Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Hans Albrecht Bethe

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

2 July 1906

Strasbourg, Germany (now France)

6 March 2005

Ithaca, New York, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Hans Bethe ka lindur në Strasburg në vitin 1906 e cila, në kohë, ishte pjesë e Perandorisë Gjermane e Kaiser Wilhelm II. Sot, Strasburg, si pjesë e Alsace, është në Francë, edhe pse ajo kufizohet me rajonin gjerman të Baden. Prindërit Hans 'u Albrecht, një mjek, dhe Ella babai i të cilit ishte një profesor i mjekësisë në universitet në Strasburg. Hans ishte një fëmijë vetëm babai i të cilit ishte një protestant dhe nëna e të cilit kishin konvertuar nga Judaizmi në Lutheranism, edhe pse ishte me fe nuk do të thotë një forcë e madhe në fëmijërinë e tij. Nëna e tij ishte një muzikant i kryer i cili, me trishtim, humbi shumë e dëgjimit të saj vetëm para Luftës së Parë Botërore

Hans, ajo është e sigurt të them, ishte edhe më lart moshës së tij, në aftësinë e matematike si një fëmijë. Memoare e tij si dhe të afërmit e përfshijnë aftësinë e tij për të llogaritur rrënjët katrore në moshën e katër, një kuptim të plotë të fraksionet me moshën pesë vjeçare, dhe aftësinë për të gjetur numrat e kryeministrit nga mosha shtatë. Fundit është evidentuar nga fakti se ai ishte në gjendje të llogaris dhe mësuar përmendësh një tryezë të primes që përfshinte 2 14 - 3 dhe 3 10 + 2. Me moshën katërmbëdhjetë ai e kishte mësuar vetë gur.

Por, matematikë dhe fjala e numrave nuk ishte e forte e tij të vetëm. Ai mësoi të shkruaj shumë herët, dhe së shpejti pas, filloi të mbushë fletore me tregime. Në një kthesë të pazakontë, ai ka shkruajtur para nga e majta në të djathtë në një rresht, dhe pastaj nga e djathta në të majtë në vijë pas, një mënyrë e të shkruarit e ai më vonë mësoi ishte i punësuar nga grekët e lashtë në disa tableta e tyre.

Pas përfundimit të arsimit të lartë shkollore në vitin 1924, ai filloi të marrë pjesë në Universitetin e Frankfurtit, studiojnë fizikën teorike, sepse ai ka menduar:

... matematikë dukej për të provuar gjëra që janë të dukshme.

Interesin e tij dhe aftësinë e Frankfurtit ishin përtej asaj çka mund të ofrojnë dhe ai ishte këshilluar që të shkojë në Mynih, ku, në vitin 1926, ai filloi studimin me Sommerfeld legjendar Arnold. Me 1928 ai kishte përfunduar summa cum laude e tij të doktoraturës me një tezë në shpërbërje e elektroneve në kristale. Kjo tezë të shquar ishte një nga veprat e tij më të qëndrueshëm dhe të rëndësishëm.

Duke trajtuar elektronet si valët ai kuptoi se wavefunction duhej të përmbajë kushtet të caktuara me periodicitet të njëjtën strukturë si kristal në grilë. Kjo do të thotë se për disa kënde të incidencës, nuk wavefunctions ekzistuar për një elektron në një rrjetë teli. Ky ishte një kontribut të madh jo vetëm për gjendjen fizike të forta, por edhe për themelet e mekanikës kuantike si më tregoi pasojat e pazakontë të valës si vetitë e materies.

Në 1929 Hans u dha një shoqëri Fondacionit Rockefeller që e lejuan atë të kalojnë kohë në Kembrixh punuar me Ralph Fowler dhe kohë në Romë duke punuar me Enrico Fermi. Ndërsa në Kembrixh ai coauthored një letër në teorinë kuantike e zero absolute me vizitorët tjerë Guido Beck dhe Volfgang Riezler që doli të jetë një shaka concocted të vë në siklet një tjetër fizikan Kembrixh (të mirë dhe mik i Fowler 's), Arthur Eddington. Eddington kishte botuar vetëm një rrjedhje "e strukturës së gjobës konstante e cila është menduar të jetë një vlerë underivable eksperimentale. Letër nga Bethe, Beck, dhe Riezler u tërhoqi më vonë zyrtarisht.

Ndërsa në Romë atij viti, Hans gjetur atmosferën edhe më shumë informale se Kembrixh. Ai gëzuar Kembrixh, dhe veçanërisht Fowler, mjaft pak, por një marrëdhënie e tij me Fermi mund të përshkruhet si ka qenë më organike dhe më pak mekanik. Bethe Fermi mësoi vlerën e arsyetimit cilësor dhe se fizikes nuk ka nevojë të Ð në fakt nuk duhet Ð të jetë punë e rëndë, por jo të kënaqshme. Pas qëndrimit të tij në Romë, ai u kthye në Gjermani dhe shërbeu si lektor në Universitetin e deri Tübingen 1933.

Me rritjen e Hitlerit në pushtet në 1933 dhe miratimin e ligjeve raciale, Hans humbur punën e tij për shkak të trashëgimisë hebreje nënës së tij. Sommerfeld ka arritur të sigurojë një bursë për të verës në Mynih, por fillimisht pak mundësi afat-gjata ishin të ardhshëm. Sommerfeld bërë një përpjekje për të marrë një post për atë në Mançester me William Lawrence Bragg, por, në sajë të një sërë rrethanash të jashtëzakonshme për t'i dhënë fund ai ishte deri diku tjetër. Siç ndodhi, Bragg ishte për vizitë në Cornell në kohë shumë se Hans po kërkonte për një pozicion dhe në kohë shumë Lloyd P Smith, i cili kishte studiuar me Hans në Mynih, e rekomanduar atë për një pozicion vakant teoricien në Cornell. Bragg foli shumë shumë e Hans, duke kaluar përgjatë Sommerfeld 's lavdërim si dhe puna ishte e tij. Hans u të mbetet në Cornell për pjesën tjetër të jetës së tij.

Punë Hans 'u rrit për t'u përqëndruar kryesisht në hulumtime bërthamore. Pavarësisht nga kjo se ishte vetëm pasi duke u bërë thirrje të përsëritura nga ana e shokut të tij Edward Teller se ai mori pjesë në Konferencën e Uashingtonit 1938 që ishte dedikuar për problemin e prodhimit të energjisë në cores të yjeve. Ajo do të jetë një moment çast vendimtar në jetën e tij, sepse ai ishte në gjendje të zgjidhë përfundimisht problemin e prodhimit të energjisë duke aplikuar mjetet teorike e nucleosynthesis të dhënave që kishte qenë deri më tani të grumbulluara në këtë fushë. Kjo ishte për këtë punë se ai fitoi çmimin Nobel në Fizike në 1967.

Arritja kurorëzimin në këtë punë erdhi në 1939 kur ai botoi një letër në Physical Review se në thelb tregoi se si yje të shkëlqejë. Kaq të çuditshme, edhe pse, ai u largua nga neutrino nga proton-proton reagim ekuacion. Kjo ishte për shkak se ai kishte, me Peierls Rudolf pesë vjet më parë, arriti në përfundimin se ky proces do të jetë unobservable. Megjithatë, Ð tij përfundim se ciklit CNO kope gjenerimin e energjisë në yje shumë më masive se Dielli ndërsa p - reagim p kope prodhimin e energjisë në çakmak yje Ð është një lëndë e gati çdo teksti hyrës në astronomi.

Me punën e tij në mekanikën kuantike në lattices ngurta kristal e shtetit dhe punën e tij në nucleosynthesis yjor, ai ishte tashmë një fizikant realizohet në më shumë se një bosht. Dhe akoma, ai ishte ende në gjendje të bëjë një kontribut të rëndësishëm për të ende një bosht të ndryshme: Elektrodinamika kuantike (EDK).

Hans kishte mësuar EDK nga Fermi në vitin 1931, ndërsa ai ishte për vizitë në Romë, ka ardhur nga rruga e Kembrixhit. Ajo ishte vetëm pas kësaj se ai botoi një përmbledhje për Handbuch der Physik që kanë të bëjnë kryesisht me teori kuantike e hidrogjen dhe helium. Fara e punës së tij në nucleosynthesis yjor mund të shihet këtu që nga këto atome të luajnë një rol themelor në proceset yjor. Puna e tij në EDK përfshirë llogaritjen e bremsstrahlung me Walther Heitler, ndoshta një nga rezultatet më të rëndësishme në EDK në 1930. Por EDK ishte një teori e diskutueshme deri në 1947, pas ndjekur Shelter Island Konferenca, Hans ishte në gjendje të tregojnë se me sukses EDK (veçanërisht sa zbriti nga Dirakut 's teoria e elektronike) mund, në fakt, bëjnë parashikime të sakta e tranzicionit elektronike atomeve hidrogjen në të vërtetë. Në veçanti, ai ishte në gjendje që me sukses të llogaritur nivelet e strukturës gjobë në këto atome (kjo duket disi në kundërshtim me letër e tij tallës Eddington, megjithëse Eddington 's qasja ishte e pazakontë dhe aspak korrekte).

Jashtë e kontributeve teorike Hans për fizikën, ai ishte gjithashtu një kontribues i madh për Projektin Manhattan gjatë Luftës së Dytë Botërore. Duke bërë një qytetar i SHBA rreth kohë Amerika hyri në luftë, ai ishte në gjendje të marrin pjesë në mbrojtje lidhur me projektet dhe filloi të punojë në projektin e radarëve në laborator MIT së rrezatimit. Ai ishte i bindur se për të marrë pjesë në një studim veror të organizuar nga J Robert Oppenheimer në vitin 1942 që çoi në krijimin e Los Alamos në Laboratorin 1943 me Hans si kreu i divizionit teorike. Ndër anëtarët e grupit të tij ishte Edward Teller që ishte, në atë kohë, ende një nga miqtë e tij më të mirë. Por makthi singular Teller me zhvillimin e një pajisje termobërthamor (hidrogjen apo H-bombë), të udhëhequr në një ftohje në marrëdhëniet e tyre jashtë (në Hans 'fjalët e tyre).

Hans vazhduan të japin kontribute të fizikës jo vetëm përmes publikimit të drejtpërdrejtë, por përmes udhëzimit të tij të anëtarëve të fakultetit të rinj Cornell gjithë pjesa tjetër e jetës së tij. Ai shpesh i këshilloi anëtarët e qeverisë, duke përfshirë një numër i presidentëve, për tema të shumta (edhe pse kryesisht çështjet e armëve bërthamore). Ai ishte një nga anëtarët e parë të Bashkimit të Shkencëtarët në fjalë (UCS) të themeluar pjesërisht për të kundërshtuar zhvillimin e anti-raketave balistike (ABMs).

Freeman Dyson kujton ai preferoi gjithmonë që do të quhet "Hans" dhe se ai kishte një sens të pazakontë e humorit, jo vetëm të dukshme në botim e tij vë në lojë me Beck dhe Reizler, por edhe në kreditë e tij emrin e tij në një gazetë (një e serioze në atë ) ai e kishte pothuajse asgjë të bëjë me të, thjesht në mënyrë gjithnjë e-gazmor George Gamow mund të botojë një gazetë me nxënësit e tij Ralf Alpher, linjë autor i të cilit do të lexoni: R Alpher, H Bethe, dhe G Gamow. Kjo është e njohur tani si (famëkeq i famshëm?) A, b, g letër.

Hans mbetur mjaft aktiv edhe në vitet e tij më vonë, më së fundi që marrin pjesë në disa forume të organizuar në lidhje me dhënien Michael Frayn-së fituar Kopenhagë luajnë. Një shenjë e treguar ndikimin e tij të madh në botën e fizikës u përkushtimin e tërë çështja e fizikës Sot, botuar nga Shoqëria Amerikane Fizike, atij pas vdekjes së tij në fillim të vitit 2005. Bethe u nderua me çmimin e Medaljen Max Planck në 1955 dhe Enrico Shtetet e Bashkuara për Energji Atomike Komisionit Fermi Award në vitin 1961. Në 1957 ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Londrës, si dhe një anëtar i Akademisë Kombëtare të Shkencave (Shtetet e Bashkuara) në Uashington, DC

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland