Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Carl Anton Bjerknes

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

24 Oct 1825

Christiania (now Oslo), Norway

20 March 1903

Kristiania (now Oslo), Norway

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Carl Bjerknes 's babai Ibrahimi ishte Isaksen Bjerknes, biri i ri i një fermeri nga Sandsvär, dhe nëna e tij ishte Elen Birgitte Holmen. Carl prindërit e të dy erdhën me prejardhje të bujqësisë të dobët, por, që nga babai i Karl ishte djali i ri, ai nuk kishte fermë për të trashëguar kështu që ai shkoi në Kopenhagë të cilësohet si një kirurg veterinare. Elen Holmen, nëna e Karl, erdhi nga Drammen (rreth 30 km nga Sandsvär), ku i ati i saj ishte gjithashtu një fermer. Në 1825, kur Karl ishte dymbëdhjetë vjeç, babai i tij vdiq dhe nëna e Karl ishte e majta në të sjellë deri tre fëmijët e tyre me të ardhura shumë pak. Duke pasur parasysh rrethanat e vështira financiare që Elen gjetur veten në, kjo ishte një arritje e shquar që ajo ishte në gjendje të dërguar të dy bijtë e saj në universitet.

Në 1844 hyri Bjerknes Universitetin e Christiania (tani Oslo), ku ai ka studiuar të minierave. Ai u dha një diplomë në inxhinieri minierave në 1848 dhe për katër vitet e ardhshme ai ka punuar në miniera argjendi Kongsberg. Argjendi ishte minuar në Kongsberg, në Norvegji juglindore, nga fillim të shekullit të 17-të deri në mesin e shekullit të 20-të. Shkolla më e vjetër e minave në botë, e themeluar 1757, ishte në qytet dhe Bjerknes punuar atje nga 1848 deri 1852.

Për dy vite, 1852-1854, Bjerknes mësohet matematikës në një shkollë, por një çmim i mundësuar atij një bursë për të studiuar matematikë në Göttingen dhe Paris në 1856-57. Vilhelm Bjerknes djali i tij më vonë shkruan (duke menduar për veten si dhe babai i tij) që:

... udhëton huaj shkencor [u] e domosdoshme për cilindo që në situatën tonë të kufizuar që dëshiron të zhvillohet në një njeri të shkencës.

Dirichlet leksione të Karl Bjerknes në Göttingen në hidrodinamikë dhe Bjerknes u bë aq i interesuar në këtë temë që ai kaloi pjesën tjetër të jetës së tij kërkimeve në atë zonë. Ai u emërua si lektor në Matematikë e Aplikuar në Universitetin e Christiania në 1861, duke u bërë një Reader në Aplikuara Matematikë atje në 1863.

Në 1859, pas kthimit nga udhëtimet e tij të huaj, Bjerknes ishte martuar babai Aletta Koren e të cilit ishte një ministër në Kishës në Perëndim Norvegji. Vilhelm Bjerknes djali i tyre ka lindur në 1862 dhe ai luajti një rol të rëndësishëm në punën e babait të tij edhe si asistent i ati i tij kur ai ishte i ri, pastaj më vonë shkrim punën hydrodynamical babait të tij për botim. Ata ishin dy djem të tjerë, Karl i cili u bë një marinar dhe vdiq në një ciklon tropikale, dhe Ernst i cili u bë një inxhinier. Ndoshta vlen të përmendet vetëm si i talentuar dhe një familje Carl Aletta Bjerknes kishte. Në një veçanti e nipat e tyre Jakobit Bjerknes, Vilhelm Bjerknes 's bir, arriti edhe famë të madhe si një shkencëtar.

Pas vdekjes së Karl Bjerknes, djalin e tij Vilhelm Bjerknes përkujtimor u dha një leksion në të cilin ai e përshkroi vështirësitë e babait të tij iu desh të përballen me pas duke u bërë një Reader në Matematikë e Aplikuar në Universitetin e Christiania:

[Karl Bjerknes] vuajti për pesë vjet nga ngërç shkrimtarit; provuar duke përdorur dorën e majtë pa sukses; u ndihmuar nga gruaja e tij deri në tendosje të bërë këtë dhe menaxhimin e një familje u bë shumë i madh për të, ka angazhuar një sekretar i cili shkroi mbi shirita letre matematikë diktuar, dorëzuar çdo rrip të tij në mënyrë që ai mund të shihte atë para se ta hap tjetër.

Pavarësisht nga vështirësitë nën të cilat ai ka punuar, Bjerknes rezultate të shquara dhe u gradua me Profesor i Matematika e Aplikuar në Universitetin e Christiania në 1866. Në 1869 ai pranoi kryetari i pastër Matematika në universitet.

Nga koha që Vilhelm ishte e vjetër të mjaftueshme për të ndihmuar babai i tij, Bjerknes kishte diçka të bëhet e gjallë i vetmuar në një botë të vetën e tij, e dominuar tërësisht nga hulumtimet e tij hydrodynamic. Pihl shkruan në:

Bjerknes kishte një personalitet i lezetshëm dhe ishte një mësues i shkëlqyer i cili ishte shumë i nderuar nga nxënësit e tij për cilësitë e tij personale dhe të papaguar leksione. Ashtu si vitet e kaluar, megjithatë, ai tregoi një tendencë në rritje për izolim profesional dhe një frikë e publikimit rezultatet e hulumtimit të tij, e cila kishte të bënte kryesisht me problemet hydrodynamic.

Le të shqyrtojmë pak punë kjo e cila mori një rol të tillë dominues në jetën Bjerknes '. Ai filloi hetimet e tij nga një rezultat që Dirichlet kishin provuar që në leksionet e ai mori pjesë, domethënë që një top të mund të lëvizin me një shpejtësi konstante pa veprimin e forcave të jashtme përmes një lëng frictionless. Bjerknes zbuluar analogji midis organeve mënyrë mund të lëvizin nëpër një lëng frictionless dhe efekte të caktuara elektromagnetike. Djalin e tij e përshkroi këtë punë në përkujtimore leksion të përmendura më lart:

... [Carl Bjerknes] punuar nga matematika e pulsating sferat në një fluide, duke gjetur se ato janë "pasqyrë imazhin" e akuzave elektrike dhe shufrat magnetike në atë "si" sferat tërhequr njëri-tjetrin dhe 'ndryshe nga' sferat e neveriten me forcat e ndryshme si katrore inversi i distanca në mes tyre.

Ai ka punuar vazhdimisht në drejtim të qëllimit të zhvillimit të një teori e fenomeneve hydrodynamic i cili përfshiu Maxwell 's teori electrodynamic. Puna e tij është një kontribut i rëndësishëm, por ai nuk e ka arritur qëllimin e tij. Pihl shkruan në:

Foto "e tij hydrodynamic e botës" dhe përpjekjet e tij për të shpjeguar forcave elektromagnetike përmes hidrodinamikë janë sot më shumë një analogji interesante se një teori themelore fizike, por me kërkimin e tij Bjerknes arritur depërtim të madh në hidrodinamikë fenomenet dhe zhvillimet e parashikuar në këtë mënyrë më vonë në disa fusha.

Ne kemi përmendur më lart se ajo ishte Vilhelm Bjerknes i cili ka shkruajtur punën hydrodynamical babait të tij për botim. Ai e bëri këtë duke botuar një punë dy vëllim (vëllimin e parë në 1900, me të dytë në vitin 1902) i përbërë nga babai i tij e ligjëratave në këtë temë. Traktat kishte të drejtë veprim Hydrodynamic në një distancë sipas teorisë CA Bjerknes së.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland