Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jean-Baptiste Biot

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

21 April 1774

Paris, France

3 Feb 1862

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jean-Baptiste Ligji Biot ishte arsimuar në kolegjin e Luis-le-Grand, në Paris, pastaj pas diplomimit ai u bashkua ushtrisë në 1793. Ai ishte pastaj një nxënës në Ecole Polytechnique në Paris, ku Monge realizuar potencialin e tij. Nuk ishte një kryengritje u përpoq nga royalists kundër Konventës dhe Ligji Biot morën pjesë. Ai u pushtua nga forcat qeveritare dhe të burgosurve të marra. Sikur të mos ishte për Monge, i cili nuk mund të shohë dikush me talente të tillë të mbetet në burg, apo edhe vdes, duke u lutur me sukses për lirimin e tij të karrierës së tij premtuese mund të ketë përfunduar.

Ai u bë Profesor i matematikës në Ecole Qendrore në Beauvais në 1797. Tre vjet më vonë ai u bë profesor i fizikës matematike në College de France, një takim i cili ishte për shkak të ndikimit të Laplace.

Në 1803 u zgjodh Ligji Biot Klasa e parë të Institutit. Tre vjet më vonë ai shkoi me Arago në Spanjë për të përfunduar punën e filluar më parë atje në llogaritjen e masës së harkut të meridian. Ligji Biot Në 1809 u emërua profesor i Fizike Astronomi në Fakultetin e Shkencave.

Ligji Biot studiuar një gamë të gjerë temash matematikore, kryesisht në anën e matematikës aplikuar. Ai e bëri përparime në astronomi, elasticitet, elektriciteti dhe magnetizmi, ngrohje dhe optikë në anën e aplikuar, ndërsa, në matematikë të pastër, ai edhe e bëri punë të rëndësishme në gjeometri. Ai bashkëpunoi me Arago mbi pronat thyes të gazeve.

Ligji Biot, së bashku me Savart, zbuloi se intensiteti i fushës magnetike të ngritur nga një aktual rrjedh nëpër një tel ndryshon anasjelltas me distancë nga tela. Kjo është e njohur tani si Ligji Biot Ligjit Savart dhe është thelbësore për teori moderne elektromagnetike.

Për punën e tij në polarizimin e dritës duke kaluar përmes zgjidhjeve kimike ai u dha Medaljen Rumford e Shoqërisë Mbretërore. Një tjetër e veprave të tij të rëndësishme u Memoire sur la figura de la terre (1827) e cila përshkruan formën e Tokës.

Ai gjykohet dy herë për postin e Sekretarit të Académie des Sciences dhe për të përmirësuar shanset e tij për zgjedhje për këtë post ai ka shkruajtur Essai sur l'Histoire des Generale varëse Shkencave la revolucion. Megjithatë ai humbi në 1822 për të Furierit për këtë post, atëherë Furierit përsëri kur vdiq ai aplikohet vetëm për të humbur në Arago.

Në Shën Beuve thotë se Ligji Biot

u pajisur me shkallën më të lartë me të gjitha cilësitë e kureshtje, zgjuarsi, depërtimit, precision, analiza zgjuar, metodë, qartësia, në të shkurtër me të gjitha cilësitë esenciale dhe të mesme, një bar, gjeni, në sensin e origjinalitetit dhe shpikje.

Një koment kundërta nga Olinthus Gregori në 1821 është:

Lidhur me M. Ligji Biot, unë kam një mundësi e bukur plotësisht vlerësuar karakterin e tij kur ne ishim së bashku në Zetland [= Shetland] Ishujt dhe unë nuk hezitoj të them se nuk kam takuar në mënyrë të çuditshme përbërë një të pavërtetën, zjarr, ndryshueshmëri, dhe dëshirë natyrore, siç është paraqitur në karakterin e tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland