Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Errett Albert Bishop

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

24 July 1928

Newton, Kansas, USA

14 April 1983

San Diego, California, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Errett Peshkopi 's prindërit ishin Helen dhe Albert T Peshkopi. Babai i tij është diplomuar nga Akademia Ushtarake Shtetet e Bashkuara në West Point dhe ka shërbyer në ushtrinë amerikane gjatë Luftës së Parë Botërore Pas luftës ai ishte profesor i matematikës në një numër i universiteteve të para përfundon karrierën e tij si profesor i matematikës në Uikita State University, Uikita , Kansas, ku shëndetit të dobët e detyruar atë të dalin në pension në fillim. Ai vdiq në vitin 1933 kur djali i tij Errett ishte pesë vjet e vjetër. Pavarësisht vdesin para se ai mund të ndikojë Errett personalisht ndaj matematikës, në të vërtetë ai pati një ndikim shumë të konsiderueshme që prej kur Errett ishte një djalë i ri ai filloi të studiojë matematikën tekstet e cila kishte i takonte babait të tij. Familjes mbetur në shtëpi në të njëjtën familje pas vdekjes së Albert Njutonit dhe librat e tij mbetën të nxeh Errett rinj. Është e qartë se ishte një ogur Errett fëmijë, por ajo ishte mbresëlënëse se ai kishte një motër, Maria, që ishte dy vjet më të rinj se ai ishte një ishte gjithashtu një ogur matematikore.

Errett nuk ka gjetur e shkollës së mesme në të gjitha sfiduese dhe kur ai ishte gjashtëmbëdhjetë, duke dashur të përparojë me arsimin e tij në një mënyrë që nuk ishte ndodhur në shkollë, ai ka bërë kërkesë dhe ka pranuar për një program të bursave të veçantë në Universitetin e Çikagos. Duke filluar studimet e tij universitare në vitin 1944, peshkopi i diplomuar me BS nga Çikago në vitin 1947 dhe vazhdoi të studimit për master të gradës së tij që ishte dhënë në vitin 1947. Peshkopi u bashkuan në Çikago nga Maria motra e tij më të rinj të cilët, pasi ai kishte qenë, ishte pranuar për programin e bursave të veçanta në Universitetin e Çikagos. Peshkopi kishte qenë mësuar nga Paul Halmos kur ai ishte duke studiuar për BS e tij dhe kjo ishte e mbikqyrur Halmos që studimet e tij e doktoraturës. Megjithatë Peshkopi 1950-52 kaloi në ushtrinë amerikane. Pas përfundimit të trajnimit bazë të tij u dërgua ushtria Peshkopi për të ndërmarrë kërkime matematikore në Byronë Kombëtare të standardeve. Ai ishte shumë i suksesshëm dhe e marra:

Fjongo lavdërim me varëse për hulumtimet matematikore në Ushtrinë artilerisë.

Pas kthimit në Çikago në 1952 Peshkopi parashtruar tezën e doktoraturës e tij Spectral Teoria për Operacionet në Hapësirat Banach në 1954. Halmos tha:

Si student ai ishte i shquar dhe me shkrim e tezës së tij ai u bë spektakolare.

Duke parashtruar tezën e tij, Peshkopi u emërua si një mësuesi në matematikë në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley. Ai u promovua rregullisht duke arritur rangun e profesorit të plotë. Gjatë vitit 1964-65, por duke e mbajtur rang profesori i tij në universitet, ai kaloi viti në Institutin Miller për Themelore të Kërkimit në Berkeley. Pastaj, në vitin 1965, ai pranoi një rang profesori në Universitetin e Kalifornisë në San Diego, ku ai qëndroi për pjesën tjetër të karrierës së tij. Në 1982 ai u bë i sëmurë me kancer dhe vdiq nga sëmundja në vitin e ardhshëm.

Peshkopi i punës është aq e gjerë duke filluar që është e vështirë të jap një pasqyrë në një biografi të tillë si ky. Le të shohim në gazetat e zgjedhur është dhënë libri që u botua në vitin 1986 dhe reprints disa nga kontributet më të rëndësishme e peshkopit. Libri i ndarë letrat e peshkopit në pesë kategori:

(1) përafrimin polinom dhe racionale. Shembuj janë zgjerime e teorema Mergelyan e përafrimit dhe teorema e Frigyes Riesz dhe Marsel Riesz lidhur me masat për rrethit njësi Puna në polynomials. Peshkopi gjetur metoda të reja në trajtimin me këto probleme;

(2) Teoria e përgjithshme e algebras funksion. Këtu Peshkopi punuar në algebras uniforme (algebras commutative Banach me njësi normat e të cilëve janë normat fantazme) provojnë rezultatet e tilla si antisymmetric dekompozim i një algjebër uniforme, Peshkopi-teorema DeLeeuw, dhe prova të ekzistencës së masave Jensen. Në vitin 1965 Peshkopi shkroi një studim i shkëlqyer Uniform algebras shqyrtimin e bashkëveprimit midis teorisë së algebras uniforme dhe ajo e disa variablave komplekse.

(3) hapësirat Banach dhe teoria operatori. Një teori shembuj të një letër nga peshkop mbi këtë temë është Spectral për operatorët në një hapësirë Banach (1957). Ai paraqiti kusht që tani quhet kusht Peshkopi cila doli të jetë shumë i dobishëm në teorinë e operatorëve zbërthyeshëm.

(4) Disa ndryshore komplekse. Shembuj të dokumenteve peshkopit në këtë fushë janë Analyticity në hapësira të caktuara Banach (1962). Ai vërtetuar rezultatet e rëndësishme në këtë fushë si teorema embedding biholomorphic për një manifold Stein si submanifold mbyllur në n C, dhe një dëshmi e re e Teorema e duhur Remmert e hartës.

(5) matematikë konstruktive. Peshkop të bëhet interesuar në çështjet themelore rreth 1964, për kohën kur ai ishte në Institutin Miller. Ai shkroi një tekst i famshëm Parimet e analizave konstruktive (1967), i cili kishte për qëllim të tregojnë se një trajtim konstruktiv të analizës është e realizueshme. B van Rootselaar, rishikimi tekst, ka shkruajtur:

Frymëzimi është marrë nga idetë s Brouwer 'modifikuar në mënyrë që të marrë një copë të mirë drejtimin e matematikës që mund të konsiderohet si konstruktiv dhe në të njëjtën kohë i ngjan matematikë klasike sa më shumë të jetë e mundur. Arsyetim themelor teori është kryesisht intuitionistic, duke shmangur përdorimin e mohim. Megjithatë, një marrëveshje e mirë e Brouwer 's intuitivizëm është refuzuar, sidomos nocionet e tij të sekuenca zgjedhjes së lirë, përhapet dhe teorema e bar. Parimi i jo-konstruktive e arsyetimit klasike "Ose të gjitha elementet e P A keni pronë ose ekziston një element i A me prona nuk P" (e quajtur parimi i dijeni enciklopedike) duhet të evitohet. Kjo është bërë në përgjithësi duke kufizuar nocionet në mënyrë të tillë që ose parim është i kënaqur trivially ose asnjë ankesë në parim është e nevojshme.

Peshkopi ishte duke punuar në një rishikim e këtij teksti në kohën e vdekjes së tij dhe kjo ishte e përfunduar dhe botuar si analiza konstruktive në vitin 1985 nga Urat Douglas:

Një tipar të dallueshëm të tekstit të rishikuar është se ka 93 të hyra në bibliografi, krahasuar me 17 në origjinal. Pothuajse të gjitha këto referenca janë shfaqur që nga publikimi i parë, dhe më borxh ekzistencën e tyre për këtë punë.

Shumë zona të tjera të matematikës u dhënë trajtim konstruktiv nga Peshkopi. Në vitin 1972 ai botoi teorine konstruktive masë shkruar në bashkëpunim me Henry Cheng. Në vijim të botuar vitin e Peshkopi skizofrenisë në matematikë bashkëkohore e cila i dha parimet e tij të constructivism. Ai renditi:

(A) sens Matematikë është e zakonshme;
(B) A nuk e pyet nëse një deklaratë është e vërtetë derisa ju e dini se çfarë do të thotë;
(C) Një provë është argument çdo plotësisht bindëse;
(D) dallimet kuptimplotë meritojnë të ruhet.

Leonard R Haff, Murray Rosenblatt, dhe Stefan E Warschawski në një nekrologji e kolegut të tyre peshkopi të shkruani:

Errett Peshkopi do të mbahet mend si një nga matematikanët shquar në botë. Ai do të mbahet mend për kuptimin e tij të drejtësisë, për integritetin dhe dinjitetin e jetës së tij personale.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland