Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Luigi Bianchi

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

18 Jan 1856

Parma, Italy

6 June 1928

Pisa, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Luigi Bianchi ishte shkolluar në një shkollë në Parma, pastaj në Scuola Normale Superiore ndërmarrje para se të studimeve universitare në Pisa. Ai studioi nën Betti dhe Dini dhe u diplomua me dallimin më të lartë nga Pizës në vitin 1877. Ai përfundoi një disertacion doktorature në sipërfaqet e aplikueshme. Hulumtimi i tij ishte ndërmarrë në një numër universitetesh në të gjithë Evropën, e parë në Pisa, pastaj në Monako dhe më në fund në Göttingen ku ai studioi me Klein.

Pas kthimit të tij në Itali më 1881, Bianchi ishte emëruar në një rang profesori në Scuola Normale Superiore të Pizës. Ai u gradua disa herë, për të profesor i jashtëzakonshëm në gjeometrinë diferenciale, pastaj profesor i jashtëzakonshëm në Gjeometria projektive, pastaj të gjeometrisë analitike. Ai u bë një profesor të plotë të gjeometrisë analitike në 1890.

Bianchi bërë kontribute të rëndësishme për Gjeometria diferenciale. Ai zbuloi të gjitha geometries e Riemann që lejojnë një grup të vazhdueshëm të transformimeve. Puna e tij mbi mos-geometries Euklidiane është përdorur nga Ajnshtajni ne teorine e tij të përgjithshme të relativitetit. Kontributet e tij matematikore janë përshkruar nga Hilton në si vijon:

Pjesa më e madhe e [në fillim të tij] puna është në pronat e sipërfaqeve. Metodat e tij ishin të bazuar në teorinë e dy formave themelore diferenciale katror e Gausit. ... ai nuk botoi asgjë që nuk përmbajnë një kontribut real për njohuri. Subjektet tjera që tërhoqi në atë kohë ishin Lie 's teorinë e grupeve të vazhdueshme dhe teorinë e grupeve të Substitutions të llojit x' = (hanxhar + b) / (cx + d). Por edhe kur ai ishte shkruar në këto tema, letra të sipërfaqeve ishin ende shfaqen, dhe gjeometria diferenciale zhytur gati të gjithë vëmendjen e tij për të dymbëdhjetë viteve të fundit ose në mënyrë të jetës së tij.

Bianchi shkroi një numër të traktatet me ndikim të cilat:

... tregojnë atë që të jetë jo vetëm e një gjeniu shkencore, por edhe një mjeshtër i stilit të qartë dhe tërheqës.

Në veçanti ai ka shkruajtur Leksione mbi gjeometrinë diferenciale (1894), Ligjeratat mbi teorinë e grupeve të Substitutions (1900), Ligjeratat mbi teorinë e grupeve të vazhdueshëm (1918), Ligjeratat mbi teorinë e funksioneve të një variable komplekse (1901) dhe Leksione në teorinë e numrave algjebrik (1923).

Ne duhet të përmend edhe detyrat e tij editoriale si një redaktor i Annali di Matematica applicata PURA ed. Gjatë kohës së tij si redaktor Matematikanë tjerë, të cilët ndanë detyrat editorial me të përfshijnë Kremones, Dini, Corrado Segre, Pincherle, Levi-Civita dhe Severi.

Bianchi marrë nderon shumë duke përfshirë bërë një shoku i Lincei Accademia dei në 1893. Ai u zgjodh një anëtar nderi i Shoqërisë matematike në Londër dhe në mënyrë të ngjashme ai u nderua nga Shoqëritë e shumë të tjera.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland