Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Enrico Betti

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

21 Oct 1823

Pistoia, Tuscany (now Italy)

11 Aug 1892

Soiana, Pisa, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Enrico Betti 's ati vdiq kur ai ishte shumë i ri dhe nënën e tij kishte për ta sjellë atë deri dhe edukimin e tij e vetme e saj.

Betti studioi matematikë dhe fizikë në Universitetin e Pizës dhe përderisa atje ai u mësoi nga Mossotti. Betti diplomuar me një diplomë në matematikë në 1846 dhe, pas kësaj, ai u emërua si asistent në universitet. Ai ka punuar në universitet, në një kohë kur ngjarjeve politike dhe ushtarake në Itali janë intensifikuar si vend për të ardhur më afër bashkimin. Ka qenë jo vetëm politika e brendshme e bashkimit, por pati probleme me Austrinë dhe Francën, dy vendet kanë agjendat e tyre. Mossotti përkrahu fuqishëm luftën për pavarësi dhe e udhëhequr nga një universitet Toscana Batalionit në një përpjekje për të arritur këtë qëllim. Betti u bashkua batalionit të udhëhequr nga Mossotti dhe ai luftoi në dy betejat, që ato të Curtatone dhe Montanara.

Pas punës si asistent në Universitetin e Pizës, Betti u kthye në qytetin e tij në shtëpi e Pistoia, ku ai u bë një mësues i matematikës në një shkollë të mesme në qytet në 1849. Në 1854 ai shkoi përsëri në Firence, ku ai mësonte në një shkollë të mesme. Ai u emërua si profesor i algjebër të lartë në Universitetin e Pizës në 1857. Në Betti vitin e ardhshëm, së bashku me Brioschi dhe Casorati, vizitoi qendrat matematikore të Evropës. Ata vizituan Göttingen, Berlin dhe Paris, duke bërë kontakte të rëndësishme matematikore. Në mënyrë të veçantë në Göttingen Betti u takua dhe u bë miqësore me Riemann. Kthehu në Pisa ai shkoi në 1859 në karrige e analizave dhe gjeometri më të larta. Ai i dha fjalimin e tij përurues profesorëve, në 1860 e cila nuk është publikuar, por detajet e tij mbijetojnë dhe janë diskutuar në.

Në 1859 ka pasur një luftë me Austrinë, në të cilën frëngjisht në fillim u bashkuan me italianët kundër austriakëve. Megjithatë, deri në 17 mars 1861, Mbretëria e Italisë u krijua zyrtarisht. Romë dhe Venedikut nuk ishin pjesë e Italisë në këtë fazë, megjithatë, dhe ka vazhduar nivele të larta të aktivitetit politik si strukturë të qeverisë u diskutua. Megjithatë, Betti shërbyer në qeverinë e vendit të ri, kur ai u bë një anëtar i parlamentit më 1862.

Riemann bëri një vizitë italiane në vjeshtë të 1863 dhe rinovuar miqësia e tij me Betti. Mbi një numër mjaft i vjet shërbim Betti përzier politike me shërbim për universitet e tij. Ai ka shërbyer një mandat si rektor i Universitetit të Pizës dhe ai u bë drejtor i kolegjit mësues të saj, Scuola Normale Superiore, në 1864 që mbajnë këtë funksion deri në vdekjen e tij. Nën udhëheqjen e tij Scuola Normale në Pisa Superiore u bë qendër kryesore italiane për kërkimin dhe edukimin matematik matematikore. Krijimi i Mbretërisë ri i Italisë çoi në një interes të rinovohet në matematikë dhe mësimin e saj në të gjithë vendin dhe Betti luajtur një rol të madh në këtë. Ai kishte shikime të fortë në matematikë si duhet të mësohen në shkolla. Tij

... e donte kulturën klasike, dhe me Brioschi ai championed kthehet në mësimin e Euklidit në shkollat e mesme, sepse ai konsiderohet Euklidi 's punojnë si një model të disiplinës dhe bukuri.

Ai më tej këto synime duke bashkëpunuar me Brioschi në bërjen e një përkthimi të Euklidit 's Elemente. Betti, pa Brioschi' s ndihmë, të përkthyera edhe një tekst shkollor, gjegjësisht Bertrand 's elementare Algjebra.

Në 1864, kur Betti sukses Mossotti ai u emërua kryetar i fizikës matematikore. Masa e tij e fundit ishte zëvendësim kryetar i mekanikës qiellore për karrige e tij e analizave dhe gjeometrinë në 1870.

Ngjarjet politike në Itali vazhduan, me Traktatin e Vjenës duke i Venecias në Mbretërinë italiane në 1866. Roma u sulmua nga trupat italiane vitin e ardhshëm, por Franca e mbrojti qytetin me trupat e saj kundër sulmit. Nuk u trazirat e përhapur në Itali për shkak të pakënaqësisë me qeverinë dhe ajo ishte larg nga të qartë se vendin e ri të unifikuar nuk do të çahet përsëri. Në vitin 1870, megjithatë, trupat italiane pushtoi Romën dhe kjo u bë kryeqyteti i Mbretërisë së Italisë. Betti vazhdoi të ndërmarrin role politike në vend në zhvillim. Ai shërbeu si një nënsekretar i shtetit për arsim për disa muaj në vitin 1874, por ai:

... longed, megjithatë, për jetën akademike, meditim vetmuar, dhe diskutimet me miqtë e ngushtë.

Përsëri ai shërbeu si senator në Parlamentin italian në 1884, por përsëri ai humbi jetën akademike:

Synimi i tij kryesor, hulumtim megjithatë, ishte gjithmonë i pastër shkencor me një qëllim fisnik filozofike.

Betti është shquar për kontributin e tij në algjebër dhe topologji. Puna e tij e hershme është në fushën e ekuacioneve dhe algjebër. Betti zgjeruar dhe i dha prova në lidhje me konceptet e teorisë Galois algjebrike. Këto kanë qenë botuar më parë pa argumente. Betti bërë kështu një kontribut të rëndësishëm në kalimin nga klasike në algjebër moderne. Ai botoi këto kontribute të rëndësishme në disa vepra duke filluar nga 1851. Ai ishte i pari për të dhënë një dëshmi se grupi Galois është mbyllur nën shumëzimit. Në 1854 Betti tregoi se ekuacion quintic mund të zgjidhet në drejtim të integrals rezultuar në funksionet eliptik.

Megjithatë, ne nuk duhet të japin përshtypjen se u Betti e parë për të sqaruar të gjitha vështirësitë në punën e Galois '. Edhe pse Jordanit, në Traité Substitutions tij des et des ekuacionet algebriques (1870) kredi Betti me ka mbushur boshllëqet në argumentet e Galois dhe me të ka qenë e para për të vendosur rend e Teorema Galois 'rigorozisht, fakt është se puna e Betti përmban të konsiderueshme obscurities dhe gabime. Mammone, në, sjell këto tregon shumë qartë, por vetë gazeta grup përmban gabime teorike si u theksua nga Peter Neumann, kur ai shqyrtuar atë. Betti gabime të duket se kanë të bëjnë me nëngrupe normale e grupeve dhe ai e bën supozimin e gabuar se (në kuptimin modern) çdo ndarje extension.

Ne kemi përmendur më lart se Riemann vizitoi Betti në Pizës në 1863. Ndikuar nga diskutimet me mikun e tij Riemann, Betti bëri punën e rëndësishme në fizikë teorike, në veçanti në teori të mundshme dhe elasticitet. Ai botoi edhe gazeta në teorinë e funksioneve, të përqëndruar në funksionet eliptik. Në fakt ky ndryshim të drejtimit nga Betti drejt fizikes matematikore çoi në atë karrige zëvendësuar në Piza më 1870 si ne vërejti më sipër. Dini, i cili Betti kishte mësuar më parë, ishte caktuar për të mbushur karrige e tij e analizave dhe gjeometri më të larta.

Betti botuar një biografi të topologji në 1871 i cili përmbante atë që ne tani thirrje "numrat Betti". Këto ishin emëruar kështu nga Poincare i cili ishte i frymëzuar për të studiuar topologji përmes punës Betti mbi këtë temë.

Në Bottazzini përshkruan shkurtimisht përmbajtjen e dymbëdhjetë kuti në bibliotekë e Scuola Normale Superiore në Pisa që përmbajnë shënimet Betti pabotuar dhe shkronja. Nuk duket të ketë ndonjë hulumtim të mëtejshëm të botuar në përmbajtjen e këtyre dokumenteve.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland