dhe Blej-zgjedhorSHKUP Medaljen për Meteorology (1933).

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland