Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Irénée-Jules Bienaymé

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

28 Aug 1796

Paris, France

19 Oct 1878

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Bienaymé frekuentuar shkollën, së pari Lycée në Bryzh, pastaj më vonë Lycée Louis-le-Grand, në Paris. Pas marrjes pjesë në mbrojtjen e Parisit në 1814, ai hyri në Ecole Polytechnique. Kjo nuk ishte një kohë të lehtë në Paris dhe Ecole Polytechnique ishte e mbyllur për një kohë të gjatë kursit të tij.

Bienaymé Në 1818 u bë një lektor në matematikë në akademinë ushtarake të Shën Cyr. Megjithatë, pas dy vjet atje ai u bashkua me Shërbimin Civil në Administratën e Financave. Ai u gradua shpejt të inspektorit, pastaj në 1834 ai u bë e përgjithshme inspektor.

Pas revolucionit të 1848 Bienaymé pension nga shërbimi civil dhe ai u emërua profesor e probabilitetit në Sorbonne. Ai vazhdoi që të këshillojë qeverinë dhe ai ishte një ekspert statistikore në qeverinë e Napoleon III.

Në 1852 u zgjodh për të Bienaymé Akademisë Paris dhe për 23 vitet e ardhshme ai ishte arbitri për çmimin e statistikave. Ai ishte gjithashtu një anëtar themelues i Francës Mathématique Societe de të bëhet president i Shoqërisë në vitin 1875.

Bienaymé botuar vetëm 23 artikuj gjatë jetës së tij dhe gjysma e këtyre ishin publikuar në vende të errët. Artikuj në fillim të diskutuar mbi demografinë dhe tryeza të jetës. Ai gjithashtu shkroi mbi madhësinë e juries dhe duhet shumicë për një bindje. Në fakt sistemi të jurisë në Francë në atë kohë ishte i bazuar në Laplace 's konkluzione por ajo u sulmua nga Poisson. Bienaymé mbështetur Laplace mbi këtë çështje.

Në fakt Bienaymé mbështetur Laplace në përgjithësi pasi ishte Laplace 's Théorie analytique des probabilités (1812) që ishte ndikim më të madh në të menduarit shkencor Bienaymé gjatë gjithë jetës së tij. Një nga kontributet e tij ka qenë për të generalise metodë Laplace e shesheve më pak.

Një gjuhëtar i shkëlqyer, Bienaymé përkthyer Chebyshev 's work from rusisht në frëngjisht. Në fakt Bienaymé ishte një mik i Chebyshev, dhe gjithashtu për Matematikanë të tjera të rëndësishme të tilla si Quetelet, Cournot dhe Lame.

Bienaymé botuar Bienaymé-pabarazia Chebyshev cila u përdor për të dhënë një demonstrim shumë e thjeshtë dhe e saktë të ligjit përgjithësuar të numrit të madh. Ai gjithashtu ka punuar në gjyqet e pavarura binom dhe kontributi i tij më i rëndësishëm ishte deklarata e tij e teorema criticality për proceset e thjeshtë bronkial që ai dha në 1845. Puna e tij në këtë daton që nga Galton dhe Haldane.

Ai gjithashtu i dha një provë të thjeshtë për randomness e vërejtje të vazhdueshme në një sasi të ndryshme. Ai tha, dhe dha një dëshmi që lë diçka për të dëshiruar, një teoremë të sofistikuar kufi e cila u studiua nga von & Përditësime përsëri në 1919.

Bienaymé nuk priren të kenë argumente me njerëz. Ai argumentoi me Cauchy mbi metodën e pak shesheve dhe, në 1842, ai kritikoi Poisson 's ligjin e numrave të mëdha. Bienaymé ishte mjaft i gabuar në kritikën e tij të Poisson, por në përgjithësi ai ishte vjet para kohës së tij në thellësi të ideve të tij statistikore.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland