Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ludwig Georg Elias Moses Bieberbach

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

4 Dec 1886

Goddelau, Hesse-Darmstadt, Germany

1 Sept 1982

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ludwig Bieberbach parashtruar tezën e tij habilitation në 1911. Kjo ishte një punë e rëndësishme për grupet e mocioneve Euklidiane, dhe kjo ishte një hap i madh drejt provuar Hilbertit 's problem tetëmbëdhjetë. Bieberbach u emërua profesor i matematikës në Basel në Zvicër, Frankfurt am Main në Gjermani, dhe Universitetin e Berlinit, ku ai mbajti kryetari i gjeometrisë. Ai e bëri punën e rëndësishme në teorinë funksion dhe kishte një reputacion si një mësues i frymëzuar, por në vend të paorganizuara.

Bieberbach përmendet më të mira (të tjera se për pikëpamjet e tij anti-hebraike) për hamendje Bieberbach (1916). Kjo ishte e zgjidhur plotësisht, pas shumë rezultatet e pjesshme, në vitin 1984 nga Louis de Branges. Polynomials Bieberbach studiuar gjithashtu (1914), i quajtur tani pas tij, e cila e përafërt një funksion që conformally harta një të dhënë thjesht-domain lidhur mbi një disk. Një kontribut i rëndësishëm nga Bieberbach ishte një punë të përbashkët me Schur, i publikuar në vitin 1928, Über die Minkowskische Reduktiontheorie formën der positiven quadratischen.

Konvertimin e Bieberbach për shkak nazist duket se ka qenë mjaft i papritur. Më 30 janar 1933 Hitleri erdhi në pushtet dhe më 1 prill nuk ishte ashtu-quajtur "Dita e bojkotit", kur dyqanet ishin çifut e bojkotuan dhe e lektorëve hebre nuk u lejuan të hyjnë në universitet. Hirsch shkruan në:

Çdo person i cili ishte atje kishte për të bërë një fjalim pak për përtëritje të Gjermanisë etj Dhe e bëri këtë Bieberbach mjaft bukur dhe pastaj ai tha: "Një pikë bie në pendim, sepse gëzimi im i dashur miku im dhe kolegu i Schur nuk lejohet që të jetë me ne sot. "

Megjithatë, së shpejti pas kësaj Bieberbach ishte konvertuar në pikëpamjet e të përndjekur nazistët dhe energji kolegët e tij çifute. Më 7 prill 1933 Shërbimi Civil Ligj, do të thotë e heqjes mësuesit hebrenj nga universitetet, dhe sigurisht edhe për të hequr ato me origjinë hebreje nga rolet e tjera. Gjithë nëpunësve civil të cilët nuk ishin me prejardhje Ariane (duke pasur një gjysh e fesë çifute bërë jo dikush-arian) janë të pensionuar. Deri në nëntor 1933, kur ai ka vepruar si një nga Ledermann 's ekzaminerët, Bieberbach ishte veshur uniformën naziste gjatë kryerjes së provimit.

Në vitin 1934 Edmund Landau u shkarkua nga posti i tij në Göttingen. Nga kjo kohë Bieberbach ishte fuqishëm në favor të veprimeve të tilla kundër Matematikanë hebre. Ai ka shkruajtur:

Një muaj më parë dallimet me trupin e studentit Göttingen përfundoi aktivitetet e mësimdhënies e Herr Landau. ... Kjo duhet të shihet si një shembull kryesor i faktit se përfaqësuesit e racave të ndryshme nuk tepër përzierje si studentët dhe mësuesit. ... Instinktet e studentëve Göttingen Landau mendonte se ishte një tip që trajtohen gjërat në një mënyrë jo-gjerman.

Bieberbach ishte drejtues redaktor i Mathematiker der deutschen Jahresbericht-Vereinigung në vitin 1934 dhe ai botoi një letër të hapur "në gazetë e cila ishte mjaft kritik i Harald Bohr, sepse ai kishte sulmuar pikëpamjet raciste Bieberbach së. Që letër ishte botuar nga Bieberbach pa atë që ka marrë miratimin nga redaktorët e tjerë, Mathematiker deutschen-Vereinigung ishte kritike e veprimeve të tij dhe Bieberbach u detyrua të japë dorëheqjen nga funksioni i tij editoriale.

Bieberbach zhvilluar nocionin e matematikës gjermane 'një' stil sintetike në krahasim me stilin abstrakt 'analitik hebraike'. Ai themeloi një ditar Deutsche Mathematik për të inkurajuar këtë stil gjermanisht në matematikë, por, për fat të mirë, ditar dështuar.

Më 7 prill 1938 Schur u detyrua të japë dorëheqjen nga Komisionet e Akademisë prusiane të Shkencave pas Bieberbach kishte shkruar (në 29 mars):

Më duket e çuditshme se çifutët janë ende anëtarë të komisioneve akademik.

Helmut Grunsky, i cili ishte një studente e doktoraturës së Bieberbach në 1932, u bë redaktor i Jahrbuch über die Fortschritte der Mathematik në mes të viteve 1930. Ai rezistoi presionit të vendosur ndaj tij nga Bieberbach nuk do të përdorë gjyqtaret hebre. Në fillim të 1938 Bieberbach shkroi Grunsky:

Mbi të gjitha, mund të jeni në fund të shkarkojë hebrenjve nga stafi juaj në Vitin e Ri. ... Unë përsëri theksoj se stafi juaj e gjyqtarët duhet të jenë në përputhje me rregulloret, të cilat janë të detyrueshme për të gjithë gjermanët që nga 30 janar 1933. ... Ju shikoni se si sjelljes dëmton reputacionin e mirë të Akademisë.

Bieberbach ka shkruajtur shumë gazeta të shprehur pikëpamjet e tij raciste. Grunsky cili shkroi nekrologji e Bieberbach, por në këtë artikull ai nuk ka përmend gazeta Bieberbach ideologjik në të gjitha. Matematikanë Bieberbach Shumë mendojnë se nuk mund të ketë mbajtur me ndershmëri views ai ka, por ndjenja është se ai ishte ambicioze për t'u bërë kreu i matematikë gjermane dhe pasoi një rrugë që ai mendonte se do të bënte atë të suksesshëm në këtë.

Pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore në vitin 1945 Bieberbach humbur të gjitha postet e tij për shkak të përfshirjes së tij politike. Pavarësisht nga kjo Ostrowski e ftoi atë të leksion në Universitetin e Bazelit në vitin 1949. Ostrowski respektuar kontributin Bieberbach si një matematikan, dhe konsiderohet pikëpamjet e tij politike ishin të parëndësishëm në kontributet e tij të shquar në matematikë. Shumë ishin kritike e Ostrowski për të bërë këtë ftesë për të Bieberbach. Ndoshta ka një ironi në faktin se de Branges u bë fituese e çmimit të parë për zgjidhjen Ostrowski hamendje Bieberbach.

Në Grunsky jep një listë të 137 letrat dhe librat nga Bieberbach, dhe një listë të 17 doctorates nderit ai mori para shkarkimin e tij në vitin 1945.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland